Εθνική ομάδα: Το παρασκήνιο της κόντρας ανάμεσα σε παίκτες και Αναστασιάδη
Γιάννης ΣκόκαςΑπό τα πρώτα παιχνίδια των προκριματικών του Euro φάνηκε ότι κάτι δεν πάει καλά στην Εθνική ποδοσφαίρου. Απλώς τον περασμένο Μάρτιο, οι όποιες μουρμούρες καλύφθηκαν από την αντίδραση της ομάδας στο εκτός έδρας ματς με τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη και την ισοπαλία (2-2) στο φινάλε με το γκολ του Κολοβού. Οι υποχρεώσεις των διεθνών ολοκληρώθηκαν και η φωτιά δεν άναψε, καθώς άπαντες επέστρεψαν στις ομάδες τους. Τότε το ραντεβού για τον Ιούνιο έμοιαζε μακρινό. Το πρόβλημα, ωστόσο, παρέμεινε εκεί. Δεν επιλύθηκε και όσα συνέβησαν στα παιχνίδια με την Ιταλία και την Αρμενία ήταν φυσικό επόμενο μιας προβληματικής κατάστασης που προϋπήρχε.
Η παρουσία του Αγγελου Αναστασιάδη δεν κατόρθωσε να εμπνεύσει και να συσπειρώσει την ομάδα, ούτε και να βγάλει τον απαιτούμενο χαρακτήρα και τη λεγόμενη... ελληνική ψυχή εντός γηπέδου. Γι' αυτά τα στοιχεία άλλωστε επελέγη από τη διοίκηση της ΕΠΟ τον περασμένο Νοέμβριο προκειμένου να αντικαταστήσει τον Μίχαελ Σκίμπε, για τον οποίο στην Ομοσπονδία θεωρούσαν ότι δεν είχε τίποτα περισσότερο να δώσει μετά την κακή εικόνα της Εθνικής στο Nations League.
Στο χαμένο παιχνίδι με την Ιταλία (0-3), έστω και αν η αγωνιστική εικόνα ήταν κακή, το βαρύ όνομα του αντιπάλου δικαιολογούσε εν μέρει το στραπάτσο. Η εντός έδρας ήττα, όμως, από την Αρμενία (2-3) προκάλεσε σοβαρούς τριγμούς στην Εθνική, που πλέον θυμίζει εποχές Ρανιέρι, όταν είχε χαθεί πλήρως ο έλεγχος εντός του γηπέδου, εντός των αποδυτηρίων, αλλά και πέριξ αυτών. Είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που εκφράζεται ανοιχτά από παίκτες της ομάδας, και μάλιστα από δύο βαριά χαρτιά όπως είναι ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος και ο Κώστας Μανωλάς, η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του προπονητή.
Οι κεντρικοί αμυντικοί της Αρσεναλ και της Ρόμα, βασικοί και αναντικατάστατοι μέχρι πρότινος στη Γαλανόλευκη, είχαν συνομιλία μετά το ματς με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο, στον οποίο προανήγγειλαν ότι δεν θα συνεχίσουν στην Εθνική εφόσον στο τιμόνι της ομάδας παραμείνουν ο Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του. Ο Παπασταθόπουλος ήδη είχε πει αρκετά και είχε φωτογραφίσει πρόσωπα και καταστάσεις μέσω δηλώσεών του on camera αμέσως μετά τον αγώνα με τους Αρμένιους.
Πρέσινγκ σε Γραμμένο
Ανάλογο πρέσινγκ δέχθηκε ο Γραμμένος από συνεργάτες του και στελέχη της ΕΠΟ, όπως επίσης και από μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Μέχρι τα ξημερώματα υπήρχαν συζητήσεις, συσκέψεις και ζυμώσεις για την επόμενη ημέρα. Ηδη ο αναπληρωτής πρόεδρος Νίκος Βακάλης με ανάρτησή του στο Facebook πήρε θέση για το θέμα Αναστασιάδη, ζητώντας ουσιαστικά συγγνώμη για τη στήριξη που του παρείχε και για την πίστη του ότι μπορεί η Εθνική να ορθοποδήσει υπό τις οδηγίες του Μακεδόνα τεχνικού.
«Ο εγωισμός είναι ένα κακό χαρακτηριστικό του εαυτού μας και πρέπει να το καταπιέζουμε. Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με το κοινό καλό, πόσω μάλλον όταν αφορά Εθνική ομάδα. Και όταν δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας (κυριολεκτικά) που να στηρίζει την λογική σου, τότε κάτι δεν πάει καλά (δεν ψιχαλίζει) και η αξιοπρέπεια πρέπει να υπερισχύσει του εγωισμού. Σε ό,τι με αφορά, ζητώ συγγνώμη για το μερίδιο ευθύνης μου. Πίστευα μέχρι και πριν τα δύο παιχνίδια ότι είναι ο μοναδικός που θα μπορούσε να αναστήσει την ομάδα σ’ αυτή τη χρονική περίοδο. Αλλά δεν μπορεί να έχουν όλοι οι υπόλοιποι άδικο και εγώ όχι. Και κρινόμαστε όλοι από το αποτέλεσμα» έγραψε ο Βακάλης.
Αξίζει να τονιστεί πως ο πρόεδρος της ΕΠΣ Σάμου εκφράζει παράλληλα και μια ομάδα μελών του Δ.Σ. που δεν βρίσκονται σε πλήρη ταύτιση με τον πρόεδρο Γραμμένο. Και αυτή η τάση μένει να φανεί στο κρίσιμο συμβούλιο της 19ης Ιουνίου, όπου πλέον εκτός των άλλων σημαντικών θεμάτων (κανονισμοί, έγκριση ανανέωσης συμβολαίου του αρχιδιαιτητή Περέιρα κ.ά.) θα συζητηθεί εκτενώς και το ζήτημα της Εθνικής και φυσικά του προπονητή.
Ομάδα και ΕΠΟ κομμένες στα δύο
Γενικώς, η ΕΠΟ αλλά και η Εθνική μοιάζουν να είναι κομμένες στα δύο τούτη την περίοδο, αφού κανείς δεν παρέχει πλήρη στήριξη σε κανέναν, κανείς δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο από κανέναν και κανείς δεν θεωρείται πια... ανέγγιχτος. Αμφισβητούνται ο πρόεδρος, το διοικητικό συμβούλιο, ο προπονητής και το επιτελείο του, ο τεχνικός διευθυντής και οι ποδοσφαιριστές. Απαντες έχουν να προσάψουν κάτι σε κάποιον, γεγονός που γιγαντώνει το πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχουν ομοψυχία και κοινή γραμμή πλεύσης, ούτε και εμπιστοσύνη. Το βασικότερο όλων, πάντως, είναι πως οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές έχουν χάσει την πίστη τους στην ικανότητα της ομάδας...
Η καυτή πατάτα πλέον βρίσκεται στα χέρια του προέδρου της Ομοσπονδίας, ο οποίος είναι εκείνος που πήρε την απόφαση για να απολυθεί ο Σκίμπε και που ήταν υπέρμαχος της πρόσληψης Αναστασιάδη, αλλά που παράλληλα διαπιστώνει ότι η Εθνική βρίσκεται σε τέλμα. Επί του παρόντος, δεν έχει λάβει καμία απόφαση ως προς το θέμα του προπονητή και γενικώς για την Εθνική. Ακούει όλες τις απόψεις και ζυγίζει τις επόμενες κινήσεις του. Καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του, άλλωστε, ουδέποτε λειτούργησε και πήρε αποφάσεις εν θερμώ. Το ίδιο θα πράξει και τώρα παρά το πρεσάρισμα που δέχεται. Μάλιστα, η θέση του προέδρου στην προκειμένη περίπτωση είναι ακόμη πιο δύσκολη, διότι, εφόσον αποφασίσει την απομάκρυνση του ομοσπονδιακού τεχνικού, αυτό θα έχει γίνει (και) με την προτροπή των ποδοσφαιριστών. Και καλώς ή κακώς τις αποφάσεις στο ποδόσφαιρο πρέπει να τις παίρνουν οι διοικήσεις και όχι οι ποδοσφαιριστές, οι φίλαθλοι ή τα ΜΜΕ, καθώς δημιουργείται κακό προηγούμενο.
Ο Γραμμένος, που μέχρι τα ξημερώματα είχε συσκέψεις επί συσκέψεων στο ΟΑΚΑ, συνεχίζει τις επαφές και κατά τη διάρκεια της ημέρας (Τετάρτη 2/6), ενώ θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΕΠΟ και άτυπο συμβούλιο των συμβούλων της Ομοσπονδίας παρουσία του προέδρου προκειμένου να συζητηθεί η κρίση στην Εθνική...
- «Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
- Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
- Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
- Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά