Αθλητισμός|05.07.2019 01:03

4η Ιουλίου: Το επετειακό παπούτσι με το σφυροδρέπανο που προκάλεσε τον Τραμπ

Newsroom

H απόφαση της Nike να εκδώσει ένα επετειακό μοντέλο παπουτσιού για την επανάσταση της 4ης Ιουλίου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, αλλά και το ειρωνικό σχόλιο του Ντόναλντ Τραμπ.

Η αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών που στο παρελθόν έχει κάνει επετειακές εκδόσεις παπουτσιών της εξέδωσε σε περιορισμένο αριθμό το Air Max 1 ένα κόκκινο παπούτσι που με κίτρινο φόντο είχε το παραδοσιακό σήμα της εταιρείας και ένα σφυρί παραπέμποντας στο κλασσικό σήμα του σφυροδρέπανου που χαρακτήριζε την ρωσική επανάσταση του 1917.

Πρώτος αντέδρασε ο πρώην παίκτης του NFL Kόλιν Κιπέρνικ ο οποίος χαρακτήρισε την ιδέα «άστοχη» καθώς συνδυάζει δύο διαφορετικά ιστορικά γεγονότα που είχαν διαφορετικά κίνητρα. «Η επανάσταση που έγινε την εποχή της δουλείας πρέπει να γιορτάζεται με σεβασμό στην ανθρωπότητα και να μην συνδυάζεται στη μνήμη των λαών με άλλα γεγονότα», είπε ο Κιπέρνικ.

H ειρωνεία του Τραμπ

Αλλά και ο Ντόναλντ Τραμπ με ειρωνική του ανάρτηση στο twitter άσκησε κριτική στη Nike για τις προθέσεις της και για την πατριωτική της ευαισθησία.

T

Και ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ υποσχέθηκε να μποϊκοτάρει τα προϊόντα Nike έως ότου η εταιρεία τερματίσει την «περιφρόνηση για τις αμερικανικές αξίες».

T

Αντίποινα στην Αριζόνα

Ο διοικητής της Αριζόνα Νταγκ Ντούσεϊ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι διέταξε την απόσυρση των κινήτρων για το εργοστάσιο παραγωγής της Nike στην Πολιτεία ως αντίποινα στην απόφαση της να εκδώσει κόκκινο παπούτσι με το σφυρί πάνω στο σήμα της Nike.

T

Το απέσυρε η Nike και βάζει άλλο...

Η Nike σχεδίαζε να κυκλοφορήσει το παπούτσι τη Δευτέρα 1 Ιουλίου προκειμένου να τιμήσει την ημέρα της αμερικανικής επανάστασης. Το κάθε ζευγάρι θα κόστιζε 140 δολάρια αλλά μετά τη θύελλα των αντιδράσεων ανέστειλε την κυκλοφορία του παπουτσιού και ανακοίνωσε πως θα κυκλοφορήσει άμεσα νέο μοντέλο που θα έχει 13 άσπρα αστέρια σε έναν κύκλο παραπέμποντας στην αμερικανική σημαία που είναι κοινώς γνωστή ως «The Betsy Ross».

«Κάνουμε πολύ τακτικά επιχειρηματικές κινήσεις για το καλό της εταιρείας αλλά όταν διακρίνουμε πως ορισμένες από αυτές προκαλούν αποσύρουμε πρωτοβουλίες, προϊόντα και υπηρεσίες που προκαλούν το κοινό και πατριωτικό αίσθημα», ανέφερε η Nike με ανακοίνωση της στο πρακτορείο Bloomberg.

ΣπορΝτόναλντ ΤραμπNike