Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Από την ισπανική γρίπη στην πανδημία του κορονοϊού ένας αιώνας δρόμος
Τα κοινά και οι διαφορές μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2021 και της Αμβέρσας το 1920 που έγιναν υπό το καθεστώς των μεγάλων παγκόσμιων πανδημιών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Έναν αιώνα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας στο Βέλγιο και η ιστορία επαναλαμβάνεται στο Τόκιο...
Οι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν στις 23 Ιουλίου εν μέσω της πανδημίας του covid-19 και με την παγκόσμια κοινότητα να «βράζει« με τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην ασφάλεια, στην παγκόσμια οικονομία. Στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας βρίσκονται πάνω από 20.000 αθλητές αλλά όπως μας διδάσκει η ιστορία δεν θα είναι η πρώτη διοργάνωση που θα διεξαχθεί υπό τη σκιά ενός θανατηφόρου ιού.
Χάθηκαν 50 εκατ. άνθρωποι
Πάνω από έναν αιώνα πριν, τον Αύγουστο του 1920, 2.626 αθλητές από 29 έθνη ταξίδεψαν στην Αμβέρσα του Βελγίου για να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μόλις λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα της Ισπανικής Γρίπης.
Από τον Φεβρουάριο του 1918 έως τον Απρίλιο του 1920, πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού μολύνθηκε από την ισπανική γρίπη και 20 έως 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Πενταπλάσια πιο φονική
Ήταν μία πανδημία πιο φονική από την τρέχουσα με πενταπλάσια θύματα. Μέχρι σήμερα ο covid-19 έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε 185 εκατομμύρια κρούσματα και περίπου 4 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.
Το κύριο μέλημα το 1920, ωστόσο, δεν ήταν αν ήταν ασφαλές να διεξαχθούν Ολυμπιακοί Αγώνες. Ήταν εάν οι Βέλγοι, των οποίων η χώρα ήταν ακόμη «ναυάγιο» δύο χρόνια μετά το τέλος του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, είχε τα μέσα να φιλοξενήσει επιτυχώς τους Αγώνες.
«Διεθνής φάρσα»
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αμβέρσας ήταν «μια διεθνής φάρσα» κατά τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Σερ Άιρ Κρόου. Ο Βρετανός αξιωματούχος είχε συστήσει να μην λάβει η Αγγλία μέρος σ' αυτούς.
Οι Αγώνες της Αμβέρσας έγιναν κανονικά, ακόμη και αν δεν υπήρχε το εμβόλιο κατά της Ισπανικής Γρίπης, και παρόλο που ο ιός ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνος για τους νέους, σε αντίθεση με την Covid-19, η οποία ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι Αγώνες της Αμβέρσας προορίζονταν να συμβολίσουν την ανάκαμψη της Ευρώπης από τον Παγκόσμιο Πόλεμο και το Βέλγιο επιλέχθηκε ειδικά, επειδή είχε υποφέρει ιδιαίτερα.
«Αν χρειαζόταν ποτέ μια χειρονομία, σε μια τέτοια στιγμή, τι θα μπορούσε να ήταν καλύτερο από την επιλογή που κάνουμε από την Αμβέρσα, ως το μέρος για την έβδομη Ολυμπιάδα;» είχε δηλώσει ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων, Πιερ ντε Κουμπερτέν.
Η ΕΣΣΔ έκανε επίθεση στην Πολωνία
Τα περιστέρια απελευθερώθηκαν κατά την τελετή έναρξης και η Ολυμπιακή σημαία με τους πέντε κύκλους έκανε το ντεμπούτο της. Αλλά δύο χρόνια μετά την κήρυξη της Ολυμπιακής εκεχειρίας, η Ευρώπη δεν ήταν ακόμη σε ειρήνη. Καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες άρχισαν στην Αμβέρσα, η πρόσφατα ανεξάρτητη Πολωνία απέκρουε μια σοβιετική εισβολή, που απειλούσε να βυθίσει την ήπειρο σε έναν άλλο πόλεμο.
Η Γερμανία, της οποίας τα σχέδια για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1916 είχαν ακυρωθεί λόγω του πολέμου που έχασε, δεν κλήθηκε να συμμετάσχει. Ούτε οι σύμμαχοί της Αυστρία-Ουγγαρία, Βουλγαρία και Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι Σοβιετικοί επίσης δεν έλαβαν πρόσκληση για την Αμβέρσα.
Οι θεατές ήταν ελάχιστοι στους Αγώνες της Αμβέρσας, λόγω του σχετικά υψηλού κόστους των εισιτηρίων και της έλλειψης ενδιαφέροντος. Στην πραγματικότητα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1920 είχαν παθητικό και χρεοκόπησαν τη Βελγική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Μετά τον πόλεμο, το Βέλγιο δεν μπόρεσε να τροφοδοτήσει τους ανθρώπους του, πόσο μάλλον τους αθλητές που έφτασαν από το εξωτερικό.
Μία σαρδέλα για πρωινό
«Η κατάσταση του φαγητού ήταν ζοφερή, με τους αθλητές να παίρνουν μόνο ένα ρολό, καφέ και μια μικρή σαρδέλα για πρωινό», είχε γράψει ο Αυστραλός ιστορικός Κιθ Ράθμποουν σε άρθρο του, προσθέτοντας: «Είχαν αναγκαστεί να αγοράζουν το δικό τους φαγητό».
Πολλοί από τους αθλητές κοιμήθηκαν σε βρεφικές κούνιες ή σε στρατιωτικούς κοιτώνες και οι χώροι όπου αγωνίστηκαν ήταν πρωτόγονοι.
Θερμαινόμενες πισίνες; Όχι φυσικά. Οι κολυμβητές αγωνίστηκαν σε ένα κανάλι και το νερό ήταν τόσο κρύο που πολλοί κινδύνεψαν λόγω υποθερμίας.
Ωστόσο, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πριν από τους Αγώνες του Τόκιο χαρακτήρισε τους Αγώνες της Αμβέρσας ως «μια έκδοση των αγώνων που εξακολουθεί να αναγνωρίζεται για τις μόνιμες συνεισφορές της στον αθλητισμό, την ισότητα των φύλων, την ενότητα και την ειρήνη».
Τόλης Βοσκόπουλος: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 χρονών
Μετάλλαξη Δέλτα: Έκτακτη ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ - Ανησυχία για τη διασπορά στη χώρα
Φολέγανδρος: Γρονθοκόπησε τη Γαρυφαλλιά πριν την πετάξει από τα βράχια
Πελώνη: Προειδοποίηση για νέα μίνι lockdown στα πρότυπα της Μυκόνου
Εμβολιασμός παιδιών 12 έως 15 ετών: Τι είπε ο Μητσοτάκης
Καιρός: Η ψυχρή Λίμνη φέρνει καταιγίδες – Πού θα «χτυπήσουν» τα έντονα φαινόμενα
Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Αυτές είναι οι σημειώσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης - Στο «φως» όσα κατασχέθηκαν
Πάτρα: Στο ΚΑΤ σε κρίσιμη κατάσταση η 43χρονη που ξυλοκοπήθηκε από τον πρώην σύντροφό της
Διασωληνώθηκε ο 12χρονος που παρασύρθηκε από ΙΧ ενώ οδηγούσε πατίνι στον Χολαργό
Αλληλεγγύη, ελβιέλες και υδατάνθρακες - Pasta Party στο «Σχεδία Home»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr