Αθλητισμός|28.05.2019 09:13

Μάθημα ζωής από ομάδα μεταναστών στην Ισπανία (vid, pics)

Αλέξανδρος Λοθάνο

Στην 13μελής αποστολή, οι εξής παίκτες: Αλμπέρτο Καμπέγιο (σκουπίδι), Ομάρ Κάρο (γύφτος), Χεσούς Σαλβαδόρ Μπεάτο (ινδιάνος), Τιάμ Μπασίρου (γορίλας), Κάλβιν Αμάνγκ (μαϊμού), Αμπντουλαγέ Καμαρά (χωρίς χαρτιά), Οσαΐβιμπιε Οκόρο (μαυρούκος), Ιβάν Κουλιμπαλί (μετανάστης), Αμπντελμουμίν Μπουϊλί (Αραβας), Αμπντού Ισά (σκλάβος), Χουάν Ντανιέλ Ριβέρο (Νοτιοαμερικανός), Πέδρο Σεμέδο (νέγρος) και Μοντού Ντιαγιέ (αράπης).  Στην ομάδα παίζουν ακόμα οι νεαροί Χουάν Αντόνιο Πουλίδο (κατακάθι) και Μοχαμέντ Χαμανέ (παράνομος).

Οχι, στις παρενθέσεις δεν αναφέρονται τα… παρατσούκλια των ποδοσφαιριστών. Αλλά οι ρατσιστικές ύβρεις που πρέπει να υπομένουν κάθε Σαββατοκύριακο, όταν κάνουν το κέφι τους και ξεφεύγουν για λίγο από την σκληρή καθημερινότητα, αγωνιζόμενοι στην ομάδα με ονομασία «Αλμα της Αφρικής», στην τρίτη τοπική κατηγορία του πρωταθλήματος της Κάντιθ (Ανδαλουσία).

Το τελευταίο ματς της περιόδου ήταν ξεχωριστό. Οχι γιατί η ομάδα, η οποία αποτελείται μόνο από μετανάστες, αντιμετώπιζε μια ομάδα που είχε ήδη κερδίσει την άνοδο (Αλγάιδα). Αλλά επειδή οι παίκτες αποφάσισαν, προκειμένου να… ταρακουνήσουν τις (προ πολλού) εφησυχασμένες συνειδήσεις, να παίξουν με φανέλες που έγραφαν στο πίσω μέρος, κάποιες από τις ύβρεις που ακούν, επειδή έκαναν το λάθος να έρθουν από ξένη χώρα εν προκειμένω στην Ισπανία, ψάχνοντας ένα καλύτερο αύριο.

Διαρκής μάχη

Ο πρόεδρος της «Ψυχής», Αλεχάντρο Μπενίτεθ, δουλεύει ακατάπαυστα για να παρέχει ό,τι μπορεί σε παιδιά που πήγαν στην Ισπανία, με άδεια χέρια, από Ακτή Ελεφαντοστού, Καμερούν, Μαρόκο, Νιγηρία και Σενεγάλη, μεταξύ άλλων αφρικανικών χωρών. Συνολικά, δώδεκα διαφορετικές εθνικότητες ανταμώνουν στα αποδυτήρια.

«Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι θα παίξουμε την Κυριακή και ότι θα προπονούμαστε δύο ή τρεις φορές κάθε εβδομάδα. Κυρίως αν οι παίκτες δεν έχουν φάει όλη την μέρα ή δεν ξέρουν που θα κοιμηθούν απόψε» εξηγεί για το δράμα των φιλότιμων παικτών, οι οποίοι στο συγκεκριμένο, ιστορικό ματς, ηττήθηκαν με 6-1.

Ε και; Με το μήνυμα που έστειλαν (ή τουλάχιστον προσπάθησαν), δικαίως θεωρούνται νικητές. «Ο βασικός στόχος αυτής της ομάδας είναι κοινωνικός, ανθρωπιστικός και αλληλέγγυος» συμπληρώνει ο Μπενίτεθ, για μια ομάδα που θα εξακολουθεί να τα δίνει όλα στο γήπεδο, όσο και αν κάποιοι ανεγκέφαλοι προσπαθούν να λαβώσουν την ψυχή της…

ποδόσφαιροΙσπανίαρατσισμός