Στη Γαλλία πρώτα ο άνθρωπος και μετά το ποδόσφαιρο
Ο δημοσιογράφος της κορυφαίας γαλλικής αθλητικής εφημερίδας «L’Equipe», Νταβίντ Φιου μίλησε για την απόφαση να διακοπεί η Ligue 1, αλλά και για την κατάσταση που διαμορφώνεται🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Η Γαλλία σόκαρε την ποδοσφαιρική Ευρώπη με την απόφαση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ να βάλει λουκέτο στα επαγγελματικά της πρωταθλήματα. Το Βέλγιο είχε κάνει την αρχή και ακολούθησε η Ολλανδία, ωστόσο η απόφαση να μπει πρόωρα τέλος στην Ligue 1, ένα πρωτάθλημα που συμπεριλαμβάνεται στα πέντε κορυφαία της Ευρώπης, ταρακούνησε την UEFA, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που σκέφτονται να ακολουθήσουν τον γαλλικό δρόμο. Ήδη η Παρί Σεν Ζερμέν ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Γαλλίας (σε αντίθεση με την Ολλανδία που δεν έχρισε καμία ομάδα), καθώς διατηρήθηκε ο βαθμολογικός πίνακας, όπως είχε διαμορφωθεί την ημέρα που διακόπηκε το πρωτάθλημα. Το «Εθνος της Κυριακής» μίλησε με τον Νταβίντ Φιου, δημοσιογράφο της κορυφαίας γαλλικής αθλητικής εφημερίδας «L’Equipe» και «ερωτευμένο» με την Ελλάδα, για την κρίση του Covid 19 και την κατάσταση που επικρατεί στη Γαλλία, αλλά και τις εξελίξεις στο γαλλικό ποδόσφαιρο.
«Στη Γαλλία βρισκόμαστε σε ένα αυστηρό lockdown εδώ και ενάμιση περίπου μήνα. Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά, οι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι τους, δεν επιτρέπεται να βγαίνουμε εκτός σπιτιού εκτός αν πρόκειται για ζωτικούς λόγους, όπως η αγορά τροφίμων, η εργασία, ή μία επείγουσα ιατρική κατάσταση. Ακόμη και για τρέξιμο πρέπει να επιδείξουμε ένα έγγραφο και πάλι δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε για περισσότερο από ένα χιλιόμετρο από το σπίτι μας. Όλο αυτό σε περιορίζει πολύ περισσότερο από τη Γερμανία για παράδειγμα, περισσότερο ακόμη και από την Ελλάδα. Όλα αυτά τα μέτρα ελήφθησαν όμως επειδή ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και των θανάτων, αυξάνονταν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Από αυτή την άποψη, η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν σίγουρα δικαιολογημένη, καθώς βλέπουμε πλέον ότι η επιδημία μειώνεται. Ωστόσο παραμένουν και ορισμένα ερωτήματα: μήπως η κυβέρνηση αντέδρασε αργοπορημένα, καθώς η γειτονική Ιταλία αντιμετώπισε τα ίδια προβλήματα δέκα μέρες νωρίτερα; Γιατί οι ιατρικές αρχές είπαν ότι οι μάσκες είναι άχρηστες και τώρα είναι υποχρεωτικές για όλους; Γιατί η Γαλλία έχει τόσο λίγες μάσκες και τόσα λίγα τεστ για τον κορονοϊό; Θα έρθει κάποια η στιγμή η ώρα που θα πρέπει να πάρουμε αυτές τις απαντήσεις».
- Η Γαλλία αποφάσισε να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Ήταν μία απόφαση που σας σόκαρε;
«Σχεδόν όλοι εδώ συμφωνούν ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι και δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα. Φυσικά οι ποδοσφαιρικές ομάδες είναι εταιρίες που πρέπει να διατηρήσουν τη δραστηριότητα τους, αλλά είναι σαφές για μένα ότι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες δεν μπορούν να διεξαχθούν χωρίς κινδύνους: γιατί θα είναι ασφαλέστερο να παίξεις ποδόσφαιρο, από το να παίξεις μπάσκετ ή γκολφ; Υπάρχουν τόσο πολλά ερωτηματικά στα οποία δεν μπορούμε να απαντήσουμε τώρα. Τι θα συμβεί αν ένας ποδοσφαιριστής βρεθεί θετικός σε κορονοϊό; Θα αποβληθεί η ομάδα του; Θα τελειώσει άμεσα το πρωτάθλημα; Οι ποδοσφαιριστές δεν αποτελούν μέρος των ευπαθών ομάδων, αλλά θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ ίσως και κάθε τρεις μέρες, τη στιγμή που δεν έχουμε αρκετά τεστ για όλο τον πληθυσμό. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο θεωρώ πως δεν ήταν συγκλονιστική η απόφαση να διακοπεί το γαλλικό πρωτάθλημα. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έχει ήδη διακοπεί, δεν είναι παράλογο να σταματήσει και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο».
Απρόβλεπτες συνέπειες
- Τι επιπτώσεις θα υπάρχουν από αυτή την απόφαση;
«Από αθλητικής άποψης είναι δύσκολο να πούμε, γιατί δεν είχε συμβεί ποτέ κάτι ανάλογο ως τώρα. Τίποτε στους κανονισμούς δεν είχε προβλεφθεί. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες, η ομοσπονδία και η λίγκα πρέπει να φανταστούν κάτι καινούργιο και είναι αδύνατο να αποφευχθούν οι αδικίες. Αν διακόψεις το πρωτάθλημα είναι άδικο για τις ομάδες που έπαιζαν καλά. Αν διακόψεις και διατηρήσεις τη βαθμολογία που είχε διαμορφωθεί, είναι άδικο για τις ομάδες που είχαν ακόμα την ευκαιρία να βελτιωθούν. Για παράδειγμα η Αμιάν που ήταν στη 19η θέση, υποβιβάζεται επειδή έχει έναν βαθμό λιγότερο. Υπήρχαν όμως ακόμη δέκα αγώνες για να αποφύγει τον υποβιβασμό. Υπάρχουν πάντως καυτές συζητήσεις μεταξύ των ομάδων. Ο πρόεδρος της Λιόν Ζαν Μισέλ Ολάς και ο πρόεδρος της Μαρσέιγ Ζακ Ανρί Ερό προσέβαλλαν ο ένας τον άλλο κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης».
- Θα κινδυνεύσουν οι ομάδες με οικονομική καταστροφή; Μπορείς να εκτιμήσεις το μέγεθος της ζημιάς;
«Καμία ομάδα δεν θα βγει από την κρίση χωρίς ζημιές. Ακόμη και η Παρί Σεν Ζερμέν που έχει την υποστήριξη του Κατάρ, λόγω του ιδιοκτήτη της, αντιμετωπίζει προβλήματα, επειδή πρέπει να πληρώνει τα αστέρια της χωρίς να κερδίζει χρήματα από εισιτήρια ή τηλεοπτικά δικαιώματα. Η Μαρσέιγ αντιμετώπιζε ήδη οικονομικό πρόβλημα πριν ξεσπάσει ο κορονοϊός με έλλειμμα 91 εκατομμυρίων ευρώ από την περασμένη σεζόν και είχε προβλήματα με το Financial Fair Play από την UEFA. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να γίνει πολύ χειρότερο. Επίσης σε υψηλό κίνδυνο βρίσκονται η Μπορντό και η Σεντ Ετιέν. Όλες οι ομάδες χρησιμοποιούν μειωμένο ωράριο για τους εργαζόμενους τους, αλλά δεν είναι αρκετό και διαπραγματεύονται και με τους ποδοσφαιριστές για να περικόψουν τους μισθούς τους. Θα ήθελαν να τους μειώσουν στο 70%, αλλά για την ώρα οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές αντιδρούν».
Όλα ρευστά στην Ευρώπη
- Τι θα γίνει με την παρουσία των γαλλικών ομάδων στα ευρωπαϊκά κύπελλα;
«Προς το παρόν τίποτε δεν έχει αποφασιστεί. Από τη μία πλευρά έχουν ξεκαθαρίσει οι ομάδες σύμφωνα με τον βαθμολογικά πίνακα, που επισημοποιήθηκε. Αλλά δεν υπάρχει ακόμη καμία απάντηση για το Champions League, αν θα διεξαχθούν οι αγώνες της τρέχουσας σεζόν τον Αύγουστο. Πως θα μπορούσαν να συμμετάσχουν η Παρί και η Λιόν, τη στιγμή που δεν τους επιτρέπεται να προπονούνται ή να διοργανώνουν αγώνες; Ίσως η UEFA είναι αυτή που πρέπει να προσαρμοστεί στην κατάσταση και στη συνέχεια να ακυρώσει και τους δικούς της αγώνες».
- Πως λειτούργησαν οι ομάδες για να βοηθήσουν την τοπική κοινωνία;
«Οι ποδοσφαιρικές ομάδες ήταν κομμάτι της κρίσης και οι περισσότερες από τις μεγάλες δράσεις ανήκαν σε ποδοσφαιριστές ή οπαδούς. Πολλοί παίκτες έβγαλαν σε δημοπρασία τις φανέλες τους, ή τα γάντια τους για να συγκεντρωθούν χρήματα που καταλήγουν στα νοσοκομεία ή σε συλλόγους. Αρκετοί οπαδοί πρόσφεραν χρήματα, ή μάσκες και αντισηπτικά, άλλοι με πανό μέσα στις πόλεις συμπαραστάθηκαν σε γιατρούς και νοσηλευτές».
- Αντιμετώπισες κάποια περιστατικά που σε τρόμαξαν; Τι θα θυμάσαι από τις ημέρες της πανδημίας;
«Ευτυχώς δεν ήρθα αντιμέτωπος με τον κίνδυνο του κορονοϊού λόγω του επαγγέλματος μου. Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες διακόπηκαν, χωρίς να χρειαστεί να πάω στο γήπεδο, γνωρίζοντας τις επιπτώσεις του ιού. Όταν σκεφτόμαστε τους αγώνες του Champions League ανάμεσα στην Αταλάντα και τη Βαλένθια, της Λιόν με τη Γιουβέντους και της Ατλέτικο με τη Λίβερπουλ, καταλαβαίνουμε πόσο επικίνδυνο ήταν για όλους. Οι αγώνες παρουσία φιλάθλων είναι αναμφίβολα μία τεράστια ευκαιρία για τη διασπορά του ιού. Αυτός είναι ένας κίνδυνος που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Και μπορεί να αλλάξει και το ποδόσφαιρο για λίγο».
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η παραδοχή Ζελένσκι για τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία, η ώρα της αλήθειας για την ΕΕ και ο παράγοντας Τραμπ
Έρχονται λευκά Χριστούγεννα; Κρύο, βροχές και χιόνια τις γιορτές - Πρόγνωση μετεωρολόγων
Δολοφονία 36χρονης στο Ηράκλειο: Ερωτήματα για την ολιγωρία των αρχών – Ο δράστης είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τη σύντροφο του
Ξανά Βασίλισσα του κόσμου η Ρεάλ Μαδρίτης! Κατέκτησε το Διηπειρωτικό με 3-0 επί της Πατσούκα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr