Νιούκαστλ: Το mega deal των Σαουδαράβων αλλάζει την ιστορία του ποδοσφαίρου
Οι Σαουδάραβες μπαίνουν στην Premier League και προκαλούν σεισμό προτού καν αναλάβουν - Η Νιούκαστλ γίνεται η πλουσιότερη ομάδα στον πλανήτη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Λένε ότι τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία στο ποδόσφαιρο κι ότι οι ομάδες δεν αγοράζονται αλλά χτίζονται. Πράγματι κανείς δεν άλλαξε τον κόσμο του ποδοσφαίρου από τη μια ημέρα στην άλλη. Θα το επιβεβαιώσουν κι ο Ρώσος Ρομάν Αμπράμοβιτς, που αγόρασε την Τσέλσι το 2003, ο Σεΐχης Μανσούρ από τα Εμιράτα που μπήκε στη Μάντσεστερ Σίτι το 2008 αλλά κι ο Καταριανός Νασέρ Αλ Κελαϊφί που ανέλαβε την Παρί Σεν Ζερμέν το 2011. Παράλληλα όμως, θα επιβεβαιώσουν οι αντίπαλοί τους, ότι η είσοδό των Αμπράμοβιτς, Μανσούρ και Κελαϊφί στο… χρηματιστήριο της μπάλας μεσοπρόθεσμα άλλαξε τον ποδοσφαιρικό χάρτη και κυρίως την ιστορία του αθλήματος.
Μυθική περιουσία
Υπό αυτή την έννοια η αγοραπωλησία της Νιούκαστλ από το σαουδαραβικό fund που ανήκει στον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (PIF) και κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου της χώρας, ενδέχεται να φέρει μια μεγάλη ανατροπή στο παιχνίδι βάζοντας στο γήπεδο έναν πανίσχυρο παίκτη. Όχι απλά ισχυρό, αλλά τον ισχυρότερο όλων όσοι κυκλοφορούν στην ποδοσφαιρική αγορά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η περιουσία της νέας ιδιοκτήτριας εταιρείας των Ανθρακορύχων ξεπερνά τα 320 δισ. λίρες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι 10 φορές μεγαλύτερη από τον πλούτο που κατέχη ο Σεΐχης Μανσούρ της Σίτι που εκτιμάται ότι κυμαίνεται στα 23,3 δισ. και 50 φορές μεγαλύτερη από του Κελαϊφί, που εκτιμάται μόλις στα 6,5 δισ.. Γίνεται αντιληπτό ότι αν οι ιδιοκτήτες της Σίτι και της Παρί αγοράζουν ό,τι θέλουν στο ποδόσφαιρο με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη μεταγραφή του σουπερστάρ Λιονέλ Μέσι από την Μπαρτσελόνα στους Παριζιάνους, η νέα ιδιοκτησία της Νιούκαστλ μπορεί να το κάνει σε πολλαπλάσιο βαθμό καθώς πρόκειται για την πλουσιότερη ομάδα στον πλανήτη!
Η απειλή για τους Big 6
Τι σημαίνει αυτό; Πώς η Νιούκαστλ σταδιακά όχι μόνο θα ανέβει επίπεδο αλλά θα διεκδικήσει τίτλους και είσοδο στο Champions League. Γι' αυτό άλλωστε ξεχύθηκαν στους δρόμους περισσότεροι από 15.000 οπαδοί της Νιούκαστλ για να πανηγυρίσουν την αλλαγή σελίδας. Οι λεγόμενοι Big 6 της Premier League (Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Τότεναμ, Άρσεναλ) θα γίνουν Big 7 και είναι βέβαιο πως θα νιώσουν μεγάλη πίεση. Ήδη αισθάνονται την… απειλη να έρχεται προτού καν αναλάβουν οι Σαουδάραβες τη Νιούκαστλ. Φάνηκε έντονα το προηγούμενο διάστημα, οπότε παρασκηνιακά προσπάθησαν (κυρίως η Μάντσεστερ Σίτι) να μπλοκάρουν την είσοδο των Σαουδαράβων στην Premiership.
Η διαδικασία αγοραπωλησίας της Νιούκαστλ από τους Σαουδάραβες άρχισε πριν από 18 μήνες αλλά προσωρινά κατέληξε σε αδιέξοδο. Η Premier League πάγωσε το deal διότι το beΙΝ Sports, αθλητικό παρακλάδι του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, που ελέγχεται από το Εμιράτο του Κατάρ, αντέδρασε έντονα. Το beIN Sports αποτελεί έναν από τους ισχυρούς παίκτες στα τηλεοπτικά δικαιώματα της Premier League δαπανώντας τεράστια ποσά για την απόκτηση των δικαιωμάτων του καλύτερου πρωταθλήματος στον κόσμο, και έθεσε βέτο στους Σαουδάραβες με πρόσχημα την… πειρατεία!
Λόγω της έντασης που υπήρξε στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε τη μετάδοση του σήματος του beIN σ’ ολόκληρη τη χώρα. Απ’ την πλευρά του όμως το beIN κατηγόρησε ευθέως τη σαουδαραβική κυβέρνηση ότι ενθαρρύνει και ενισχύει την τηλεοπτική πειρατεία μέσω της πλατφόρμας beoutQ, που ουσιαστικά «έκλεβε» το σήμα και μετέδιδε το πρόγραμμα του beIN Sports (και άλλων τηλεοπτικών παρόχων) δίχως υπάρχει σχετική συμφωνία των δύο πλευρών. Με αφορμή την αντίδραση του beIN οι ιδιοκτήτες της Premier League συμφώνησαν να μην αποδεχθούν την είσοδο του σαουδαραβικού fund. Τους βόλευε άλλωστε ένας δυνατός παίκτης λιγότερος.
Αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας
Οι αντιδράσεις που προέκυψαν και από τη Διεθνή Αμνηστία κι άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενίσχυσαν το μπλόκο στην είσοδο των Σαουδαράβων. Με δεδομένο ότι επρόκειτο για μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα (κυρίως για ζητήματα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και της δολοφονίας Κασόγκι), υπήρξαν αρκετές φωνές που μιλούσαν για ξεκάθαρη προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να… ξεπλύνει αμαρτίες μέσω του αθλητισμού. Ακόμη κι η σύντροφος του δολοφονημένου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι έχει απευθύνει έκκληση προς την Premier League για να μην προχωρήσει το deal.
Επειδή όμως το χρήμα είναι ο πιο ισχυρός παίκτης, κι αφού μεσολάβησε ένα διάστημα παρασκηνιακών συνομιλιών και επαφών, εν τέλει το σαουδαραβικό fund έγινε αποδεκτό από την Premier League. Μεσολάβησαν επαφές μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ, και λίγο πριν από την ανακοίνωση για την ολοκλήρωση του mega deal, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την άρση της απαγόρευσης για τη μετάδοση του beIN. Το οικονομικό λύθηκε και τα ανθρωπιστικά ξεχάστηκαν φανερώνοντας πως ουσιαστικά αποτέλεσαν το πρόσχημα.
Γιατί πήραν τη Νιούκαστλ
Πολλοί αναρωτιούνται: Γιατί τη Νιούκαστλ; Δεν ανήκει στο Big 6, δεν είναι ομάδα του κατεστημένου και, μολονότι ιστορική, θεωρείται μεσαίου βεληνεκούς. Γιατί ένα τόσο πλούσιο fund που θα μπορούσε να αγοράσει την Τότεναμ, την Άρσεναλ ή ακόμη και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που είναι προς πώληση, προτίμησε να πάει στο Νιούκαστλ; Ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει αλλά είναι βέβαιο πως ήταν ο ευκολότερος τρόπος για να εισέλθουν οι Σαουδάραβες στην Premier League, στο καλύτερο πρωτάθλημα στον πλανήτη. Το γεγονός ότι το έκαναν με μόλις 350 εκατ. ευρώ, δείχνει ευελιξία και μεσοπρόθεσμο πλάνο. Διότι θα μπορούσαν να χτυπήσουν, επί παραδείγματι, την πόρτα της Άρσεναλ αλλά θα έπρεπε να δαπανήσουν μόνο για την αγορά πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Ακολούθησαν λοιπόν την ευκολότερη διαδρομή για να μπουν στον μαγικό κόσμο της Premier League. Τα τελευταία χρόνια οι οπαδοί της Νιούκαστλ βρίσκονταν σε ανοιχτή διαμάχη με τον απερχόμενο ιδιοκτήτη του κλαμπ Μάικ Άσλεϊ, ο οποίος ήταν ο πιο... εύκολος απ’ τους ιδιοκτήτες για να αποχωρήσει. Βρήκαν λοιπόν το ευκολότερο πέρασμα στην Premiership και απέκτησαν μια ομάδα με καλό brand name, με μεγάλη ποδοσφαιρική παράδοση, με δυναμικό και φανατικό κοινό σε μια απ' τις καλύτερες και πιο παθιασμένες έδρες στην Αγγλία, το ιστορικό Σεντ Τζέιμς Παρκ. Το γεγονός ότι η Νιούκαστλ δεν βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο δεν τους προβληματίζει.
Οδηγός η Σίτι
Το παράδειγμα της Μάντσεστερ Σίτι αποτελεί οδηγό τους ως προς το πού βρισκόταν όταν την ανέλαβε ο Μανσούρ το 2011 και που βρίσκεται μια δεκαετία αργότερα καθώς πλέον θεωρείται η καλύτερη και πιο ισχυρή ομάδα στο Νησί. Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο που «αγόρασαν» οι Σαουδάραβες στη Νιούκαστλ είναι πως πρόκειται για ομάδα οικονομικά τακτοποιημένη. Ο Άσλεϊ ακολουθούσε συνετή οικονομική πολιτική και δεν είχε χρέη. Το αντίθετο μάλιστα συνέβη ακόμη και στη χρονιά της πανδημίας. Επί της ουσίας λοιπόν, το σαουδαραβικό fund πηγαίνει στο Νιούκαστλ μόνο για να επενδύσει κι όχι για να κλείσει τρύπες του παρελθόντος, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.
Κι επειδή ουσιαστικά πρόκειται για το fund που εκπροσωπεί και αντιπροσωπεύει το κράτος της Σαουδικής Αραβίας, θεωρείται δεδομένη ότι η επένδυση που θα γίνει και θα είναι μεγάλη. Εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας. Αυτό άλλωστε απαιτεί ο ανταγωνισμός στην Premier League, εκεί όπου η είσοδος στην πρώτη εξάδα κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση θεωρείται. Οι Σαουδάραβες θα βρουν απέναντί τους ομάδες πανίσχυρες οικονομικά και ποδοσφαιρικά, μεγαθήρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Προκειμένου λοιπόν να τις πλησιάσουν θα πρέπει να ανεβάσουν το επίπεδο της Νιούκαστλ.
Αντόνιο Κόντε, ο εκλεκτός
Πώς θα συμβεί αυτό; Καταρχάς παίρνοντας έναν προπονητή μεγάλου βεληνεκούς για να «φωνάξουν» στην κοινωνία του ποδοσφαίρου ότι το στάτους της ομάδας αλλάζει. Ο Αντόνιο Κόντε βρίσκεται μεταξύ των βασικών υποψηφίων για να διαδεχθεί τον Στιβ Μπρους, ενώ ακούγεται και το όνομα του Ράφα Μπενίτεθ. Αυτό όμως είναι το εύκολο κομμάτι, διότι στη συνέχεια απαιτείται ξεκάθαρο πλάνο, υπομονή, επένδυση και συνδυασμός μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού με άμεσα αγωνιστικά αποτελέσματα. Διότι τη συγκεκριμένη στιγμή εκείνο που προέχει για τη Νιούκαστλ είναι η παραμονή στην Premier League. Οι Καρακάξες έχουν πραγματοποιήσει κακό ξεκίνημα και βρίσκονται στη ζώνη του υποβιβασμού δίχως νίκη και με τρεις ισοπαλίες μετά από επτά αγωνιστικές.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η είσοδος της Σαουδικής Αραβίας στην Premier League και γενικότερα στην αγορά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί ιστορική για το ποδόσφαιρο. Όπως ακριβώς συνέβη με τον Αμπράμοβιτς και αργότερα με τον Μανσούρ ή με τον Κελαϊφί. Πώς ήταν η Τσέλσι το 2000 κι η Σίτι με την Παρί το 2010 και πώς είναι σήμερα; Αυτή ίσως είναι η απάντηση στο ερώτημα για το πού θα βρίσκεται η Νιούκαστλ το 2030...
Κέντρο της Αθήνας: Αυτοκίνητο εμβόλισε περιπολικό – Πυροβολισμοί από τον αστυνομικό
Εμβόλιο Pfizer: Μειώνεται η ανοσία δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό – Τι δείχνουν μελέτες
Στο μικροσκόπιο η έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Σημειώσεις για βόμβες και δομή της οργάνωσης στα χέρια της ΕΛΑΣ - Τι θα ακολουθούσε
«Δεν θα υπάρξει νικητής»: Η εκτίμηση Ζεμενίδη για τις εκλογές των ΗΠΑ - Ο ρόλος του τοξικού κλίματος
Καραμπόλα στην Αθηνών-Λαμίας: ΙΧ προσέκρουσαν σε τρέιλερ που αποκολλήθηκε από όχημα
Γυναίκα στη Βαλένθια έμεινε ζωντανή τρεις μέρες στο αυτοκίνητό της - Η συγκλονιστική διάσωση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr