Αθλητισμός|25.07.2019 16:42

Δημήτρης Ιτούδης: Ο ρέκορντμαν της ΤΣΣΚΑ και οι συζητήσεις για νέο συμβόλαιο

Θοδωρής Φελάνης

Ο Δημήτρης Ιτούδης είναι και με την «βούλα» ο πιο πετυχημένος Έλληνας προπονητής στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Κανείς άλλος τεχνικός στο παρελθόν δεν εκπροσώπησε την χώρα μας στο εξωτερικό εργαζόμενος στο υψηλότερο επίπεδο με τέτοια συνέπεια και τόση αποτελεσματικότητα.

Ο 48χρονος προπονητής με καταγωγή από τα Τρίκαλα Ημαθίας είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει κατακτήσει δυο τρόπαια Ευρωλίγκας (έχει επτά συνολικά αν υπολογίσουμε κι αυτά που κατέκτησε ως βοηθός) ενώ ταυτόχρονα μπήκε στο πάνθεον της ιστορίας της ΤΣΣΚΑ ως ο πλέον πολυνίκης κόουτς στην κορυφαία διοργάνωση. Ο Ιτούδης που ξεκίνησε την συνεργασία του με την ομάδα του στρατού από το 2014 και μετράει συνολικά σε αυτή την 5αετία 132 νίκες (άφησε πίσω του τον Ετόρε Μεσίνα) έναντι 34 μόλις ηττών!

Απογοήτευση στο Βελιγράδι

Πέρσι τέτοια εποχή ο Δημήτρης Ιτούδης έμπαινε στο ιδιωτικό αεροσκάφος της ΤΣΣΚΑ που επρόκειτο να κάνει την πτήση Βελιγράδι-Μόσχα κουβαλώντας το συναίσθημα  της απογοήτευσης που γεννάει στιγμιαία ίσως η πίκρα ενός ανεκπλήρωτου στόχου. Η ήττα της 18ης Μάϊου του 2018 στο Final 4 του Βελιγραδίου από την Ρεάλ στον ημιτελικό της διοργάνωσης, προκάλεσε ποικίλα σχόλια για το μέλλον του στην ομάδα.

Μπορεί το 2016 ο Ιτούδης να είχε οδηγήσει την ΤΣΣΚΑ στην κορυφή της Ευρώπης μετά από 8 χρόνια «ξηρασίας», όμως ο Έλληνας τεχνικός έχοντας συνεισφέρει στην δημιουργία της αυτοκρατορίας του Παναθηναϊκού (για 13 χρόνια) στο πλευρό του φίλου και κουμπάρου του Ζέλικο Ομπράντοβιτς , ήταν αρκετά έμπειρος για να γνωρίζει ότι σε τέτοιες στιγμές όπως αυτή μιας ήττας του φαβορί(ΤΣΣΚΑ) σε ημιτελικό Final 4 δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει ως ένα βότσαλο στην λίμνη που προκαλεί  ανεπιθύμητους κυματισμούς.

Η αμφισβήτηση και ο Βατούτιν

Πάνω από 10 φορές ρωτήθηκε μετά την αποτυχία στο Βελιγράδι, ο πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ Αντρέι Βατούτιν για το μέλλον του Δημήτρη Ιτούδη: «Ήταν εύκολο να τον απολύσω μετά το τελευταίο Final Four για τα μέσα ενημέρωσης και τον κόσμο. Δουλεύουμε μαζί κάθε μέρα. Τον υποστηρίζω. Είναι ζήτημα σεβασμού», δήλωσε τον Γενάρη του 2019.

Ο Έλληνας τεχνικός δεν έδειξε ποτέ να ενοχλείται από αυτές τις ερωτήσεις, σαν άλλος επίμονος κηπουρός (ο ίδιος άλλωστε έχει δηλώσει πως σε νεαρή ηλικία εργάσθηκε στα χωράφια της οικογένειας του όπου καλλιεργούσαν σπαράγγια), συνέχισε σε όλη την χρονιά να κάνει αυτό που ξέρει καλά: Να δουλεύει και να προσαρμόζει την ομάδα ανάλογα με τις ανάγκες κάθε αγώνα έχοντας ως τελικό στόχο την πρωτιά.

Το νέο συμβόλαιο

Το τέλος της χρονιάς βρήκε τους Ιτούδη και Βατούτιν αγκαλιασμένους να κλαίνε από ευτυχία στο παρκέ της  “Fernando Buesa Arena”.  Σύντομα οι δυο πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για το επόμενο συμβόλαιο καθώς το τριετές που είχε υπογράψει το 2016(με ετήσιες αποδοχές περίπου 2 εκ. ευρώ) ολοκληρώθηκε. Επιθυμία του Έλληνα προπονητή είναι να παραμείνει στην κορυφαία ομάδα της Ρωσίας.

«Αν η ΤΣΣΚΑ μού προσφέρει νέο συμβόλαιο θα υπογράψω. Είμαι ευγνώμων σε όλη την ομάδα, τον πρόεδρο και τους φιλάθλους», δήλωσε έχοντας στο πλευρό του τα δυο στηρίγματα της ζωής του την σύζυγο του Μαρία και την κόρη του Αλεξάνδρα.

ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςEuroleagueΔημήτρης Ιτούδης