Σέρτζιαν Γιοβάνοβιτς - Καραγεωργίου: «Ετσι έζησα την εκτέλεση του Σουλεϊμανί»
Θοδωρής ΦελάνηςΑγχος, φόβος, στρες κυρίευσαν τους ξένους υπηκόους του Ιράν µετά τη φονική επίθεση των ΗΠΑ στον Κασέµ Σουλεϊµανί. Αυτό περιγράφει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Σερβοέλληνας Σέρτζιαν Γιοβάνοβιτς-Καραγεωργίου, προπονητής της οµάδας µπάσκετ Παρσά Μασάντ, που εδρεύει στην πόλη Μασάντ του Ιράν: «Υπήρξε µια αναταραχή, το καταλάβαιναν όλοι, ειδικά µετά τις πρώτες ώρες που έγινε γνωστό το συµβάν. Οι ξένοι υπήκοοι, όπως και εγώ απευθυνθήκαµε άµεσα στις πρεσβείες µας. Εγινε ένας χαµός αρχικά. Εγώ προσωπικά ενηµερώθηκα από την πρεσβεία της Σερβίας, µου εξήγησαν πώς έχει η κατάσταση και µε καθησύχασαν πως δεν υφίσταται για την ώρα άµεσος κίνδυνος. Τώρα που έχω ένα ταξίδι στην Τεχεράνη για παιχνίδι θα συναντηθώ από κοντά και µε τον Σέρβο πρέσβη» δηλώνει ο Σέρτζιαν Γιοβάνοβιτς και προσθέτει:
«Σε δυσκολότερη θέση ίσως βρέθηκαν οι Αµερικανοί παίκτες. Το πρωτάθληµα του µπάσκετ εδώ, η Super Liga, αποτελείται από 14 οµάδες. Σχεδόν όλες έχουν Αµερικανούς αθλητές και µε καλά οικονοµικά deals. Αρκετοί βρίσκονται σε συζητήσεις για να σπάσουν συµβόλαια, από όσο ξέρω όµως οι περισσότεροι µένουν κανονικά και συνεχίζουν. Η οµάδα µου, Παρσά Μασάντ, δεν είναι από τους πλούσιους συλλόγους, εµείς έχουµε µόνο έναν Αµερικανό, τον Κορίν Χένρι, ο οποίος δικαιολογηµένα θορυβήθηκε. Του µίλησαν από την οµάδα και αποφάσισε να παραµείνει. Μας ενηµέρωσαν πως το πρωτάθληµα συνεχίζεται κανονικά.
Βέβαια όλες οι οµάδες παίρνουν προφυλάξεις, υπάρχει σεκιούριτι που προστατεύει και επεµβαίνει. Δεν είχαµε κανένα πρόβληµα µέχρι στιγµής. Η δική µου εκτίµηση είναι πως ήταν µια µπόρα που πέρασε, υπήρξαν στρες, άγχος και φόβος αρχικά, όµως πλέον η κατάσταση βλέπω πως εξοµαλύνεται, η ζωή επιστρέφει σε κανονικούς ρυθµούς. Σίγουρα υπάρχει ένα πνεύµα στη χώρα που είναι κατά της αµερικανικής πολιτικής, αυτό είναι ξεκάθαρο. Εγώ ζω µόνος µου εδώ, έχω έναν γιο 7 ετών, ο οποίος ζει στο Βελιγράδι».
Σχετικά µε το µπάσκετ και τη ζωή του στο Ιράν ο Σέρτζιαν Γιοβάνοβιτς λέει: «Αυτή είναι η τρίτη µου χρονιά στο Ιράν. Μία έπαιξα ως παίκτης και τις άλλες ως προπονητής. Το επίπεδο της λίγκας είναι καλό, υπάρχει µεγάλη συνέπεια ως προς το οικονοµικό και για αυτό αρκετοί Αµερικανοί κλείνουν συµβόλαια εδώ. Πρώτο άθληµα στη χώρα είναι το ποδόσφαιρο. Ακολουθούν το µπάσκετ και το βόλεϊ. Η Εθνική του µπάσκετ έχει σηµαντικές επιτυχίες, έπαιξε στο Μουντοµπάσκετ, θα παίξει και στους Ολυµπιακούς Αγώνες...
Ο σηµαντικότερος παίκτης είναι ο Χαµέντ Χαντάντι, µε ύψος 2,18 µέτρα, ο οποίος πλέον παίζει στην Κίνα, ενώ στο παρελθόν αγωνίστηκε και στο ΝΒΑ. Ολα αυτά βοήθησαν το µπάσκετ εδώ να αποκτήσει ένα πιστό κοινό. Η πόλη στην οποία ζω, η Μασάντ, είναι ένα µεγάλο αστικό κέντρο, είναι η µεγαλύτερη µετά την Τεχεράνη, µε πληθυσµό περίπου 6 εκατ. κατοίκους. Η πόλη θεωρείται "ιερή". Η λέξη "Μασάντ" σηµαίνει "τόπος του µάρτυρα". Υπάρχει και ένα µεγάλο µαυσωλείο και για αυτό υπάρχουν εκατοµµύρια προσκυνητές µουσουλµάνοι που την επισκέπτονται.
Η ζωή είναι νορµάλ, δεν µας λείπει τίποτα. Δεν µπορώ να πω πως έχω πολύ ελεύθερο χρόνο, καθώς υπάρχουν δύο µατς την εβδοµάδα και ενδιάµεσα έχουµε προπονήσεις και προετοιµασία για τα παιχνίδια. Η αγωνιστική σεζόν είναι µικρή, καθώς κρατά περίπου 5 µήνες. Σε γενικές γραµµές είµαι ευχαριστηµένος από τη ζωή εδώ και γι’ αυτό επέλεξα να µείνω για ακόµη έναν χρόνο. Ας ελπίσουµε πως οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα αλλάξουν την καθηµερινότητά µας».
- Ο Σέρτζιαν Γιοβάνοβιτς είναι γεννηµένος την 1η Μαρτίου 1976 στο Βελιγράδι. Απέκτησε ελληνικό διαβατήριο (µε το όνοµα Καραγεωργίου) και έτσι τη σεζόν 1994-1995 έπαιξε στον Αρη ως Ελληνας. Παρέµεινε και την αγωνιστική περίοδο 1995-1996 και στη συνέχεια έκανε καριέρα στην Ιταλία (Αντέκο Μιλάνο, Τριέστε, Καντού, Ιµολα). Στην Ελλάδα έπαιξε ξανά το 2005 στον Μακεδονικό. Εχει επίσης αγωνιστεί σε αρκετές οµάδες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.
- Η Ρωσία κατασκευάζει κινητά πυρηνικά καταφύγια - Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο;
- Προσωπικός γιατρός... από την αρχή: Γιατί πολίτες πρέπει να κάνουν νέες εγγραφές
- Αττική: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε μετανάστες και τους εξανάγκαζε σε επαιτεία
- Θλίψη και οδύνη στην κηδεία του Λίαμ Πέιν - Παρόντες όλα τα μέλη των One Direction