Αθλητισμός|31.07.2019 18:37

Πυγμαχία: Ο πρόεδρος του ΣΕΠ υπεραμύνεται του επαγγελματικού μποξ

Newsroom

Η πυγμαχική κοινότητα θρηνεί τον θάνατο δύο αθλητών σε διάστημα μόλις λίγων ημερών. Αρχικά έχασε τη ζωή του ο 28χρονος Ρώσος Μαξίμ Νταντάσεφ σε αγώνα επαγγελματικού μποξ στις ΗΠΑ και μερικά 24ωρα αργότερα πέθανε και ο 23χρονος Αργεντινός Ούγκο Σαντιγιάν σε αναμέτρηση στην Αργεντινή. Αμφότεροι έχασαν τη ζωή τους λίγο μετά από πυγμαχικούς αγώνες κι αφού είχαν δεχτεί πολλαπλά χτυπήματα από τους αντιπάλους τους, εγείροντας ερωτήματα και προκαλώντας έντονο προβληματισμό στην κοινή γνώμη.

Με αφορμή αυτά τα δύο περιστατικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματικής Πυγμαχίας, του επίσημου θεσμικά φορέα του επαγγελματικού μποξ στην Ελλάδα, Γιώργος Στεφανόπουλος, ο οποίος υπήρξε κορυφαίος Ελληνας πυγμάχος με συμμετοχές σε Ολυμπακούς Αγώνες και μετάλλια σε Πανευρωπαϊκούς, Μεσογειακούς και Βαλκανικούς, υπεραμύνεται της επαγγελματικής πυγμαχίας

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Στεφανόπουλου αναφέρει τα εξής: «Οι δυο διαδοχικοί θάνατοι που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στο επαγγελματικό μποξ μας θλίβουν βαθύτατα όλους. Είναι πολύ δυσάρεστο να μαθαίνουμε ότι δυο νέοι αθλητές έχασαν τη ζωή τους αλλά αυτό είναι δυστυχώς κάτι που δεν συμβαίνει πρώτη φορά στον αθλητισμό τόσο τον ερασιτεχνικό, όσο και τον επαγγελματικό.

Ατυχήματα και θάνατοι σημειώνονται δυστυχώς σε όλα τα αθλήματα ανά τον κόσμο. Σε ό, τι αφορά το επαγγελματικό μποξ της Ελλάδας, που εγώ εκπροσωπώ, οφείλω να αναφέρω τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αγωνίζονται οι Έλληνες επαγγελματίες πυγμάχοι. Όλοι οι πυγμάχοι υποβάλλονται σε ένα πακέτο ιατρικών εξετάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, υπέρηχο άνω και κάτω κοιλίας, τρίπλεξ καρδιάς, οφθαλμολογικό έλεγχο και αιματολογικό ορολογικό έλεγχο για μεταδιδόμενα νοσήματα ( AIDS, ΗΠΑΤΙΤΙΔΕΣ, κ.α.).

Αυτός ο έλεγχος αποτελεί απαραβίαστο κανονισμό των δυο κορυφαίων ομοσπονδιών στις οποίες υπάγεται ο ΣΕΠ, της WBC της Αμερικής και της EBU της Ευρώπης. Λίγο πριν την είσοδο στο ρινγκ γίνεται ο τελευταίος ιατρικός έλεγχος από τον γιατρό των αγώνων και σε περίπτωση τραυματισμού ο γιατρός αναλαμβάνει καθήκοντα, καθώς δεν απομακρύνεται ούτε λεπτό από τη γωνία του ρινγκ.

Με αυτά τα μέτρα ελαχιστοποιούμε όσο γίνεται τις πιθανότητες να έχουμε σοβαρό τραυματισμό ή ακόμα και θάνατο. Δυστυχώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον θάνατο από τον αθλητισμό, για τον ίδιο λόγο που δεν μπορεί κανείς να τον αποκλείσει σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής αλλά και σε οποιοδήποτε επάγγελμα. Ο θάνατος υπάρχει μες στη ζωή κι αφού ο αθλητισμός είναι κομμάτι της ζωής, αναπόφευκτα δεν μπορεί να τον αποφύγει.

Η συχνότητα των θανάτων στην επαγγελματική πυγμαχία είναι στατιστικά ασυγκρίτως μικρότερη από άλλα αθλήματα. Μόνο στην Αμερική έγιναν μέχρι τώρα, μες στη χρονιά αυτή, 432 events επαγγελματικής πυγμαχίας με δεκάδες αγώνες, άρα χιλιάδες αγώνες ανά τον κόσμο. Είναι άδικο για το επαγγελματικό μποξ να επικεντρωνόμαστε μόνο σε δύο δυσάρεστα γεγονότα και να παραβλέπουμε τους χιλιάδες αγώνες που γίνονται εδώ και δεκαετίες χωρίς να συμβαίνει το παραμικρό δυσάρεστο.

Γνωρίζουμε όλοι ότι σε δημοφιλή αθλήματα σημειώνονται συχνά θάνατοι αλλά συνεχίζεται η δράση τους κανονικά και καλώς συνεχίζεται. Γύρω μας χάνονται καθημερινά δεκάδες ζωές σε τροχαία δυστυχήματα αλλά κανείς δεν σκέφτηκε να μην μάθει οδήγηση. Θάνατοι υπάρχουν στον αθλητισμό, γιατί ο αθλητισμός είναι ζωή. Σημασία έχει να ελέγχουμε τα κακώς κείμενα και να βελτιωνόμαστε.

Εύχομαι οι δύο πυγμάχοι να είναι οι τελευταίοι αθλητές που χάνουν τη ζωή τους τόσο στον ερασιτεχνικό όσο και στον επαγγελματικό αθλητισμό».

πυγμαχίαΣπορΓιώργος Στεφανόπουλος