Οι φίλοι αποχαιρετούν το «βουνό» - Το δικό μας «αντίο» στον Τάσο Παπαχρήστου
Οι θρύλοι του ελληνικού αθλητισμού και συνεργάτες του μιλούν για τον θρύλο της ελληνικής δημοσιογραφίας που «έφυγε» από τη ζωή την παραμονή της επετείου του χρυσού μεταλλίου της Βούλας Πατουλίδου στη Βαρκελώνη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 14 λεπτά ┋
Πολύ νωρίτερα από την καθιέρωση των «copy paste», της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας, της αναζήτησης πληροφοριών μέσω του διαδικτύου, ακόμα και πιο πριν από την εμφάνιση των κινητών τηλεφώνων οι δημοσιογράφοι ερευνητές έμοιαζαν με σύγχρονους Ιντιάνα Τζόουνς. Ένας από τους τελευταίους των Μοϊκανών εκείνης της γενιάς ήταν ο «δικός μας» Τάσος Παπαχρήστου. Ο δισκοβόλος με την υπερφυσική δύναμη και το πηγαίο χιούμορ αλλά και το έμφυτο ταλέντο να «μυρίζει» την είδηση.
Αναδείχτηκε σε μία εμβληματική μορφή για την ελληνική δημοσιογραφία και αποτέλεσε το παράδειγμα για μία ολόκληρη γενιά. «Έφυγε» πρόωρα μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο και πριν υλοποιήσει το μεγάλο του όνειρο που ήταν η συγγραφή ενός βιβλίου με τις εμπειρίες και τα άγνωστα παρασκήνια του ελληνικού και παγκόσμιου αθλητισμού.
Μέντορας, κουμπάρος και «αδελφός» του Πύρρου Δήμα, δεύτερος ξάδελφος του συζύγου της Βούλας Πατουλίδου και παλιού αρσιβαρίστα Δημήτρη Ζαρζαβατσίδη, ήταν ο άνθρωπος που προέβλεψε τις μεγάλες επιτυχίες τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, υπερασπίστηκε την Κατερίνα Θάνου και τον Κώστα Κεντέρη και επέκρινε τον Χρήστο Τζέκο. Ήταν ο δημοσιογράφος με εκατοντάδες εγχώριες και διεθνείς αποκαλύψεις, από το σκάνδαλο του Αλεχάντρο Ίσις μέχρι το σκάνδαλο Κιάπε αλλά και την παγκόσμια αποκάλυψη πως ο Μπεν Τζόνσον με το 9,79 στα 100μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ στις 24 Σεπτεμβρίου 1988 ήταν ντοπαρισμένος.
«Ο τελευταίος που θα φύγει»
«Ο τελευταίος που θα φύγει από το "Εθνος" θα είναι ο Τάσος», είχε βροντοφωνάξει στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 ο πανίσχυρος τότε εκδότης του ΕΘΝΟΥΣ Γιώργος Μπόμπολας προς τον διευθυντή του αθλητικού τμήματος αείμνηστο Ανδρέα Μπόμη. Ετσι και έγινε καθώς ο Παπαχρήστου πήρε τη σύνταξη του λίγες ημέρες πριν ο Μπόμπολας αναστείλει την έκδοση το 2017. Από τότε ο Τάσος Παπαχρήστου άρχισε έναν τιτάνιο αγώνα για να αντιμετωπίσει τον καρκίνο. Εδωσε τον δικό του αγώνα, έσπαγε κάθε μέρα τα δικά του ρεκόρ, μόνο που αυτός δεν είχε κάποιον Παπαχρήστου για να γράφει τις επιδόσεις και τα παγκόσμια ρεκόρ που δημιουργούσε μέχρι και τις 5 Αυγούστου 2020 οπότε πέρασε στο πάνθεον των αθανάτων.
«Εχασα το μέντορα μου»
«Από σήμερα τα πράγματα στη ζωή μου θα είναι τελείως διαφορετικά. Ο Τάσος εκτός από κουμπάρος ήταν για μένα ο μέντορας μου, ο σύμβουλος μου, ο αδελφός μου, ο άνθρωπος που με συμβούλευε κάθε μέρα και ο άνθρωπος που μου συμπαραστάθηκε σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωή μου», μας είπε συγκινημένος ο Πύρρος Δήμας.
Ο θρύλος της άρσης βαρών μας αποκάλυψε πως ήταν και ο τελευταίος που θέλησε να δει ο Τάσος λίγη ώρα πριν ξεκινήσει το ταξίδι προς την «αιωνιότητα»: «Ενημερωνόμουν σχεδόν κάθε μέρα για την κατάσταση του. Το τελευταίο διάστημα είχε πάθει κύρωση του ήπατος και τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν και επιπλοκές στα νεφρά».
Τελευταία του επιθυμία να δει τον Πύρρο Δήμα
Η τελευταία επιθυμία του Τάσου Παπαχρήστου πριν «φύγει» ήταν να δει τον Πύρρο Δήμα: «Με πήρε τηλέφωνο. Ήμουν με τον γιο μου στην Καλαμάτα και ζήτησε να με δει. Έφυγα αμέσως και πήγα στο νοσοκομείο στην Αθήνα. Μιλήσαμε λίγο, κοιταχτήκαμε κατάματα για κάμποση ώρα και έβαλε τα κλάματα. Θα θυμάμαι για πάντα αυτή τη δυνατή στιγμή. Μετά από λίγη ώρα "έφυγε"» συμπληρώνει με δυσκολία ο Πύρρος.
Οσο για την γνωριμία και για τα όσα πέρασαν μαζί είπε: «Ηταν στον πρώτο άνθρωπο που είχα δώσει συνέντευξη όταν ήρθα από την Αλβανία. Γνωριστήκαμε και δεθήκαμε πολύ. Με πίστευε από την πρώτη στιγμή και μου έδινε δύναμη και κουράγιο. Φυσικά μετά τις επιτυχίες πρόβαλε πολύ την άρση βαρών και όλοι οι δημοσιογράφοι τον ακολουθούσαν και τον σέβονταν».
Εκρυβε σπίτι του την Πατουλίδου
Αλλά και η Βούλα Πατουλίδου πέρασε τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής της στο σπίτι του Τάσου Παπαχρήστου στην Παλλήνη τόσο πριν όσο και μετά το θρίαμβο των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης που εκτόξευσε την δημοφιλία της στον παγκόσμιο αθλητισμό. Μάλιστα όταν όλοι οι δημοσιογράφοι την αναζητούσαν για μία δήλωση και μία φωτογραφία ο Τάσος Παπαχρήστου είχε το χρυσό κορίτσι σπίτι του!
Ο σύζυγος της παλιά δόξα της άρσης βαρών Δημήτρης Ζαρζαβατσίδης ήταν δεύτερος ξάδελφος του Τάσου. Μάλιστα το ύστατο χαίρε στον Τάσο έγινε στις 6 Αυγούστου, ακριβώς 28 χρόνια μετά τον ιστορικό θρίαμβο της Πατουλίδου το 1992 στη Βαρκελώνη: «Μερικά πράγματα στη ζωή δεν εξηγούνται», μας είπε συγκινημένη η Βούλα Πατουλίδου και συνεχίζει: «Με τον Τάσο έχουμε περάσει μία ζωή μαζί. Ειδικά τις έντονες στιγμές μετά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης μέναμε σπίτι του. Δεν θα ξεχάσω πως κάθε βράδυ ο Τάσος σηκώνονταν από τον ύπνο του και έρχονταν και με ρωτούσε: "Boύλα είναι αλήθεια; Είσαι σίγουρη πως κέρδισες το χρυσό; Δεν το βλέπω στον ύπνο μου έτσι;". Κι εγώ του απαντούσα: "Κοιμήσου βρε. Εδώ το έχω το μετάλλιο". Κι έτσι ξανακοιμόταν. Αυτό γίνονταν όλες τις ημέρες που ήμουν στο σπίτι του. Ένα ακόμα ωραίο είναι πως ο Τάσος με τον άντρα μου γνωρίζονταν από μικροί μέσα από τον αθλητισμό, αλλά μετά από χρόνια διαπίστωσαν πως είναι δεύτερα ξαδέλφια. Είχαν βρέθηκαν μαζί σε μία κηδεία μιας γιαγιάς τους. Εκεί έμαθαν πως ήταν συγγενείς».
Η αδημοσίευτη φωτογραφία στην Αρχαία Ολυμπία
Και η χρυσή Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης συμπληρώνει: «Ο Τάσος ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος, μία ξεχωριστή προσωπικότητα που φιλοσοφούσε και έτρεχε το μυαλό του και η φαντασία του. Η ζωή του ήταν το επάγγελμα του και το αντίστροφο. Θυμάμαι επίσης πως πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης είχαμε πάει στην Αρχαία Ολυμπία. Εκεί είχα βγάλει μία φωτογραφία στην εκκίνηση του αρχαίου σταδίου. Πριν λίγα χρόνια του θύμισα πως είχαμε βγάλει εκείνη τη φωτογραφία. Την είχε ξεχάσει και είχε καημό να κάνει ένα αφιέρωμα και να την δημοσιεύσει. Δυστυχώς δεν πρόλαβε».
Να διασωθούν τα κειμήλια του αρχείου του
Η Βούλα Πατουλίδου αποκάλυψε ακόμα πως ο Τάσος Παπαχρήστου έχει ενθύμια από ολυμπιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές που θα μπορούσαν να γεμίσουν ένα αθλητικό μουσείο. Για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα φρόντιζε το αρχείο του: «Σίγουρα έχει πολλά παπούτσια από αθλήτριες και αθλητές που έχουν σημειώσει ιστορικές επιτυχίες. Είχε πάθος με τα ενθύμια και το αρχείο του. Ολη μέρα αυτά φρόντιζε. Μακάρι να μη χαθούν όλα αυτά τα κειμήλια και να εκτεθούν κάποια μέρα σε κάποιο Ολυμπιακό μουσείο εδώ στη Θεσσαλονίκη που ήταν η γενέτειρα του».
Παραγγελίες με τις σελίδες των μενού
Ο προπονητής των πρωταθλητών Γιώργος Πομάσκι επιβεβαίωσε τη συλλεκτική μανία του Παπαχρήστου για ενθύμια, για τις φιλοσοφικές συζητήσεις αλλά και για τις επικές παραγγελίες στις ταβέρνες: «Κατ΄αρχήν όταν πηγαίναμε να φάμε με τον Τάσο και βλέπαμε το μενού των εστιατορίων δεν κάναμε παραγγελίες με τα πιάτα αλλά ολόκληρες σελίδες του μενού. Ηταν ξεχωριστός άνθρωπος. Διαλογιζόμασταν, ήξερε από αθλητισμό, αγαπούσε τον αθλητή, ήξερε τις δυσκολίες του προπονητή και όλα του τα θέματα ήταν ξεχωριστά διότι βασίζονταν σε αληθινές ανθρώπινες ιστορίες και όχι σε κουτσομπολιά. Απ΄ότι ξέρω έχει πολλά σπάνια κειμήλια από την Πατουλίδου, την Κονσταντίνοβα και όλες τις αθλήτριες εκείνης της εποχής».
«Θα έρθω από τη Σεούλ να σε πλακώσω»
Ο δημοσιογράφος Στράτος Σεφτελής για 28 χρόνια (1983-2011) μοιράστηκε με τον Τάσο Παπαχρήστου το ίδιο δημοσιογραφικό τραπέζι στο «ΕΘΝΟΣ». «Θα μπορούσα να σας μιλάω ώρες για τον Τάσο. Ένας χαμογελαστός γίγαντας, τεράστιες ερευνητής, ντόμπρος θεσσαλονικιός, ευθύς, ζωντανή εγκυκλοπαίδεια για το στίβο αλλά και για όλα τα σπορ. Όλοι τον συμβουλευόμασταν. Ηταν μανούλα στο να βγάζει αποκλειστικά θέματα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη φασαρία που είχε γίνει με το θέμα του Μπεν Τζόνσον. Στις 3 τα ξημερώματα πήρε τηλέφωνο τον συντάκτη ύλης να βάλει το θέμα πως είναι ντοπαρισμένος ο Τζόνσον ο οποίος λίγες μέρες νωρίτερα είχε γράψει ιστορία τα 100μ. Λόγω του προχωρημένου της ώρα ο συντάκτης ύλης αρνιόταν. Του λέει ο Τάσος "θα φύγω από τη Σεούλ, θα έρθω να σε πλακώσω στην Αθήνα και θα γυρίσω πίσω". Τελικά έγινε η αλλαγή, μπήκε η είδηση και στην πρώτη σελίδα και προκάλεσε σεισμό. Ήταν αποκλειστικότητα για την Ελλάδα αλλά και για όλο τον πλανήτη. Είχε φοβερές πηγές στο κίνημα του αντιντόπινγκ και ότι έγραφε ήταν νόμος. Είχε ειδικές άδειες για τα μπαίνει στα Ολυμπιακά Χωριά και μάθαινε πρώτος τις ειδήσεις. Ηταν ένας γίγαντας με ψυχή μικρού παιδιού. Τον αγαπούσαν όλοι. Ήθελε πάντα να γράψει ένα βιβλίο για όλα αυτά που είχε βιώσει και δεν είχε προλάβει να δημοσιεύσει. Λίγο οι υποχρεώσεις, λίγο η ασθένεια τον φρενάρισαν. Αν έγραφε τα παρασκήνια και την αθέατη πλευρά των όσων έζησε και γνώρισε θα προκαλούσε σεισμό και πολλοί θα έχαναν τον ύπνο τους».
Οι ηλιόσποροι, η προφητεία και η περιπλάνηση στο Τόκιο
Ο Στράτος Σεφτελής θυμάται χιλιάδες περιστατικά με τον Παπαχρήστου αλλά ξεχώρισε δύο να μας εξιστορήσει μαζί με την αγαπημένη συνήθεια του Τάσου: «Έτρωγε εκλεκτούς ηλιόσπορους. Εάν δεν κάπνιζε έτρωγε ηλιόσπορους. Θυμάμαι έκανε παραγγελία από κάποιον παραγωγό στη Θεσσαλονίκη και του έστελνε κούτες ολόκληρες. Γενικά ο Τάσος πρόσεχε τους πάντες γύρω του, αλλά δεν πρόσεχε τον εαυτό του. Εκτός του ότι κάπνιζε πολύ δεν έτρωγε καλά. Έτρωγε μονίμως λιπαρές τροφές. Θυμάμαι που ταξιδεύαμε μαζί στο αεροπλάνο που πηγαίναμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης και συζητούσαμε εάν έχουμε ελπίδες για κάποια διάκριση. Τότε δε μιλούσαμε για μετάλλια, αλλά και πλασαρίσματα. Μου λέει λοιπόν ο Τάσος: Η Πατουλίδου εάν βρεθεί σε καλή μέρα θα πάρει μετάλλιο και ο Δήμας θα πάρει χρυσό. Του λέω "τρελάθηκες"; Eιδικά τον Δήμα εγώ δεν τον γνώριζα. Μου λέει "είναι ένα θηρίο, θα τρελάνει κόσμο". Μετά τα δύο χρυσά μετάλλια που πήραμε είχα πάντα στο μυαλό μου τον Τάσο. Ακόμα και την τελευταία ημέρα πριν φύγω από το Εθνος το 2011 τον ρωτούσα πριν δημοσιεύσω κάτι. Άλλη μία περίπτωση που του κάναμε και πλάκα είχε γίνει το 1991 στο Τόκιο όταν η Ελλάδα για πρώτη φορά διεκδίκησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996. Ο Τάσος ήταν με τον Λάμπη Νικολάου και άλλους αξιωματούχους της ΔΟΕ. Μετά την ψηφοφορία προσφέρθηκε ο Νικολάου να τον πάει στο ξενοδοχείο του αλλά ο Τάσος αρνήθηκε και είπε πως θα πήγαινε με τα πόδια να ξεσκάσει γιατί είχε στεναχωρηθεί με την απώλεια της ψηφοφορίας. Εκείνη την εποχή όμως στο Τόκιο δε μιλούσε κανείς αγγλικά και ο Τάσος χάθηκε. Πήρε δύο ταξί αλλά δε μπορούσε να συνεννοηθεί. Εψαχνε το ξενοδοχείο του για ώρες και περιπλανιόταν στο Τόκιο, ενώ όλοι τον αναζητούσαν. Εκεί που περιπλανιόταν πέρασε από μία κακόφημη περιοχή. Πιάνει μία ιερόδουλη και της λέει "πάμε στο ξενοδοχείο μου; Ξέρεις που είναι;" Η ιερόδουλη απάντησε θετικά, μπήκαν σε ένα ταξίδι, η ιερόδουλη συνενοήθηκε στα ιαπωνικά με τον ταξιτζή και μόλις ο Τάσος έφτασε στο ξενοδοχείο αποζημίωσε τον ταξιτζή και την ιερόδουλη που σίγουρα τον πέρασε για τρελό».
Εκοψε μαχαίρι την κόκα κόλα
Aλλά και ο επί σειρά ετών συνοδοιπόρος του και διευθυντής του αθλητικού τμήματος του ΕΘΝΟΥΣ Ανδρέας Παπαλουκάς είπε στο ethnos.gr: «Η απώλεια του Τάσου Παπαχρήστου είναι τεράστια. Είχε να προσφέρει πολλά. Παρότι παρότι είχε πήρε σύνταξη ήταν πάντα μάχιμος. Είχε τρέλα με την είδηση και το ρεπορτάζ. Θυμάμαι μία φορά τη δεκαετία του ΄80 με πήρε στο τηλέφωνο στο σπίτι και μου λέει. "Κατέβα κάτω να πάμε για καφέ". Κατέβηκα, μπήκα στο Fiat 127 που είχε και πήγαμε για καφέ στη Φλώρινα. Είχε μία αθλητική παρέα εκεί αλλά σίγουρα κάτι έψαχνε και ταξιδέψαμε τη μισή Ελλάδα. Μία μέρα ταξιδεύαμε να φτάσουμε στη Φλώρινα με τους παλιούς δρόμους και μία μέρα να γυρίσουμε. Μείναμε λίγες ώρες στη Φλώρινα και γύρισε με δέκα θέματα. Επίσης, ο Τάσος έπινε πολύ κόκα κόλα. Το 1991 όταν έγινε η ψηφοφορία και η Ελλάδα έχασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 εξ αιτίας της περίφημης ιστορίας με την κόκα κόλα που χρηματοδότησε την Ατλάντα ο Τάσος δεν ήπιε ποτέ ξανά κόκα κόλα».
«Θα λείψει από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό»
Ο συνεργάτης του στο γραφείο Τύπου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Δήμος Μπουλούκος έγραψε: «Τι να πρωτοθυμηθώ από τις ατελείωτες ώρες συζητήσεων, αναλύσεων και κυρίως υπέροχων ιστοριών που έλεγε. Κορυφαίος δημοσιογράφος, ο μοναδικός που εκτίμησε από νωρίς την αξία της παρουσίασης ανέκδοτων και όμορφων ιστοριών στον Τύπο. Ο Τάσος δεν θα λείψει μόνο από μένα, αλλά θα λείψει κυρίως από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, τον οποίο αγαπούσε και υπηρετούσε σε όλη του τη ζωή. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να γράψει το βιβλίο που ονειρευόταν».
Οι πληγές του Κακλαμανάκη
Συγκινητικά είναι και τα λόγια που έγραψε η Σοφία Τασοπούλου με την οποία συνεργάστηκε 20 χρόνια στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή: «Ήταν μεγάλη ασφάλεια να έχεις τον Τάσο δίπλα σου σ’ αυτή τη δουλειά. Ήξερες ότι η τελική κουβέντα και η απόφασή του θα είναι η σωστή. Σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε στιγμές όμορφες αλλά και σε στιγμές δύσκολες, σκληρές. Σε στιγμές που χρειάστηκε να προστατευθούν αθλητές. Να κρατηθούν ισορροπίες. Ή να μην κρατηθούν ισορροπίες. Να διαρρεύσει πληροφορία. Να μη διαρρεύσει πληροφορία. Ήξερε τι έπρεπε, αν έπρεπε, γιατί έπρεπε και πως. Συνάδελφος και πατέρας ταυτόχρονα. Δάσκαλος και φίλος. Βράχος. Μεγάλη υπόθεση να έχεις ένα βράχο στο γραφείο Τύπου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Το παπούτσι της Βούλας Πατουλίδου, τα παγωτά του Πύρρου Δήμα, οι πληγές στα χέρια του Νίκου Κακλαμανάκη είναι ένα απειροελάχιστο δείγμα από τις ιστορίες που τον ακούσαμε να μας αφηγείται. Σαν τίτλοι του βιβλίου που έγραψε και παραμένει ως σήμερα ακυκλοφόρητο».
Τέλος τα «Πασχούγεννα» μετά από δύο χρόνια: Οι 12 περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά» – Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία
Σάλος με αστυνομικό στο Χαλάνδρι: Επιτέθηκε σε πολίτες και χαιρέτησε ναζιστικά – Καταγγελία του δημάρχου
Μαγδεμβούργο: Η θεωρία συνωμοσίας των ακροδεξιών του AfD για τον μακελάρη - «Είναι κρυφοϊσλαμιστής»
Ιστορικό ρεκόρ της NASA: «Φίλησε» τον Ήλιο το Parker Solar Probe
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr