Αθλητισμός|15.11.2018 09:09

Το Brexit «διώχνει» την... μισή Premier League - Θα λογίζονται ως ξένοι!

Αλέξανδρος Λοθάνο

Η Premier League, το πιο εμπορικό και επιτυχημένο πρωτάθλημα στον κόσμο, θα νιώσει τα θεμέλιά του να τρέμουν, αφού είναι κοινώς αποδεκτό ότι η γιγάντωση της λίγκας ήρθε χάρη κυρίως στην εισαγωγή του ξένου ποδοσφαιρικού ταλέντου, το οποίο έκανε πολύ πιο ανταγωνιστικές τις ομάδες που απαρτίζουν τη μεγάλη κατηγορία.

Η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όμως, αλλάζει τα δεδομένα, αφού οι μέχρι τώρα θεωρούμενοι κοινοτικοί (Γάλλοι, Γερμανοί, Ισπανοί, Ιταλοί και πάει λέγοντας) θα λογίζονται πλέον ξένοι.

Το σχέδιο της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας προβλέπει πως κάθε ομάδα θα είναι υποχρεωμένη να αποτελείται τουλάχιστον κατά το ήμισυ από Βρετανούς ποδοσφαιριστές, με τους ξένους να μην ξεπερνούν, σε καμία περίπτωση, τους 12. Η Premier League δεν έχει πολλά περιθώρια να αρνηθεί την πρόταση της ομοσπονδίας, γιατί, αν δεν υπάρξει συμφωνία, η τελική απόφαση μπορεί να έχει ακόμα περισσότερους περιορισμούς.

Οι νέοι κανονισμοί, βεβαίως, δεν θα εφαρμοστούν άμεσα, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο τα υπάρχοντα συμβόλαια. Ο,τι είναι να γίνει θα γίνει σταδιακά, αλλά και αυτό θέτει σε αμφιβολία την παραμονή αρκετών ποδοσφαιριστών στο Νησί.

Πέντε σύλλογοι

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι αυτήν τη στιγμή μόλις 5 από τους 20 συλλόγους της φετινής Premier League θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε αυτόν τον κανονισμό: Κάρντιφ, Κρίσταλ Πάλας, Μπέρνλι, Μπόρνμουθ και Σαουθάμπτον.

Από τους 6 εκπροσώπους του αγγλικού ποδοσφαίρου στα Κύπελλα Ευρώπης, μετά και τον αποκλεισμό της Μπέρνλι από τον Ολυμπιακό στα προκριματικά του Europa League, κανένας δεν βρίσκεται σε... τροχιά Brexit.

Η πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι έχει 19 ξένους και μόλις 4 Βρετανούς (Αγγλους), η δευτεραθλήτρια Γιουνάιτεντ 18 ξένους και 8 Βρετανούς (7 Αγγλους και 1 Σκοτσέζο), η Λίβερπουλ 15 ξένους και 10 Βρετανούς, (9 Αγγλους και 1 Σκοτσέζο), ούσα πιο κοντά από τους υπόλοιπους στον «κόφτη Brexit». Αντίστοιχα, η Τσέλσι είχε 20 ξένους και μόλις 5 Βρετανούς, η Τότεναμ 18 και 8 και η Αρσεναλ 19 και 6.

Brexit