Ο παραπληγικός μπαμπάς 4 παιδιών και ο ηλεκτρολόγος που συγκίνησαν τη Ντελαγκράτσια
NewsroomΗ συγκλονιστική προσπάθεια του Ισίδωρου Παλαμάρη, ηλεκτρολόγου στα ναυπηγεία Σύρου και του Νίκου Ρούσσου, πατέρα τεσσάρων παιδιών με κινητικά προβλήματα που εμπορεύεται παραδοσιακά προϊόντα στην Ερμούπολη, συγκινούν το πανελλήνιο με την προσπάθεια που έκαναν στον αγώνα δρόμου Ντελαγκράτσια 2019.
Οι δύο Συριανοί συνεργάστηκαν και αποθεώθηκαν κατά τη διάρκεια του τερματισμού του 3oυ Dellagrazia Run μπροστά στην καταπληκτική Έπαυλη Τσιροπινά της περίφημης Ντελαγκράτσια, που για άλλη μια φορά έγινε επίκεντρο αθλητικής εκδήλωσης, η οποία εξέπεμψε δυνατά κοινωνικά και φιλανθρωπικά μηνύματα.
Η διαδρομή των 13,5 χιλιομέτρων αναδεικνύεται χρόνο με τον χρόνο ως ο πιο συμβολικός αγώνας της Σύρου. Την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου δεκάδες δρομείς, που έφτασαν απ΄ όλες τις Κυκλάδες, έτρεξαν στους δρόμους του νησιού, στο πλαίσιο της τρίτης διοργάνωσης. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοργάνωση του αγώνα έχει ο σύλλογος «Δρομείς Σύρου», που προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για τη δημιουργία παιδικής χαράς ΑΜΕΑ, αλλά και της ανακατασκευής του σταδίου για τον στίβο που έχει εγκαταλειφθεί στη Σύρο εδώ και 30 χρόνια.
Πατέρας τεσσάρων παιδιών
Ο Νίκος Ρούσσος από το 2011, ύστερα από τροχαίο που είχε στο νησί, αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα. Οι πρώτοι μήνες ήταν πολύ δύσκολοι. Έπρεπε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ζωής. Όχι μόνο δεν το έβαλε κάτω, αλλά μαζί με την αγαπημένη του Κατερίνα απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Τον Γιώργο και τον Ορέστη, που σήμερα είναι 8 ετών, και τον Σπύρο και την Αμέλια, που είναι 3 ετών. Εμπνευσμένος από τον τεράστιο Μάκη Καλαρά, ο Ρούσσος τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σε αγώνες δρόμου με το ειδικό χειρήλατο αμαξίδιο, όμως η διαδρομή του αγώνα στην Ντελαγκράτσια έχει μεγάλη ανηφόρα στα πρώτα 4 χιλιόμετρα και ο καλός του φίλος Ισίδωρος Παλαμάρης τον βοήθησε να ανέβουν μαζί τα ανηφορικά κομμάτια. Η προσπάθειά τους ήταν συγκινητική.
«Του βγάζω το καπέλο»
«Βγάζω το καπέλο στον Ισίδωρο. Δεν έχω λόγια για να του πω αυτά που αισθάνομαι. Έχει πολύ πείσμα, έσπρωχνε το καρότσι μου. Tου οφείλω πολλά. Το χειροκρότημα του κόσμου στον τερματισμό με συγκίνησε πολύ και ο ένας το αφιέρωσε στον άλλο», λέει στο ethnos.gr ο Νίκος Ρούσσος, ο οποίος διατηρεί το κατάστημα «Τόπον γεύσις» με βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα στην Ερμούπολη.
«Ονειρο ο μαραθώνιος της Αθήνας»
Το όνειρό του είναι να τρέξει στον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας. «Το 2018 δεν μου το επέτρεψαν, γιατί το καρότσι είναι χειρήλατο, αλλά πείσαμε τους διοργανωτές πως το χειρήλατο είναι πιο ασφαλές από ένα οποιοδήποτε καρότσι και έτσι πιστεύω πως εφέτος θα κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. Εχω τρέξει, επίσης, τον ημιμαραθώνιο της Αθήνας, που ήταν και ο πρώτος μου αγώνας εκτός Σύρου».
«Να σηκωθούν από τους καναπέδες»
Ηλεκτρολόγος στο Νεώριο Σύρου, ο Ισίδωρος Παλαμάρης τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί στα δρομικά δρώμενα, βάζοντας στόχο ζωής την ανακατασκευή του σταδίου στίβου της Σύρου, που έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Εχοντας πάρει πολύτιμα μαθήματα από τον μαραθωνοδρόμο Χριστόφορο Μερούση, ο Ισίδωρος μένει στον Φοίνικα και τον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τον σύλλογο «Δρομείς Σύρου», που ιδρύθηκε το 2016 και έχει αποκλειστικό σκοπό να φέρει κοντά στον στίβο τους Συριανούς και να προσφέρει κοινωνικό έργο. «Ο εφετινός δρόμος είναι αφιερωμένος στην εξασφάλιση πόρων για τη δημιουργία παιδικής χαράς για παιδιά ΑΜΕΑ. Ο σύλλογός μας έχει 100 μέλη. Δεν είναι όλοι δρομείς, αλλά και άνθρωποι που μας βοηθούν. Κάθε φορά κάνουμε και μία ξεχωριστή φιλανθρωπική δράση. Θέλουμε να σηκώσουμε τους Συριανούς από τους καναπέδες τους».
«Μου δίνει νόημα στον αγώνα»
Οσο για τη συνεργασία του με τον Νίκο Ρούσσο, τόνισε: «Ο Νίκος είναι φωτεινό παράδειγμα ζωής. Εχει πολλή ενέργεια, θάρρος και πολύ χαίρομαι που συνεργαστήκαμε. Μου δίνει και μένα νόημα στον αγώνα. Μακάρι να μπορέσουμε να αγωνιστούμε και στον μαραθώνιο της Αθήνας».
«Στίβος μετά από 30 χρόνια»
Όπως είπε ο Ισίδωρος Παλαμάρης, το όνειρο ζωής του είναι να δει και πάλι σε λειτουργία το στάδιο στίβου της Σύρου: «Πριν από δύο χρόνια ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης και ο προηγούμενος δήμαρχος είχαν συμφωνήσει να αναλάβουν εξ ημισείας το κόστος των 700.000 ευρώ. Επεσαν οι υπογραφές, βγήκαν οι άδειες, αλλά ακόμα περιμένουμε να αρχίσουν τα έργα. Κάνουμε αγώνα να ξεκινήσουν τα έργα. Τα παιδιά προπονούνται στον δρόμο. Το στάδιο δεν λειτουργεί τα τελευταία 30 χρόνια, οι σύλλογοι στίβου που υπήρχαν διαλύθηκαν και το όνειρό μας είναι να δούμε και πάλι σε λειτουργία τον μοναδικό χώρο στίβου στο νησί μας».
Φωτογραφίες: Αντώνης Σολάρης
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό