Προπονητής Κυριακού για δολοφονία Floyd: Πάντα υπήρχε και υπάρχει παν-ρατσισμός
Ο Έλληνας προπονητής μπάσκετ Δημήτρης Κυριακού μιλάει από τη Νεβάδα και την πόλη Ρήνο στο ethnos.gr για όσα προκάλεσε στις ΗΠΑ η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Την εκτίμησή του πως οι εσωτερικές αναταραχές στις ΗΠΑ θα συνεχιστούν ενόψει και των προεδρικών εκλογών κάνει από την πόλη Ρήνο της Νεβάδα ο κόουτς Δημήτρης Κυριακού ο οποίος μετακόμισε από το 2016 -για 3η φορά- στις ΗΠΑ έπειτα από πρόσκληση του πανεπιστημίου της Νεβάδα να διδάξει μεταπτυχιακά αλλά και να ολοκληρώσει το διδακτορικό του.
Ο Δημήτρης Κυριακού, που στο παρελθόν έχει συνεργαστεί ως προπονητής μπάσκετ με ομάδες όπως ο Ηρακλής, ο Άρης, η Κύμη, η Καβάλα, το Ρέθυμνο, το Ανατόλια , η Χ.Α.Ν.Θ. , η Εθνική Ιορδανίας κ.α., μιλάει στο ethnos.gr για τον ρατσισμό, τις κοινωνικές ανισότητες στις ΗΠΑ, προσεγγίζει και εξηγεί το φαινόμενο «Ντόναλντ Τραμπ» ενώ επιχειρεί και μια σύγκριση του ευρωπαϊκού μπάσκετ με το κολεγιακό:
«Στην Αμερική μετακόμισα για τρίτη φορά (οικογενειακά αυτήν την φορά) το 2016 αποδεχόμενος την πρόταση του πανεπιστήμιου της Νεβάδα για να διδάσκω μεταπτυχιακά σε θέματα ηγεσίας και δυναμικής μικρών γκρουπ και να ολοκληρώσω το διδακτορικό μου.
Ζω στο Ρήνο, είναι μια πόλη στα 1.500 μέτρα υψόμετρο ανάμεσα στην οροσειρά της Σιέρρα Νεβάδα, με πληθυσμό περίπου 500 χιλιάδες κατοίκους. Βρίσκεται στη βόρεια Νεβάδα και είναι 15 λεπτά από τα σύνορα με την Καλιφόρνια. Είναι πόλη πολύ γνωστή για τα καζίνο της, τους γρήγορους γάμους και διαζύγια αλλά και τη λίμνη του Τάχο που βρίσκεται 35 λεπτά από το Ρήνο, είναι στα 2.000 περίπου μέτρα υψόμετρο και είναι από τα μεγαλύτερα και πιο ακριβά θέρετρα στις ΗΠΑ», μας είπε αρχικά ο 50χρονος κόουτς.
«Υπάρχει παν-ρατσισμός»
Σχετικά με τα γεγονότα (δολοφονία του George Floyd) που πυροδότησαν ένα κύμα βίας εξηγεί: «Όπως είχε πει και ο μεγάλος Νόαμ Τσόμσκι στις ΗΠΑ πάντα υπήρχε και υπάρχει παν-ρατσισμός. Το κάθε διαφορετικό γκρουπ λειτουργεί ανταγωνιστικά προς το άλλα, βάση πολλαπλών διαφορών (πολιτικών, πολιτιστικών, φυλετικών, θρησκευτικών κτλ.). Την Αμερική την έχω ζήσει στα τέλη της δεκαετίας του '80, στα μέσα και τέλη της δεκαετίας του '90 και βέβαια τα τελευταία τέσσερα χρόνια της παραμονής μου εδώ. Προσπαθώντας να είμαι αντικειμενικός θα πω ότι κάθε πέρσι και καλύτερα και για να προλάβω την οποιανδήποτε ανεξέλικτη σκέψη προς πάσα κατεύθυνση η σταθερά ήταν ότι εγώ ήμουν πάντα ο ξένος, δηλαδή η μειονότητα της μειονότητας.
Η βάση του σημερινού ρατσισμού σε μία ισόνομη κοινωνία προέρχεται από τις οικονομικές ανισότητες και από το ότι το κάθε διαφορετικό γκρουπ θεωρεί ότι πρέπει να καταλύσει τις δομές ενός συστήματος και να δημιουργήσει νέο ευεργετικό σύστημα προς τις δικές του ανάγκες. Ειδικά βέβαια στις ΗΠΑ ο ρατσισμός δεν είναι απλό φαινόμενο, είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που έχει να κάνει με πολιτικές, κοινωνικές, ιστορικές και βεβαίως οικονομικές ανισότητες που για οικονομία χώρου δεν θα αναλύσω. Οφείλω όμως να ομολογήσω ότι είμαι ευγνώμων στις ΗΠΑ, που εμένα, που είμαι μειονότητα, μου έδωσαν τη δυνατότητα να λάβω το επίπεδο γνώσης όπως και εμπειριών που αποκόμισα. Οπότε πάντα κρατώ τα θετικά»
«143% μεγαλύτερη η πιθανότητα να σκοτωθείς από σφαίρα…»
Σχετικά με το αν υπήρξαν κινητοποιήσεις στην περιοχή του είπε: «Βέβαια. Υπήρξε επί δύο ημέρες απαγόρευση της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης με τη βοήθεια της εθνοφρουράς από της 9 μ.μ. έως της 6 π.μ. Βέβαια οι υποκινητές των καταστροφών που συνελήφθησαν και σε άλλες πόλεις δεν ήταν τοπικά μέλη της κοινωνίας αλλά προέρχονταν από άλλες πολιτείες».
Για τη στάση της Αστυνομίας στις ΗΠΑ δήλωσε: «Η αστυνομία όταν κάνει την δουλειά της ακολουθώντας πρωτόκολλα δεν έχει πρόβλημα και οι κάμερες σώματος είναι εκεί γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Η κάθε αστυνομία αντιδρά βάση του τι έχει να αντιμετωπίσει. Στην Αμερική η πιθανότητα κάποιος να σκοτωθεί από σφαίρα είναι 143% μεγαλύτερη απ’ ότι στην Ελλάδα ας πούμε. Η ασυδοσία είναι δυστυχώς ανθρώπινο χαρακτηριστικό και όταν γίνεται από ανθρώπους που έχουν εξουσία είναι διπλά κατακριτέα. Αυτήν την στιγμή το μεγάλο πρόβλημα στις ΗΠΑ είναι η πολιτική σύγκρουση που έχει οδηγήσει σε ακραία πόλωση και εκμεταλλεύεται τις κοινωνικές ανισορροπίες μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων. Δεν προβλέπω ότι θα υπάρξει ηρεμία μέχρι και έως τις Αμερικανικές εκλογές και φοβάμαι πως η αστυνομία θα κληθεί πολλές φορές να επιτελέσει έργο με θετικό ή αρνητικό τρόπο».
Για τις κοινωνικές ανισότητες: «Είναι τεράστιες. Το χειρότερο είναι ότι στην προσπάθεια να ισορροπήσουν φυλετικές και κοινωνικές ανισότητες πριμοδότησαν συγκεκριμένες ομάδες και σε περιπτώσεις εγκατέλειψαν την ιδέα της αξιοκρατίας, με αποτέλεσμα να αμβλύνουν ακόμη περισσότερο την ιδέα της αδικίας και κατ’ επέκταση την υποβόσκουσα ρατσιστική διάθεση. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον βλέπουμε «πόλεις» άστεγων στην πιο πλούσια πολιτεία των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια και ένα ρατσισμό κατά αυτών των ανθρώπων ανεξαρτήτως φυλετικού, κοινωνικού ή θρησκευτικού γκρουπ»
Το 74,4% παικτών στο ΝΒΑ είναι Αφρο-αμερικανοί
Για τη στάση που κράτησε το ΝΒΑ: «Σε ένα σπορ που το 74.4% είναι Αφρο-αμερικάνοι θα ήταν τουλάχιστον άτοπο να μην υπάρχουν αντιδράσεις. Είναι απόλυτα θεμιτό και λογικό να υπάρχουν κοινωνικές ευαισθησίες και κοινωνικό έργο από ανθρώπους του αθλητισμού όπως και το αίσθημα της αδικίας και της δίκαιης συμπεριφοράς. Είναι επίσης φυσικό να υπάρχουν πολιτικές και οικονομικές καταβολές σε κάθε αντίδραση που έχει πολυπαραγοντικές διαστάσεις. Μη λησμονούμε ότι οι αθλητές είναι μέρος ενός συστήματος ψυχαγωγίας που υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες πέρα από προσωπικές ευαισθησίες και προέρχονται από συγκεκριμένο κοινωνικό σύνολο. Για να μην παρεξηγηθώ το λέω αυτό γιατί στην περίπτωση κατάφορης παραβίασης των δικαιωμάτων των πολιτών άλλης χώρας με οικονομικές σχέσεις με το ΝΒΑ υπήρξε «σιγή ιχθύος» από τους ίδιους αθλητές όπως και από την αρχή του πρωταθλήματος. Κατ’ εμέ η πολιτική και κοινωνική ευαισθησία είναι απαιτούμενο στον αθλητισμό, η επιλεκτική ευαισθησία δεν πρέπει να είναι».
Για τον Ντόναλντ Τραμπ είπε: «Πάντα όταν με ρωτάνε για το φαινόμενο Τραμπ απαντώ ότι είναι εύκολο να το αναλύσεις αν δεις προσεκτικά τι έφερε τον Τραμπ στην εξουσία: Ο ελιτισμός των τελευταίων 20 χρόνων στους πολιτικούς των ΗΠΑ, τα σκάνδαλα των πολιτικών με πολυεθνικές, μία υπεροψία εγωκεντρισμού που διακρίνει την οικονομική και ακαδημαϊκή ελίτ, οι κατάφορες αδικίες, η έλλειψη αλλαγής κατεύθυνσης, η μετακόμιση πολυεθνικών στην Κίνα και η ανεργία στις φτωχές πολιτείες των ΗΠΑ είναι μερικοί από τους λόγους. Αυτό που δεν συνειδητοποίησαν και δεν συνειδητοποιούν λόγο ύβρης, ότι ο Τραμπ γι’ αυτόν τον κόσμο δεν φαίνεται ως ελκυστική λύση αλλά μάλλον η μοναδική τους λύση»
«Ανώτερο το ευρωπαϊκό από το κολεγιακό μπάσκετ»
Για τις διαφορές μεταξύ κολεγιακού και ευρωπαϊκού μπάσκετ: «Το ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι υψηλότερου επιπέδου από αυτό του κολεγιακού των ΗΠΑ. Η έλλειψη πολιτισμικής ποικιλομορφίας (εισαγωγή ξένων προπονητών) οδήγησε στην απομόνωση και εσωστρέφεια τις ΗΠΑ ενώ αντίθετα η Ευρώπη παίρνοντας τη βάση από τις ΗΠΑ και έχοντας ανοιχτά σύνορα στους προπονητές και στον τρόπο αντιμετώπισης του παιχνιδιού έκανε τεράστια βήματα και παρουσιάζει εξαιρετικούς τεχνικούς.
Η μεγαλύτερη διαφορά θεωρώ ότι είναι στην παραγωγή αθλητών. Δηλαδή ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν εξαιρετικοί, αλλά και σε νούμερα πάρα πολλοί αθλητές που βοηθά στην έμφαση της προώθησης αθλητών. Στις πολύ μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει σαφώς μικρότερος αριθμός αθλητών και πολύ μικρότερος αριθμός υψηλού επιπέδου αθλητών. Άρα η έμφαση ορθά είναι να μεγιστοποιήσεις τα υπάρχοντα ταλέντα χρησιμοποιώντας πολύ περισσότερο την σκέψη. Η εγκεφαλική προσέγγιση λοιπόν είναι μονόδρομος και επηρεάζει παίχτες και προπονητές»
Για τη συνεργασία του με το πανεπιστήμιο λέει: «Στο πανεπιστήμιο της Νεβάδα ήμουν βοηθός κατά το προπτυχιακό μου από το 1997 έως το 1999 όπου και αποσύρθηκε o coach Pat Foster και ανέλαβε ο coach Johnson. Τελευταία συνεργάστηκα ως κομμάτι της διδακτορικής μου θητείας με το τιμ του coach Muselman. Τον τελευταίο χρόνο δεν κατέστη δυνατό να συνεργαστούμε με τον coach Alford.
H ομάδα της Νεβάδα τα τελευταία χρόνια είναι από τις κορυφαίες ομάδες του NCAA με αποκορύφωμα τη χρονιά 2018-2019 που ξεκίνησε top 5 στις ΗΠΑ και το 2017-2018 που τερμάτισε στις καλύτερες 16 των ΗΠΑ (sweetsixteen). Ακαδημαϊκά το πανεπιστήμιο της Νεβάδα ανήκει στα πανεπιστήμια Carnegie (R1/VeryHighResearchActivity) που περιλαμβάνονται στα κορυφαία 100 των ΗΠΑ και στα κορυφαία του κόσμου».
Σχετικά με το διδακτορικό του είπε: «Στo διδακτορικό μου ασχολήθηκα με την δυναμική μικρών γκρουπ (ομάδων). Συγκεκριμένα με τους συσχετισμούς ηγετικών εφαρμογών σε σχέση με την προσωπικότητα και των δείκτη εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών μονάδων της αστυνομίας. Φυσικά οι εφαρμογές μπορούν κάλλιστα να μελετηθούν και σε ομάδες αθλητικές, στρατιωτικές, επιχειρηματικές κτλ. Ως έρευνα είναι η πρώτη που χρησιμοποίησε τα συγκεκριμένα ερευνητικά εργαλεία προερχόμενα από των τομέα των επιχειρήσεων, της κοινωνικής ψυχολογίας, και της ψυχολογίας».
**Ο Δημήτρης Κυριακού γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1970 και διαθέτει ένα «βαρύ» βιογραφικό με συνεργασίες στο κολεγιακό των ΗΠΑ (Nevada, Furman),με πρωτιές (αήττητο πανελλήνιο πρωτάθλημα με τους εφήβους στον Άρη, πρωτάθλημα με Ηρακλή, συμμετοχές σε φαίναλ φορ) στον χώρο του μπάσκετ. Ξεκίνησε να κοουτσάρει για πρώτη φορά σε ερασιτεχνικό επίπεδο το 1991. Πέρασε από τους πάγκους ομάδων (σε εφηβικά και αντρικά τμήματα) του ICBS, του Ηρακλή, του Άρη, του Κιλκίς, του Πιερικού, του Αίαντα Ευόσμου. Συνεργάσθηκε επίσης με την Κύμη, την Καβάλα, τα Πεύκα, το Ρέθυμνο, το Ανατόλια ενώ έχει καθίσει και στον πάγκο της Εθνικής Ιορδανίας ως συνεργάτης του Ταμπ Μπάλντγουιν και ως προπονητής στην εθνικό συγκρότημα που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μακαμπιάδα κατακτώντας την καλύτερη θέση από το 1932.
Τέσσερα χρόνια μετά: Το μεγάλο comeback του παντοδύναμου Τραμπ - Προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία της εισβολής στο Καπιτώλιο
Βάναυσος ξυλοδαρμός 17χρονου από 15 ανήλικους στην Κέρκυρα: Στη συνέχεια άγνωστοι απειλούσαν τη ζωή του
Πειραιάς: Την έδεσαν...με την πυτζάμα και την έκλεψαν - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες θυμάτων των ανήλικων ληστών
Η επική αντίδραση της Σοφία Βεργκάρα όταν η Τζόντι Φόστερ την νίκησε στις Χρυσές Σφαίρες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr