Η κυριαρχία του Μάντσεστερ και της Premier League
ο οικονοµικό έτος 2017 τα έσοδα των συλλόγων της Premier League έφτασαν τα 5,3 δισ. ευρώ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Την ώρα που η Μεγάλη Βρετανία αµφιταλαντεύεται για το αν και πώς θα εφαρµοστεί το Brexit, το ποδοσφαιρικό της κοµµάτι εξακολουθεί να κυριαρχεί στην Ευρώπη. Η δέκατη έκδοση της ετήσιας έκθεσης της UEFA για τα 55 κράτη-µέλη της επιβεβαιώνει ότι οι σύλλογοι του αγγλικού πρωταθλήµατος εξακολουθούν να κερδίζουν και να ξοδεύουν περισσότερα χρήµατα από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Το οικονοµικό έτος 2017 τα έσοδα των συλλόγων της Premier League έφτασαν τα 5,3 δισ. ευρώ (!), σχεδόν τα διπλάσια από την ισπανική La Liga (2,8) και τη γερµανική Bundesliga (2,7), και σαφώς περισσότερα από την ιταλική Serie A (2,1) και τη γαλλική Ligue 1 (1,5). Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παρότι έχει να κατακτήσει πρωτάθλη - µα από το 2013, παραµένει πρώτη στη λίστα, µε τα έσοδα να φτάνουν τα 676 εκατ. ευρώ, µόλις ένα παραπάνω από τη δεύτερη Ρεάλ Μαδρίτης και 27 από την τρίτη Μπαρτσελόνα (649). Στην πρώτη 30άδα υπάρχουν 13 οµάδες της Premier League, η κυριαρχία της οποίας οφείλεται κατά πρώτο λόγο στα έσοδα από την τηλεόραση, που αποτελούν το 54% των συνολικών εσόδων.
∆εν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι οι εννέα από τους 20 πιο ακριβοπληρωµένους ποδοσφαιριστές βρίσκονται σε αγγλικές οµάδες. Και αν η Γιουνάιτεντ ήταν ο σύλλογος µε τα περισσότερα έσοδα, η έτερη οµάδα του Μάντσεστερ, η πρωταθλήτρια Σίτι, έχει το πιο ακριβό σύνολο, αφού χρειάστηκαν 800 εκατ. ευρώ για να διαµορφωθεί το ρόστερ της, έναντι 790 της Ρεάλ και 751 της Γιουνάιτεντ. Παντού, δηλαδή, Premier League…
Η Ελλάδα του 10%
Στην έκθεσή της η UEFA επισηµαίνει ότι, για πρώτη φορά, οι 700 κορυφαίοι σύλλογοι δηµιούργησαν κέρδη που αγγίζουν τα 615 εκατ. ευρώ. Επίσης, η έκθεση αναφέρει ότι το 2017 το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο παρουσίασε την υψηλότερη αύξηση εσόδων στην ιστορία, µε περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ έσοδα. Ακόµα µε τις κινήσεις τις UEFA το 2017, 28 από τα 55 πρωταθλήµατα είχαν καθαρά έσοδα, ενώ έξι χρόνια πριν µόλις εννέα είχαν καθαρό εισόδηµα.
Η ευρωπαϊκή οµοσπονδία επισηµαίνει ότι η επίδραση του Financial Fair Play είναι, έστω και µε αργά βήµατα, ευεργετική για την οικονοµία των συλλόγων και, κατ’ επέκταση, του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Γενικά παρατηρείται αυξητική τάση και είναι χαρακτηριστικό πως, ακόµα και στην Ελλάδα της κρίσης, οι µισθοί των ποδοσφαιριστών αυξήθηκαν κατά 10%, ανεβαίνοντας στα 114 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου επτά ανά σύλλογο. Τα πόσα από αυτά καλύπτονται, και µάλιστα εγκαίρως, είναι βε - βαίως άλλη υπόθεση.
Αυξάνεται η συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν 38.000 πολίτες μέχρι τις 14:00 - Δείτε όλες τις εξελίξεις
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Νεκρός βρέθηκε Ισραηλινός ραβίνος - «Αντισημιτική τρομοκρατική ενέργεια»
Κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο παρείχε και... ροζ υπηρεσίες
Η Adele αποχαιρετά το κοινό της: «Νιώθω εξαντλημένη συναισθηματικά και σωματικά»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr