Αθλητισμός|08.06.2019 14:14

ΠΑΟΚ: Κυρίαρχη η «Λάτιν» παροικία, με 5+1 μέλη στο ρόστερ

Newsroom

Η απόκτηση των Ροντρίγκο Σοάρες και Ισμαελ Σίλβα ανεβάζει στους έξι τον αριθμό των Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ, σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση στο «ασπρόμαυρο» ρόστερ, καθώς ουδέποτε στο παρελθόν δεν είχε καταγραφεί έναν τόσο μεγάλος αριθμός ομοεθνών στον «Δικέφαλο του Βορρά».

Το αν αυτή η κατάσταση θα διατηρηθεί μέχρι την έναρξη των εγχώριων αγωνιστικών υποχρεώσεων είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, όμως είναι δεδομένος πως στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας η Βραζιλιάνικη «παροικία» θα είναι πιο δυνατή από κάθε άλλη. Μέχρι και το 2006, μόλις τρεις Βραζιλιάνοι είχαν φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ, και συγκεκριμένα οι Νέτο Γκουερίνο (φωτό), Λουίς Φερνάντο και Λουτσιάνο.

Από τότε, ακολούθησαν άλλοι 16, με την μεγαλύτερη συγκέντρωση να καταγράφεται στο δεύτερο μισό της σεζόν που τελείωσε, όταν και στη «παρέα» των Μάτος, Μαουρίσιο και Ζαμπά, προστέθηκε ο Πέντρο Ενρίκε. Στη συγκεκριμένη τετράδα έρχονται να προστεθούν οι Ροντρίγκο Σοάρες και Ισμαελ Σίλβα, με τους τέσσερις εξ' αυτών να είναι ακραίοι, και δυο να είναι μέσοι. Ο ΠΑΟΚ είχε «ξεμείνει» από Βραζιλιάνους τη διετία 2013-2015, με τον Ζάιρο να επαναφέρει τη σημαία της συγκεκριμένης χώρας στα αποδυτήρια, τον Μάτος να παίρνει σκυτάλη ένα χρόνο μετά, και έκτοτε, ο αριθμός ανέβαινε σταδιακά.

Η αύξηση της Βραζιλιάνικής παροικίας δεν προέκυψε βάσει σχεδίου, καθώς κάθε ένας από τους επτά Βραζιλιάνους που πέρασαν τη πόρτα της εισόδου στη Τούμπα από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι τώρα «προκρίθηκαν» έναντι άλλων περιπτώσεων όχι λόγω καταγωγής αλλά λόγω της αγωνιστικής εικόνας που έδειξαν στα πρωταθλήματα στα οποία βρισκόταν πριν φτάσουν στον ΠΑΟΚ.

Οι Μάτος και Αζεβέδο αγωνιζόταν στην Ουκρανία, οι Μαουρίσιο, Ζαμπά και Ισμαελ Σίλβα στη Ρωσία, ο Πέντρο Ενρίκε στη Γαλλία και ο Ροντρίγκο Σοάρες στη Πορτογαλία. Ειδικά τα πρωταθλήματα της Ρωσίας και της Ουκρανίας, οι «ασπρόμαυροι» δείχνουν να τα έχουν «ξεκοκαλίσει», καθώς «απευθύνονται» συχνά σε αυτά τα τελευταία χρόνια, με καλά ποσοστά επιτυχίας όσον αφορά τις επιλογές που έχουν γίνει. Οι Μάτος και Μαουρίσιο, λόγω ηλικίας είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν δράση στη περίοδο προσαρμογής κάθε «νεοσύλλεκτου» Βραζιλιάνου, όπως είχε συμβεί πέρυσι με τη φιλοξενία του Ζαμπά από τον Μαουρίσιο μέχρι ο νεαρός ακραίος να τακτοποιηθεί.

Αν, πάντως, κανείς, προσθέσει στη λίστα των έξι Βραζιλιάνων, τους Κρέσπο, Βιεϊρίνια και Βαρέλα, με τους δυο πρώτους να είναι από την Ιβηρική και τον δεύτερο να έχει μεγαλώσει την Πορτογαλία, τότε διαπιστώνει πως η «Λάτιν» παροικία τείνει να ξεπεράσει ακόμα και την Ελληνική!

Ροντρίγκο ΣοάρεςΠΑΟΚποδόσφαιρο