Δεκάδες πρωταθλητές ξεκίνησαν... αγώνα για να εξαιρεθούν από τον νόμο Γαβρόγλου
NewsroomΔεκάδες πρωταθλητές από πληθώρα Ολυμπιακών Αθλημάτων κατέθεσαν μαζική προσφυγή κατά του νόμου Γαβρόγλου που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2019 με άμεση ισχύ, υποστηρίζοντας πως άλλαξε τα κριτήρια ενώ ήταν σε εξέλιξη η αγωνιστική χρονιά. Τουλάχιστον 20 πρωταθλητές από τον στίβο, το μπάσκετ, το βόλεϊ, το πόλο, το τένις, το τάε κβον ντο και άλλα αθλήματα, διά του πληρεξούσιων δικηγόρων τους, απέστειλαν επιστολή στην υπουργό Παιδείας, ζητώντας να μελετήσει το αίτημά τους να εξαιρέσει την αγωνιστική περίοδο 2018-2019 από τον νέο νόμο που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2019. Έχουν υπάρξει μεμονωμένα άλλες 30 περιπτώσεις που έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα.
«Είναι αντισυνταγματικές»
Οι πρωταθλητές ζητούν ακρόαση από τη διευθύντρια του Γραφείου της υπουργού Παιδείας προκειμένου να εκθέσουν προφορικά τις απόψεις τους σχετικά με τις κατεπείγουσες αιτήσεις που κατέθεσαν αναφορικά με την αναστολή εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 75, παρ. 6, του ν. 4589/2019, σχετικά με τις δυσμενείς (όπως υποστηρίζουν) τροποποιήσεις στο καθεστώς εισαγωγής μαθητών διακριθέντων αθλητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. Οι αθλητές που έχουν κάνει τις επιδόσεις χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές τις διατάξεις ως προς τον χρόνο έναρξης ισχύος του νέου νόμου και θέλουν να δώσουν τις απαιτούμενες διευκρινίσεις και επισημάνσεις.
Τους βρήκε στη μέση της χρονιάς
Σύμφωνα με την προσφυγή των περίπου 50 πρωταθλητών, ο επίμαχος νόμος Γαβρόγλου 4589/2019, με τον οποίο επήλθαν τροποποιήσεις στο καθεστώς εισαγωγής μαθητών διακριθέντων αθλητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δημοσιεύθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2019 με άμεση ισχύ για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις στις 6 Ιουνίου 2019, κατά παραβίαση της γενικής συνταγματικής ισχύος αρχής ότι «τα θέματα που αφορούν τη διεξαγωγή απολυτηρίων ή εισαγωγικών εξετάσεων (όπως και οι κατατακτήριες εξετάσεις πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης), τα οποία δύνανται να επηρεάσουν τον τρόπο προπαρασκευής των υποψηφίων, πρέπει κατά γενική αρχή να ρυθμίζονται πριν από την προκήρυξη των εξετάσεων ή, πάντως, σε χρόνο ικανώς απέχοντα από τη διενέργειά τους, και όχι μεσούντος του αντίστοιχου διδακτικού έτους, τούτο δε προς το συμφέρον της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας της εκπαιδεύσεως» (ΣτΕ 3397/2014, με περαιτέρω πλούσια αναφερόμενη νομολογία).
Εναντιώνεται στο ΣτΕ
Εν προκειμένω, όταν έγινε η νομοθετική τροποποίηση στις 29 Ιανουαρίου 2019, μέσα στο αντίστοιχο διδακτικό έτος δεν υπήρχε πλέον περιθώριο αλλαγής ούτε της αθλητικής προετοιμασίας ούτε της σχολικής προετοιμασίας των μαθητών-διακριθέντων αθλητών που θα έδιναν Πανελλαδικές Εξετάσεις στις 6 Ιουνίου 2019. Σύμφωνα με τους νομικούς των πρωταθλητών, το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και συνεπάγεται αντισυνταγματικότητα της επίμαχης διάταξης του νόμου Γαβρόγλου.
Μέχρι τέλος Οκτωβρίου
Οι μαθητές διακριθέντες αθλητές ζητούν, λοιπόν, με τις αιτήσεις τους να εφαρμοσθεί για τελευταία φορά φέτος το ευνοϊκότερο καθεστώς μοριοδότησής τους που ίσχυσε και πέρσι, δηλαδή πριν τη θέση σε ισχύ του άρθρου 75 παρ. 6 του ν. 4589/2019. Ο μοναδικός τρόπος να γίνει αυτό είναι με νομοθετική τροποποίηση της επίμαχης διάταξης του νόμου Γαβρόγλου, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την τελική ανακοίνωση των σχολών όπου εισάγονται διακριθέντες αθλητές κατά κανόνα στα τέλη Οκτωβρίου.
- Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
- Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
- Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
- Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής