Συκάρης για Ιμαλάια: Επρεπε να επιλέξω μεταξύ θανάτου και ακρωτηριασμού των ποδιών
Περιγράφει στο ethnos.gr την πιο συγκλονιστική εμπειρία της ορειβατικής του καριέρας, το πως χάθηκαν οι 5 σύντροφοι του και τα τηλεφωνήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Συγκλονιστική περιγραφή κάνει στο ethnos.gr ο Αντώνης Συκάρης σχετικά με τα όσα έζησε στην προσπάθεια του να ανέβει στην απάτητη κορυφή Κ2 των Ιμαλαΐων με υψόμετρο 8.611 μέτρα. Περιγράφει με συγκίνηση την απώλεια των πέντε έμπειρων συντρόφων του στην προσπάθεια τους να ανέβουν στην «κορυφή της ερημιάς» που για πρώτη φορά στην ιστορία κατάφεραν να πατήσουν ορειβάτες από το Νεπάλ μόλις στις 16 Ιανουαρίου 2021.
Τα τηλεφωνήματα του Μητσοτάκη
Ο έμπειρος Έλληνας ορειβάτης αποκαλύπτει δύο τηλεφωνήματα που δέχτηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον εμψυχώσει και που ποτέ δεν πήραν δημοσιότητα. Περιγράφει τη λεπτομέρεια που του έσωσε τη ζωή, το πως έπαθε κρυοπαγήματα στα δάκτυλα του ποδιού του αλλά και την τεράστια κινητοποίηση της κυβέρνησης του Πακιστάν να βρει τους τρεις αγνοούμενους ορειβάτες που έχουν χαθεί από την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου. Μεταξύ αυτών ο θρυλικός Αλί Σαντπάρα ο οποίος έχει γίνει Εθνικός ήρωας της χώρας.
Στην Πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ
Ο Συκάρης το πρωί της Τετάρτης 10/2 βρέθηκε στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ισλαμαμπάντ περιγράφοντας στις ελληνικές αρχές τη μεγάλη του περιπέτεια. Υπενθυμίζεται πως ο Έλληνας ορειβάτης ήταν μέλος 19μελους ομάδας έμπειρων ορειβατών από όλο τον πλανήτη με στόχο να ανέβει την κορυφή Κ2 που το χειμώνα δεν έχει πατήσει ποτέ κανείς στην ιστορία εκτός από 10 ορειβάτες του Νεπάλ που πάτησαν πρώτη φορά στις 16 Ιανουαρίου 2021.
«Επεσαν στο χάος δύο σύντροφοι»
«Θεωρείται το πιο δύσκολο βουνό του κόσμου. Η μεγάλη δυσκολία αυτής της κορυφής έγκειται στο γεγονός πως δεν υπάρχει πρόσβαση με πεζοπορία. Πρόκειται για έναν τεράστιο βράχο με "άγρια" αναρρίχηση πάνω στον πάγο στη βορεινή πλευρά του που είναι μόνιμα εκτεθειμένη στα στοιχεία της φύσης και με θερμοκρασίες μόνιμα στους -40 βαθμούς. Aν υπάρχει και αέρας η θερμοκρασία πέφτει ακόμα και κάτω από τους -60 βαθμούς Κελσίου. Το μεγάλο υψόμετρο, η τεχνική δυσκολία και οι χαμηλές θερμοκρασίες που σε εξασθενούν και σου δημιουργούν δίψα και πείνα σε τελειώνουν. Δε μπορείς να σταθείς πουθενά λόγω της μεγάλης κλίσης. Αν φύγεις πέφτεις στο χάος. Έτσι έπεσαν σε χαράδρες δύο σύντροφοι μου. Είναι αδύνατον να αντέξεις» λέει ο Αντώνης Συκάρης στο ethnos.gr.
«Δεν το είχα ξαναζήσει...»
Τονίζει επίσης πως από τους 19 ορειβάτες που ήταν στην ομάδα - αυτή τη φορά χάρις τους χορηγούς του που υποστήριξαν την αποστολή του - είχε τον καλύτερο εξοπλισμό από όλους αλλά παρόλα αυτά το κρύο ήταν αβάσταχτο: «Εχω ανέβει σε πολλές κορυφές των Ιμαλαΐων αλλά αυτό το πράγμα δεν το είχα ξαναζήσει. Η στολή μου ήταν ειδικά κατασκευασμένη από Αμερικανούς και Ιταλούς. Αντέχει σε θερμοκρασίες και -43 βαθμούς Κελσίου με την προϋπόθεση πως δεν πρέπει να είναι ακίνητος. Με τον αέρα που υπήρχε η αίσθηση ήταν πολύ κάτω από τους -60 βαθμούς. Είναι θέμα λίγων λεπτών να παγώσεις ή να πάθεις ανεπανόρθωτη ζημιά. Για αυτό εκτιμώ πως οι τρεις αγνοούμενοι ορειβάτες δυστυχώς φαίνεται πως θα μείνουν για πάντα πάνω πάνω στο Κ2», λέει με συγκίνηση.
«Ακόμα και αν ζούσα θα μου έκοβαν τα πόδια»
Οσο για την λεπτομέρεια που του έσωσε τη ζωή και τον ανάγκασε να σταματήσει στα 7.440 μέτρα ήταν το γεγονός πως έπαθε κρυοπαγήματα στα πόδια και δεν ακολούθησε τους τρεις ορειβάτες που χάθηκαν. Για το πως έπαθε κρυοπαγήματα και το πως πήρε την απόφαση να σταματήσει είπε: «Είχαμε φτάσει στα 7.440 μέτρα. Οι περισσότεροι χάσαμε τον εξοπλισμό μας στην κακοκαιρία και το βράδυ είχαμε μόνο τρεις σκηνές για να χωρέσουμε όλοι. Έμεινα για περίπου 45 λεπτά εκτεθειμένος και εκεί έγινε η ζημιά. Επιχείρησα να βγάλω τις μπότες μου και εκεί είδα τα δάκτυλα μου μαυρισμένα. Ο Γερμανός Μπέχαρντ Λίπερτ έκανε το ίδιο και είχαν μαυρίσει τα πόδια του. Ο γιατρός μας είπε πως ακόμα και να καταφέρετε να ανέβετε στην κορυφή θα έχετε χάσει πολύτιμο χρόνο και θα πρέπει να σας κόψουν τα πόδια. Αυτό ήταν. Σε συνδυασμό με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου πως ο καιρός θα αγριέψει περισσότερο και θα κάνει το βουνό απροσπέλαστο πήρα τη δύσκολη απόφαση να σταματήσω και να επιστρέψω. Οι τρεις συνέχισαν και χάθηκαν».
«Πέταξα και με ελικόπτερο»
Ο Αντώνης Συκάρης με κρυοπαγήματα νοσηλεύτηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης Σκαρντού του Πακιστάν και σε υψόμετρο 2.500 μέτρων, ενώ από την Δευτέρα μεταφέρθηκε στο Ισλαμαμπάντ όπου μάλιστα μετείχε και σε πτήση αναζήτησης των τριών συντρόφων του με ειδικό στρατιωτικό ελικόπτερο: «Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν έχουν δώσει εντολή στο στρατό να μη σταματήσουν τις έρευνες εάν θα δεν τους βρουν. Ο Αλί Σαντπάρα ήταν ένας θρύλος και το εγχείρημα του το παρακολουθούσε όλο το Πακιστάν. Είναι πρώτο θέμα στις ειδήσεις εδώ. Πέταξα με ελικόπτερο στα 7.500 μέτρα και όπως μου είπε ο πιλότος είναι η πρώτη φορά που ένα ελικόπτερο ανεβαίνει τόσο ψηλά και τόσο κοντά στο Κ2.
«Θα το προσπαθήσω πάλι»
«Είναι ίσως το πιο δύσκολο βουνό του πλανήτη. Δυστυχώς δεν εντοπίσαμε κάτι από τους ορειβάτες ή τον εξοπλισμό τους».
Ο Αντώνης Συκάρης το πρωί της Τετάρτης βρέθηκε στην Ελληνική Πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ και όταν τον ρωτήσαμε για το εάν θα επιστρέψει στο Πακιστάν για να επιχειρήσει και πάλι στην «κορυφή της ερημιάς» είπε: «Προέχει η επιστροφή μου στην Ελλάδα την Παρασκευή. Θα χρειαστώ 2-3 μήνες για να αποκατασταθεί η ζημιά στα πόδια μου. Ολα πρέπει να γίνουν με σοβαρότητα και πρόγραμμα, αλλά ως πρώτη εκτίμηση σας λέω πως θα γυρίσω. Πιθανότατα θα επιχειρήσω να ανέβω την Κ2 το καλοκαίρι του 2021. Για χειμώνα δε νομίζω πως θα το καταφέρει κανείς εύκολα».
«Συγκινήθηκα με τον Μητσοτάκη, είχα στην πλάτη μου την Ελλάδα»
Οσο για τα τηλεφωνήματα που δέχτηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είπε: «Μου τηλεφώνησε δύο φορές ο πρωθυπουργός. Μου έδωσε πολύ δύναμη και πολύ κουράγιο. Δεν περίμενα να με καλέσει στο τηλέφωνο. Ενιωσα μεγάλη συγκίνηση και εκτίμησα πως δεν έδωσε καθόλου δημοσιότητα στην πρωτοβουλία του. Τον ευχαριστώ πολύ. Ενιωσα πως σηκώνω την Ελλάδα στην πλάτη μου. Σε κάθε βήμα που έκανα ένιωθα πως είχα τη δύναμη της πατρίδα μου στο πλευρό μου. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό και όλον τον κόσμο που μου συμπαραστέκεται και φυσικά την οικογενεια μου και τον γιο μου που αυτή τη φορά ανέλαβε την επικοινωνία. Σας ευχαριστώ όλους».
«Πέθανε στα χέρια μου»
Ο 58χρονος ορειβάτης μας περιέγραψε με δυσκολία τις στιγμές που έχασαν τη ζωή τους δύο σύντροφοι της ομάδας του, ένας Ισπανός και ένας Βούλγαρος. «Είναι η πιο δύσκολη αποστολή που έχω κάνει και έχω ζήσει πρωτόγνωρα και δυνατά συναισθήματα. Από τους 19 της αποστολής έχασαν τη ζωή τους οι πέντε. Οι τρεις είναι αγνοούμενοι και οι δύο έχασαν τη ζωή τους μπροστά στα μάτια μου. Ο Ισπανός Σέρτζιο Μινκότε στις 16 Ιανουαρίου και ο Βούλγαρος Ατανάς Σκατόφ στις 5 Φεβρουαρίου. Επεσαν στο κενό ενώ ανεβαίναμε. Ο Μινκότε πέθανε στα χέρια μου. Είναι συγκλονιστικό. Δεν είχα ξαναζήσει τέτοιο πράγμα. Ο Σκατόφ έπεσε σε γκρεμό περίπου δύο χιλιομέτρων. Τώρα βρίσκομαι με τη γυναίκα του Σκατόφ. Εχει έρθει στο Πακιστάν για να παραλάβει τη σορό του. Ειλικρινά έχουν στερέψει τα λόγια...».
«Χτυπήθηκαν από χιονοστιβάδα»
Σύμφωνα με τον Συκάρη οι τρεις αγνοούμενοι ήταν πολύ έμπειροι και είναι αδύνατον να έχουν αντέξει πάνω από έξι μέρες σε τόσο άγριες συνθήκες: «Ο Μοχάμεντ Αλί Σαντπάρα από το Πακιστάν, ο Χουάν Πάμπλο Μοχρ από τη Χιλή και ο Ισλανδός Τζον Σνόρι. Δυστυχώς χάθηκαν. Είναι επισήμως αγνοούμενοι. Η εκτίμηση μου είναι πως τελικά χτυπήθηκαν από χιονοστιβάδα. Μακάρι να γίνει ένα θαύμα, αλλά έξι μέρες σε αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατον να ζήσει άνθρωπος με οποιοδήποτε εξοπλισμό».
Ετσι έγραψαν ιστορία οι σέρπα από το Νεπάλ
Σε ερώτηση για το πως τα κατάφεραν οι ορειβάτες από το Νεπάλ να πατήσουν την Κ2 χειμώνα είπε: «Το κατάφεραν στις 16 Ιανουαρίου 2021 μετά από προσπάθειες 20 ετών. Ηταν 10 ορειβάτες σέρπα των ομάδων Nirmal Purja και Mingma G. Είχαν ξεκινήσει 15 ημέρες νωρίτερα από τη δική μας αποστολή. Πάλευαν για χρόνια να βρουν κάποιο άνοιγμα στον καιρό και τα κατάφεραν εκείνη τη μέρα. Να ξέρετε πως και η υπερβολική καλοκαιρία έχει και τα αρνητικά της, διότι η κορυφή Κ2 είναι ένας βράχος κάθετος που εάν ανέβει απότομα η θερμοκρασία μπορεί να σε παρασύρουν οι χιονοστιβάδες ή να σπάσει ο βράχος πάνω στον οποίο βρίσκεσαι. Δεν είναι τυχαίο πως κανείς άλλος δεν τα έχει καταφέρει χειμώνα».
Διαβάστε ακόμα: Θρίλερ στα Ιμαλάια: Σώθηκε από θαύμα ο Αντώνης Συκάρης, χάθηκαν τρεις κορυφαίοι ορειβάτες
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η παραδοχή Ζελένσκι για τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία, η ώρα της αλήθειας για την ΕΕ και ο παράγοντας Τραμπ
Έρχονται λευκά Χριστούγεννα; Κρύο, βροχές και χιόνια τις γιορτές - Πρόγνωση μετεωρολόγων
Δολοφονία 36χρονης στο Ηράκλειο: Ερωτήματα για την ολιγωρία των αρχών – Ο δράστης είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τη σύντροφο του
Ξανά Βασίλισσα του κόσμου η Ρεάλ Μαδρίτης! Κατέκτησε το Διηπειρωτικό με 3-0 επί της Πατσούκα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr