Αθλητισμός|04.11.2019 18:37

Premier League: Να τους συντρίψεις ή να τους λυπηθείς; Ιδού η απορία

Παναγιώτης Γκαμπράνης

Το βράδυ της 25ης Οκτωβρίου στη νοτιανατολική Αγγλία, 100 χιλιόμετρα μακριά από το Λονδίνο, οι οπαδοί των «Αγίων» θα προτιμούσαν να σταματούσε ο χρόνος. Η καταιγίδα που χτυπούσε με μανία το «St. Mary’s» προϊδέαζε ότι θα βρέξει γκολ. Μόνο που κανείς δεν είχε φανταστεί ότι και τα εννιά γκολ στο ματς της Σαουθάμπτον με τη Λέστερ, θα τα πετύχαιναν οι φιλοξενούμενοι!

Το εντυπωσιακό 0-9 σόκαρε τους οπαδούς της Σαουθάμπτον, που για πρώτη φορά, άρχισαν να αποχωρούν μαζικά από το γήπεδο, εικόνα που αν μη τι άλλο δεν είναι συνηθισμένη στα βρετανικά γήπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αρκετά φόρουμ οπαδών, δεν ήταν λίγοι αυτοί που ζήτησαν τα χρήματα τους πίσω, επειδή αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι και ντροπιασμένοι, ενώ οι ποδοσφαιριστές της Σαουθάμπτον και ο προπονητής τους δώρισαν το μισθό τους, ένα ποσό κοντά στις 200.000 λίρες, σε φιλανθρωπικό οργανισμό. Υποστήριξαν ότι δεν άξιζαν να πληρωθούν και αρνήθηκαν τον μισθό τους.

Το σκορ ήταν 0-5 από το ημίχρονο, ωστόσο η Λέστερ δεν σταμάτησε πετυχαίνοντας το 0-9 στο 90’ καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη στα 131 χρόνια ιστορίας της. Παράλληλα οι «αλεπούδες» ισοφάρισαν το 9-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Ίπσουιτς το 1995, που έγινε όμως εντός έδρας, στο «Old Trafford».

Σεβασμός ή όχι;

Ο διασυρμός της Σαουθάμπτον άνοιξε αμέσως μεγάλη συζήτηση, ειδικά στα social media, αλλά και στα φόρουμ οπαδών, για το αν η Λέστερ, έπρεπε να σεβαστεί την αντίπαλό της και να μην επιδιώξει να την «σκοτώσει» ποδοσφαιρικά. Ο πρώτος που άνοιξε την κουβέντα ήταν ο τεχνικός της Λέστερ Μπρένταν Ρότζερς, που μοίρασε συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές του για τη νοοτροπία και δήλωσε δημόσια πως στο ημίχρονο τους ζήτησε όχι μόνο να μην ρίξουν το ρυθμό, αλλά να επιδιώξουν να σκοράρουν όσα περισσότερα γκολ μπορούσαν. «Don’t go soft», ήταν το μήνυμα του Ρότζερς, που έμεινε ικανοποιημένος από την ποιότητα, αλλά και την πειθαρχία των παικτών του. Ο Αυστριακός τεχνικός της Σαουθάμπτον Ραλφ Χάσενχουτλ, δεν διαμαρτυρήθηκε για την αντίδραση της Λέστερ, απλά ανέλαβε την ευθύνη μαζί με τους παίκτες του για την τραγική εικόνα της ομάδας του. Η διαβούλευση στο διαδίκτυο, έδειξε τρεις σχολές σκέψης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι τρεις τάσεις

1. Η πρώτη σκέψη σε τέτοια παιχνίδια, είναι αυτό που έκανε ο Ρότζερς, που ζήτησε από τους παίκτες του να συνεχίσουν μέχρι τέλους για να διευρύνουν το σκορ. Η λογική είναι ότι «δεν ασχολούμαστε με τον αντίπαλο. Είμαστε η Λέστερ κι έχουμε υποχρέωση απέναντι στο κλαμπ, στον κόσμο μας και στην ιστορία μας να κάνουμε το μέγιστο. Άρα συνεχίζουμε την προσπάθεια».

2. Η δεύτερη τάση καταγράφει τη Λέστερ ως τη «ντροπή των ομάδων». Από ένα σημείο και μετά όταν βλέπεις τον αντίπαλο ότι είναι τόσο αδύναμος, βρίσκεις ένας τρόπο να κατεβάσεις ταχύτητα, να τον σεβαστείς, να χαλαρώσεις το ρυθμό, να κάνεις αλλαγές, να μην τον «σκοτώσεις». Η Λέστερ έκανε το αντίθετο.

3. Υπάρχει και μία τρίτη εκδοχή, με μεγάλο ενδιαφέρον. Αν και φαίνεται παράδοξο, για κάποιους η Λέστερ σεβάστηκε τη Σαουθάμπτον. Σεβασμός είναι να κάνεις το μέγιστο που μπορείς,  δείχνοντας ότι αντιμετωπίζεις τον αντίπαλο ως ίσο προς ίσο. Η πραγματική ασέβεια είναι να τον διασύρεις στο γήπεδο κάνοντας πασούλες, χωρίς να επιτίθεσαι και δείχνοντας στους θεατές ότι λυπάσαι τον αντίπαλό σου. Με αυτόν τον τρόπο τον εξευτελίζεις πραγματικά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο να σκοράρεις 10 γκολ απέναντι σε μία ομάδα που την αντιμετωπίζεις ισότιμα, παρά να τη λυπηθείς.

Πως αντιδρούν οι οπαδοί

Στην Αγγλία οι οπαδοί είναι μοιρασμένοι και δεν έχουν καταλήξει ποια είναι η σωστή νοοτροπία. Κυρίως λειτουργούν ανάλογα και με το πόσο συμπαθούν την αντίπαλη ομάδα.

Στη Γερμανία, είναι δεδομένο ότι μία ομάδα πρέπει να τα δώσει όλα για το μεγάλο σκορ. Ο κόσμος πάει στο γήπεδο για να διασκεδάσει και η νοοτροπία λέει πως «δεν σταματάμε, σκοράρουμε όσα γκολ μπορούμε παραπάνω». Το βλέπει κανείς και σε επίπεδο οπαδών, αλλά και από τη νοοτροπία του τεχνικού της Σαουθάμπτον, ενός από τους πιο εξελίξιμους προπονητές στον κόσμο, που υπέγραψε το θαύμα της Λειψίας.

Στην Ιταλία, οι περισσότεροι φίλαθλοι είναι της λογικής να μην ισοπεδώνουν τον αντίπαλο. Δεν θέλουν να βάλουν εννιά γκολ στον αντίπαλο, ντρέπονται, με εξαίρεση κάποια παιχνίδια που υπάρχει άσβεστο μίσος ανάμεσα στις ομάδες. Η νοοτροπία στα ιταλικά γήπεδα τα παλιότερα χρόνια ήταν να νικήσει μία ομάδα 1-0 και όταν πετύχαιναν και δεύτερο γκολ, σχολίαζαν πως σκόραραν… αλά αγγλικά, δηλαδή το παραέκαναν!

ποδόσφαιροPremier LeagueΣαουθάμπτονΛέστερ