Το όραμα του Ιβάν Σαββίδη για τον ΠΑΟΚ: Όσα εισπράττει, τα επενδύει
Κόντρα στους ανταγωνιστές του, τα έσοδα από τις πωλήσεις παικτών ξοδεύονται σε νέα αποκτήµατα - Τρανό παράδειγµα η µεταγραφή Πρίγιοβιτς,η οποία «προσέφερε» στην Τούµπα ποιοτικές προσθήκες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Η αυλαία µεταγραφικής περιόδου έπεσε µε τον ΠΑΟΚ να είναι ο πλέον δραστήριος σε οικονοµικό επίπεδο και τον Ιβάν Σαββίδη να επιβεβαιώνει για ακόµη µια φορά ένα δόγµα το οποίο ουδείς άλλος εντός συνόρων ευαγγελίζεται. Ο πρόεδρος και µεγαλοµέτοχος του «∆ικεφάλου του Βορρά», από την πρώτη στιγµή που βρέθηκε στα κοινά της ΠΑΕ, είχε τονίσει πως ο µεγάλος στόχος του (σε οικονοµικό επίπεδο) είναι να µπορέσει ο ΠΑΟΚ να συντηρείται από τα έσοδά του.
Για να φτάσει σε αυτόν τον στόχο ο σύλλογος έχει µεγάλο δρόµο να διανύσει, όµως οι µέχρι τώρα κινήσεις της διοίκησης είναι προς αυτήν την κατεύθυνση. Μέχρι στιγµής, στα χρόνια παρουσίας του Ιβάν Σαββίδη στη µετοχική σύνθεση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο οµογενής επιχειρηµατίας είναι ο µοναδικός που έχει επιστρέψει στο ποδόσφαιρο όλα τα χρήµατα που έχουν προκύψει από αυτό. Συγκεκριµένα, οι αριθµοί αποδεικνύουν πως τα έσοδα που έχουν µπει στα ταµεία των «ασπρόµαυρων» από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών έχουν ξοδευτεί (και µε το παραπάνω) στην απόκτηση άλλων παικτών.
Η µεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου που έληξε πριν από λίγες µέρες (πλέον οι ελληνικοί σύλλογοι µπορούν να αποκτήσουν µόνο ποδοσφαιριστές που έχουν µείνει ελεύθεροι) ήταν εκείνη στην οποία ο ΠΑΟΚ κατέγραψε την πώληση-ρεκόρ για τα δεδοµένα του, µε τον Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς να φέρνει στα ταµεία ποσό της ορισθείσας ρήτρας, που έφτασε τα 9 εκατ. ευρώ, για τη µεταγραφή του στην Αλ Ιτιχάντ.
Με το άκουσµα της συγκεκριµένης µεταγραφής, η συζήτηση που κυριάρχησε την επόµενη µέρα δεν ήταν άλλη από το µέλλον αυτών των χρηµάτων και το αν θα δοθούν για την απόκτηση ποδοσφαιριστών. Η συζήτηση δεν κράτησε και πολύ, καθώς οι απαντήσεις ήρθαν άµεσα. Ο «∆ικέφαλος του Βορρά» ήταν αρκετά «ζεστός» και το ισοζύγιο που αφορά το «πάρε-δώσε» σε επίπεδο χρηµάτων για την τρέχουσα σεζόν (συµπεριλαµβανοµένης και της µεταγραφικής περιόδου του καλοκαιρού) δείχνει πως ξοδεύτηκε σε µεταγραφές το 90% των χρηµάτων που µπήκε στα ταµεία από τις παραχωρήσεις ποδοσφαιριστών.
Όπως τον Ιανουάριο του 2017
Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω στον Ιανουάριο του 2017, θα δει κάποιος πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ιβάν Σαββίδης λειτουργεί µε το ίδιο σκεπτικό. Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είχε και τότε, χωρίς δεύτερη σκέψη, επενδύσει σε µεταγραφές τα χρήµατα που είχαν µπει στα ταµεία από τις παραχωρήσεις. Τότε µάλιστα (µε βάση τα οικονοµικά δεδοµένα που καταγράφηκαν µέσω της πλατφόρµας transfermakt) ο «∆ικέφαλος του Βορρά» ξόδεψε, µέσα σε λίγες ηµέρες, σχεδόν όλο το ποσό που πήρε από µία πώληση.
Εκείνη του Γκάρι Ροντρίγκες, που ήταν ο τότε πρώτος σκόρερ των «ασπρόµαυρων», µε τη διοίκηση του ΠΑΟΚ να κάνει αποδεκτή την πρόταση της Γαλατάσαραϊ, η οποία πρόσφερε στον «∆ικέφαλο του Βορρά» ένα ποσό που άγγιζε τα 3,3 εκατ. ευρώ. Ο ΠΑΟΚ άνοιξε την πόρτα της εξόδου για τον νεαρό Αφρικανό εξτρέµ και τα χρήµατα που µπήκαν στα ταµεία της ΠΑΕ έµειναν στα συρτάρια µόνο για λίγες ηµέρες.
Με τα χρήµατα που έφερε ο Γκάρι Ροντρίγκες, ένας εξτρέµ που διέθετε το εύκολο γκολ, ο ΠΑΟΚ απέκτησε τους Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς και Πέντρο Ενρίκε. Πήρε, δηλαδή, έναν σκόρερ και έναν εξτρέµ. Στην πορεία, η συγκεκριµένη επένδυση αποδείχθηκε η καλύτερη δυνατή, µε βάση την εξέλιξη του Σέρβου επιθετικού. Αν γυρίσει κανείς ακόµα έναν χρόνο πίσω και οδηγηθεί στη σεζόν 2015-16, ο «∆ικέφαλος του Βορρά» έβαλε στα ταµεία του περίπου 3 εκατ. ευρώ και έβγαλε από αυτά ένα ποσό που άγγιζε τα 7,1 εκατ. ευρώ.
Μέσα σε αυτά ήταν και τα σχεδόν 350.000 ευρώ που είχαν δοθεί για την απόκτηση του Γκάρι Ροντρίγκες, που έµελλε να φέρει στα ταµεία του ΠΑΟΚ ένα ποσό σχεδόν δεκαπλάσιο από αυτό. Και κάπως έτσι ξετυλίγεται ένα κουβάρι που δείχνει τη φιλοσοφία του Ιβάν Σαββίδη στην παρουσία του στον ΠΑΟΚ. Μέχρι στιγµής, τα χρήµατα που έχει βάλει ο οµογενής επιχειρηµατίας για να καλύψει τις διαδοχικές αυξήσεις µετοχικού κεφαλαίου που έχουν απαιτηθεί ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ, και κάθε φορά που το αγωνιστικό τµήµα φέρνει έσοδα µέσω της πώλησης ενός ποδοσφαιριστή, αυτά τα χρήµατα αµέσως επενδύονται.
Η «προίκα» του Σέρβου
Το περασµένο καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ (σύµφωνα µε την ιστοσελίδα transfermarkt) έβαλε στα ταµεία του 1,2 εκατ. ευρώ, µε τις πωλήσεις των Τζάλµα Κάµπος, Σάµπο και Λέοβατς, και ξόδεψε περίπου 3,3 εκατ. ευρώ για τα δικαιώµατα των Τσούµπα Ακποµ και Λέο Ζαµπά. Με την παραχώρηση του Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς στην Αλ Ιτιχάντ, το συνολικό ποσό που µπήκε στα ταµεία του ΠΑΟΚ από τις πωλήσεις την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο εκτινάχθηκε στα 10,2 εκατ. ευρώ. Το… ξόδεµα αυτών ξεκίνησε από την πρώτη κιόλας στιγµή.
Η αρχή έγινε µε την απόκτηση του Κάρολ Σβιντέρσκι, µε το κόστος να αγγίζει τα 2,3 εκατ. ευρώ, και την τελευταία µέρα της µεταγραφικής περιόδου καταγράφηκε η απόκτηση του Σβέριρ Ινγκασον, που σύµφωνα µε πληροφορίες θα αγγίξει τα 4 εκατ. ευρώ. Συνολικά, από τα 10,2 εκατ. ευρώ, τα 9,5 εκατ. δεν έµειναν στα ταµεία, αλλά δαπανήθηκαν για την αγωνιστική ενίσχυση του ΠΑΟΚ, προκειµένου να καλυφθούν τα όποια κενά υπήρχαν στο ρόστερ της οµάδας του Λουτσέσκου.
Κέρδη για τον ΟΣΦΠ
Τη στιγµή που ο ΠΑΟΚ -και ο Ιβάν Σαββίδης- συνεχώς ξοδεύει τα χρήµατα που έρχονται από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών, το «αντίπαλον δέος» του «∆ικεφάλου του Βορρά» τα τελευταία χρόνια, ο Ολυµπιακός, δεν ακολουθεί τη συγκεκριµένη πολιτική, κάτι που καταγράφεται από την αλήθεια των αριθµών.
Από το καλοκαίρι του 2012 µέχρι τώρα, ο ΠΑΟΚ έχει ξοδέψει για µεταγραφές σχεδόν 7 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα χρήµατα που έχουν εισρεύσει στα ταµεία του, την ώρα που ο Ολυµπιακός, σε αυτή την επταετία, έχει ξοδέψει για µεταγραφές ένα ποσό που αγγίζει τα 102 εκατ. ευρώ, µε τα έσοδα (από τις πωλήσεις παικτών και µόνο) να ανέρχονται στα 158 εκατ. ευρώ. Αν κάποιος προσθέσει σε αυτά τα νούµερα και τα χρήµατα που έχει βάλει η κάθε οµάδα στα ταµεία της από τις συµµετοχές της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, µε τον Ολυµπιακό να έχει… µόνιµη θέση στους οµίλους του Champions League, η διαφορά σε έσοδα ανάµεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυµπιακό εκτοξεύεται για λογαριασµό των «ερυθρόλευκων».
Η ΑΕΚ και η Ευρώπη
Στην εξίσωση µπήκε και η ΑΕΚ, µετά την επιστροφή της στο Champions League τη φετινή σεζόν. Το περασµένο καλοκαίρι, η συζήτηση που αφορούσε την «Ενωση» είχε να κάνει µε την αξιοποίηση των χρηµάτων που θα έβαζαν στα ταµεία τους οι «κιτρινόµαυροι» µε την επικείµενη παρουσία τους στους οµίλους της µεγαλύτερης ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Η ΑΕΚ αποφάσισε να ξοδέψει ελάχιστα από αυτά τα χρήµατα σε µεταγραφές, κάτι που συζητήθηκε, αλλά σε πολλούς δεν έκανε εντύπωση, καθώς παρόµοια πολιτική ακολουθούσε και ο Ολυµπιακός, που βρισκόταν (σχεδόν επί µονίµου βάσεως) στη θέση της ΑΕΚ τα προηγούµενα χρόνια.
Και στο βάθος... γήπεδο
Ο τρόπος δράσης του Ιβάν Σαββίδη, όσον αφορά τα χρήµατα που λαµβάνει από τις µεταγραφές, είναι πλέον καταγεγραµµένος, ενώ η επόµενη µέρα του ΠΑΟΚ έχει ακόµα µεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ο οργανισµός του «∆ικεφάλου του Βορρά» έχει ξεκινήσει σιγά σιγά τα πρώτα βήµατα για την κατασκευή της «νέας Τούµπας», µε τον Ιβάν Σαββίδη να δηλώνει καθ’ όλα έτοιµος να χρηµατοδοτήσει εκείνος το συγκεκριµένο έργο, τη στιγµή που στην ΑΕΚ η διάθεση των ανθρώπων της ήταν να χρηµατοδοτήσουν µέρος της κατασκευής του νέου γηπέδου µε τα χρήµατα που µπήκαν στα ταµεία της οµάδας από τη συµµετοχή στο Champions League.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr