European Super League: Η «επανάσταση» εξελίχθηκε σε φιάσκο - Αποχώρησαν οι Αγγλοι
Παγώνει το πρότζεκτ της European Super League μετά την αποχώρηση των έξι αγγλικών ομάδων - Για πιέσεις προς τις ομάδες της Premier League έκανε λόγο σε ανακοίνωση η ESL, για οικονομικό αντάλλαγμα από την UEFA γράφει ο ισπανικός Τύπος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Σε φιάσκο εξελίχθηκε η... επανάσταση της European Super League καθώς μετά τις ισχυρές αντιδράσεις που υπήρξαν πανταχόθεν, την απειλή αυστηρών κυρώσεων, την καθολική κατακραυγή από οπαδούς, φορείς του ποδοσφαίρου αλλά και πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις, το μέτωπο των 12 ιδρυτικών κλαμπ της ESL, έσπασε οριστικά. Οι έξι αγγλικές ομάδες (Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, Τότεναμ, Αρσεναλ) έκαναν πίσω με αποτέλεσμα να «παγώσει» το μεγαλεπήβολο σχέδιο των ισχυρών του ποδοσφαίρου για μια κλειστή ευρωπαϊκή λίγκα. Η UEFA αποδείχθηκε πολύ σκληρή για να... πεθάνει βγαίνοντας πανηγυρικά νικήτρια από μια δύσκολη μάχη...
Λίγο μετά από την αποχώρηση των Big 6 της Premier League, κι αφού είχε προηγηθεί μια δραματική έκτακτη σύσκεψη των 12, η European Super League εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σημειώνει ότι το πρότζεκτ βρίσκεται υπό διαμόρφωση ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ αφήνει αιχμές για τη στάση των αγγλικών ομάδων για τις οποίες αναφέρει ότι δέχθηκαν πιέσεις. Μάλιστα, ο ισπανικός Τύπος κάνει λόγο για «δώρο» της UEFA στους Αγγλους προκειμένου να τους δελεάσει να αποχωρήσουν από τη ESL.
Διαβάστε επίσης: Επίθεση Τσέφεριν σε Super League «Υπουλα φίδια - Εκτός Euro και Μουντιάλ όποιος παίξει εκεί»
H ανακοίνωση της European Super League
Η ανακοίνωση της ESL αναφέρει τα εξής: «Η European Super League είναι πεπεισμένη ότι η σημερινό status quo του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου πρέπει να αλλάξει. Προτείνουμε μία νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση επειδή το υπάρχον σύστημα δεν δουλεύει. Η πρότασή μας στοχεύει στο να επιτρέψει στο άθλημα να εξελιχθεί ενώ παράγει πόρους και σταθερότητα για ολόκληρη την πυραμίδα του ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ποδοσφαιρική κοινότητα ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Θα παρέχει επίσης ενισχυμένες εισφορές αλληλεγγύης σε όλους τους ποδοσφαιρικούς φορείς.
Παρά την εξαγγελθείσα αποχώρηση των αγγλικών συλλόγων, που είναι αναγκασμένοι να λάβουν τέτοιες αποφάσεις λόγω της πίεσης που τους ασκείται, είμαστε πεπεισμένοι ότι η πρότασή μας είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους και κανόνες, όπως αποδείχθηκε από τη σημερινή δικαστική απόφαση για την προστασία της European Super League από δράσεις τρίτων.
Δεδομένων των υπαρχουσών συνθηκών, θα επανεξετάσουμε τα κατάλληλα βήματα για την αναδιαμόρφωση του πρότζεκτ, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τους στόχους μας, που είναι να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενισχύοντας παράλληλα τις εισφορές αλληλεγγύης για ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα».
Ισπανικές αιχμές
Η καταλανική εφημερίδα Mundo Deportivo αναφέρει πάντως ότι η UEFA κατάφερε να πείσει τις αγγλικές ομάδες προσφέροντάς τους χρήματα. Αυτό, τονίζεται, δεν έγινε με ισπανικά κλαμπ γιατί η UEFA τα θεωρεί ως τον βασικό «εχθρό», κυρίως τον πρόεδρο της European Super League και επικεφαλής της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ. Σημειώνεται ωστόσο στο ρεπορτάζ ότι η αποχώρηση των αγγλικών ομάδων δεν είναι αρκετή για να πείσει τις ισπανικές ομάδες να αφήσουν το συγκεκριμένο πρότζεκτ. Οι πρόεδροι των τριών ισπανικών κλαμπ, θεωρούν ότι είναι καλύτερα γι' αυτές να συνεχίσουν σε αυτό το μοντέλο.
Οσα προηγήθηκαν της παύσης
Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο προκειμένου να σπάσει το μέτωπο των 12 ιδρυτικών κλαμπ της European Super League, που κάθε άλλο παρά αρραγές αποδείχθηκε. Η πρώτη ομάδα, που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, έδειξε τάσεις φυγής από το πρότζεκτ ήταν η Τσέλσι, ενώ ακολούθησαν η Μάντσεστερ Σίτι και η Ατλέτικο Μαδρίτης. Επίσης στην έξοδο βρίσκεται και η Μπαρτσελόνα που συμμετείχε στο πρότζεκτ με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπήρχαν διαρροές και αποχωρήσεις. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Αρσεναλ ακολουθούν τον δρόμο της εξόδου και φαίνεται πως μία-μία οι ομάδες εγκαταλείπουν το καράβι προτού καν...σαλπάρει.
Η Μάντσεστερ Σίτι πάντως, έγινε επισήμως η πρώτη ομάδα που εξέδωσε ανακοίνωση δηλώνοντας ότι άρχισε τις διαδικασίες για να αποχωρήσει από το γκρουπ που σχεδιάζει τη European Super League. Αμεση ήταν και η αντίδραση του προέδρου της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο οποίος δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένος που καλωσορίζω την Μάντσεστερ Σίτι πίσω στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική οικογένεια. Έδειξαν τρομερή ευφυΐα. Η Σίτι είναι ένα σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού, είμαι χαρούμενος που θα συνεργαστώ και πάλι μαζί τους για ένα καλύτερο μέλλον».
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες δεδομένου ότι το φιάσκο της κίνησης των 12 προκαλεί τριγμούς και στο εσωτερικό των ομάδων που συμμετείχαν στο, κατά τα φαινόμενα αποτυχημένο, εγχείρημα. Ηδη ο πρόεδρος της Μάν. Γιουνάιτεντ, Εντ Γούντγουορντ υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ σύμφωνα με αναρτήσεις στο twitter, που όμως δεν επιβεβαιώνονται, παραιτείται και ο Αντρέα Ανιέλι από την προεδρία της Γιουβέντους, που πρωτοστάτησε στη δημιουργία της ESL.
Ξέσπασε σε πανηγυρισμούς ο κόσμος
Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Τσέλσι Μπρους Μπακ είχε συνάντηση με παίκτες και προπονητικό επιτελείο, τους οποίους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις, την ώρα που έξω από το Στάμφορντ Μπριτζ οι οπαδοί των Μπλε είχαν στήσει λαϊκά δικαστήρια για την απόφαση της διοίκησης Αμπράμοβιτς για να ενταχθεί ο σύλλογος στην κίνηση των 12. Μάλιστα όταν άρχισε να διαδίδεται η φήμη περί απόσυρσης της Τσέλσι από την ESL, ο κόσμος ξέσπασε σε πανηγυρισμούς, όπως μαρτυρούν βίντεο που κυκλοφορούν ήδη στα social media.
H φημολογία για τους Ισπανούς
Οπως προέκυψε λίγη ώρα αργότερα σύμφωνα με νέα ρεπορτάζ από αγγλικά Μέσα Ενημέρωσης, τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η Μάντσεστερ Σίτι, που πήρε αποστάσεις από τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη, ενώ ισπανικά δημοσιεύματα αποκάλυψαν την επερχόμενη έξοδο και της Ατλέτικο Μαδρίτης. Παράλληλα, φούντωσαν και οι φήμες για απόσυρση της Μπαρτσελόνα που είχε εισχωρήσει υπό την προϋπόθεση ότι το μέτωπο των 12 θα μείνει αρραγές. Μάλιστα ο νέος πρόεδρος του συλλόγου Ζοάν Λαπόρτα θέλοντας να δείξει ότι δεν ενεργεί δίχως τη συγκατάθεση των μελών του συλλόγου και σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση το θέμα επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία προκειμένου να αποφασίσουν τα μέλη της Μπαρτσελόνα.
Βαρύνουσα παραίτηση στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Παράλληλα, κι όσο περνούσε η ώρα εντάθηκε η φημολογία περί αποχώρησης άλλων δύο αγγλικών ομάδων καθώς η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Αρσεναλ δεν έδειξαν διατεθειμένες για να ακολουθήσουν την κίνηση από τη στιγμή που έσπασε το μπλοκ των 12. Μάλιστα, το φιάσκο της ESL οδήγησε σε παραίτηση τον πρόεδρο της Γιουνάιτεντ, Εντ Γούντγουορντ. Ο ισχυρός άνδρας των «κόκκινων διαβόλων» ανέλαβε την ευθύνη του φιάσκου και υπέβαλε την παραίτηση του από τη θέση όπου βρίσκεται από το 2005.
Εκτακτη σύσκεψη των 12
Υπό αυτό το καθεστώς οι 12 συγκάλεσαν έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου να λάβουν τις τελικές αποφάσεις. Ηταν το τέλος της κίνησης των 12 που ήθελαν αλλά δεν μπόρεσαν να τα βάλουν με την UEFA...
Κούρσα-«θρίλερ» αναμένεται στις ΗΠΑ: 10 λόγοι που τόσο η Χάρις όσο και ο Τραμπ μπορούν να ποντάρουν στη νίκη
Αχαρνές: Νεκρός κρατούμενος που είχε λιποθυμήσει στο αστυνομικό τμήμα
Αναμένοντας τον «Θείο από την Αμερική»: Ο παλιός είναι αλλιώς ή ο νέος πιο σταθερός για την Άγκυρα; Ποιον θα ψήφιζαν οι Τούρκοι
Σε συναγερμό ξανά η Ισπανία: Έρχονται νέες σφοδρές βροχοπτώσεις - «Μην ταξιδεύετε, εκτός αν είναι απαραίτητο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr