ΠΑΟΚ: Το συγκινητικό «αντίο» των παιδιών απ' τις ακαδημίες του Δικεφάλου στον «δάσκαλο» Σταύρο Σαράφη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο Σταύρος Σαράφης, ο οποίος έφυγε απ' τη ζωή την Πέμπτη 13/10, δεν υπήρξε μόνο ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής. Υπήρξε κι ένας μεγάλος άνθρωπος. Σεμνός, ταπεινός, πάντοτε δίπλα στον αγαπημένο του ΠΑΟΚ. Υπήρξε δάσκαλος και μέντορας των παιδιών στις ακαδημίες του Δικεφάλου, κυρίως στις ομάδες Κ17 και Κ15 καθώς ήταν ένα εκλεκτό μέλος των τμημάτων υποδομής του συλλόγου.
Συνέδεσε την ώριμη περίοδο της ζωής του με τον ρόλο του team manager και αρχηγού των «μικρών» του PAOK Academy, ως επί το πλείστον στις ομάδες Κ17 και Κ15. Ήταν μέντορας δεκάδων πιτσιρικάδων, όντας δίπλα τους στα πρώτα βήμα της ποδοσφαιρικής ζωής τους. Επιβλητικός, κυριαρχικός. Ένας άνθρωπος γεμάτος αγάπη για τη νέα γενιά. Και τα δικά του «παιδιά», οι πιτσιρικάδες της ακαδημίας του ΠΑΟΚ, δεν τον ξέχασαν τιμώντας τη μνήμη του.
«Η αύρα του δεσπόζουσα, η παρουσία του κυριαρχική και διακριτική. Θα είναι αιώνια ζωντανή εκεί σε μια γωνιά, στην καρέκλα του, να παρακολουθεί και να στηρίζει πάντα τις γενιές παιδιών που μεγάλωσαν δίπλα του. Ήταν μεγάλη μας τιμή, αγαπημένε Καίσαρα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα...» έγραψε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην ανάρτησή της που συνοδεύεται απ' το σχετικό βίντεο.
Η αύρα του δεσπόζουσα, η παρουσία του κυριαρχική και διακριτική. Θα είναι αιώνια ζωντανή εκεί σε μια γωνιά, στην καρέκλα του, να παρακολουθεί και να στηρίζει πάντα τις γενιές παιδιών που μεγάλωσαν δίπλα του. Ήταν μεγάλη μας τιμή, αγαπημένε Καίσαρα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα... pic.twitter.com/DO1CL0TJt7
— PAOK FC (@PAOK_FC) October 14, 2022
Ave Caesar
Ένας ποδοσφαιριστής που έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στις σελίδες του βιβλίου της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ένας υπέροχος άνθρωπος που υπηρέτησε τον ΠΑΟΚ για περισσότερα από 45 χρόνια. Ο Σταύρος Σαράφης αγωνίστηκε με σθένος από τις 17 Σεπτεμβρίου, οπότε μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, έπειτα από το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη. Το πρωί της 13ης Οκτωβρίου, ωστόσο και παρότι τις τελευταίες μέρες υπήρχαν ενθαρρυντικά σημάδια, ο Καίσαρας έφυγε από τη ζωή, βυθίζοντας στη θλίψη όλους αυτούς που τον αγάπησαν.
Γεννήθηκε στην Επανωμή στις 18 Ιανουαρίου 1950 και από το Δημοτικό Σχολείο ξεκίνησε η “ερωτική” του σχέση με το ποδόσφαιρο. Οι γονείς του ήταν αγρότες και κάθε πρωί ξεκινούσαν νωρίς για τα χωράφια τους. Εκείνος δεν έμενε στο σπίτι για να κοιμηθεί περισσότερο. Έπαιρνε τη μπάλα για να παίξει ποδόσφαιρο με τους συμμαθητές του, πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα. Υπήρχε μια σιωπηρή συμφωνία ανάμεσα τους και θυσίαζαν τον ύπνο τους για να κλοτσήσουν τη μπάλα. “Ακόμη και αν δεν ήταν κανείς, χτυπούσα την μπάλα στον τοίχο με σουτ ή κεφαλιές”, θυμόταν.
Στα 13 του χρόνια υπέγραψε δελτίο στην Επανωμή και συμμετείχε στην πρώτη ομάδα, ως ο μικρότερος του Περιφερειακού Πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης, στο οποίο αγωνιζόταν τότε η Αναγέννηση. “Ο πρώτος προπονητής με τον οποίο δούλεψα ήταν ο Αδάμ Κιτσούδης, στην Επανωμή, στον οποίο άρεσε να δουλεύει με τους μικρούς της Επανωμής και να ασχολείται με τα αδύναμα σημεία τους. Έτσι, στα 15 μου είχα εξελιχθεί και λόγω της προπόνησης, αλλά και της δύναμης που έπρεπε να αποκτήσω για να αντιμετωπίσω σαφώς μεγαλύτερους ηλικιακά αντιπάλους”.
Από το ξεκίνημα της καριέρας του αγωνίστηκε στα χαφ και στην Επανωμή έμεινε από το 1963 μέχρι το 1967. Ο Νίκος Πάγκαλος είχε εντοπίσει το ταλέντο του και μάλιστα το 1965 που είχε κάνει μια εγχείριση σκωληκοειδίτιδας, φρόντισε να αναλάβει τα έξοδα και κάθε διαδικαστικό η ομάδα του ΠΑΟΚ. Η μεταγραφή του στον Δικέφαλο ολοκληρώθηκε στις 15 Αυγούστου 1967.
Ήταν μόλις 17 ετών, αλλά ήταν τόσο έτοιμος, ώστε με λιγότερο από έναν μήνα στην ομάδα ξεκίνησε ως βασικός στο ευρωπαϊκό παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την Λιέγη για το Κύπελλο Εκθέσεων στο Καυτανζόγλειο Στάδιο στις 13 Σεπτεμβρίου 1967 και μια εβδομάδα αργότερα (20.09) ήταν πάλι βασικός στο ματς του Βελγίου.
Η έναρξη του πρωταθλήματος άργησε και η 1η αγωνιστική που έγινε στις 8 Οκτωβρίου 1967 τον βρήκε πάλι βασικό και μάλιστα να σημειώνει το πρώτο γκολ της σεζόν για τον ΠΑΟΚ στο 72ο λεπτό με σουτ. Αυτό ήταν και το πρώτο του τέρμα στην Τούμπα, το πρώτο του για τον Δικέφαλο. Ακολούθησαν ακόμη 137 σε 358 συμμετοχές στην Α’ Εθνική, ενώ για το Κύπελλο Ελλάδος αγωνίστηκε σε 54 αναμετρήσεις με τον ΠΑΟΚ και σημείωσε 26 γκολ. Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είχε 21 συμμετοχές και πανηγύρισε 7 γκολ. Συνολικά αγωνίστηκε σε 433 επίσημους αγώνες με τον ΠΑΟΚ και σημείωσε 169 τέρματα.Ήταν από τους βασικούς συντελεστές της κατάκτησης του Πρωταθλήματος το 1976, ενώ νωρίτερα – το 1972 και 1974 – είχε αγωνιστεί και στους δύο τελικούς στους οποίους κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος ο ΠΑΟΚ.
Το προσωνύμιο Καίσαρας
«Καίσαρα με… βάπτισε ο πρώτος μου προπονητής στον ΠΑΟΚ, ο Νίκος Πάγκαλος, επειδή είχα σγουρά καστανόξανθα μαλλιά. Τότε στους κινηματογράφους έπαιζε η ταινία Ιούλιος Καίσαρας και έτσι έκανε την σύνδεση».
Κεφάλαιο Εθνική Ομάδα
Αγωνίστηκε σε όλες τις εθνικές ομάδες της χώρας μας και ήταν μέλος της Εθνικής Νέων όταν ήταν ακόμη ποδοσφαιριστής της Αναγέννησης Επανωμής. Αγωνίστηκε σε 32 αγώνες με την Εθνική Ανδρών και σημείωσε 7 γκολ.Στην Εθνική έκανε ντεμπούτο στις 19 Ιουλίου 1969 στην αναμέτρηση Αυστραλία – Ελλάδα 1-0 που έγινε στο Σίδνεϊ. Αγωνίστηκε για τελευταία φορά στις 24 Απριλίου 1977 στο Σοβιετική Ένωση – Ελλάδα 2-0 στη Μόσχα.
- 433 ΑΓΩΝΕΣ
- 169 ΓΚΟΛ
- Ντεμπούτο: 13 Σεπτεμβρίου 1967 | ΠΑΟΚ – Λιέγη 0-2
- Τελευταίο παιχνίδι: 7 Ιουνίου 1981 | Ατρόμητος – ΠΑΟΚ 0-2
Milestones
- Πρωταθλητής Ελλάδας 1975-76
- Κυπελλούχος Ελλάδας 1971-72, 1973-74
- 1ος σκόρερ του ΠΑΟΚ στην Α’ Εθνική με 137 γκολ
- 4ος ποδοσφαιριστής σε συμμετοχές με τον ΠΑΟΚ στην Α’ Εθνική, πίσω από τους Κούδα, Ιωσηφίδη και Γούναρη.
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Εύβοια λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr