Αθλητισμός|23.10.2018 12:47

Τα «πάντσερ» γύρισαν 33 χρόνια πίσω

Γιάννης Σκόκας

Είκοσι δύο παίκτες κυνηγούν μια μπάλα για 90' και στο τέλος νικούν οι Γερμανοί». Προφανώς και δεν νικούσαν πάντοτε οι Γερμανοί. Ωστόσο, για πολλές δεκαετίες η «νατσιονάλμανσάφτ» έδειχνε αλύγιστη, ικανή να νικήσει κάθε ομάδα που βρισκόταν στον δρόμο της, να ανατρέψει οποιοδήποτε εις βάρος της σκορ. Ο φόβος και ο τρόμος κάθε αντιπάλου...

Φαίνεται όμως ότι ζούμε στην εποχή που δεν κερδίζουν πια οι Γερμανοί. Η προχθεσινή συντριβή (3-0) από την αναγεννημένη Ολλανδία του Ρόλαντ Κούμαν ήρθε να επιβεβαιώσει την αγωνιστική κρίση που έχει πλήξει τα «πάντσερ», τα οποία κινδυνεύουν να υποβιβαστούν στη Β' κατηγορία (!) τού Nations League, εφόσον συνεχίσουν την καθοδική τους πορεία και στο αυριανό παιχνίδι με τη Γαλλία.

Είναι πασιφανές πως το περασμένο καλοκαίρι στη Ρωσία κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η χειρότερη παρουσία της Εθνικής Γερμανίας σε Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά μετά το 1938. Εκεί όπου οι άλλοτε αλύγιστοι Γερμανοί ταπεινώθηκαν από τους Μεξικανούς και τους Νοτιοκορεάτες.

Οι πέντε ήττες που έχει ήδη γνωρίσει η εθνική ομάδα στη διάρκεια του ίδιου ημερολογιακού έτους συμβαίνουν για πρώτη φορά μετά το 1985 (!), ενώ ουδέποτε κατά το παρελθόν -από καταβολής γερμανικού ποδοσφαίρου- έχουν υπάρξει τρία σερί παιχνίδια δίχως να σκοράρει η «νατσιονάλμανσαφτ».

Κι όμως, συνέβη απέναντι σε Νότιο Κορέα (0-2), Γαλλία (0-0) και Ολλανδία (0-3). Παρά τις 107 προσπάθειες που έκαναν οι Γερμανοί διεθνείς για να σκοράρουν στα πέντε τελευταία επίσημα παιχνίδια, πέτυχαν όλα κι όλα δύο γκολ με αντίπαλο τη Σουηδία!

Στο στόχαστρο ο Λεβ

Το limit down του γερμανικού ποδοσφαίρου αποτελεί γεγονός και ο θρύλος της εθνικής τους ομάδας, Μίχαελ Μπάλακ, εξέφρασε ανοιχτά την αμφιβολία του για το «αν ο Γιόακιμ Λεβ είναι ο κατάλληλος άνθρωπος που θα εμπνεύσει αυτήν τη γενιά ποδοσφαιριστών». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το σχόλιο της εφημερίδας «Bild», που ανέφερε πως «η πεποίθηση ότι ο Λεβ είναι ο σωστός άνθρωπος για να κάνει μια επανεκκίνηση σε αυτήν την ομάδα αρχίζει και αδυνατίζει».

Το στραπάτσο που υπέστη η Γερμανία επί ρωσικού εδάφους δεν δίδαξε τίποτα τον επί 12 συναπτά έτη ομοσπονδιακό τεχνικό, ο οποίος δεν προέβη σε καμία σοβαρή διορθωτική κίνηση πέραν της αποχώρησης του Μεσίτ Οζίλ και του διωγμού του Ιλκάι Γκιντογκάν. Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για τον ανήμπορο να αντιδράσει Λεβ... 

ΓερμανίαNations League