Αθλητισμός|21.07.2019 20:13

Εθνική στίβου: Η επιστροφή με το C-130 και οι επαναστατικές αλλαγές του DNA

Newsroom

Το πανελλήνιο έμαθε για την συμμετοχή της ομάδας του στίβου στους 2ους Ευρωπαϊκούς – Ολυμπιακούς Αγώνες από την αδυναμία του ΣΕΓΑΣ να βρει αεροπορικά εισιτήρια και την παρέμβαση του πρωθυπουργού που παραχώρησε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για τη μετάβαση στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας τόσο των 21 αθλητών όσο και των πέντε προπονητών τους.

Η επιστροφή έγινε την Κυριακή με C-130 από το Μισνκ στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας με τα μέλη της ελληνικής αποστολής να ζουν άλλη μία ξεχωριστή εμπειρία μετά από πτήση 3 ωρών και 15 λεπτών. Τεράστια εμπειρία όμως για όλο τον ελληνικό και ευρωπαϊκό στίβο ήταν το νέο σύστημα των αγώνων, το περίφημο DNA (Dynamic New Athletics).

Δύο μετάλλια και θέση στην 12αδα

Σύμφωνα με αυτό οι αθλητές δεν αγωνίζονται σε ατομικό επίπεδο αλλά σε ομαδικό. Η ελληνική ομάδα μπήκε μέσα στην 12αδα και κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια με την Σπανουδάκη στα 100μ. και με τον Δουβαλίδη στα 110μ. εμπόδια πιάνοντας και το όριο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Ντόχα.

«Το πρόγραμμα των αγώνων διαρκεί περίπου δύο ώρες και ο κάθε αθλητής έχει αντίπαλο συγκεκριμένο αθλητή από άλλη χώρα που βρίσκεται στον ίδιο όμιλο. Η Ελλάδα βρέθηκε στον ίδιο όμιλο μαζί με την Γερμανία και την Σλοβακία. Αρχικά πήραμε την 3η θέση στις λεπτομέρειες αλλά στο ρεπεσάζ (σ.σ.δεύτερη ευκαιρία) πήγαμε καλά και φτάσαμε μέχρι τους ημιτελικούς που σημαίνει μέσα στην 12αδα μεταξύ 40 χωρών. Δεν είναι άσχημα αν αναλογιστούμε πως είχαμε μαζί μας αθλητές και αθλήτριες που αγωνίστηκαν για την εμπειρία», είπε στο «Εθνοσπόρ» ο αρχηγός αποστολής και τεχνικός διευθυντής ΣΕΓΑΣ του κέντρου υψηλού αθλητισμού Θεσσαλονίκης Χρήστος Χρυσοστομίδης.

«Άρεσε στους αθλητές»

Σχετικά με τα συμπεράσματα που κατέγραψε από το νέο σύστημα διεξαγωγής των αγώνων του στίβου είπε: «Οι αθλητές ενθουσιάστηκαν. Τους άρεσε. Οι προπονητές όμως είναι προβληματισμένοι. Μπαίνει μέσα η στρατηγική, η σκοπιμότητα και το σκάουτινγκ. Είναι ένα καλό σύστημα που μπορούμε να υιοθετήσουμε στις μικρές ηλικίες, στα αναπτυξιακά και στα σχολικά πρωταθλήματα αλλά για επίπεδο των κορυφαίων αθλητών χρειάζεται να γίνουν βελτιώσεις. Θα κάνω την έκθεση μου στον ΣΕΓΑΣ. Μου την ζήτησε και ο Σπύρος Καπράλος για την ΕΟΕ πιθανόν για να ενημερώσει την ΔΟΕ που έχει την ευθύνη αυτής της διοργάνωσης».

Ο 400αρης και οι... χαμένοι

Όπως είπε ο Χριστοφορίδης υπάρχουν αθλήματα που ευνοούνται με το ομαδικό σύστημα και άλλα που πλήττονται: «Αν είχαμε έναν δυνατό 400αρη θα πηγαίναμε ακόμα ψηλότερα γιατί είναι ο αγώνισμα κλειδί. Αντίθετα το μήκος και το ύψος δεν ευνοούνται. Κορυφαίοι αθλητές ακυρώθηκαν ενώ τις πρωτιές πήραν αθλητές που έκαναν μικρά άλματα όπως στο ύψος που με άλμα στο 1.93 κατακτήθηκε η πρώτη θέση. Τα μετάλλια προκύπτουν από χρόνους ανεξάρτητα από το εάν έχουν γίνουν στα προκριματικά ή στον τελικό. Ο Δουβαλίδης πήρε την πρόκριση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα και το χάλκινο μετάλλιο στο Μινσκ με επίδοση που δεν έγινε σε τελικό. Είναι κάτι νέο, πρέπει να το στηρίξουμε αλλά και να το βελτιώσουμε».

Το Μινσκ ήταν προετοιμασμένο

Πάντως όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής είχαν να λένε για τις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις που έχουν φτιαχτεί στο Μινσκ αλλά και για την άψογη φιλοξενία των Λευκορώσων: «Ηταν από τις πιο ωραίες διοργανώσεις που έχουμε αγωνιστεί. Μείναμε άφωνοι από τα πέντε νέα υπερσύγχρονα κλειστά γυμναστήρια που φιλοξένησαν όλα τα αθλήματα. Το Μινσκ ήταν προετοιμασμένο για αυτή τη μεγάλη διοργάνωση. Υπήρχαν αθλητές από 40 Ευρωπαϊκές χώρες. Οι εθελοντές ήταν άψογοι και οι υπηρεσίες που μας παρείχαν ήταν πάνω και από τα όσα προβλέπονταν συνήθως σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις».

ΜίνσκστίβοςΕυρωπαϊκοί ΑγώνεςΣπορ