Ολυμπιακός: Μαζεμένοι οι καινούργιοι μέσα, έκαναν διαφορά. Προς τα κάτω...
Εμοιαζε θέμα χρόνου, το 1-1 για τον Ολυμπιακός. Και εκεί, ο Σέρζιο Κονσεϊσάο σώθηκε επειδή (εύλογα) θορυβήθηκε με την εικόνα - Γράφει ο Αλέξης Σπυρόπουλος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ηταν ματς τριών αποτελεσμάτων, για τον Ολυμπιακό. Προφανώς, του έκανε η νίκη. Εννοείται, και η ισοπαλία. Αλλά θα μπορούσε να ζήσει και με την «καλή» ήττα, το 2-1 ας πούμε. Από τα τρία αποτελέσματα, ο Ολυμπιακός έφερε το τέταρτο. Το 2-0 δεν είναι ήττα, είναι «κακή» ήττα. Ο Ολυμπιακός βέβαια, δεν ήταν κακός. Δεν ήταν όσο καλός χρειαζόταν ωστόσο, για να πάρει κάποιο από τα τρία επιθυμητά αποτελέσματα. Η Πόρτο ήταν καλύτερη. Από τα δύο αποτελέσματα που της έκαναν, τη νίκη και την «καλή» νίκη, πήρε το ιδανικό.
Για παιγνίδι, όχι στην πατρίδα του απλώς, αλλά στα 30 χιλιόμετρα από το μέρος που γεννήθηκε, ο Πέντρο Μαρτίνς μάλλον προσδοκούσε κάτι διαφορετικό στο τέλος αυτής της υγρής βραδιάς. Είχε στη διάθεσή του το σπάνιο αβαντάζ μιας ολόκληρης προπονητικής εβδομάδας, για να το ετοιμάσει. Ο Ολυμπιακός δεν μπήκε καλά, όμως. Και από το 1-0 κι έπειτα, η πραγματικότητα είναι ότι κυνηγούσε τα πολύ δύσκολα. Επτά χρόνια έχει, ομάδα ν' ανατρέψει στην Πόρτο παιγνίδι Τσάμπιονς Λιγκ μες στο Ντραγκάο. Η Ατλέτικο του Τσόλο Σιμεόνε, απ' το 1-0 στο 1-2, κάποτε.
Η αίσθηση ήταν ότι ξανάβλεπε κανείς, μία εβδομάδα μετά, Μπράγκα-ΑΕΚ, απλώς ένα επίπεδο πιο μπροστά. Γιατί φυσικά, και η Πόρτο είναι ένα επίπεδο πιο μπροστά από τη Μπράγκα, και ο Ολυμπιακός από την ΑΕΚ επίσης. Διαφορετικό σκορ μεν, πάνω-κάτω ίδια "κεντρική ιδέα" ως προς την πλοκή δε. Ο Σέρζιο Κονσεϊσάο ήταν φανερό ότι τη φοβόταν, αυτή την παρτίδα. Προδόθηκε, όταν ετοίμασε την pre-δικαιολογία της φρεσκάδας. Διανθισμένη με ανακρίβειες μάλιστα, ότι η ελληνική λίγκα εξυπηρετεί τις ομάδες που αγωνίζονται στην Ευρώπη. Αυτά, τα λες μόνον ύστερα. Οχι πριν. Και μόνον εφόσον έχεις κερδίσει την παρτίδα. Αλλ' ήταν ακριβώς αυτός ο φόβος, που τον έσωσε.
Τον ίδιον, και τη στριμωγμένη ομάδα του. Εζησαν τη νύχτα, στις άκρες των δαχτύλων τους. Στην τσίτα, όλοι. Εβγαλαν στον υπερθετικό βαθμό, τα χαρακτηριστικά τους. Την τρομερή πίεση στη μπάλα, τις επιταχύνσεις όταν την κέρδιζαν, την αμυντική δύναμή τους στον αέρα. Τα έκοψαν, όλα! Ο φόβος παρακίνησε τον Σέρζιο Κονσεϊσάο, να επινοήσει πράγματα. Η σκέψη να παίξει ο Σέρζιο Ολιβέιρα (ένα κλασικό οκτάρι) δεκάρι, σχεδόν εννιαμισάρι, τόσο ψηλά και τόσο κοντά στον σέντερ-φορ, αποδείχθηκε η κίνηση-ματ του αγώνα. Πήρε, ο κόουτς από τον ποδοσφαιριστή, τα πάντα! Πάσα-κλειδί, ανακτήσεις, γκολ, ό,τι υπήρχε για να πάρει. Τον ξεζούμισε!
Ο Ολυμπιακός, πρέπει να το σημειώσουμε, έβγαλε προσωπικότητα και κύρος, ιδίως στα 20-25 λεπτά από το ξεκίνημα του β' ημιχρόνου. Με την εξτρά ώθηση από τον Φορτούνη, έστειλε την Πόρτο πολύ νωρίς πολύ πίσω. Στα σχοινιά! Πρακτικά, δεν περνούσαν τη σέντρα. Εμοιαζε θέμα χρόνου, το 1-1. Και εκεί, ο Σέρζιο Κονσεϊσάο σώθηκε επειδή (εύλογα) θορυβήθηκε με την εικόνα. Και θορυβημένος, βρήκε ό,τι είχε και δεν είχε στον πάγκο σε ταλέντο, σε ενέργεια, σε ταχύτητα. Οι αλλαγές και οι ανακατατάξεις, επανέφεραν την ισορροπία.
Οσοι προσήλθαν, έκαναν διαφορά. Διαφορά, προς τα επάνω. Ο σέντερ-φορ που πήγε έξω δεξιά, έδωσε το 2-0. Στο ίδιο διάστημα ο Πέντρο Μαρτίνς έφερε μέσα τους καινούργιους του ρόστερ, μαζεμένους. Οι καινούργιοι, όχι αφύσικο από τη στιγμή που ακόμη δεν έχουν αφομοιωθεί, έκαναν διαφορά προς τα κάτω. Ο καθένας, ήταν χειρότερος από εκείνον που αντικατέστησε. Και ο Χασάν δεν θα έχει πάντα ευστοχία 1/1, δέκα λεπτά στο φινάλε. Παίζει και ο τερματοφύλακας του αντίπαλου. Εν προκειμένω, ένας πολύ καλός τερματοφύλακας.
Επεται, η Μάντσεστερ Σίτι. Ας είμαστε πραγματιστές. Η Μάντσεστερ Σίτι θα βγει πρώτη στο γκρουπ, αλλά το πιθανότερο είναι πως δεν θα βγει πρώτη με (6 Χ 3=) 18 πόντους. Πρόπερσι και πέρυσι (για να το περιορίσουμε στην προτέρα διετία) έκανε, τη μία χρονιά 13/18 και την άλλη 14/18. Κάποιος στον όμιλο λοιπόν, θα επωφεληθεί από την αναμενόμενη μικρή διασπορά των βαθμών που η Σίτι θα πετάξει. Γιατί όχι, είτε στο Μάντσεστερ είτε στον Πειραιά, ο Ολυμπιακός; Εντός/εκτός έδρας, πλέον έχει ελάχιστη σημασία. Δίχως κόσμο, το σχήμα εντός/εκτός υπάρχει μόνο μέσα στο μυαλό των παικτών.
Ο Ολυμπιακός, είναι ο καιρός να βρει ένα ωφέλιμο εκτός έδρας αποτέλεσμα, το πρώτο μετά από τη νίκη το 2015 στο Ζάγκρεμπ, ειδάλλως η δεύτερη θέση ξεμακραίνει δραματικά. Ενας καλός επιμέρους τρόπος που δυνητικά θα τον οδηγούσε σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, είναι να το δουλέψει και να το ξαναφτιάξει με τα επιθετικά στημένα του. Εχει καλά χτυπήματα σε φάουλ/κόρνερ, έχει κορμιά που μπορούν να το κάνουν στα φάουλ/κόρνερ, κερδίζει φάουλ/κόρνερ, κι όμως μου είναι αδύνατον να θυμηθώ πότε έβαλε το τελευταίο γκολ του από φάουλ/κόρνερ...
Πηγή: SDNA
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr