Αθλητισμός|02.07.2019 13:37

Μαδαγασκάρη: Οι... κοντορεβιθούληδες της Αφρικής (vids)

Αλέξανδρος Λοθάνο

Στις 26 Ιουνίου, ο εορτασμός της ανεξαρτησίας στην Μαδαγασκάρη μετατράπηκε σε τραγωδία. Στο εθνικό στάδιο της πρωτεύουσας Ανταναναρίβο, 16 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και πάνω από εκατό τραυματίστηκαν, όταν προκλήθηκε συνωστισμός.

Στο ίδιο στάδιο, πριν από λίγους μήνες, η ποδοσφαιρική εθνική ομάδα της χώρας έγραφε ιστορία, παίρνοντας για πρώτη φορά το εισιτήριο στην τελική φάση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής.

Παρ’ ότι είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί του κόσμου και έχει πάνω από τριάντα εκατομμύρια κατοίκους, δεν διαθέτει επαγγελματικό πρωτάθλημα. Οι ποδοσφαιριστές είναι ως επί το πλείστον ερασιτέχνες και ψάχνουν να βγάλουν το (περιορισμένο) ψωμί τους σε άσημες ομάδες της Γαλλίας και του Βελγίου.

Σε μια από αυτές, την Φλερί 91, τέταρτης κατηγορίας, εργάζεται ως τεχνικός διευθυντής ο Νικολά Ντιπουά. Ο προπονητής μιας ομάδας που δεν έμεινε στην παρθενική της παρουσία στο Κύπελλο Εθνών, αλλά πανηγύρισε και την πρόκριση της στην φάση των «16», νικώντας μάλιστα τη Νιγηρία των τριών τροπαίων και των έξι συμμετοχών σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Πριν από την ιστορική νίκη εις βάρος των «Σούπερ Αετών», είχε προηγηθεί άλλη μια επί του Μπορουντί, λίγες ώρες μετά την τραγωδία στο Ανταναναρίβο.

Η νίκη επί της Νιγηρίας

Η νίκη επί του Μπουρουντί:

«Παραμένουμε Petit Poucet (σ.σ. κοντορεβιθούλης) και, όσο το λέμε αυτό, μας βοηθάει πολύ» εξήγησε ο Ντιπουά, ο οποίος έχει μια ομάδα γεμάτη «κοντορεβιθούληδες» με άγνοια κινδύνου και δίψα για διάκριση.

Ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται κατά κύριο λόγο στην Γαλλία (13 από τους 23), αλλά και στο Βέλγιο, την Βουλγαρία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αλγερία, τη Νότιο Αφρική, την Αίγυπτο, την Ταϊλάνδη.

Διασκορπισμένοι στις τέσσερις γωνιές του ορίζοντα, μαζεύονται με χαρά για να φορέσουν την φανέλα της ομάδας που εκπροσωπεί με περηφάνια την χώρα που έχει να επιδείξει και τον πρόεδρο της αφρικανικής συνομοσπονδίας, Αχμάντ Αχμάντ, ο οποίος όμως φέρεται να εμπλέκεται σε σκοτεινές υποθέσεις διαφθοράς.

Οι Μπαρέα, όπως είναι το παρατσούκλι τους, το οποίο προκύπτει από ένα είδος ζεμπού (ινδική αγελάδα), διώχνουν από πάνω τους τέτοιες σκιές. Δεν τους ταιριάζουν. Το μόνο που θέλουν, και το κάνουν πολύ καλά, είναι να κάνουν γνωστή την χώρα τους για άλλα, πολύ πιο ευχάριστα ζητήματα, απ’ ότι οι πολιτικές ταραχές που την ταλανίζουν μόνιμα ή τραγωδίες όπως αυτή που έλαβε χώρα, ανήμερα των εορτασμών της ανεξαρτησίας της από την Γαλλία, το 1960.

Η τραγωδία της 26ης Ιουνίου:

ποδόσφαιροΚύπελλο Εθνών Αφρικής Κόπα ΑφρικαΜαδαγασκάρη