Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Ο Θεσσαλονικιός διευθυντής φωτογραφικών υπηρεσιών
Μετά το Λονδίνο, του Ρίο ντε Τζανέιρο και τους Χειμερινούς του Σότσι και της Πιόνγκτσανγκ ο Άγγελος Ζυμάρας διευθύνει των κέντρο 1.250 διαπιστευμένων φωτογράφων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Είναι ο άνθρωπος που διευθύνει τη "μεγάλη" εικόνα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Αυτός που οργανώνει τις υπηρεσίες 1.250 φωτογράφων που διαπιστεύτηκαν στους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ένας Θεσσαλονικιός είναι αυτός που θα έχει όλες αυτές τις συναρπαστικές, ιστορικές εμπειρίες σε λίγες ημέρες. Εμπειρίες μοναδικές, στους φετινούς «Ολυμπιακούς της πανδημίας», που κανένας αθλητής δεν είχε υποψιαστεί πως θα ζήσει. Ολυμπιακούς Αγώνες που πάντως παραμένουν, σε όλα τα επίπεδα, το μεγαλύτερο γεγονός στον πλανήτη, ο «βασιλιάς» των αγώνων.
Σε αυτόν τον εξέχοντα ρόλο βρίσκεται ο Θεσσαλονικιός φωτογράφος Άγγελος Ζυμάρας. Είναι ο άνθρωπος, από τα «χέρια» του οποίου θα περάσει η δουλειά εκατοντάδων φωτογράφων απ' όλο τον κόσμο ώστε οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο να μείνουν στην ιστορία (και) για τις σημαντικές αθλητικές στιγμές τους. Είναι, μάλιστα, ο μοναδικός Έλληνας που εργάζεται σε υψηλό επίπεδο για τη διοργάνωση της φετινής Ολυμπιάδας. Έναν μήνα πριν από την επίσημη έναρξη των Αγώνων, ο κ. Ζυμάρας βρίσκεται ήδη στο Τόκιο και συνεργάζεται με την Οργανωτική Επιτροπή.
«Καλησπέρα Ιαπωνία»
Την ώρα που περίπου 11.100 αθλητές για τους Ολυμπιακούς και 4400 για τους Παραολυμπιακούς από 200 χώρες ετοιμάζουν βαλίτσες, κάποιοι έχουν ήδη στα ρολόγια τους ...«ώρα Τόκιο».
Είναι πέντε παρά τέταρτο το απόγευμα στο Ιαπωνία και είναι η στιγμή που ο κ. Ζυμάρας, με μια ζεστή «καλησπέρα» θα... καλημερίσει τους Έλληνες που είναι συντονισμένοι στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM».
Κλεισμένος σ' ένα μικρό δωμάτιο με θέα κεντρική πολύβουη διάβαση του κέντρου της πόλης έχει ακόμη λίγες ημέρες μπροστά του μέχρι να ολοκληρωθεί η αυστηρή καραντίνα 14 ημερών, που επιβάλλουν τα πρωτόκολλα κατά της COVID-19 στην Ιαπωνία.
«Για την ώρα ηρεμία, ξεκούραση και αναμονή για την ημέρα... ελευθερίας, αφού η δουλειά που θ' ακολουθήσει είναι πολύ σημαντική», σχολιάζει ο φωτογράφος με την διεθνή καριέρα που βρίσκεται στο Τόκιο ως διευθυντής Φωτογραφικών Υπηρεσιών των Ολυμπιακών Αγώνων του φετινού καλοκαιριού.
«Έχω εργαστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, στους Ολυμπιακούς του Ρίο και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην πόλη Πιόνγκτσανγκ της Νότιας Κορέας, όπου ήμουν, όπως είμαι κι εδώ για τους Tokyo Olympics, διευθυντής Φωτογραφικών Υπηρεσιών (Photo Manager)», εξηγεί ο άνθρωπος, τα «κλικ» του οποίου έχουμε σίγουρα θαυμάσει, ακόμη και αν δεν γνωρίζαμε πως ήταν εκείνος που τα «συνέλαβε» με τη φωτογραφική του μηχανή.
Από το ξενοδοχείο καραντίνας, απ' όπου απαγορεύεται να εξέλθει, ο Έλληνας Photo Manager εξηγεί πως έχουν διαπιστευτεί ήδη περισσότεροι από 1.250 φωτογράφοι για το συγκεκριμένο αθλητικό γεγονός και περιγράφει πως οι Ιάπωνες ποντάρουν πολλά στη σωστή διοργάνωση.
Ο ρόλος του στο Τόκιο
Ο δικός του ρόλος είναι «μια φυσική υποστήριξη» από τη στιγμή που θα ξυπνήσουν οι φωτογράφοι μέχρι το τέλος της δραστηριότητας της ημέρας. «Σε κάθε μεγάλο event -και οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι το μεγαλύτερο event που γίνεται στον κόσμο με δεύτερο το Μουντιάλ- υπάρχουν πολλοί φωτογράφοι που θέλουν να καλύψουν το γεγονός. Εκεί χρειάζεται ειδικό προσωπικό, το οποίο εξασφαλίζει η Οργανωτική Επιτροπή. Αυτοί διασφαλίζουν πως οι φωτογράφοι, οι τηλεοπτικοί αλλά και οι δημοσιογράφοι θα κάνουν τη δουλειά τους εύκολα και αποτελεσματικά όπως και πώς θα "μεταφερθεί" όλη η πληροφορία των Ολυμπιακών αγώνων σε ολόκληρο τον πλανήτη», εξηγεί ο επαγγελματίας φωτογράφος που για ενάμιση μήνα έχει ανταλλάξει το σπίτι του στην Πυλαία Θεσσαλονίκης για ένα μικροσκοπικό δωμάτιο στην υπερ-μεγαλούπολη που λέγεται Τόκιο.
Το «κλικ» που κατά-γράφει ιστορία και μένει στην ιστορία
«Ένα από τα καθήκοντα που έχει ο Photo Manager σ' ένα τέτοιου επιπέδου αθλητικό γεγονός είναι να παρέχει και στον επαγγελματία υψηλές φωτογραφικές υπηρεσίες. Βρίσκουμε τις βέλτιστες θέσεις για να φωτογραφίσουν, τις ετοιμάζουμε και τις προτείνουμε. Έστω π.χ πως Έλληνας φωτογράφος στο Τόκιο θέλει να φωτογραφίσει κωπηλασία, εμείς γνωρίζουμε πως κάτι τέτοιο μπορεί ενδεχομένως να μην το έχει κάνει ποτέ ξανά. Ίσως έτσι χάσει όλη την ημέρα με το ψάξιμο και να μην προλάβει να κάνει τη δουλειά του», απαντά ο κ. Ζυμάρας, όταν θα τού ζητηθεί να εξηγήσει μέρος όσων έχει αναλάβει στους Ολυμπιακούς.
«Η φωτογραφία είναι το Α και το Ω»
Πόσο σημαντική είναι όμως η φωτογραφία στην εποχή του βίντεο υπερ-υψηλής ευκρίνειας και των social media σε ένα αθλητικό event; «Η φωτογραφία είναι το Α και το Ω για για μια διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων. Ναι, υπάρχει το τηλεοπτικό δίκτυο, όπως και το κλιπάκι βίντεο στο διαδίκτυο, αλλά αυτό που μας έχει μείνει από προηγούμενες Ολυμπιάδες ήταν οι εικόνες. Πολλές φορές προσπαθούμε να φέρουμε στη μνήμη μας κάποιες αθλητικές στιγμές και η εικόνα που έρχεται στο νου δεν είναι ένα δίλεπτο στο youtube...», σημειώνει ο διεθνώς αναγνωρισμένος φωτογράφος από τη Θεσσαλονίκη. «Είναι πάντα μια φωτογραφία αυτή που έχει εντυπωθεί στη μνήμη μας και λέμε... Αυτό είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες!», συμπληρώνει.
«Μου είναι, ομολογώ, πολύ δύσκολο»
Όσο για το αν θα προτιμούσε να βρίσκεται πίσω από τον φακό σε αναζήτηση του φωτογραφικού καρέ που θα μείνει στην ιστορία ή να βρίσκεται στο διοργανωτικό παρασκήνιο, μάλλον του βάζουμε... δύσκολα. «Το να διευθύνεις σού δίνει ένα "αστεράκι" παραπάνω, είναι κάτι με το οποίο "εξαργυρώνεις" όλα τα χρόνια της δύσκολης δουλειάς ως φωτορεπόρτερ, η καρδιά μου όμως είναι πάντα αυτή ενός φωτογράφου. Μου είναι, ομολογώ, πολύ δύσκολο, να βλέπω όλους τους συναδέρφους να φωτογραφίζουν και εγώ απλώς να τους βοηθάω να κάνουν το καλύτερο δυνατό. Ναι, πολλές φορές... ζηλεύω και θα ήθελα να είμαι στη θέση τους», απαντά ο Θεσσαλονικιός φωτογράφος.
Ένας Έλληνας στο πανδημικό Τόκιο
Το Τόκιο ήταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μόλις από την περασμένη Κυριακή άρχισε να επανέρχεται. «Η εικόνα που έχω είναι πως πολλοί πια βγήκαν έξω για να χαρούν μετά τόσους μήνες, σε καταστήματα ψυχαγωγίας, μπαρ, εστιατόρια που λειτουργούν ξανά. Υπάρχουν βέβαια αυστηρά πρωτόκολλα, π.χ μέχρι τέσσερα άτομα σε κάθε τραπέζι, υποδομές που σταματούν να λειτουργούν στις οκτώ το βράδυ κ.ά. Με το ξημέρωμα στις τέσσερις, υπό κανονικές... υγειονομικές συνθήκες θα είχα άλλες εικόνες να μεταφέρω, αφού το Τόκιο είναι μια πόλη που δεν κοιμάται», περιγράφει, σχολιάζοντας τη μέχρι τώρα διαμονή του ο κ. Ζυμάρας.
Χαίρονται οι Ιάπωνες με τους Έλληνες
Όσο για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουν έναν Έλληνα οι Ιάπωνες; «Το άκουσμα και μόνο της καταγωγής, τους προκαλεί μεγάλη χαρά. Έχω δεχτεί μια εξαιρετική φιλοξενία. Είτε σε ό,τι αφορά τους Ιάπωνες συναδέλφους με τους οποίους επικοινωνούμε καθημερινά online, είτε σε άλλες συνεργασίες, είναι όλοι πάρα πολύ χαρούμενοι που βρίσκομαι εδώ. Οι Ιάπωνες είναι άλλωστε λάτρεις της Ελλάδας.
Διαρκώς με ρωτούν τα πιο απίθανα πράγματα για την ιστορία της χώρας μας και συχνά ανακαλύπτω πως... γνωρίζουν πολλά περισσότερα πράγματα απ' ό,τι εγώ».
Θα είναι «Ολυμπιακοί των ρεκόρ» αυτοί που ξεκινούν σε έναν μήνα; Ο Άγγελος Ζυμάρας τολμά μια απάντηση:. «Θέλω να πιστεύω πως θα έχει επιδόσεις το Τόκιο. Οι αθλητές ανυπομονούν. Μπορεί να "διαμαρτύρονται" για το ότι δεν είχαν πολλούς αγώνες, να ακούγονται πολλά για την επίδραση της πανδημίας, εκτιμώ όμως πως με το που θα αρχίσουν οι Αγώνες θα γίνουν μεγάλα ρεκόρ. Υπήρξε -και για πολλούς ίσως να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα- και μια έξτρα χρονιά για να προετοιμαστούν ακόμη καλύτερα. Σε κάποια αθλήματα αυτό θα είναι bonus. Ελπίζω βέβαια να δούμε κάτι καλό και από την Team Hellas, την ελληνική ομάδα που θα έρθει στο Τόκιο», καταλήγει ο κ. Ζυμάρας.
Μεταπολίτευση: Έβλαψε ή ωφέλησε την ελληνική κοινωνία;
Ολυμπιακοί Αγώνες 2021 - Τόκιο: Το διπλό στοίχημα πίσω από το αθλητικό ιδεώδες
Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Αυτή είναι η αλήθεια για το φιάσκο της ΕΡΤ με τον Λευτέρη Πετρούνια
Πανσέληνος Ιουλίου: Κορυφώνεται το «Φεγγάρι του Ελαφιού» - Eντυπωσιακές εικόνες
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr