Αθλητισμός|23.05.2019 09:56

Οριστικό: Με 32 ομάδες το Μουντιάλ του 2022

Αλέξανδρος Λοθάνο

Το Μουντιάλ – μαμούθ με 48 ομάδες που έχει οραματιστεί ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, είχε αρχικά προγραμματιστεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, το οποίο θα διεξαχθεί σε Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά και Μεξικό.

Ο ισχυρός άνδρας της διεθνούς συνομοσπονδίας, όμως, επιχείρησε αυτή η αλλαγή να εφαρμοστεί από το Μουντιάλ του Κατάρ κιόλας, τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Εντέλει, όμως, θα πρέπει να περιμένει έως το 2026.

Η FIFA επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της ότι το πρώτο Μουντιάλ της ιστορίας επί αραβικού εδάφους, το οποίο θα διεξαχθεί χειμώνα, θα έχει 32 ομάδες και όχι 48, όπως ήθελε ο Ινφαντίνο.

«FIFA και Κατάρ εξέτασαν όλες τις πιθανότητες για αύξηση του αριθμού των ομάδων από 32 σε 48. Μετά από μια διαδικασία ενδελεχούς έρευνας με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι, με τις υπάρχουσες συνθήκες, αυτή η πρόταση δεν μπορεί να εφαρμοστεί» ανέφερε αρχικά η ανακοίνωση, εξηγώντας στη συνέχεια τους λόγους αυτής της απόφασης.

«Λόγω της προχωρημένης κατάστασης των προετοιμασιών και της ανάγκης για λεπτομερή αξιολόγηση της πιθανής οργανωτικής επίπτωσης στην οικοδέσποινα χώρα, απαιτούνταν περισσότερο καιρό και δεν μπορούσε να παρθεί μια απόφαση πριν από την καταληκτική ημερομηνία του Ιουνίου. Γι’ αυτό, αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η αλλαγή» καταλήγει η ανακοίνωση.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, λοιπόν, δεν θα παρουσιαστεί καμία πρόταση αύξησης των ομάδων στο 69ο Συνέδριο της FIFA, το οποίο θα λάβει χώρα στις 5 Ιουνίου στο Παρίσι.

ποδόσφαιροΤζιάνι ΙνφαντίνοFIFAΜουντιάλ