Μουντιάλ 2022: Αφιέρωμα 3ος όμιλος - «Άχαστη» η Αργεντινή, παίζεται μια θέση για Μεξικό - Πολωνία, βελτιωμένη η Σ. Αραβία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Μουντιάλ 2022: Ο 3ος όμιλος αρχίζει με την απλή συνθήκη πως η Αργεντινή, εύκολα ή δύσκολα, θα πάρει την πρόκριση, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα έρθει και μέσω της πρώτης θέσης. Από εκεί και πέρα, όμως η κατάσταση είναι ρευστή διότι το Μεξικό και η Πολωνία δείχνουν να βρίσκονται περίπου στο ίδιο επίπεδο. Ως εκ τούτου, το μεταξύ τους παιχνίδι στην πρεμιέρα του ομίλου θα καθορίσει εν πολλοίς και την κατάληξη. Εύκολο θύμα μοιάζει η Σαουδική Αραβία αλλά δεδομένου ότι οι αποστάσεις έχουν μικρύνει αισθητά στο ποδόσφαιρο, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται βέβαιος ότι θα τελειώσει τον όμιλο δίχως βαθμό...
Πρόγραμμα
- 22/11 12:00 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ANT1+
- 22/11 18:00 ΜΕΞΙΚΟ - ΠΟΛΩΝΙΑ ANT1+
- 26/11 15:00 ΠΟΛΩΝΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ANT1+
- 26/11 21:00 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΜΕΞΙΚΟ ANT1
- 30/11 21:00 ΠΟΛΩΝΙΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ANT1
- 30/11 21:00 ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΜΕΞΙΚΟ ANT1+
Αργεντινή
- Παρουσίες σε Μουντιάλ: 18
- Καλύτερη θέση: Κατάκτηση (1978, 1986)
- Πρώτος σε συμμετοχές: Λιονέλ Μέσι (164)
- Πρώτος σε γκολ: Λιονέλ Μέσι (90)
- FIFA Ranking: 3η θέση
Προπονητής: Ο 44χρονος Λιονέλ Σκαλόνι βρίσκεται στο τιμόνι της Εθνικής Αργεντινής. Μολονότι δεν έχει μεγάλη προπονητική εμπειρία καθώς διετέλεσε βοηθός στη Σεβίλλη και αργότερα -από το 2017- βοηθός και στην Εθνική, έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά αποτελεσματική ομάδα. Διαδέχθηκε τον Χόρχε Σαμπάολι το 2018 και οδήγησε την Αλμπισελέστε στην κατάκτηση του Copa America το 2021 στη Βραζιλία βάζοντας τέλος σε μια περίοδο 28 ετών δίχως τίτλο.
Αστέρι: Τα αστέρια της Αργεντινής είναι πολλά αλλά ο Λιονέλ Μέσι είναι ένας. Ο σούπερ σταρ της Παρί, σε ηλικία 35 ετών, ετοιμάζεται για το πέμπτο και τελευταίο Μουντιάλ της καριέρας του. Και μετά την κατάκτηση του Copa America το περασμένο καλοκαίρι, πλέον ονειρεύεται ένα ιδανικό φινάλε με έναν τίτλο που θα γιγαντώσει ακόμα περισσότερο τον μύθο του.
Εκτίμηση: Είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί του ομίλου. Όχι μόνο για την πρόκριση αλλά και για την πρώτη θέση. Οι Αργεντινοί διανύουν μια απ’ τις καλύτερες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών μετρώντας 35 σερί ματς δίχως ήττα καθώς έχουν να χάσουν απ’ τον Ιούλιο του 2019! Μπαίνουν στο τουρνουά με αυτοπεποίθηση και καλή ψυχολογία. Κυρίως όμως διαθέτουν ένα σύνολο που πλέον είναι ΟΜΑΔΑ. Δείχνουν ικανοί να φτάσουν μέχρι τέλους…
Ρόστερ
- Τερματοφύλακες: Εμιλιάνο Μαρτίνες (Άστον Βίλα), Φράνκο Αρμάνι (Ρίβερ Πλέιτ), Χερόνιμο Ρούλι (Βιγιαρεάλ).
- Αμυντικοί: Γκονσάλο Μοντιέλ (Σεβίλη), Ναουέλ Μολίνα (Ατλέτικο Μαδρίτης), Χερμάν Πετσέγια (Μπέτις), Κριστιάν Ρομέρο (Τότεναμ), Νικολάς Οταμέντι (Μπενφίκα), Λισάντρο Μαρτίνες (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Χουάν Φόιτ (Βιγιαρεάλ), Νικολάς Ταλιαφίκο (Λιόν), Μάρκος Ακούνια (Σεβίλη).
