Αθλητισμός|02.07.2019 13:24

Μέγκαν Ράπινο: Επαναστάτρια της μπάλας κόντρα στις προκαταλήψεις (vids)

Αλέξανδρος Λοθάνο

Τα μαθητικά τα χρόνια δεν ήταν εύκολα. Ενιωθε χαμένη και μόνη. Αλλά άρχισε να πατάει πιο γερά στα πόδια της, όταν κατανόησε την σεξουαλικότητά της. «Οταν συνειδητοποίησε ποια είναι και γιατί ένιωθε έτσι, βρήκε δύναμη με την φωνή της» εξηγεί η Ρέιτσελ Ράπινο, δίδυμη αδελφή της Μέγκαν.

Της μεγάλης πρωταγωνίστριας του Παγκοσμίου Κυπέλλου γυναικών, τόσο εντός, όσο κυρίως εκτός αγωνιστικού χώρου. Η εθνική ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών κυνηγάει το τέταρτο Μουντιάλ της, από τα οκτώ που έχουν διεξαχθεί.

Βρίσκεται στα ημιτελικά, όπου αύριο Τρίτη (2/7, 22.00) θα αντιμετωπίσει την Αγγλία, και το οφείλει πρωτίστως στην μια εκ των αρχηγών της. Την Μέγκαν από το Ρέντινγκ της Καλιφόρνια, η οποία την Παρασκευή (5/7) θα γιορτάσει τα 34α γενέθλιά της και φιλοδοξεί να το κάνει, προετοιμαζόμενη για έναν ακόμα τελικό Μουντιάλ.

Δύο γκολ στην φάση των «16» με την Ισπανία και άλλα τόσα στον προημιτελικό με την οικοδέσποινα Γαλλία, για μια γυναίκα που, εκτός από σπουδαία ποδοσφαιριστής, είναι και ξεχωριστή προσωπικότητα. 

«Δεν θα πάω στον γαμ… τον Λευκό Οίκο» ήταν η ατάκα – βόμβα, απαντώντας στο ενδεχόμενο να επισκεφτεί τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μαζί με τις συμπαίκτριές της, σε περίπτωση κατάκτησης του τροπαίου. Ο Τραμπ δεν άφησε αναπάντητο το σχόλιο της Ράπινο («Μέγκαν, πρώτα πρέπει να κατακτήσεις κάτι για να έρθεις») και της ζήτησε να μην δείχνει ασέβεια στην χώρα της, τον Λευκό Οίκο και την σημαία.

Η Ράπινο, η πρώτη ομοφυλόφιλη που πόζαρε γυμνή στο περιοδικό του «ESPN», μαζί με την σύντροφό της, μπασκετμπολίστρια Σου Μπερντ, ήταν και η πρώτη που άκουσε γονατιστή τον ύμνο των Ηνωμένων Πολιτειών, το 2016. Θέλησε έτσι να δείξει την συμπαράστασή της στον παίκτη του ράγκμπι, Κόλιν Καπέρνικ, ο οποίος το έκανε διαμαρτυρόμενος για την αστυνομική βία εις βάρος των μαύρων. «Θέλω ο κόσμος να σέβεται ποια είμαι και τι είμαι. Να είμαι γκέι, να είμαι γυναίκα, να είμαι επαγγελματίας αθλητής, οτιδήποτε» εξηγεί η ακτιβίστρια Ράπινο, η οποία αποκαλεί με περηφάνια τον εαυτό της «διαμαρτυρία με πόδια».

Ο μεγάλος αδελφός

Η Ράπινο κινητοποίησε τις συμπαίκτριες της, προκειμένου να κάνουν ομαδική καταγγελία εις βάρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας των ΗΠΑ, απαιτώντας ίση μεταχείριση στον τομέα των αποδοχών, σε σχέση με τους (σαφώς λιγότερο επιτυχημένους) άνδρες συναδέλφους τους.

Είναι ο φάρος τους με την αποφασιστικότητα της. Ενας δυνατός χαρακτήρας που σμιλεύτηκε από το οικογενειακό δράμα που βίωσε με τον κατά πέντε χρόνια μεγαλύτερο της αδελφό Μπράιαν. Ναρκομανής, μπαινοβγαίνει στην φυλακή εδώ και είκοσι χρόνια, αλλά κάνει σκληρές προσπάθειες για να σταθεί στα πόδια του.

«Την σέβομαι βαθιά, όχι μόνο για όσα έχει πετύχει στο ποδόσφαιρο, αλλά για την απόλυτη πίστη που έχει για όσα παλεύει. Εγώ ήμουν ο ήρωας της, αλλά τώρα εκείνη είναι η δική μου ηρωίδα» εξηγεί ο Μπράιαν Ράπινο για την αδελφή του, η οποία πριν από οκτώ χρόνια πανηγύρισε ένα γκολ, αρπάζοντας ένα μικρόφωνο και τραγουδώντας το «Born in the USA» του Μπρους Σπρίνγκστιν. Γεννημένη στις Ηνωμένες Πολιτείες, γυναίκα, γκέι και περήφανη.

Μέγκαν ΡάπινοΕθνική ομάδα ΗΠΑΠαγκόσμιο Κύπελλο ΓυναικώνΗνωμένες Πολιτείεςγυναικείο ποδόσφαιροποδόσφαιρο