Αθλητισμός | 03.07.2019 18:37

Νέα Τούμπα: Το μεγάλο όραμα του ΠΑΟΚ «τρέχει» με αποφάσεις εξπρές

Αντώνης Τσακαλέας

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την Τρίτη (2/7) που αφορούσε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της Νέας Τούμπας έφερε μεγάλη ικανοποίηση στις τάξεις των ανθρώπων του ΠΑΟΚ. Οι συντονισμένες ενέργειες που έγιναν από τους εκπροσώπους του «Δικεφάλου του Βορρά» αλλά και τα αντανακλαστικά που έδειξε η πολιτεία, έφεραν την προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η προέγκριση περιλαμβάνει τον καθορισμό των χρήσεων γης, τους συντελεστές δόμησης όχι μόνο για την περιοχή όπου θα γίνει η ανέγερση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ (είναι η περιοχή μεταξύ Λαμπράκη, Αδαμίδου, Μ. Ασίας, Διογένους και Παπαηλιάκη και εκεί θα γίνουν μικρές, ειδικές και μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις, κέντρα αποθεραπείας, χώροι συνάθροισης κοινού, αναψυκτήρια, εστίαση, στάθμευση κ.α.), αλλά και αυτή όπου θα ανεγερθούν οι εγκαταστάσεις προς αξιοποίηση από το σύνολο της κοινωνίας (σχολεία, μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικοί χώροι, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, γωνιές ανακύκλωσης, συνεδριακά κέντρα κ.α.).

Εγκριση σε δυο αντί για έξι μήνες!

Για την πρώτη περιοχή ορίζεται στο 1,8 ο συντελεστής δόμησης, ενώ για τη δεύτερη επιτρέπεται η προσθήκη 3.000 τ.μ. στους υφιστάμενους δομημένους χώρους και αύξηση του υλοποιημένου συντελεστή δόμησης κατά 0,05. Καθορίζονται, επίσης, προϋποθέσεις αναφορικά με πολιτιστικά, κυκλοφοριακά, θέματα στάθμευσης κλπ.

Όλα αυτά ήρθαν σε συνέχεια της νομοθετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη, σύμφωνα με την οποία παραχωρήθηκε η έκταση και διαμορφώθηκε το θεσμικό πλαίσιο τόσο για τα περιβαλλοντικά, όσο και για τα αρχαιολογικά και κυκλοφοριακά ζητήματα. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία, έχει να κάνει με το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για να γίνει ο προέγκριση.

Η τεχνική μελέτη του αιτήματος προέγκρισης για το ΕΧΣ του νέου γηπέδου κατατέθηκε στις 24 Απριλίου, και μέσα σε μόλις δύο μήνες ολοκληρώθηκε ο απαραίτητος έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ -τη στιγμή που η νομοθεσία δίνει προθεσμία έξι μηνών- και πλέον το ΚΕΣΥΠΟΘΑ προχώρησε στην ομόφωνη προέγκριση του ΕΧΣ.

Κατσαρής: «Ευχαριστούμε την πολιτεία»

Ο πρόεδρος του ΑΣ ΠΑΟΚ Θανάσης Κατσαρής, μιλώντας στο ethnos.gr με αφορμή την προέγκριση του ΕΣΧ από τη ΥΠΕΝ σημείωσε: «Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν φέρει μεγάλη ικανοποίηση καθώς το τελευταίο διάστημα όλες οι εργασίες για το γήπεδο, οι οποίες αφορούν τη πολιτεία, έχουν "τρέξει" προκειμένου να μην χαθεί χρόνος. Από την πλευρά του ΠΑΟΚ και της οικογένειας Σαββίδη, υπάρχει μεγάλη διάθεση και φυσικά ετοιμότητα προκειμένου αυτό το έργο να ξεκινήσει από τη πρώτη στιγμή που θα ολοκληρωθούν όλα τα γραφειοκρατικά θέματα».

Μάλιστα ο επικεφαλής του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ πρόσθεσε: «Βλέπουμε πως η πολιτεία έδειξε αντανακλαστικά. Ευχαριστούμε την πολιτεία για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε. Θέλουμε να έχουμε σύμμαχό μας τη πολιτεία, όπως έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα τόσο με τον Δήμο Θεσσαλονίκης όσο και με την Περιφέρεια. Ο ΠΑΟΚ αξίζει ένα σύγχρονο γήπεδο, με το οποίο θα μπει στη νέα εποχή. Ένα γήπεδο το οποίο η οικογένεια Σαββίδη είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει για την κατασκευή του. Ο στόχος μας δεν είναι απλά να γίνει ένα γήπεδο, αλλά στην Τούμπα να στηθεί ένα σημείο αναφοράς για όλη τη Θεσσαλονίκη, κι όλη η περιοχή της Τούμπας να αναβαθμιστεί».

Το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα

Από τη στιγμή που η οικογένεια Σαββίδη έδωσε την εντολή για την έναρξη των προεργασιών στον δρόμο για την έκδοση αδειών κατεδάφισης και ανέγερσης, όλοι εκείνοι που πλαισίωσαν το συγκεκριμένο πλάνο έχουν κινηθεί σε γοργούς ρυθμούς, με γνώμονα το χρονοδιάγραμμα που εκπονήθηκε. Στόχος των «ασπρόμαυρων» είναι η ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών μέχρι τις αρχές του 2020, κάτι που πλέον είναι πολύ πιθανό να συμβεί μετά από την τελευταία εξέλιξη, και τη προέγκριση του ΕΣΧ από την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΝ.

Η αρχή έγινε με το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη με το ΥΠΕΘΑ για να στρέμματα πέριξ του σταδίου της Τούμπας, τα οποία παραχωρήθηκαν στον ΑΣ ΠΑΟΚ. Ακολούθησε η σύσταση της επιτροπής εργασίας, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Δήμου και της Περιφέρειας, με τις δράσεις να είναι συνεχείς και προς την κατεύθυνση της κατάρτισης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, το οποίο έφτασε να πάρει την προέγκριση του ΥΠΕΝ, αφού πρώτα πέρασε τόσο από το δημοτικό συμβούλιο όσο και από το συμβούλιο της Περιφέρειας Μακεδονίας.

Το επόμενο βήμα για τον ΠΑΟΚ δεν είναι άλλο από την πολεοδομική μελέτη, η οποία θα περιλαμβάνει και την τελική χρήση γης. Η υποβολή της πολεοδομικής μελέτης θα είναι αυτή που θα φέρει τη διαδικασία διαβούλευσης με τους φορείς της πόλης, προκειμένου να προκύψει το προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα αποτελέσει και τον πολεοδομικό κανόνα για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Η μετακόμιση στο Καυτανζόγλειο

Σε περίπτωση που όλα κυλήσουν με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, και η έγκριση της οικοδομικής άδειας από το ΣτΕ εκδοθεί στις αρχές του 2020, τότε ο ΠΑΟΚ θα κληθεί να μετακομίσει από την Τούμπα με προορισμό του Καυτανζόγλειο. Τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και η μετακόμιση στα μισά της σεζόν, με τους νταμπλούχους να ξεκινούν τις υποχρεώσεις του στην ιστορική έδρα τους και να τις ολοκληρώνουν στο Καυτανζόγλειο.

Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη χρήση του Καυτανζογλείου, και το τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο συμψηφισμός των εξόδων για τα έργα που απαιτούνται προκειμένου να γίνει το στάδιο λειτουργικό σύμφωνα με τα «θέλω» και τις απαιτήσεις του ΠΑΟΚ, με τα χρήματα που αντιστοιχούν στο ενοίκιο χρήσης του σταδίου. Το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει, καθώς υπολογίζεται πως θα χρειαστούν περίπου 6-8 εβδομάδες για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες στο Καυτανζόγλειο, ούτως ώστε το στάδιο να πάρει τη μορφή που θέλει ο ΠΑΟΚ για να μπορέσει να μετακομίσει εκεί.

Νέα ΤούμπαγήπεδοποδόσφαιροSuperLeagueΠΑΟΚ