Σαν σήμερα πριν από 27 χρόνια: Η μέρα που δάκρυσε ο Νίκος Γκάλης
Θοδωρής ΦελάνηςΘεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 1992, απόγευμα Τετάρτης και χιλιάδες φίλοι του μπάσκετ, οπαδοί του Άρη αγωνιούν για το αποτέλεσμα μιας συνάντησης. Σαν σήμερα πριν από 27 χρόνια ο Θεόφιλος Μητρούδης , πανίσχυρος πρόεδρος του μπασκετικού Άρη υποδεχόταν στο γραφείο του το «τοτέμ» του ελληνικού μπάσκετ, τον Νίκο Γκάλη.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σχετικά σύντομα, ο Γκάλης βγήκε από το γραφείο του Μητρούδη με δάκρυα στα μάτια, οι δημοσιογράφοι μάταια προσπαθούσαν να του αποσπάσουν δυο κουβέντες, όλοι είχαν καταλάβει. Λίγο αργότερα θα γίνει γνωστό πως ο πρόεδρος του Άρη δεν κατέθεσε πρόταση ανανέωσης της συνεργασίας τους αλλά του ζήτησε να σταματήσει το μπάσκετ και να αναλάβει τα τμήματα υποδομής του Άρη με συμβόλαιο πέντε ετών αντί 120 εκατ. δραχμών!
«Δεν είναι αρμόδιος να αποφασίσει για την καριέρα μου»
«Την πρόταση αυτή την έκανα γιατί τον εκτιμώ και τον σέβομαι σαν αθλητή και δεν θα ήθελα να τον υποτιμήσω με μια άλλου είδους πρόταση. Πιστεύω ότι μίλησα καθαρά και ανοικτά και αυτό νομίζω το εξετίμησε και ο ίδιος ο Γκάλης. Πιστεύω ότι τα ψηλά δέντρα πρέπει να μένουν όρθια και όχι να φθείρονται», δήλωσε εκείνη την μέρα ο Μητρούδης. Λίγες ημέρες μετά θα μιλήσει δημόσια κι ο Νικ: «Σέβομαι την πρόταση του κ. Μητρούδη, όμως ο πρόεδρος σε καμιά περίπτωση δεν είναι αρμόδιος ν’ αποφασίσει για τη δική μου καριέρα. Δόξα τω Θεώ, είμαι αρκετά γερός και πιστεύω ότι μπορώ να παίξω για 2-3 χρόνια ακόμη. Έχω αγαπήσει τον Άρη και τον κόσμο και το ίδιο με έχει αγαπήσει κι αυτός. Δεν θέλω να φύγω από τον Άρη, κι αν γίνει κάτι τέτοιο, θα φύγω με το κεφάλι ψηλά.
Από τη στιγμή που ο Άρης δεν με θέλει σαν παίκτη του και δεν είμαι αποφασισμένος να σταματήσω το μπάσκετ, θα πρέπει να ψάξω για άλλη ομάδα. Για λόγους δεοντολογίας είπα ότι δεν θα μιλήσω με καμία άλλη ομάδα πριν συζητήσω με τον Άρη. Όπως και έγινε παρά το ότι πολλές ομάδες θέλησαν μέσω τρίτων να με πλησιάσουν. Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση, αν φύγω από τον Άρη, ούτε και κάποιο πρόβλημα, αλλά θα ήθελα να μείνω στην Ελλάδα, αφού σαν έσχατη λύση υπάρχουν και προτάσεις από το εξωτερικό».
«Δεν μπορούσε να μείνει με τον τρόπο που ήθελε»
Κάπως έτσι γράφτηκε ο επίλογος μιας δυνατής σχέσης (Άρη- Νίκου Γκάλη) που βοήθησε στην εκτόξευση της δημοτικότητας του ελληνικού μπάσκετ. Ο Άρης προχώρησε σε επέκταση συνεργασίας με τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον οποίο πρόσφερε 180 εκατ. δρχ. ετησίως για τρία χρόνια, έφερε τον NBAer Ρόι Τάρπλεϊ και ανέθεσε την ευθύνη της ομάδας στον Στιβ Γιατζόγλου. Ο Γκάλης έναν μήνα μετά (στις 14 Ιουλίου του 1992) πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό.
«Ο Νίκος Γκάλης ήταν ξεκάθαρο για εμένα ότι δεν μπορούσε να μείνει με τον τρόπο που αυτός ήθελε. Έπρεπε να καταλάβει ότι θα δούλευε με έναν νέο τρόπο που απαιτούσε η νέα χημεία της ομάδας. Στον Γκάλη όμως, που ήταν η ψυχή μου, κορόνα στο κεφάλι μου, έπρεπε να πω την αλήθεια, δεν μπορούσα να τον κοροϊδέψω. Χώρια βέβαια που την περίοδο εκείνη το ταμείο δεν άντεχε τα 450 εκατ. δρχ.που θα μου ζητούσε. Τριακόσια για την ανανέωση του συμβολαίου συν 150 εκατ. δρχ. ένα υπόλοιπο από την προηγούμενη χρονιά. Δεν πρόλαβα όμως να μιλήσω οικονομικά με τον Νικ γιατί μου το ξεκαθάρισε αμέσως: «Άλλο ρόλο σ’ αυτή την ομάδα δεν θέλω», θα διηγηθεί μετά από χρόνια ο Θ. Μητρούδης.
Η πρώτη δημόσια κοινή εμφάνιση Νίκου Γκάλη και Θεόφιλου Μητρούδη έγινε 24 χρόνια μετά, στις 24 Μαϊου του 2016 σε εκδήλωση του Μουσείου Μπάσκετ της Χ.Α.Ν.Θ.. «Θέλω να ξέρετε πως ξεκινάω να γράφω την βιογραφία μου. Εκεί θα αναφέρω πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα Γκάλη. Ο Γκάλης είναι τεράστιο κεφάλαιο για τη χώρα. Τον είδα και τον ασπάστηκα. Εγώ τον Γκάλη τον τίμησα, άλλοι του σταμάτησαν το μπάσκετ...», δήλωσε στις κάμερες ο άλλοτε πρόεδρος των «κιτρίνων».
Το τελευταίο ματς του Γκάλη με την φανέλα του Άρη:
- Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
- ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
- Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του