- Μέσοι: Λεάντρο Παρέδες (Γιουβέντους), Γκουίντο Ροντρίγκες (Μπέτις), Έντσο Φερνάντες (Μπενφίκα), Ροντρίγκο Ντε Πολ (Ατλέτικο Μαδρίτης), Εξεκίελ Παλάσιος (Λεβερκούζεν), Αλεχάντρο Γκόμες (Σεβίλη), Αλέξις Μακ Άλιστερ (Μπράιτον).
- Επιθετικοί: Πάουλο Ντιμπάλα (Ρόμα), Λιονέλ Μέσι (Παρί Σεν Ζερμέν), Άνχελ Ντι Μαρία (Γιουβέντους), Νικολάς Γκονσάλες (Φιορεντίνα), Χοακίν Κορέα (Ίντερ), Λαουτάρο Μαρτίνες (Ίντερ), Χουλιάν Άλβαρες (Μάντσεστερ Σίτι).
Μεξικό
- Παρουσίες σε Μουντιάλ: 16
- Καλύτερη θέση: Προημιτελικός (1970, 1986)
- Πρώτοι σε συμμετοχές: Αντρές Γκουαρδάδο, Κλαούντιο Σουάρες (177)
- Πρώτος σε γκολ: Χαβιέρ Ερνάντες «Τσιτσαρίτο» (52)
- FIFA Ranking: 13η θέση
Προπονητής: Ένας Αργεντινός στον πάγκο του Μεξικού. Ο 59χρονος Χεράρδο «Τάτα» Μαρτίνες βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας από το 2019. Προπονεί απ’ το 1998 αλλά έγινε ευρέως γνωστός απ’ το πέρασμά του απ’ την Μπαρτσελόνα το 2013. Έχει οδηγήσει την Εθνική Παραγουάης μέχρι τα προημιτελικά στο Μουντιάλ του 2010, ενώ ήταν κόουτς και της Αργεντινής από το 2014 ως το 2016 έχοντας στο παθητικό του δύο συνεχόμενους χαμένους τελικούς στο Copa America το 2015 και το 2016.
Αστέρι: Ο Ραούλ Χιμένες είναι το βαρύ πυροβολικό στην επίθεση του Μεξικού. Προέρχεται από έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι (έμεινε εκτός δράσης για 9 μήνες μεταξύ 2020 και 2021) και δεν έχει επανέλθει πλήρως στην κατάσταση που βρισκόταν προηγουμένως. Παραμένει όμως ένας εξαιρετικά ποιοτικός παίκτης και ένας μεγάλος γκολτζής όπως καταδεικνύουν τα 29 γκολ σε 94 συμμετοχές με την Εθνική. Ο 31χρονος άσος της Γουλβς ήταν βασικός στα Μουντιάλ του 2014 και του 2018.
Εκτίμηση: Έμπειρη ομάδα με μεγάλη Μουντιαλική ιστορία. Το καταδεικνύουν οι 16 παρουσίες σε Παγκόσμια Κύπελλα, οι επτά εκ των οποίων είναι συνεχόμενες. Το Μεξικό όχι μόνο δίνει «παρών» σε Μουντιάλ ανελλιπώς από το 1994 αλλά σε όλες του τις εμφανίσεις έχει πάρει το εισιτήριο από τη φάση των ομίλων για τους 16. Κι αν η Αργεντινή είναι το φαβορί για πρόκριση και η Σαουδική Αραβία το φαβορί για αποκλεισμό, η μάχη επικεντρώνεται στο ζευγάρι του Μεξικού με την Πολωνία.
Ρόστερ
- Τερματοφύλακες: Γκιγιέρμο Οτσόα (Αμέρικα), Αλφρέδο Ταλαβέρα (Χουάρες), Ροδόλφο Κότα (Λεόν).
- Αμυντικοί: Έκτορ Μορένο (Μοντερέι), Χεσούς Γκαγιάρδο (Μοντερέι), Νέστον Αραούχο (Αμέρικα), Σέσαρ Μόντες (Μοντερέι), Χόρχε Σάντσες (Άγιαξ), Χεράρδο Αρτεάγκα (Γκενκ), Κέβιν Άλβαρες (Πατσούκα), Γιόχαν Βάσκες (Κρεμονέζε).
- Μέσοι: Αντρές Γκουαρδάδο (Ρεάλ Μπέτις), Έκτορ Ερέρα (Χιούστον Ντάιναμο), Έντσον Άλβαρες (Άγιαξ), Ορμπελίν Πινέδα (ΑΕΚ), Ουριέλ Αντούνια (Κρουζ Αζούλ), Έρικ Γκουτιέρες (Αιντχόφεν), Κάρλος Ροντρίγκες (Κρουζ Αζούλ), Ρομπέρτο Αλβαράδο (Γκουαδαλαχάρα), Λουίς Ρόμο (Μοντερέι), Αλέξις Βέγκα (Γκουαδαλαχάρα), Λουίς Τσάβες (Πατσούκα).
- Επιθετικοί: Ραούλ Χιμένες (Γουλβς), Ίρβινγκ Λοσάνο (Νάπολι), Ενρί Μαρτίν (Αμέρικα), Ρογκέλιο Φούνες Μόρι (Μοντερέι).
Πολωνία
- Παρουσίες σε Μουντιάλ: 9
- Καλύτερη θέση: 3η (1974, 1982)
- Πρώτος σε συμμετοχές: Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι (134)
- Πρώτος σε γκολ: Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι (76)
- FIFA Ranking: 26η θέση
Προπονητής: Ο 52χρονος Τσέσλαβ Μιχνιέβιτς ανέλαβε την Εθνική Πολωνίας τον Ιανουάριο του 2022 μετά την απόφαση του Πάουλο Σόουζα να συνεχίσει την καριέρα του στη Φλαμένγκο. Και τον Μάρτιο οδήγησε τη χώρα σε νίκη επί της Σουηδίας με 2-0 στον τελικό των πλέι οφ εξασφαλίζοντας την παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Έμπειρος προπονητής μεν, με καριέρα μόνο εντός συνόρων δε, ο Μιχνιέβιτς βρισκόταν για μια τριετία (2017-2020) στο τιμόνι της πολωνικής Κ21, ενώ κατέκτησε το πρωτάθλημα του 2021 με τη Λέγκια Βαρσοβίας.
Αστέρι: Ποιος άλλος από τον σπουδαίο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι. Ο 34χρονος στράικερ της Μπαρτσελόνα, ενδεχομένως στο τελευταίο Μουντιάλ της καριέρας του, θέλει να συνδέσει το όνομά του με μια μεγάλη στιγμή για την Εθνική Πολωνίας για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια και την τρίτη θέση στο Μουντιάλ της Ισπανίας. Είναι ένας εν ενεργεία θρύλος για το πολωνικό ποδόσφαιρο καθώς πέρα από ηγέτης είναι και ο ρέκορντμαν συμμετοχών και γκολ στην Εθνική.
Εκτίμηση: Μετά το 1986 που πέρασε στους 16 του Μουντιάλ, η Πολωνία επέστρεψε στη διοργάνωση ξανά το 2002, αλλά απέτυχε να προκριθεί απ’ τους ομίλους, ενώ το ίδιο συνέβη και το 2018 στη Ρωσία. Μια ομάδα με περίσσευμα ταλέντου που όμως λυγίζει υπό πίεση, ψάχνει την υπέρβαση. Και η μάχη μάλλον θα επικεντρωθεί με το Μεξικό για το εισιτήριο της πρόκρισης.
Ρόστερ
- Τερματοφύλακες: Μπαρτλομιέι Ντραγκόβσκι (Σπέτσια), Γιούκας Σκορούπσκι (Μπολόνια), Βόιτσιεχ Σέσνι (Γιουβέντους).
- Αμυντικοί: Γιαν Μπέντναρεκ (Άστον Βίλα), Μπάρτος Μπερεσίνσκι (Σαμπντόρια), Μάτι Κας (Άστον Βίλα), Κάμιλ Γκλικ (Μπενεβέντο), Ρόμπερτ Γκούμνι (Άουγκσμπουργκ), Άρτουρ Γεντζέιτσικ (Λέγκια), Γιάκουμπ Κίβιορ (Σπέτσια), Ματέους Βιετέσκα (Κλερμόν), Νίκολα Ζαλέβσκι (Ρόμα).
- Μέσοι: Κρίστιαν Μπιέλικ (Μπέρμιγχαμ), Πζέμισλαβ Φρανκόβσκι (Λανς), Κάμικ Γκροσίτσκι (Πόγκον), Γιάκουμπ Καμίνσκι (Βόλφσμπουργκ), Γκζέγκορζ Κρικόβιακ (Αλ Σαμπάμπ), Μίχαλ Σκόρας (Λεχ), Νταμιάν Σιμάνσκι (ΑΕΚ), Σεμπάστιαν Σιμάνσκι (Φέγενορντ), Πιοτρ Ζιελίνσκι (Νάπολι), Σίμον Ζουρκόβσκι (Φιορεντίνα).
- Επιθετικοί: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπαρτσελόνα), Αρκάντιους Μίλικ (Γιουβέντους), Κρίστοφ Πιάτεκ (Σαλερνιτάνα), Κάρολ Σβιντέρσκι (Σάρλοτ).
Σαουδική Αραβία
- Παρουσίες σε Μουντιάλ: 6
- Καλύτερη θέση: Φάση των 16 (1994)
- Πρώτος σε συμμετοχές: Μοχάμεντ Αλ-Ντεαϊέα (178)
- Πρώτος σε γκολ: Μαζέντ Αμπντουλαχ (72)
- FIFA Ranking: 51η θέση
Προπονητής: Ο 53χρονος Γάλλος Ερβέ Ρενάρ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας το 2019 και το 2022 την οδήγησε στην πρόκριση στο Μουντιάλ του Κατάρ. Βελτίωσε αισθητά την αγωνιστική εικόνα της ομάδας γι’ αυτό και οι Σαουδάραβες του ανανέωσαν το συμβόλαιο μέχρι το 2027! Δίχως να έχει σημαντική καριέρα σε συλλογικό επίπεδο, έχει εξαιρετική παρουσία σε διάφορες εθνικές ομάδες (Ζάμπια δις, Ανγκόλα, Ακτή Ελεφαντοστού, Μαρόκο και πλέον Σαουδική Αραβία). Σήκωσε το Κόπα Άφρικα με τη Ζάμπια το 2012 και με την Ακτή Ελεφαντοστού το 2015, ενώ ήταν ο κόουτς που έστειλε το Μαρόκο στο Μουντιάλ του 2018.
Αστέρι: Ο 31χρονος Σαλέμ Αλ Νταουσάρι είναι ο σταρ του σαουδαραβικού ποδοσφαίρου. Έμπειρος εξτρέμ με μεγάλη ταχύτητα αλλά και έφεση στο γκολ, αποτελεί μια απ’ τις πιο απειλητικές μονάδες της Σαουδικής Αραβίας. Πέρασε ένα φεγγάρι στην ισπανική Βιγιαρεάλ το 2018 και έχει σκοράρει 17 φορές σε 70 διεθνείς συμμετοχές.
Εκτίμηση: Στα… χαρτιά μοιάζει καταδικασμένη με αποκλεισμό δίχως καν να πάρει βαθμό. Η πορεία της όμως τον τελευταίο χρόνο δείχνει μια ομάδα που σκοράρει δύσκολα αλλά δέχεται και γκολ εξίσου δύσκολα. Μετράει ένα αήττητο σερί επτά αγώνων με πέντε ισοπαλίες! Προφανώς η πρόκριση μοιάζει με άπιαστο όνειρο για τη Σαουδική Αραβία, αλλά αν μη τι άλλο μπορεί να παίξει ρόλο ρυθμιστή στον όμιλο.
Ρόστερ
- Τερματοφύλακες: Μοχάμεντ Αλ-Οβάις (Αλ-Χιλάλ), Ναβάφ Αλ-Ακιντί (Αλ-Νασρ), Μοχάμεντ Αλ-Γιαμί (Αλ-Αχλί).
- Αμυντικοί: Γιασέρ Αλ-Σαχρανί (Αλ-Χιλάλ), Αλί Αλ-Μπουλαϊχί (Αλ-Χιλάλ), Αμπντουλελάχ Αλ-Αμρί (Αλ-Νασρ), Αμπντουλάχ Μαντού (Αλ-Νασρ), Χασάν Ταμπακτί (Αλ-Σαμπάμπ), Σουλτάν Αλ-Γκανάμ (Αλ-Νασρ), Μοχάμεντ Αλ-Μπρέικ (Αλ-Χιλάλ), Σαούντ Αμπντουλχαμίντ (Αλ-Χιλάλ).
- Μέσοι: Σαλμάν Αλ-Φαράχι (Αλ-Χιλάλ), Ριάντ Σαραχιλί (Αμπχά), Αλί Αλ-Χασάν (Αλ-Νασρ), Μοχάμεντ Κανό (Αλ-Χιλάλ), Αμπντουλελάχ Αλ-Μαλκί (Αλ-Χιλάλ), Σάμι Αλ-Ναγεΐ (Αλ-Νασρ), Αμπντουλάχ Οταΐφ (Αλ-Χιλάλ), Νάσερ Αλ-Νταουσάρι (Αλ-Χιλάλ), Αμπντουλραχμάν Αλ-Αμπούντ (Ιτιχάντ), Σάλεμ Αλ-Ντοουσάρι (Αλ-Χιλάλ), Χατάν Μπαχεμπρί (Αλ-Σαμπάμπ).
- Επιθετικοί: Ναουάφ Αλ Αμπέντ (Αλ Σαμπάμπ), Αϊτάμ Ασίρι (Αλ-Αχλί), Σάλεχ Αλ-Σεχρί (Αλ-Χιλάλ) Φιράς Αλ-Μπουραϊκάν (Αλ-Φατέχ).
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr