Αθλητισμός | 11.11.2019 16:32

Το μεγάλο «στοίχημα» του Πιτίνο – Η ζωή του, το NCAA, οι επιτυχίες, τα σκάνδαλα

Newsroom

Να προσθέσει μια πρόκριση σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο πλούσιο βιογραφικό του θα επιχειρήσει προσεχώς ο Ρικ Πιτίνο, που αντιμετωπίζει την παρουσία του στην Εθνική Ελλάδος ως μια μεγάλη πρόκληση , κάτι που είχε την ευκαιρία να αναλύσει στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του από την Ελληνική Ομοσπονδία. Ο Aμερικανός τεχνικός μετά την περσινή του εμπειρία στον Παναθηναϊκό και μετά από 45 χρόνια στους πάγκους του NCAA και του ΝΒΑ θέλει να συνδέσει το όνομα του με μια σημαντική επιτυχία του ελληνικού μπάσκετ.

Ο κόουτς Πιτίνο γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου του 1952 και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Άρμχεστ. Εκεί έπαιξε μπάσκετ για τρεις σεζόν και μάλιστα τις δυο από αυτές (1972-74) ήταν πρώτος σε ασίστ. Διοχέτευσε το πάθος που είχε για το μπάσκετ στην προπονητική. Εργάσθηκε ως assistant coach στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, πριν μετακομίσει το 1976 στο Σίριακιουζ ενώ από εκεί το 1978 βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Σε ηλικία 26 ετών ανέλαβε για πρώτη φορά head coach(στην Βοστώνη). Το 1983 έκανε το μεγάλο άλμα στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ αποδεχόμενος πρόταση των Νιου Γιορκ Νικς να ενταχθεί στο τεχνικό τιμ της ομάδας ως άμεσος συνεργάτης του Χιούμπι Μπράουν. Το 1985 επέστρεψε στο NCAA για λογαριασμό του  Πρόβιντενς και δυο χρόνια μετά ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των Νικς στους οποίους εργάσθηκε από το 1987 ως το 1989.

Ακολούθως μεταπήδησε στο Κεντάκι το οποίο και οδήγησε στο Final Four του NCAA(1993),ενώ τρία χρόνια μετά(1996) έφτασε με την ίδια ομάδα στην κορυφή του κολεγιακού πρωταθλήματος. Με τις περγαμηνές των επιτυχιών στο Κεντάκι στο βιογραφικό του ο Πιτίνο το 1997 ανέλαβε τους Μπόστον Σέλτικς στους οποίους παρέμεινε ως τα μέσα της περιόδου 2000-01.

Η επόμενη του δουλειά ήταν στο Λούιβιλ(το οποίο οδήγησε στον τίτλο το 2013) όπου παρέμεινε μέχρι και το 2017. Για ένα μικρό διάστημα (το 2015) ανέλαβε την τεχνική ηγεσία και της Εθνικής του Πουέρτο Ρίκο χωρίς να καταφέρει να το οδηγήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από το Λούιβιλ απολύθηκε με αφορμή σκάνδαλα που αφορούσαν χρηματισμό αθλητών προκειμένου να αποδεχθούν υποτροφίες πανεπιστημιακών προγραμμάτων στο μπάσκετ κάτι που στο NCAA φυσικά απαγορεύεται. Έχει αποκτήσει την φήμη του κόουτς που λατρεύει την πίεση σε όλο το γήπεδο, δίνει έμφαση στην άμυνα και στην δύναμη. Είναι ο μοναδικός προπονητής που κατάφερε να κατακτήσει τίτλους στο NCAA με δύο διαφορετικά σχολεία (Κεντάκι και Λούιβιλ) και ο μοναδικός στην ιστορία που οδήγησε 3 διαφορετικά σχολεία στο Final 4.

Το 2010 ενεπλάκη σε ένα ακόμη σκάνδαλο με τον ίδιο να καταγγέλλει πως έπεσε θύμα εκβιασμού από γυναίκα που τον απειλούσε με δημοσιοποίηση των ερωτικών τους συνευρέσεων. Με το συγκεκριμένο ζήτημα ασχολήθηκε επί σειρά ετών η δικαιοσύνη. Το 2015 κατηγορήθηκε πως εν γνώσει του ο άμεσος βοηθός του Αντρε ΜακΓκι διοργάνωνε πάρτι οργίων με χορεύτριες για τους παίκτες του Λούιβιλ. 

Τον Σεπτέμβριο του 2017 οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς άσκησαν διώξεις κατά δεκάδων προσώπων για παραβίαση των κανόνων του κολεγιακού πρωταθλήματος σχετικά με το θέμα χρηματοδότησης οικογενειών παικτών με στόχο να τους εντάξουν κολέγια στο πρόγραμμα τους. Μεταξύ των πανεπιστημίων που κατηγορήθηκαν ήταν και το Λούιβιλ. Το σκάνδαλο έμεινε γνωστό ως «pay for play». 

Η διοίκηση του κολεγίου λίγους μήνες μετά προχώρησε στην απόλυση του Πιτίνο μετά από 16 χρόνια συνεργασίας. Ο ίδιος ουδέποτε φυσικά παραδέχθηκε τις κατηγορίες και μάλιστα απάντησε με κατάθεση αγωγής ύψους 40 εκ. δολαρίων κατηγορώντας το Λούιβιλ για παράνομη απόλυση. Επόμενος σταθμός του το 2019 ήταν ο Παναθηναϊκός με τον ιδιοκτήτη του οποίου (Δημήτρης Γιαννακόπουλος) δημιούργησε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης. Ο Πιτίνο είναι παντρεμένος και πατέρας πέντε παιδιών.

μπάσκετΕθνική μπάσκετΡικ Πιτίνο