Εθνική ακρωτηριασμένων: Το χρυσό παπούτσι και το χέρι του Θεού σκοράρουν στο πλεκτό
Το ethnos.gr παρουσιάζει την ξεχωριστή Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου με τους ήρωες που τίμησαν την Ελλάδα με τον τίτλο του Ευ Αγωνίζεσθαι στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ακρωτηριασμένων της Πολωνίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Στο αθλητικό ρεπορτάζ για να δοθεί έμφαση σε σημαντικά γεγονότα οι περιγραφές αγγίζουν τα όρια της υπερβολής με φράσεις όπως «αγώνας ζωής και θανάτου», «το χέρι του Θεού» (από την ατάκα του Μαραντόνα), «το χρυσό παπούτσι» ή το έχει «καλό πόδι». Λέγονται μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που αποτελούν φράσεις κλισέ που έχουν χάσει το πραγματικό νόημα τους και σχεδόν αποτελούν ύβρις για όσους κυριολεκτικά παλεύουν για τη ζωή τους ή αγωνίζονται μέσα στα γήπεδα όντας ακρωτηριασμένοι ύστερα από μία χαμένη παρτίδα με τη μοίρα. Νέοι άνθρωποι που βρέθηκαν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή και άλλοι που χτυπήθηκαν από κάποια ασθένεια και υποχρεώθηκαν να στερηθούν κάποιο άκρο τους αλλά παραμένουν αγωνιστές και πρωταθλητές μέσα στους στίβους και στους αγωνιστικούς χώρους.
Τα παιδιά της νεοσύστατης Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ακρωτηριασμένων μας δείχνουν το δρόμο. Μας διδάσκουν τι σημαίνει προσπάθεια και αγώνας, τι σημαίνει θέληση για τη ζωή.
Έτσι ξεκίνησαν όλα...
«Ολα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2016 όταν ο κόουτς Άρης Μαυρόπουλος βρέθηκε σε προπονητικό καμπ στην Πολωνία που απευθύνονταν σε ακρωτηριασμένους ποδοσφαιριστές. Γύρισε στην Ελλάδα με πολύ οπτικό υλικό και γνώση και ξεκινήσαμε την προσπάθεια να δώσουμε αγωνιστική ευκαιρία στα παιδιά που είτε από κάποιο ατύχημα είτε από κάποια ασθένεια έχουν χάσει κάποιο από τα άκρα τους», λέει στο ethnos.gr ο αρχηγός αποστολής της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ακρωτηριασμένων στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Παναγιώτης Καδδάς και υπεύθυνος του Α.Σ.Καστελάνοι. Και κάπως ξεκίνησαν όλα...
Από όλη την Ελλάδα
Από το πρώτο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν 16 αθλητές. Από αυτό το εθελοντικό πρόγραμμα επωφελούνται ήδη 15 αθλητές σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χαλκίδα, Βόλος, Χίος, Ρόδος, Δράμα, Ηράκλειο), συμμετέχοντας εβδομαδιαίως σε 2 προπονήσεις από εθελοντές πιστοποιημένους προπονητές ποδοσφαίρου.
Αναμένουν την... αναγνώριση
Το μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και ο ζήλος της ηγετικής ομάδας να οργανώσει συλλόγους, πρωτάθλημα, κύπελλο και έτρεξε τις εξελίξεις ώστε στις 12 Αυγούστου 2021 να έχουμε την ίδρυση της ομοσπονδίας (Amputee Football Hellas) η οποία αναμένει από μέρα σε μέρα την αθλητική αναγνώριση. «Πέντε χρόνια μετά το ξεκίνημα και δύο παρουσίες σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Το 2019 πήραμε την 11η θέση και το 2021 πήραμε την 10η θέση στην Ευρώπη. Έχουμε ιδρύσει την ομοσπονδία από τις 12 Αυγούστου και περιμένουμε από τον υφυπουργό αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη την αναγνώριση της αθλητικής ιδιότητας».
Ο τίτλος τιμής του Ευ Αγωνίζεσθαι στο Εuro-21
Η Εθνική Ομάδα ακρωτηριασμένων αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Κρακοβία της Πολωνίας και η ελληνική ομάδα πήρε την 10η θέση. Η πιο τιμητική διάκριση για την ελληνική ομάδα ήρθε στην απονομή της διοργάνωσης όταν της αποδόθηκε ο τίτλος του Ευ Αγωνίζεσθαι (Fair Play) που για κάθε αθλητή έχει ξεχωριστή σημασία διότι ένας τιμητικός τίτλος με ρίζες στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.
«Τεράστια και δύσκολη διάκριση»
«Είναι τεράστια διάκριση. Θα έλεγα πως αντιστοιχεί με κάποιο μετάλλιο στη διοργάνωση. Δεν είναι εύκολο να πάρεις τον τίτλο του Fair Play. Συνήθως δίνουν αυτόν τον τίτλο σε κάποια ομάδα που είναι στις πρώτες θέσεις. Εμείς πήραμε την 10η θέση και μας απένειμαν τον τίτλο του Ευ Αγωνίζεσθαι. Δεν ήταν τυχαίος ο τίτλος. Τον δίνουν στις ομάδες που δεν έχουν πάρει ούτε μία κίτρινη κάρτα, στις ομάδες που τηρούν το fair play μέσα στους αγώνες, που οι αθλητές είναι υποδειγματικοί μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους. Επομένως είναι μία τιμητική διάκριση για όλη την αποστολή που τίμησε και με το παραπάνω την Ελλάδα».
Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟ EURO-21
- Μαρίγκος Λάζαρος Νο4
- Λαζαρίδης Γιώργος Νο5
- Τσίκουρας Πέτρος Νο6
- Αλεξάς Θεόδωρος Νο7
- Μπακογιάννης Βασίλειος Νο9
- Τσικουρέλης Δημήτρης Νο10
- Τσίγκας Τάσος Νο11 (C)
- Υδραίος Αλέξανδρος Νο1 (GK)
- Ευθυμίου Λάμπρος Νο12 (GK)
- Μαδεμλής Νίκος Νο13
- Πανίδης Βασίλης Νο20
- Καπίτσας Αλέξανδρος Νο23 (GK)
- Προπονητής: Μπαλτουμάς Αποστόλης
- Τεχνικός Διευθυντής: Μαυρόπουλος Άρης
- Φυσιοθεραπευτής: Λυμπέρης Χρήστος
- Υπεύθυνος Εξοπλισμού: Κωστόπουλος Σταύρος
- Αρχηγός Αποστολής: Καδδάς Παναγιώτης
Αγωνιστικά η ελληνική ομάδα ηττήθηκε στην πρεμιέρα από την Αγγλία με 5-0 στον πρώτο αγώνα. Έκανε φοβερή εμφάνιση με την Γαλλία παρά την ήττα με 2-1 και γκολ που σημείωσε ο Λάζαρο Μαρίγκος και στη συνέχεια νίκησε το Ισραήλ με 3-1 με δύο γκολ του δραμινού Νίκου Μαδεμνλή και ένα του Λάζαρου Μαρίγκου επίσης από τη Δράμα.
Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν κόντρα στην Ουκρανία την οποία ελληνική ομάδα νίκησε 1-0 με γκολ του Λάζαρο Μαρίγκου και στον τελευταίο αγώνα ηττήθηκε 1-0 από τη Γερμανία παρότι έχασε ευκαιρίες και είχε και δοκάρι.
Γιατί είναι πρωταθλήτρια η Τουρκία
Πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχτηκε η Τουρκία και όπως είπε ο Παναγιώτης Καδδάς για όλα υπάρχει εξήγηση: «Τα κράτη που έχουν μεγάλο στρατό σε εμπόλεμη κατάσταση ή αποστολές του στρατού σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης έχουν και μεγάλο πληθυσμό ακρωτηριασμένων. Επομένως έχουν μεγάλο πληθυσμό για να αντλήσουν άτομα που ήταν πρώην αθλητές ή ποδοσφαιριστές».
Ατυχήματα με μοτοσυκλέτες
Σχετικά με τους Έλληνες ποδοσφαιριστές και για πως βρέθηκαν στην ομάδα ακρωτηριασμένων είπε: «Τα δικά μας παιδιά στην πλειοψηφία τους έχουν χάσει κάποιο μέλος τους σε ατύχημα συνήθως με μοτοσυκλέτα. Έχουμε δύο παιδιά από εργατικά ατυχήματα και συγκεκριμένα ήταν μαρμαράδες και έπαθαν ατύχημα και δύο από τη μάχη που έδωσαν με τον καρκίνο και τώρα δόξα τω Θεό είναι καλά. Κάθε ένας αθλητής μας κρύβει μία τρομερή ιστορία. Κάθε ένας είναι ξεχωριστός αλλά όλοι μαζί είμαστε ενωμένοι σα μία γροθιά και αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη».
Στόχοι το Euro και οι Παραολυμπιακοί
Ο μεγάλος βραχυπρόθεσμος στόχος είναι η πρόκριση και συμμετοχή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει τον Οκτώβριο του 2022 στην Τουρκία: «Θέλουμε πολύ να προκριθούμε εκεί. Από την Ευρώπη θα περάσουν οι 8 πρώτες ομάδες του Ευρωπαϊκού. Eμείς πήραμε τη 10η θέση και ποντάρουμε σε κάποια wild card ή σε κάποια ακύρωση για να λάβουμε μέρος. Ελπίζουμε κάτι να αλλάξει μέχρι τότε».
Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να μπει το ποδόσφαιρο ακρωτηριασμένων στους Παραολυμπιακούς Αγώνες: «Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για να μπούμε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2023 ως άθλημα επίδειξης και μετά το 2028 στο κανονικό πρόγραμμα. Θεωρώ πως το δικαιούνται τα παιδιά και θα δοθεί ένα επί πλέον κίνητρο σε ανθρώπους που δεν έχουν τολμήσει να ασχοληθούν και θα τους δοθεί μία μεγάλη ευκαιρία. Βέβαια στην προσωπική τους και επαγγελματική ζωή φορούν πρόσθετο μέλος και μάλιστα τα περισσότερα παιδιά είναι άριστοι επαγγελματίες με επιτυχημένη καριέρα».
Τα σωματεία και το Τσάμπιονς Λιγκ
Αυτή τη στιγμή είναι ενεργά τρία σωματεία, ενώ πανελλαδικά υπάρχουν περίπου 25-30 ενεργοί αθλητές. Ο μικρότερος είναι ο 19χρονος Λαζαρίδης και ο μεγαλύτερος κοντά στα 45 έτη. Ο Α.Σ.Καστελάνοι στη Μεταμόρφωση που ήταν και το πρώτο σωματείο που ξεκίνησε το άθλημα, η ομάδα του Παναθηναϊκού ΑμεΑ και η ομάδα του Ηρόδικου Κομοτηνής είναι τα τρία ενεργά σωματεία, ενώ σε εξέλιξη είναι οι προσπάθειες για ίδρυση δύο ακόμα σωματείων. Διοργανώνεται πρωτάθλημα και κύπελλο, ενώ όπως και στους αρτιμελείς υπάρχουν ευρωπαϊκά εισιτήρια για το Τσάμπιονς Λιγκ ενώ υπό σύσταση είναι το Europa League και το Nations League. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια σε ορισμένες χώρες γίνονται και μεταγραφές από το εξωτερικό για ομάδες που διεκδικούν τους τίτλους.
Πέναλτι το χτύπημα με πατερίτσες
Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες ακρωτηριασμένων γίνονται σε γήπεδα με 7 ερασιτέχνες αθλητές. Ο αγωνιστικός χώρος έχει διαστάσεις 60μ.χ40μ. Ο τερματοφύλακας πρέπει να έχει ένα χέρι και ο ποδοσφαιριστής ένα πόδι ή ατροφικό κάτω άκρο. Παίζονται δύο 25λεπτα ημίχρονα με απεριόριστες αλλαγές. Κάθε 25λεπτο έχει και ένα τάιμ άουτ για κάθε ομάδα.
Η αποστολή κάθε ομάδες αποτελείται από 13 άτομα. Κάθε ποδοσφαιριστής στηρίζεται σε δύο ειδικές πατερίτσες που έχουν κόστος περίπου στα 50 Ευρώ και είναι από ελαφρύ και ανθεκτικό υλικό για να αντέχει πίεση και βάρος ίση με 172 κιλά. Τα τέρματα έχουν διαστάσεις 2,2 μέτρων μήκους και 5 μέτρων πλάτους. Απαγορεύεται η εσκεμμένη επαφή με τις πατερίτσες (δίνεται πέναλτι) και δεν υπάρχει οφ σάιντ.
Είναι υπεραθλητές
«Υπάρχουν πολλά μυστικά και χρειάζεται δεξιοτεχνία για να συγχρονίσεις το ένα πόδι με τα χέρια που κρατούν τις πατερίτσες και επιπλέον με το ένα πόδι θα πρέπει να σουτάρεις και να σεντράρεις. Είναι ήρωες και κατά τη γνώμη μου υπεραθλητές διότι δεν το βάζουν κάτω, δεν παρατάνε τη ζωή και εξωτερικεύουν την ανάγκη για άθληση αλλά και πρωταθλητισμό. Είναι όλοι τους αξιέπαινοι και άριστοι χαρακτήρες και αισθάνομαι τυχερός που εκπροσωπώ αυτή την ξεχωριστή αθλητική κοινότητα».
Το δεξιό κοινό, τα μηνύματα Σαμαρά και οι ισορροπίες της κυβέρνησης
Υπουργείο Υγείας: Αγώνας για να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού – Τα στοιχεία για τη Βόρεια Ελλάδα
Εθνική ακρωτηριασμένων: Το χρυσό παπούτσι και το χέρι του Θεού σκοράρουν στο πλεκτό
Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr