Το «Mind Room» της Μίλαν: Η ιστορία πίσω από ένα καινοτόμο εργαστήριο ψυχολογίας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 13 λεπτά ┋
Franco Baresi. Ρομπέρτο Ντοναντόνι. Ρομπέρτο Μπάτζιο. Τα ονόματα είναι συνώνυμα με τα ένδοξα χρόνια της Μίλαν. Είναι επίσης χαραγμένα στη μνήμη κάθε Ιταλού οπαδού που παρακολούθησε τις ήττες της χώρας στα πέναλτι στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 και του 1994. Και οι τρεις μίλησαν για το τραύμα που αισθάνθηκαν επειδή έχασαν τα πέναλτι τους. Και οι τρεις αναζήτησαν παρηγοριά στο «Mind Room», το πρώτο εργαστήριο ψυχολογίας του ιταλικού ποδοσφαίρου.
Με την υποστήριξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και την υποστήριξη μιας σειράς προπονητών της Μίλαν, από τον Αρρίγκο Σάκι μέχρι τον Κάρλο Αντσελότι, το Mind Room βοήθησε να στηριχθεί μια άνευ προηγουμένου πορεία επιτυχίας, καθώς οι Rossoneri κατέκτησαν 21 μεγάλα τρόπαια κατά τη διάρκεια των 23 ετών λειτουργίας του από το 1986.
Συνδυάζοντας τη θεραπεία ανακούφισης από το στρες με τη γνωστική εκπαίδευση και τη νευροεπιστήμη, ο αντίκτυπος του εργαστηρίου θα γινόταν αισθητός μέχρι την Τσέλσι, όπου ο ιδρυτής της κατασκεύασε μια παρόμοια εγκατάσταση το 2009.
Η συνάντηση ενός μελλοντικού πρωθυπουργού και ενός αθλητή καράτε
Τα πράγματα είχαν προχωρήσει πολύ από τότε που υπήρξε η έμπνευση για το συγκεκριμένο σχέδιο, σε μια συνάντηση μεταξύ ενός μελλοντικού Ιταλού πρωθυπουργού και ενός ερασιτέχνη πρωταθλητή καράτε.
Ο Dr Bruno Demichelis ήταν μαθητής πολεμικών τεχνών από έφηβος. Το 1971, σε ηλικία 24 ετών, ηττήθηκε σε έναν διεθνή διαγωνισμό καράτε από έναν λιγότερο ευνοημένο Ιάπωνα αντίπαλο. Δυσκολεύτηκε να επεξεργαστεί την ήττα και επέστρεψε στην Ιταλία αναζητώντας απαντήσεις.
«Δεν ήταν τεχνικό ή σωματικό πρόβλημα- ήμουν πολύ γυμνασμένος και πολύ καλά προπονημένος. Τελικά, ένας φίλος μου μου είπε: "Είναι πνευματικό πρόβλημα;"», θυμήθηκε ο Demichelis στο Football Psychology Show τον Δεκέμβριο του 2020. «Συνειδητοποίησα ότι είχα εκπαιδευτεί με Ιάπωνες για τόσο πολύ καιρό, οι οποίοι δεν ήταν πλέον μόνο εκπαιδευτές ή δάσκαλοι για μένα. Ήταν οι ήρωές μου. Ψυχολογικά, δεν μπορείς να νικήσεις τους ήρωές σου. Ήταν αυτοσαμποτάζ».
Οι ερωτήσεις του Demichelis προκάλεσαν το ενδιαφέρον του για την ψυχολογία. Τελικά ολοκλήρωσε ένα διδακτορικό στο αντικείμενο και βρήκε δουλειά ως σύμβουλος στην Fininvest, έναν όμιλο μέσων ενημέρωσης που ανήκει στον Μπερλουσκόνι.
Τον Φεβρουάριο του 1986 ο Μπερλουσκόνι αγόρασε τη Μίλαν. Διαισθανόμενος μια ευκαιρία, ο Demichelis κανόνισε μια συνάντηση με τον νέο ιδιοκτήτη του συλλόγου. Ήταν μια συζήτηση που θα του άλλαζε τη ζωή. Το επιχείρημα του Demichelis ήταν απλό: έχετε δει τα οφέλη της ψυχολογικής υποστήριξης στον επιχειρηματικό κόσμο. Τώρα εφαρμόστε τα στο ποδόσφαιρο. Η απάντηση του Μπερλουσκόνι ήταν εξίσου άμεση.
«Ο ιδιοκτήτης με ρώτησε αν ήμουν οπαδός της Μίλαν», λέει ο Demichelis, σήμερα 74 ετών. «Είπα 'Όχι'. Θυμάμαι ότι έκανε λίγο πίσω και σκέφτηκα 'Ωχ όχι'. Μετά με ρώτησε αν ήμουν οπαδός της Ίντερ. Είπα 'Όχι' και αυτός απομακρύνθηκε λίγο πιο πίσω. Πριν μου κάνει την τρίτη ερώτηση, του είπα 'Δεν είμαι οπαδός καμιάς ομάδας!'"».
Μετά από μια συνάντηση δυόμισι ωρών, ο Demichelis διορίστηκε επιστημονικός συντονιστής της Μίλαν, καθιστώντας τον τον μοναδικό ψυχολόγο που ασκεί το επάγγελμα στη Serie A.
Η γέννηση του Mind Room
Μετά από ένα επιτυχημένο ξεκίνημα στον σύλλογο κέρδισε την υποστήριξη του προπονητή Arrigo Sacchi και οι υπηρεσίες του Demichelis ήταν περιζήτητες. Εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία, εξασφάλισε επένδυση για ένα ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο ψυχολογίας με έδρα το Μιλανέλο, το προπονητικό κέντρο του συλλόγου. Το Mind Room γεννήθηκε.
Ο σκοπός του ήταν διττός. Πρώτον, επέτρεπε στον Demichelis να διεξάγει ομαδικές συνεδρίες, ικανοποιώντας την αυξανόμενη όρεξη της ομάδας της Μίλαν για ψυχολογική υποστήριξη. Δεύτερον, παρείχε την ευκαιρία να απαντήσει σε ένα ερώτημα που τον απασχολούσε επί μακρόν: πώς προσπαθείς να ποσοτικοποιήσεις και να υποστηρίξεις επιστημονικά την ψυχολογική ανάπτυξη ενός παίκτη, συνδέοντάς την με τις επιδόσεις στο γήπεδο;
Οι θεραπείες και οι ασκήσεις
Το Mind Room λειτούργησε εν μέρει ως καταφύγιο, εν μέρει ως πεδίο ψυχικής προπόνησης. Ομάδες αποτελούμενες από οκτώ μέλη τη φορά - καθισμένοι σε υπερσύγχρονες καρέκλες μηδενικής βαρύτητας - ήταν συνδεδεμένοι με εξοπλισμό που περιελάμβανε μηχανήματα πολυγράφου, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την παρακολούθηση δεικτών όπως η αρτηριακή πίεση και ο ρυθμός αναπνοής. Ένα γυάλινο διαχωριστικό χώριζε τους παίκτες και έναν τον Demichelis, ο οποίος αναζητούσε φυσιολογικά σημάδια της ψυχικής κατάστασης ενός παίκτη (ή αυτό που ονόμασε «αντικειμενικά δεδομένα στον "ψυχικό τομέα"»).
Για παράδειγμα, αν ένας παίκτης έλεγε ότι αισθανόταν διστακτικός ή ότι δεν είχε αυτοπεποίθηση εξαιτίας μιας μυϊκής καταπόνησης, ο Demichelis πραγματοποιούσε μια εξέταση ηλεκτρομυογραφήματος για να μετρήσει τη μυϊκή ηλεκτρική δραστηριότητα.
Οι μετρήσεις του έδιναν τη δυνατότητα να ποσοτικοποιεί καταστάσεις όπως το «πιάσιμο» μετά το παιχνίδι και να λαμβάνει ανάλογες διορθωτικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της προσεκτικά βαθμονομημένης αναπνευστικής εξάσκησης. Με τον τρόπο αυτό, το Mind Room δεν βοηθούσε μόνο τη σωματική αποκατάσταση και απόδοση, αλλά και την ανάπτυξη ψυχολογικών χαρακτηριστικών όπως η αυτοπεποίθηση.
Ο Demichelis χρησιμοποίησε επίσης τα αποτελέσματα από τα τεστ του Mind Room για να σχεδιάσει ασκήσεις γνωστικής κατάρτισης. Αυτές περιελάμβαναν τη χρήση συσκευών βιοανάδρασης, όπως ηλεκτρόδια, τα οποία, όταν τοποθετούνται στο τριχωτό της κεφαλής ενός ατόμου, μπορούν να παρακολουθούν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Βλέποντας πώς συμπεριφέρονται οι νευρώνες ενός ατόμου, καθίσταται δυνατή η εστίαση στην ενίσχυση των συνάψεων που σχετίζονται με δεξιότητες όπως η επίλυση προβλημάτων. Αυτό το είδος θεραπείας έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους παίκτες να αναδιαμορφώσουν το είδος της αρνητικής «εσωτερικής ομιλίας» που μπορεί να τους επηρεάσει σε καταστάσεις υψηλής πίεσης. Οι Baresi, Baggio και Donadoni ήταν μεταξύ αυτών που έλαβαν θεραπεία.
Ο Demichelis ανέφερε: «Ένας από αυτούς μου είπε: "Άφησα την μπάλα κάτω και έκανα τρία ή τέσσερα βήματα πίσω. Και τότε μια μικρή σκέψη πέρασε από το μυαλό μου: Τι θα γίνει αν αστοχήσω;"». «Είπε: 'Αυτό με χτύπησε. Άρχισα να κοιτάζω την μπάλα σαν να ήταν τίγρης. Μετά κοίταξα τον προπονητή: άλλη μια τίγρη. Μετά κοίταξα τους παίκτες και τους συμπαίκτες μου: άλλες 21 τίγρεις. Μετά σκέφτηκα τους ανθρώπους που παρακολουθούσαν στο σπίτι. Σε μια στιγμή, είχα 4 δισεκατομμύρια τίγρεις να με κοιτάζουν. Έτρεμα. Ένιωθα μπερδεμένος. Σχεδόν μου ήρθε να βάλω τα κλάματα"».
Πέρα από την ανακούφιση από το άγχος και τη γνωστική εκπαίδευση, το Mind Room επικεντρώθηκε επίσης στη βελτίωση της ταχύτητας αντίδρασης των παικτών με τη χρήση τεστ χρόνου αντίδρασης. Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκαν δύο κουμπιά και ένα ζεύγος λαμπτήρων, κάνοντας κλικ στο αριστερό ή το δεξί κουμπί αν ανάψει ο αντίστοιχος λαμπτήρας. Τα βέλη που αναβόσβηναν - συχνά δείχνοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση από τη λάμπα που ήταν αναμμένη - χρησιμοποιήθηκαν για να προσθέσουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας στην εξέταση.
Αν και η ιδέα ακούγεται απλή, η μείωση του χρόνου που απαιτείται για να ανταποκριθούν οι παίκτες σε ταχέως μεταβαλλόμενες καταστάσεις στον αγωνιστικό χώρο - έστω και κατά μερικά δέκατα του δευτερολέπτου - θεωρήθηκε ως ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο η Μίλαν θα μπορούσε να παρατείνει την καριέρα στελεχών όπως ο Alessandro Costacurta και ο Paolo Maldini, οι οποίοι έπαιζαν μέχρι τα 41 τους χρόνια.
«Δεν μπορείς να εκπαιδεύσεις 37χρονους παίκτες να γίνουν σωματικά πιο γρήγοροι, αλλά μπορείς να τους εκπαιδεύσεις να γίνουν πιο ικανοί στην ανάλυση καταστάσεων», λέει ο Demichelis. «Αν μπορούν να επεξεργάζονται τα δεδομένα πιο γρήγορα, μπορούν να παίρνουν πιο γρήγορες αποφάσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορέσαμε να διατηρήσουμε τους παίκτες ενεργούς».
Ο Κλάρενς Σέεντορφ ήταν η ενσάρκωση αυτού του ήθους. Με το παρατσούκλι «ο καθηγητής» από τους συμπαίκτες του, ο Seedorf επισκεπτόταν τακτικά το Mind Room, το οποίο θεωρούνταν ο ψυχολογικός «σταθμός» μέσα σε ένα ευρύτερο σωματικό και πνευματικό «κύκλωμα», γνωστό και ως Milan Lab. Η αφοσίωση του Ολλανδού στην αυτοβελτίωση θα απέδιδε καρπούς με περισσότερους από έναν τρόπους.
Ο Demichelis εξηγεί: «Ο γενικός διευθυντής του Milan Lab του είπε: "Ουάου, είσαι 31 ετών, αλλά από άποψη φυσικής κατάστασης είσαι 26 ετών. Η βιολογική σου ηλικία είναι πολύ, πολύ μικρότερη». «Ο Σέεντορφ είπε: 'Δώσε μου την αποτυπωμένη εικόνα'. Πήγε στον διευθύνοντα σύμβουλο και είπε: 'Ακούστε τι λέει το εργαστήριό σας για μένα. Είμαι 26 ετών, βιολογικά μιλώντας, οπότε επεκτείνετε το συμβόλαιό μου για τέσσερα ακόμη χρόνια'. Και το έκαναν!»
Οι καθημερινοί εξάλεπτοι έλεγχοι υγείας
Η φυσιολογία του Seedorf που αψηφούσε την ηλικία ίσως βοηθήθηκε από τους καθημερινούς εξάλεπτους ελέγχους υγείας που εισήγαγε ο Demichelis, στο πλαίσιο του ρόλου του ως επιστημονικός συντονιστής του συλλόγου. Συνδυάζοντας δεδομένα GPS με φυσιολογικές μετρήσεις, όπως η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, οι έλεγχοι χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη ενός συστήματος «βαθμολόγησης κινδύνου». Παρακολουθώντας τις αλλαγές στη βαθμολογία ενός παίκτη σε σχέση με μια βασική γραμμή, ο Demichelis ήταν σε θέση να υποδεικνύει πιθανή ευαισθησία σε τραυματισμό και να εφαρμόζει προληπτικά θεραπεία.
Για παράδειγμα, μια πτώση της βαθμολογίας ενός παίκτη κατά 10% θα δημιουργούσε κίτρινη σημαία, ενώ μια μείωση κατά 20% θα οδηγούσε σε πορτοκαλί σημαία. Μια μείωση κατά 30% θα σηματοδοτούσε κόκκινη σημαία και προληπτική θεραπεία στο Mind Room.
Σύμφωνα με τον Demichelis, οι μέθοδοι που βοήθησε να εισαχθούν συνέβαλαν στο να μειώσει η Μίλαν τους τραυματισμούς στους μαλακούς ιστούς κατά 91% κατά τη διάρκεια της θητείας του στον σύλλογο. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο που κατέστη δυνατό εν μέρει χάρη στην υποστήριξη που έλαβε το Mind Room τόσο σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου όσο και σε επίπεδο μάνατζερ.
«Είχα τους παίκτες με το μέρος μου, επειδή είχαμε τον σύλλογο με το μέρος μας», λέει ο Demichelis. «Είχαμε τον προπονητή στο πλευρό μας επειδή πίστευε στη φιλοσοφία μας. Εκείνη την εποχή, είπε στους παίκτες: "Δεν παίζετε ποδόσφαιρο με τα πόδια σας. Παίζετε ποδόσφαιρο με το μυαλό σας". Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για έναν αθλητικό ψυχολόγο».
Το τέλος του Mind Room και η συνέχεια στην Τσέλσι
Η αποχώρηση του Ancelotti και του Demichelis το 2009 τερμάτισε ουσιαστικά τη χρήση του Mind Room στο Μιλανέλο, αλλά το ιταλικό ζεύγος δημιούργησε μια αντίστοιχη βάση στο Stamford Bridge μετά την ένταξή του στην Τσέλσι. Ο Petr Cech ήταν μεταξύ πολλών παικτών που άρπαξαν την ευκαιρία να επωφεληθούν από τις μεθόδους που εφάρμοσε ο Demichelis στο Μιλάνο, τις οποίες ο καθηγητής ψυχολογίας Marc Jones περιγράφει ως πραγματικά καινοτόμες.
«Το Mind Room άνοιγε νέους δρόμους όσον αφορά την ενσωμάτωσή μιας τέτοιας δυνατότητας στο προπονητικό περιβάλλον», λέει ο Jones, ο οποίος έχει συνεργαστεί με πολλούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους. «Το γεγονός ότι υπήρχε φυσική παρουσία μέσα στο προπονητικό κέντρο της Μίλαν ήταν, χωρίς αμφιβολία, η εξαίρεση και όχι ο κανόνας».
Ο Jones αναφέρει τον John Syer και τον Chris Connolly - που και οι δύο παρείχαν ψυχολογική υποστήριξη στους παίκτες της Τότεναμ στις αρχές της δεκαετίας του 1980 - ως οιονεί προδρόμους του Demichelis, αλλά θα πρέπει να ανατρέξετε πίσω στο 1958 και στον ψυχολόγο της Βραζιλίας που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο Joao Carvalhaes για ένα εξίσου αναγνωρισμένο παράδειγμα εργαστηρίου αφιερωμένο στην εκπαίδευση γνωστικών δεξιοτήτων.
Ενώ η συλλογή τροπαίων της Μίλαν καταδεικνύει σε κάποιο βαθμό τον αντίκτυπο του Mind Room, η δημόσια μαρτυρία των μάνατζερ που υποστήριξαν το πνευματικό παιδί του Demichelis είναι ίσως εξίσου αποκαλυπτική. Στο βιβλίο του «Οι αθάνατοι», η εκτίμηση του Sacchi για το εργαστήριο είναι τέτοια που περιγράφει τον Demichelis ως «έναν ψυχολόγο που χρειαζόμουν περισσότερο από τους παίκτες». Ο Ancelotti, εν τω μεταξύ, έχει μιλήσει για την «αξία» που πρόσθεσε ο Demichelis στην Chelsea «με την εμπειρία του από το εργαστήριο του Μιλάνου».
Η εκτίμηση αυτή φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση από τους παίκτες με τους οποίους συνεργάστηκε ο Demichelis. Το 2014, μετά τον διορισμό του στη θέση του προπονητή της Μίλαν, ο Σέεντορφ δελέασε τον πρώην συνάδελφό του να επιστρέψει στο Σαν Σίρο. Η επανασύνδεση ήταν βραχύβια - η προπονητική θητεία του Σέεντορφ έληξε μετά από τέσσερις μήνες - αλλά η μακροπρόθεσμη κληρονομιά του Mind Room είναι καλά εδραιωμένη. Αποτελώντας την επιτομή της καινοτομίας που χαρακτήριζε τη λειτουργία της Μίλαν εκτός και εντός γηπέδου κατά τη δεκαετία του 1990, η ρίζα της επιτυχίας της βρισκόταν τόσο σε μια παλαιά παραδοχή όσο και στη σύγχρονη τεχνολογία, σύμφωνα με τον ιδρυτή της.
«Βελτιώσαμε δεξιότητες που είναι πολύ καλά καθορισμένες: αποκατάσταση, προσοχή, αντοχή, ταχύτητα στην ανάλυση καταστάσεων και στη λήψη αποφάσεων», λέει ο Demichelis. «Η διαφορά είναι ότι οι παίκτες μας ήταν σε θέση να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες υπό πίεση. Ως παίκτης, πρέπει να έχεις αυτή την ικανότητα αν πρόκειται να εκτελέσεις πέναλτι στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου», καταλήγει.
Με πληροφορίες από BBC
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr