Αθλητισμός|02.02.2020 13:50

Αυγενάκης - Gate: Φουντώνει το κίνημα «Je suis ΠΑΟΚ» με καλλιτέχνες και πολιτικούς

Newsroom

Για διχασμό της κοινωνίας κάνουν λόγο οι επώνυμοι φίλοι του ΠΑΟΚ αλλά και Θεσσαλονικείς, βγάζοντας κόκκινη κάρτα σε όσους μεθοδεύουν την τιμωρία της ομάδας. Με το σύνθημα «Je suis ΠΑΟΚ» (είμαι ΠΑΟΚ) να κερδίζει συνεχώς έδαφος και να γίνεται «σημαία αντίδρασης» στο Facebook, στέλνουν το μήνυμα, με δηλώσεις τους στο «Εθνος της Κυριακής», πως η αδικία δεν μπορεί να περάσει και ότι οι αγώνες αρχίζουν και τελειώνουν μέσα στο γήπεδο.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας από την πρώτη στιγμή έσπευσε να δηλώσει τη θλίψη και την οργή του για τα όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο: «Με μεγάλη θλίψη και οργή βλέπουμε για μία ακόμη φορά το πρωτάθλημα να παίζεται εκτός γηπέδου» ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε πως θα πρέπει να «ακυρωθούν οι μεθοδεύσεις κατά ομάδων της Θεσσαλονίκης», ενώ επεσήμανε πως «οι τίτλοι κερδίζονται στο γήπεδο με αγωνιστική υπεροχή και αξία». Ο κ. Ζέρβας με δήλωσή του έστειλε το μήνυμα πως «θα είναι απέναντι σε οποιαδήποτε αδικία συμβεί, σε οποιαδήποτε ομάδα της πόλης».

Ανεπίτρεπτος ο διχασμός 

Να αποδοθεί δικαιοσύνη και να βγουν στο φως όλα τα στοιχεία της υπόθεσης ζητά ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός Γιώργος Ορφανός, προκειμένου να αποσβεστεί, όπως λέει, το αίσθημα της αδικίας που υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα, ο ίδιος παρατηρεί πως ο όλος χειρισμός του θέματος οδηγεί σε έναν διχασμό Βορρά - Νότου, τον οποίο θεωρεί ανεπίτρεπτο και ζητά από όλες τις πλευρές να χαμηλώσουν τους τόνους.

Ο κ. Ορφανός, που έχει διατελέσει επίσης υφυπουργός Αθλητισμού, αποφεύγει προς το παρόν να σχολιάσει τους χειρισμούς του Λευτέρη Αυγενάκη. «Το κρίσιμο θέμα τώρα είναι τι θα γίνει από δω και πέρα, πώς θα αποδοθεί το δίκαιο και πώς θα αποσβεστεί η έννοια της αδικίας που υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα» αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής». «Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ απαράδεκτες τις επιθέσεις που γίνονται στον κ. Σαββίδη, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ευρύτερη περιοχή με επενδύσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας» προσθέτει.

«Η προσπάθεια του αθλητή δικαιώνεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο και μόνο σε αυτόν» τονίζει η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και χρυσή Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης, Βούλα Πατουλίδου. «Ως άνθρωπος του κλασικού αθλητισμού γνωρίζω πως το αποτέλεσμα της προσπάθειας του αθλητή φαίνεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Εκεί δικαιώνεσαι και εκεί γίνεσαι αποδεκτός από τον φίλαθλο. Οταν οι νίκες κρίνονται σε οποιονδήποτε άλλο χώρο εκτός από τον αγωνιστικό χώρο, εκεί υπάρχουν μόνο ερωτηματικά και καθόλου θαυμαστικά» επισημαίνει.

Η ίδια έχει υπάρξει μέλος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, το 2003, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. «Είναι πρέπον να αλλάζει ο υπουργός μέλη της Επιτροπής την τελευταία στιγμή πριν από την απόφαση; Και μετά τι γίνεται; Περιμένεις την απόφαση και αν δεν σε βολεύει, την αλλάζεις; Δεν ξέρω τι ακριβώς έγινε εκεί πέρα» αναρωτιέται.

Για μεθόδευση, που είχε σκοπό τη δόλια μεταστροφή της κοινής γνώμης από τα σοβαρά εθνικά θέματα, κατηγορεί την κυβέρνηση ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός εν αποστρατεία Φραγκούλης Φράγκος. Ο ίδιος πληροφορήθηκε την εισήγηση της ΕΑΑ ενώ παρακολουθούσε τον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Βόλο και διερωτάται «τι επεδίωκαν αυτοί που την εξέδωσαν τη συγκεκριμένη ώρα, με γεμάτη Τούμπα», ενώ δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τα κίνητρα όσων χειρίστηκαν το θέμα. «Μήπως όλο αυτό ήταν ένας τρόπος για να στρέψουν αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης και όχι στα Ελληνοτουρκικά;» αναφέρει.

«Ολιγαρχικό σύστημα» 

Για «πεμπτουσία παρανομιών» από τον υφυπουργό Αθλητισμού και την προεδρία της ΕΕΑ κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζουράρις. «Ολη η εξέλιξη δείχνει ότι στο ποδόσφαιρο υπάρχει ένα σύστημα ολιγαρχικό, που ελέγχεται από τα μαστόδοντα του λεκανοπεδίου και περιχώρων. Ο χειρισμός όλου αυτού του ζητήματος, ο οποίος αποτελεί ουσιαστικά και μια πεμπτουσία σωρευτικών παρανομιών από τον Αυγενάκη και την προεδρία της ΕΕΑ, θα πέσει στο κενό κατά την αντίληψη όλων των έγκριτων νομικών κύκλων της χώρας» αναφέρει.

«Η κυβέρνηση πολιτικοποίησε το ποδόσφαιρο και ποδοσφαιροποίησε την πολιτική ζωή» αναφέρει ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ και πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος. Αποτέλεσμα, όπως λέει, είναι να δυσαρεστήσει τους πάντες: «Τους μεν οπαδούς του ΠΑΟΚ γιατί εν μέσω πρωταθλήματος με μια αντιαθλητική παρέμβαση στερεί από την ομάδα τους το πρωτάθλημα, τους δε οπαδούς του Ολυμπιακού γιατί δεν εφάρμοσε τη νομοθεσία και την ετυμηγορία της Επιτροπής που η ίδια διόρισε. Οταν μια κυβέρνηση έχει καταφέρει και έχει απέναντί της το σύνολο της κοινωνίας, σίγουρα κάπου έχει λάθος». Ο ίδιος τονίζει πως η κυβέρνηση «έχασε την μπάλα» σε μια ποδοσφαιρική κρίση και διερωτάται τι θα χάσει αν προκύψει μια κρίση στα εθνικά θέματα.

Με τον δικό του, ιδιαίτερο τρόπο σχολίασε τα όσα συμβαίνουν, στο «Εθνος της Κυριακής», ο Γιάννης Σερβετάς: «Μετά τα τελευταία γεγονότα, είμαι 100% σίγουρος πως οι εργάτες δεν μπόρεσαν τότε να χτίσουν τον Πύργο της Βαβέλ επειδή όλοι τους μιλούσαν ελληνικά και εξαιτίας αυτού δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν».

«Θα υπάρξει πρόβλημα»

Ενα σπαρταριστό βίντεο, με τίτλο «Παίξτε καλά τον ΠΑΟΚ», ανέβασε στη σελίδα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Διογένης Δασκάλου, που δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα σε περίπτωση υποβιβασμού ή αφαίρεσης βαθμών από τον ΠΑΟΚ», προσθέτοντας ωστόσο ότι «αν εκλείψει το κέρδος από τον αθλητισμό, θα εκλείψουν και όλα τα προβλήματα».

«Καλά μυαλά στους από πάνω και στον λαό που πρέπει να δει τι θα κάνει με τη διαχείριση της αιχμαλωσίας του» είναι το μήνυμα που στέλνει μέσω του «Εθνους της Κυριακής» ο γνωστός συγγραφέας, Θωμάς Κοροβίνης.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο οποίος δηλώνει ΠΑΟΚτσής, έβαλε στο προφίλ του στο Facebook τη φράση «Je suis ΠΑΟΚ», την οποία, όπως είπε, «έκλεψε» από τον συνθέτη Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, σύζυγο της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

*Γράφουν: Εύρης Τσούμης, Βασίλης Ιγνατιάδης, Μαρία Ριτζαλέου

ΠΑΕ ΠΑΟΚΠΑΟΚ