Το κόστος της διοργάνωσης ενός Μουντιάλ
Το Μουντιάλ της Ρωσίας που παρακολουθήσαμε το περασμένο καλοκαίρι κόστισε περίπου 14 δισ. δολάρια και ήταν το ακριβότερο της ιστορίας, μέχρι το επόμενο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Κοινή υποψηφιότητα για την ανάληψη του EURO 2028 και του Μουντιάλ 2030, θα καταθέσουν η Ελλάδα, η Σερβία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά τις κοινές δηλώσεις των τεσσάρων χωρών είπε χαρακτηριστικά πως Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία θα διεκδικήσουν τόσο το Euro 2028 όσο και το Μουντιάλ του 2030.
Πόσο όμως μπορεί να είναι το κόστος μίας τέτοιας συνδιοργάνωσης;
Η πιο πρόσφατη, που ήταν το Μουντιάλ της Ρωσίας κόστισε περίπου 14 δισ. δολάρια και ήταν το ακριβότερο της ιστορίας, ενώ το Μουντιάλ της Βραζιλίας που πραγματοποιήθηκε το 2014 κόστισε 11 δισ. δολάρια. Τα έσοδα για τη διοργάνωση του καλοκαιριού έφτασαν τα 14,2 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.
Το αυξημένο κόστος του Μουντιάλ του 2018 οφείλεται στο γεγονός της κατασκευής από την αρχή έξι εκ των δώδεκα γηπέδων που φιλοξενήθηκαν οι αγώνες, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις μετακινήσεις, στην ασφάλεια κυρίως λόγω των τρομοκρατικών απειλών του ISIS. Ανάλογη θα είναι και η συνθήκη στο υπό διεκδίκηση Μουντιάλ, τουλάχιστον στο κομμάτι της δημιουργίας γηπέδων, με τη διαφορά ότι το κόστος θα επιμεριστεί στις τέσσερις χώρες.
Η επόμενη παγκόσμια ποδοσφαιρική διοργάνωση είναι το Μουντιάλ του 2022 που ως γνωστόν θα πραγματοποιηθεί στο Κατάρ. Για πρώτη φορά στην ιστορία το τουρνουά θα γίνει τον χειμώνα. Με τα μέχρις στιγμής δεδομένα το κόστος του θα εξακοντιστεί στα 200 δισ. δολάρια. Γιατί όμως θα είναι τόσο υψηλό το κόστος; Εκτός από ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις θα υπάρξουν και εκτεταμένα έργα κατασκευής και βελτίωσης υποδομών, καθώς γίνονται έργα σε αυτοκινητόδρομους, σιδηρόδρομους, λιμάνια, αεροδρόμια και νοσοκομεία. Σημειώνεται ότι το κόστος του είναι τέσσερις φορές πάνω από το κόστος των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στο Σότσι.
Για την ιστορία το κόστος της τελευταίας μεγάλης διοργάνωσης που έκανε η Ελλάδα (Ολυμπιακοί αγώνες 2004) ανήλθε στα 8,5 δισ ευρώ.
Αναλυτικά τα γήπεδα που ανακατασκευάστηκαν και κατασκευάστηκαν από την αρχή στη Ρωσία
Luzhniki Stadium - Μόσχα
To Luzhniki Stadium έχει χωρητικότητα 81.000. Χτίστηκε στη Μόσχα το 1956 και ανακαινίσθηκε πέντε φορές (1979, 1996, 1999, 2008, 2013 - 2017). Το 1999 και το 2008 φιλοξένησε τον τελικό του Champions League. Στο Luzhniki πραγματοποιήθηκε ο τελικός του Μουντιάλ, όπου η Γαλλία κατέκτησε το τρόπαιο.
Zenit Arena - Αγία Πετρούπολη
Το νέο γήπεδο της Αγίας Πετρούπολης με χωρητικότητα 67.000 θεατών άνοιξε τις πύλες του το 2017 και είναι ένα από τα πιο σύγχρονα του πλανήτη. Εκεί διεξήχθησαν αγώνες ομίλων, ο ημιτελικός, αλλά και ο μικρός τελικός του Μουντιάλ.
Fisht Olympic Stadium - Σότσι
Το στάδιο Fisht χτίστηκε για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014, ανακατασκευάστηκε το 2016 και έγινε γήπεδο ποδοσφαίρου, φιλοξένησε το Κύπελλο Συνομοσπονδιών το 2017, και το Μουντιάλ του 2018. Η χωρητικότητά του είναι 47.659 θεατές και εκεί διεξήχθησαν αγώνες των ομίλων και ένας προημιτελικός. Παράλληλα διαθέτει απίστευτη ακουστική.
Volgograd Arena – Βόλγκογκραντ
Η Volgograd Arena που έχει χωρητικότητα 45.000 θέσει χτίστηκε στην περιοχή του πρώην κεντρικού γηπέδου της πόλης. Κατεδαφίστηκε στα τέλη του 2014 και η εκ νέου κατασκευή του ξεκίνησε την άνοιξη του 2015. Το στάδιο ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2017. Σε αυτό διεξήχθησαν αγώνες των ομίλων και ματς της φάσης των «16» του Μουντιάλ.
Mordovia Arena - Σαράνσκ
Το Μορντόβια Αρένα εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2018 ενώ οι πρώτες εργασίες κατασκευής του ξεκίνησαν το 2011. Η χωρητικότητά του κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ ήταν 45000 θέσεις, και αμέσως μετά το φινάλε της διοργάνωσης αφαιρέθηκε το πάνω διάζωμα με αποτέλεσμα η χωρητικότητα του να μειωθεί στις 28.000.
Kazan Arena - Καζάν
Το νέο γήπεδο της Καζάν ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013. Το 2015 φιλοξένησε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου. Φιλοξένησε αγώνες του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών του 2017 καθώς και αγώνες των ομίλων και της φάσης των «8» του Μουντιάλ. Έχει χωρητικότητα 45.379 θέσεις.
Otkritie Arena
Tο νέο γήπεδο της Σπαρτάκ Μόσχας έχει χωρητικότητα 45.360 θέσεις και άνοιξε τις πύλες του το 2014. Φιλοξένησε το Κύπελλο Συνομοσπονδιών το 2017, ενώ διεξήχθησαν αγώνες της φάσης των ομίλων του Μουντιάλ.
Rostov Arena
Η Rostov Arena έχει χωρητικότητα 45.000 θεατές, είναι το νέο γήπεδο της Ροστόφ και άνοιξε τις πύλες του τον Απρίλιο του 2018. Φιλοξένησε αγώνες των ομίλων και ματς της φάσης των «16».
Nizhny Novgorod Stadium - Νίζνι Νόβγκοροντ
Το συγκεκριμένο γήπεδο χτίστηκε για τις ανάγκες του Μουντιάλ. Σε αυτό φιλοξενήθηκαν παιχνίδια των ομίλων, παιχνίδι της φάσης των «16», αλλά και των προημιτελικών. Η χωρητικότητα του είναι 44.899 θέσεις.
Samara Arena
Η κατασκευή του γηπέδου χωρητικότητας 44.918 θέσεων ολοκληρώθηκε το 2017. Το κόστος της ανήλθε περίπου στα 370 εκατ. δολάρια και αναμένεται να είναι η νέα έδρα της Krylia Sovetov. Φιλοξένησε παιχνίδια των ομίλων, παιχνίδι της φάσης των «16», αλλά και των προημιτελικών.
Ekaterinburg Arena
Το Central Stadium με χωρητικότητα 35.696 ήταν ένα γήπεδο για πολλαπλές χρήσεις στην Αικατερινούπολη της Ρωσίας. Παρά το γεγονός ότι ανακαινίστηκε το 2011 δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της FIFA καθώς οι κανονισμοί αναφέρουν πως ένα γήπεδο που φιλοξενεί αγώνα του Μουντιάλ πρέπει να έχει 35.000 θέσεις. Οι υπςύθυνοι του γηπέδου δεν το γκρέμισαν και τοποθέτησαν νέες κερκίδες ανάμεσα στα «δύο πέταλα», οι οποίες όμως δεν καλύπτονται από το στέγαστρο. Σε αυτό φιλοξενήθηκαν αγώνες των ομίλων.
Kaliningrad Stadium
Το γήπεδο στο Κάλιγκραντ που έχει χωρητικότητα 35.212 θέσεις χτίστηκε στα πρότυπα τουAllianz Arena. Έχει δυο επίπεδα και είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας και CCTV. Φιλοξένησε παιχνίδια των ομίλων του Μουντιάλ.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr