Αθλητισμός|20.11.2018 17:32

Παρέμβαση εισαγγελέα για τον «μαύρο ήλιο» του ναζισμού στο ΟΑΚΑ

Σοφία Σπίγγου

Προκαταρκτική έρευνα διατάχθηκε από την Εισαγγελία της Αθήνας μετά την ανάρτηση του ναζιστικού συμβούλου «μαύρος ήλιος»,  στις κερκίδες του ΟΑΚΑ, στο ματς της Ελλάδας με την Εσθονία. Την εντολή έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίεας Πρωτοδικών Αθηνών, Ευάγγελος Ιωαννίδης, ο οποίος ζήτησε τη διενέργεια σχετικής έρευνας τόσο για την ανάρτηση του ναζιστικού συμβόλου  όσο και για το κάψιμο της τουρκικής σημαίας που προηγήθηκε.

Την προκαταρκτική θα διενεργήσει το τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Εισαγγελίας, ενώ στο πλαίσιο αυτής θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αδικήματα που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο. Σημειώνεται πως για όσα συνέβησαν στο ΟΑΚΑ υπέβαλλε αναφορά ο υφυπουργός Πολιτισμού κι Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης στην Εισαγγελέα  του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου αλλά και στον Αθλητικό Εισαγγελέα, Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου.

Μάλιστα, στο φάκελο που απέστειλε, στον οποίο περιλαμβάνονταν τα ρεπορτάζ με το σύνολο του οπτικοακουστικού υλικού από τις νεοναζαστικές εικόνες ντροπής στο γήπεδο, ζητώντας τους να  πράξουν τα «δέοντα». 

Το χρονικό της πρόκλησης

Μια ομάδα ατόμων -με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων- κρατούσε σημαίες με τον «Μαύρο Ήλιο» των SS και με το σύμβολο της Χρυσής Αυγής, χαιρετούσε ναζιστικά. Η ομάδα των ατόμων αργότερα έκαψε μια τουρκική σημαία.

Ο «Μαύρος Ήλιος», που είναι συνδεδεμένος με τα SS λόγω του Χάινριχ Χίμλερ, έχει χρησιμοποιηθεί σε τελετές μύησης στο εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα. Δεσπόζει στο μωσαϊκό του πύργου Βέβελσμπουργκ, τον οποίο είχε αγοράσει το 1933 ο Χίμλερ με στόχο να το μετατρέψει κέντρο των SS.

Το σύμβολο είναι στη λίστα με αυτά που είναι απαγορευμένα σε τουλάχιστον δύο γερμανικά κρατίδια, ενώ η UEFA το συμπεριλαμβάνει στα σύμβολα μίσους.

Ήδη, σε ανάρτησή του στο Instagram, με φωτογραφία από την παρουσία του σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας της Ιστιοπλοΐας, ο υφυπουργός Αθλητισμού καταδίκαζε τα μελανά γεγονότα στο ΟΑΚΑ σε αντιδιαστολή με την κίνηση «fair play» Κύπριου αθλητή, τον οποίο βράβευσε. Ο κ. Βασιλείαδης, πάντως, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Στο διεθνές κέντρο ιστιοπλοΐας. Βραβεύοντας τον Κύπριο αθλητή που στη μέση του αγώνα αποσύρθηκε για να δώσει το άλμπουρό του στον Τούρκο αθλητή, ο οποίος διεκδικούσε μετάλλιο και είχε ατύχημα χάνοντας το δικό του. Μεγάλες στιγμές του αθλητισμού... Πλήρης αντιδιαστολή με τα φασιστικά σταγονίδια που αμαύρωσαν με την παρουσία τους την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου και την εικόνα της πατρίδας και του λαού μας...».

ΟΑΚΑΓιώργος Βασιλειάδης