Νίκος Καρύδας: «Καμία προπόνηση δεν αντικαθιστά τον αγώνα - Κίνδυνος από την αποχή»
Ο γυμναστής της Εθνικής Νέων U19 μιλάει για τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται μετά την μακρά περίοδο απραξίας, την προπόνηση των ποδοσφαιριστών και την επόμενη μέρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους οι ποδοσφαιριστές (και κατ’ επέκταση όλοι οι αθλητές, ειδικά στα ομαδικά σπορ) προσπαθούν να βρουν τρόπους να προσαρμοστούν στα νέες συνθήκες, να διατηρηθούν σε καλή φυσική κατάσταση και να μείνουν σε ετοιμότητα ελπίζοντας πως σύντομα θα επιστρέψουν στα γήπεδα. Πόσο εύκολο όμως είναι αυτό; Και τι περιμένει όλους τους ποδοσφαιριστές μόλις τελειώσει η μακρά περίοδος της απραξίας; Τι κρύβει η επόμενη μέρα;
Ο Νίκος Καρύδας, γυμναστής της Εθνικής Νέων U19 και με βαρύ βιογραφικό έχοντας περάσει από Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρη, Ηρακλή, Βέροια, Κούμπαν Κράσνονταρ, Ντνίπρο Ντνιπροπετρόφσκ, Αλ Ιτιχάντ, Στεάουα Βουκουρεστίου, Άστρα Γκιουργκιου και Ταβρίγια μίλησε στο «Εθνος της Κυριακής» και εξήγησε τα νέα δεδομένα, συνιστώντας ψυχραιμία και προπόνηση ακόμη και στο σπίτι.
«Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, εξαιρετικά δύσκολη για να συντηρηθεί ένας αθλητής σε υψηλά επίπεδα. Ακόμη κι αν συντηρήσει έστω και λίγο την φυσική του κατάσταση, το πρόβλημα είναι η αγωνιστική του απόδοση, που εξαρτάται από τις προπονήσεις και τους αγώνες, που του δίνουν και τον ρυθμό. Αυτή τη στιγμή είναι ανέτοιμοι να αποδώσουν 100% μέσα στον αγώνα. Εκτός αυτού είναι και μία περίοδος που η αποχή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν την καλοκαιριού και αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα στην προσπάθεια να επανέλθουν», λέει αρχικά ο Νίκος Καρύδας.
- Συνήθως το καλοκαίρι πόσο κρατάει η αποχή από τις προπονήσεις;
«Η άδεια τους λογικά φτάνει τον έναν μήνα, (τη λεγόμενη μεταβατική περίοδο) στον οποίο όμως παίρνουν πρόγραμμα προπονήσεων με αρχή και τέλος. Εδώ ξέρουμε την αρχή, όχι όμως το τέλος, άρα πρέπει να υπάρχει συνεχής επαφή και επικοινωνία με τα επιτελεία των ομάδων που θα αναπροσαρμόζουν το πρόγραμμα ανάλογα με τις εξελίξεις στα θέματα δημόσιας υγείας. Για να δώσεις ένα πρόγραμμα πρέπει να αποσκοπείς κάπου. Να βελτιώσεις καταστάσεις για να είναι έτοιμος ο ποδοσφαιριστής σε μια συγκεκριμένη περίοδο. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι αυτή και κατά συνέπεια το πρόγραμμα θα πρέπει να περιέχει τα πάντα και να είναι προσαρμοσμένο στις συνθήκες».
- Πως πρέπει να επανέλθουν οι ομάδες στη δράση; Θα υπάρχουν προβλήματα;
«Δεν μπορεί να ξεπεραστεί αυτή η αποχή με προετοιμασία δέκα ημερών και απευθείας αγώνες. Εγκυμονεί κινδύνους τραυματισμού. Το ελάχιστο διάστημα πρέπει να είναι τρεις εβδομάδες, κανονικά πρέπει να γίνουν και φιλικοί αγώνες, που μάλλον δεν γίνεται… Απαιτείται έξυπνος χειρισμός. Μας ενδιαφέρει όλους η υγεία των παικτών και κάθε απόφαση πρέπει να ληφθεί με γνώμονα τη σωματική ακεραιότητα των παικτών».
- Στους ποδοσφαιριστές υπάρχει φόβος;
«Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρχει. Και τώρα αν βάλεις κάποιον να παίξει κατευθείαν, θα προσπαθήσει να τα δώσει όλα. Όμως όταν μπαίνεις σε ένα ματς δεν μπορείς να χειριστείς το επίπεδο καταπόνησης, επειδή απαιτεί πάντα το 100% και υπάρχει ρίσκο τραυματισμού. Δεν πρόκειται να λουφάρει ένας παίκτης σε μια φάση. Αλλά εκεί μπαίνει και ο παράγοντας τύχη και το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας. Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να είναι ευσυνείδητοι, επαγγελματίες, να τηρούν κατά γράμμα τις οδηγίες. Απαιτείται ψυχραιμία, όχι φόβος».
- Τι προπόνηση πρέπει να κάνουν αυτές τις μέρες;
«Με τη δυνατότητα που δίνεται, μπορεί να βγει έξω ένας παίκτης και να κάνει προπόνηση ειδικής αντοχής ή ταχύτητα. Αλλά θα του λείψει η μπάλα, ο αγωνιστικός ρυθμός. Δεν θα είναι όπως πριν τη διακοπή. Καμία προπόνηση δεν αντικαθιστά τον αγώνα. Αυτό είναι το βασικό μου μότο και πολλών επαγγελματιών. Αν δεν παίζω, δεν μπορώ να φτάσω σε υψηλούς αγωνιστικούς ρυθμούς».
- Πρέπει να συνεχιστεί το πρωτάθλημα;
«Εδώ μπαίνουν άλλα θέματα και είναι λογικό. Οικονομικά, χορηγίες, τηλεόραση. Πρέπει να επικρατήσει η κοινή συνισταμένη, πάνω απ’ όλα να προσέξουμε την υγεία των παικτών».
- Η προετοιμασία το καλοκαίρι θα ξεφύγει από τα συνηθισμένα στάνταρ;
«Δεν πρέπει να εξειδικευτεί. Είμαι της άποψης πως όλη η χρονιά είναι προετοιμασία για την επόμενη. Δεν νομίζω πως 4-6 εβδομάδες θα λύσουν το πρόβλημα φυσικής κατάστασης. Δεν πρέπει να γίνει κάτι διαφορετικό. Θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις για τη νέα σεζόν. Θα λάβουν κι ένα παραπάνω κριτήριο λόγω καραντίνας, υπάρχει και ο ψυχολογικός παράγοντας. Ο παίκτης πρέπει να ξεφύγει από τη μονοτονία, να χαλαρώσει. Ήδη η ψυχολογία του μπορεί να έχει επηρεαστεί. Πηγαίνουν στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Βλέπουν μεγάλες ομάδες να μειώνουν τα συμβόλαια. Αυτός ο προβληματισμός μαζί με τον παράγοντα «άγνωστο» επηρεάζουν σίγουρα τον ποδοσφαιριστή. Ήδη δεν έχει αγωνιστικούς στόχους. Κάθε παίκτης ζει για να βγει στο γήπεδο και να παίξει. Αυτή τη στιγμή δεν παίζει. Και επειδή όλοι οι παίκτες είναι παιδιά, όποια κι αν είναι η ηλικία τους, τους λείπει το ποδόσφαιρο».
ΣΥΡΙΖΑ: Ασκήσεις ισορροπίας από Φάμελλο – Τα ονόματα που ακούγονται για τις αλλαγές και σε ΚΟ, κόμμα και ο ρόλος Πολάκη
Τα τρία σήματα που εξέπεμψε ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο - Σε ποια θέματα ρίχνει το βάρος
ΟΣΕ τέλος, έρχονται οι «Σιδηρόδρομοι Ελλάδας» - Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο
Πρωτότυπο «αντίο» σε ένα παλιό αυτοκίνητο: Οικογένεια... έθαψε και έκανε πανάκριβη τελετή σε ένα παλιό Suzuki γιατί ήθελε να το «τιμήσει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr