Χρηστάκης Αλεξανδρίδης: Ο Ελληνας με το πιο ψηλό αξίωμα στον ρωσικό αθλητισμό
Ο Χρηστάκης Αλεξανδρίδης μίλησε στο pontosnews.gr για την ποντιακή καταγωγή του και το ενδιαφέρον του για την πάλη στην Ελλάδα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Στον απόηχο των επίσημων επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίζουμε και αισθανόμαστε υπερηφάνεια για κάθε Έλληνα της διασποράς που προοδεύει, εκπροσωπεί επάξια τον ελληνισμό και δηλώνει «παρών». Ανάμεσά τους και ο Χρηστάκης Αλεξανδρίδης, ένας Έλληνας ποντιακής καταγωγής, που εδώ και λίγο καιρό είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Με τη γνώση, τη δυναμική, την αποτελεσματικότητα και την υπευθυνότητά του, κατάφερε να ανέλθει γρήγορα τις βαθμίδες ιεραρχίας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού της Ρωσίας, διατηρώντας, όμως, την αγωνία και το έντονο ενδιαφέρον του για τον ελληνικό αθλητισμό και ειδικότερα για την πάλη, το άθλημα από το οποίο ξεκίνησε.
Ο Χρηστάκης Αλεξανδρίδης μίλησε στο pontosnews.gr για τη ζωή και την καταγωγή του ενώ μας αποκάλυψε ότι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης!
Ένας Έλληνας του Βλαδικαυκάς, σε υψηλή θέση στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας! Θα θέλατε να μας πείτε με τι ακριβώς ασχολείστε;
Για ένα μικρό διάστημα καταλάμβανα τη θέση του συμβούλου του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όμως από τις 24 Μαρτίου 2021 είμαι επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικοτεχνικής υποστήριξης όλων των εθνικών ομάδων της Ρωσίας παρά τω ΓΓΑ.
Στις αρμοδιότητές μου περιλαμβάνεται πλέον η εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών για τις προπονήσεις των αθλητικών ομάδων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η προμήθεια των αθλητών και προπονητών με τον αναγκαίο εξοπλισμό. Η επίβλεψη όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων όπου προπονούνται οι αθλητές μας, ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και προδιαγραφές.
Προς ενημέρωσή σας, οι Ρώσοι αθλητές προπονούνται σε πάνω από 4.000 αθλητικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη Ρωσία και σε 300 στο εξωτερικό. Όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχει αρκετή δουλειά…
Ο Χρηστάκης Αλεξανδρίδης με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού της Ρωσίας Γκεόργκι Μπριουσόφ (αριστερά) και τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης Νενάντ Λάλοβιτς (copyright: Φωτογραφία - Αρχείο Αλεξανδρίδη)
Βλέπετε περιθώρια και προοπτική συνεργασίας με αθλητικούς φορείς της Ελλάδας;
Εννοείται! Εδώ και πολλά χρόνια συνεργάζομαι με φίλους και συναδέλφους μου εκπροσώπους του ελληνικού αθλητισμού. Η Ελλάδα είναι η Πατρίδα μου! Και πάντα θα συμμετέχω και θα στηρίζω τον ελληνικό αθλητισμό.
Με τον τότε πρόεδρο της ΚΕΔΕ και νυν Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον παγκόσμιο θρύλο της πάλης Αλεξάντερ Καρέλιν, στην Αθήνα το 2018, στο πλαίσιο των παγκόσμιων αθλητικών αγώνων ολυμπιακής παιδείας
Το Βλαδικαυκάς έχει παρουσία Ελλήνων πάνω από δύο αιώνες. Εσείς τι γνωρίζετε για τους προγόνους σας; Από πού κατάγεστε; Από πότε έχετε απλώσει τις ρίζες σας εκεί;
Το Βλαδικαυκάς είναι η πρωτεύουσα της Βόρειας Οσετίας στο Βόρειο Καύκασο, στην επικράτεια της Ρωσίας. Πρόκειται για μια πολύ φιλική πόλη, όπως και οι άνθρωποι που κατοικούν σε αυτήν τη δημοκρατία ξεχωρίζουν για τη φιλοξενία τους. Οι Έλληνες της Οσετίας καταλαμβάνουν την 6η θέση στην πληθυσμιακή κατάταξη, πίσω από κάποιες άλλες εθνικότητες της πρώην ΕΣΣΔ. Διαθέτουν την παλαιότερη στο Βλαδικαυκάς οργανωμένη εθνοτική κοινότητα, το σύλλογο «Προμηθέας», που συμμετέχει ενεργά στην κοινωνικοπολιτική και πολιτιστική ζωή της Βόρειας Οσετίας. Υπό τη στέγη του «Προμηθέα» τα παιδιά μαθαίνουν ποντιακούς χορούς, ελληνική γλώσσα, πολιτισμό και ιστορία.
Ο προπάππος μου Αχιλλέας Αλεξανδρίδης έφτασε στο Βλαδικαυκάς το 1911 από τη Σαμψούντα του Πόντου, για να εργαστεί. Λόγω της δύσκολης κατάστασης που επικρατούσε ήδη στον Πόντο για τους Έλληνες, το 1912 αναγκάστηκε να τον ακολουθήσει και η σύζυγός του, η προγιαγιά μου, Μαρία το γένος Χαραλαμπίδη, με τις δύο κόρες τους, την Ελισάβετ και την Όλγα, και τον πεθερό της Κοσμά.
Στο δρόμο για τη Ρωσία, δηλαδή το 1912, γεννήθηκε ο παππούς μου και πήρε το όνομα του παππού του, Κοσμάς. Στο Βλαδικαυκάς πλέον, οι Αχιλλέας και Μαρία απέκτησαν άλλους δύο γιους, τον Ευστάθιο και τον Κωνσταντίνο. Ο προπάππος μου άνοιξε ένα αρτοποιείο στην πόλη και στη συνέχεια μετέφερε την τέχνη του στους γιους του Κοσμά και Κωνσταντίνο. Οι θρύλοι για το θαυμάσιο ψωμί που έψηναν οι παππούδες μου, ακόμη διατηρούνται στην τοπική κοινωνία.
Οικογένεια Χαραλαμπίδη στη Σαμψούντα το 1880. Με την ομπρέλα η προγιαγιά μου Μαρία (copyright: (φωτ.: Αρχείο Χρηστάκη Αλεξανδρίδη))
Η Ελισάβετ και η Όλγα δεν έζησαν πολύ, ενώ ο Ευστάθιος σκοτώθηκε το 1941 κατά το βομβαρδισμό της πόλης από τους Γερμανούς. Από τα υπόλοιπα τέκνα της οικογένειας, ο παππούς μου Κοσμάς με τη Γερμανίδα γιαγιά μου Έρρικα Σίμαν έκαναν έξι παιδιά, τους: Ιορδάνη, Βίκτωρα, Ευστάθιο (ο πατέρας μου), Αχιλλέα, Λάζαρο και Όλγα, ενώ ο Κωνσταντίνος με τη γυναίκα του Πυλώρα Σαϊνίδη απέκτησαν τρία παιδιά, τον Ευστάθιο, τον Ηλία και τον Γεώργιο.
Συνεπώς, σήμερα στο Βλαδικαυκάς ζουν σε περιβάλλον ασφάλειας και ευημερίας πάνω από 70 απόγονοι του Κοσμά Αλεξανδρίδη εκ Σαμψούντας του Πόντου. Φυσικά, ένας Κοσμάς, μια Έρρικα και ένας Ευστάθιος Αλεξανδρίδης ζουν και στην Αθήνα. Τα παιδιά μου.
Στο μέσον η Μαρία Αλεξανδρίδη το γένος Χαραλαμπίδη, αριστερά της ο γιος της Κοσμάς, δεξιά η νύφη της Έρρικα και τα παιδιά τους Ιορδάνης, Βίκτωρας, Ευστάθιος, Αχιλλέας, Λάζαρος και Όλγα ((φωτ.: Αρχείο Χρηστάκη Αλεξανδρίδη)
Είχατε θύματα της Γενοκτονίας ή/και των σταλινικών διώξεων;
Η μοίρα που έπληξε τους περισσότερους Έλληνες του Καυκάσου και της Ρωσίας, προσπέρασε τους Έλληνες που ζούσαν στη Βόρεια Οσετία. Και αυτό επειδή τους υπερασπίστηκε ο τότε δήμαρχος του Βλαδικαυκάς. Αντιστάθηκε σθεναρά στο μέτρο του εκτοπισμού των Ελλήνων, εξηγώντας στις Αρχές στη Μόσχα ότι οι Έλληνες ήταν αυτοί που έκτιζαν όλες τις πόλεις της Βόρειας Οσετίας ήδη από τους τσαρικούς χρόνους. Ζούσαμε αδελφικά με τους Οσετίνους και όλους τους λαούς της περιοχής, οπότε ήταν αδύνατον για τον δήμαρχο να εκτελέσει τη διαταγή των κομμουνιστών. Την πλήρωσε σκληρά τη στάση του αυτή, αφού ο ίδιος και η οικογένειά του εξορίστηκαν στη Σιβηρία, όμως τους Έλληνες δεν τους ακούμπησαν. Πρόκειται, λοιπόν, για μια πραγματικά συγκινητική ιστορία…
Η έδρα σας είναι η Μόσχα πλέον; Πώς είναι η ζωή ενός Έλληνα στη ρωσική πρωτεύουσα; Ποια τα στέκια σας; Πού «ανοίγει η ψυχή σας» η ελληνική;
Η εργασία μου είναι στη Μόσχα, αλλά η καρδιά μου στην Ελλάδα, στην Αθήνα, με την οικογένειά μου! Είναι δύσκολο. Αλλά έτσι έχουν τα πράγματα. Έρχομαι στην Ελλάδα 4-5 φορές το χρόνο. Ωσάν να είμαι καπετάνιος…
Ο Κοσμάς Αλεξανδρίδης και η Έρρικα Σίμαν, σε φωτογραφία μετά το γάμο τους (φωτ.: Αρχείο Χρηστάκη Αλεξανδρίδη)
Κατά πόσο η καταγωγή σας επηρέασε την ενασχόλησή σας με την πάλη;
Αναμφίβολα! Η ποντιακή μας καταγωγή σίγουρα επηρεάζει την επιλογή του είδους της δραστηριότητάς μας στον αθλητισμό. Ο λαός μας πάντοτε κατοικούσε σε ακριτικές περιοχές της εκάστοτε Αυτοκρατορίας, δεχόμενος επί χιλιετίες τις επιθέσεις των εχθρών και των επίδοξων κατακτητών. Είμαι βέβαιος πως ο ποντιακός χαρακτήρας μάς επέτρεψε να επιβιώσουμε στις πιο δύσκολες συνθήκες, υπό την Τουρκοκρατία και στην εποχή του Σταλινισμού. Και τα αθλήματα που επιλέγουν τα παιδιά μας, είναι ως επί τω πλείστον αγωνιστικά: πάλη, πυγμαχία, άρση βαρών κ.λπ.
Συνεπώς, μπορούμε να πούμε ότι η ενασχόλησή σας με την πάλη σάς βοήθησε στην επαγγελματική σας εξέλιξη;
Κάποια στιγμή, ένα από τα επιστημονικά στελέχη του ελληνικού αθλητισμού, ο καθηγητής Χρήστος Κόλλιας, μοιράστηκε μαζί μου τα συμπεράσματα της έρευνάς του πάνω στην ιστορία της πάλης. Για το περιεχόμενο της σπουδαίας εργασίας του μπορεί κανείς να συζητάει επί ώρες, όμως θα σταθώ στο βασικό που άκουσα από τον καθηγητή: Η πάλη είναι το πιο ολοκληρωμένο είδος αθλήματος! Δεδομένου ότι για να επιτύχει τη νίκη, ο άνθρωπος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τίποτα άλλο εκτός από τις ιδιότητες που του έδωσε ο Θεός (μυαλό, δύναμη ψυχής, θέληση, σωματική δύναμη, αντοχή, επινοητικότητα κ.λπ.)!
Δεν είναι τυχαίο που όταν σχεδιάζουμε να λύσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα, λέμε: ΘΑ ΤΟ ΠΑΛΕΨΩ, δηλαδή θα πετύχω το τελικό νικηφόρο και άριστο αποτέλεσμα.
Ποια θεωρείτε ως τη μεγαλύτερη επίτευξή σας στο χώρο της πάλης, ως αθλητής, ως προπονητής και ως διοικητικός παράγων;
Τα καλύτερα επιτεύγματά μου ως αθλητής ήταν επί ΕΣΣΔ. Αναδείχθηκα πρωταθλητής Ουκρανίας στην κατηγορία των juniors και κέρδισα δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα της ΕΣΣΔ στην ίδια κατηγορία. Μεγαλύτερα αποτελέσματα πέτυχα στον αθλητισμό ως προπονητής ελευθέρας πάλης και στη συνέχεια ως στέλεχος. Εξάλλου, το μαρτυρεί η σημερινή μου υψηλή θέση, σε μια από τις ισχυρότερες χώρες στον τομέα του αθλητισμού, τη Ρωσία.
Διαβάσαμε πως θα είστε υποψήφιος στις εκλογές στην Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης (ΕΛΟΠ). Είναι αλήθεια; Και εάν ναι, πώς βλέπετε την επόμενη μέρα; Υπάρχουν δυνατότητες αγωνιστικής ανάκαμψης και επιστροφής στις επιτυχίες των Ελλήνων παλαιστών, που οδήγησαν στο να καταχωρηθεί η πάλη στη συνείδηση του κόσμου ως το άθλημα των Ολυμπιονικών;
Ναι, συμμετέχω. Θα διεκδικήσω μια θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Δεν υπάρχει κάποιο νομικό ή άλλο κώλυμα που να με εμποδίζει να συνδυάσω το παρόν αξίωμα στη Ρωσία με τη συμμετοχή μου σε μια ομοσπονδία στην Ελλάδα. Σίγουρα θα αξιοποιήσω τη δυνατότητα που μου δίνεται, ώστε να υλοποιήσω τις ιδέες μου για την αναδιάρθρωση της ελληνικής πάλης και του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα. Είμαι βέβαιος ότι η πολυετής εμπειρία μου θα είναι ωφέλιμη για την Πατρίδα μου.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, το 2019 εγώ με κάποιους Έλληνες συναδέλφους μου, προπονητές ελληνικών παλαιστικών συλλόγων, ανακοινώσαμε την πρόθεσή μας να θέσουμε υποψηφιότητα για το ΔΣ της ΕΛΟΠ. Για τις ανάγκες της προετοιμασίας δημιούργησα μια ομάδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με τον τίτλο «Νέα Πάλη» και με συμμετέχοντες περίπου 7 συλλόγους. Σήμερα η ομάδα αυτή εξελίχθηκε σε επίσημο κίνημα, το συνδυασμό «Νέα Πάλη», που συσπειρώνει πολλά αθλητικά σωματεία.
Είμαι βέβαιος ότι στις επικείμενες εκλογές, στο ΔΣ της Ομοσπονδίας θα καταφέρουν να μπουν πραγματικοί πατριώτες. Οι συνάδελφοι και συνεργάτες μου είναι αυτοί που ζουν με την πάλη. Αυτοί που οραματίζονται να επαναφέρουν το άθλημα στην τροχιά των επιτυχιών, να εισάγουν την πάλη στο πρόγραμμα σχολείων, να αυξήσουν τον αριθμό των νέων παιδιών στις παλαίστρες. Ο Στάθης Τοπαλίδης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος, ο Χαράλαμπος Μάλλιος, η Χριστίνα Χαφουσίδου, ο Αλέξανδρος Ποικιλίδης, ο Γιάννης Μπάρμπας, είναι άτομα που μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες, ο Κωνσταντίνος Αναθρεπτάκης, ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Στηρίζω την υποψηφιότητα του Ηρακλή Δεσκουλίδη ως αντιπροσώπου της ΕΛΟΠ στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Μαζί θα φέρουμε τους Έλληνες παλαιστές στο ολυμπιακό βάθρο. Θα δημιουργήσουμε ένα εθνικό πρωτάθλημα πάλης.
Η Ελλάδα είναι η Πατρίδα μας! Η πάλη είναι ο τρόπος ζωής μας!
Πηγή: pontosnews.gr
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr