Η «China Town» σκοράρει στα παρκέ της μπασκετομάνας
Μια Κινέζικη ομάδα λειτουργεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του ιστορικού σωματείου «Δημόκριτος»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Παιδιά μεταναστών στην Θεσσαλονίκη συγκροτούν την πρώτη Κινέζικη ομάδα μπάσκετ που λειτουργεί υπό την σκέπη ενός ιστορικού συλλόγου της πόλης, του «Δημόκριτου» που φέτος έκλεισε 50 χρόνια δράσης και προσφοράς.
Η ιστορία συγκρότησης του τμήματος άρχισε λίγα χρόνια πριν. «Έχουμε ενσωματώσει στις Ακαδημίες μας αυτή την ομάδα που αποτελείται από παιδιά Κινέζων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Θεσσαλονίκη. Πριν από λίγα χρόνια κάποια από αυτά μετείχαν στην εκμάθηση βασικών του αθλήματος. Σταδιακά το ένα παιδάκι έφερε το άλλο, φτάσαμε να έχουμε περίπου 15 Κινεζάκια και κάπως έτσι ξεκίνησε η διαδικασία δημιουργίας ενός ξεχωριστού τμήματος», εξηγεί στο «Έθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του Δημοκρίτου Γιώργος Δελητζάκης.
«Προέρχονται από μια χώρα που δεν έχει μεγάλη παράδοση ή σπουδαίες επιτυχίες στο άθλημα όμως το αγαπούν πολύ το μπάσκετ. Είναι φανατικοί με το ΝΒΑ , ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί ίνδαλμα για νέους που έτυχε να ζουν στην χώρα όπου γεννήθηκε, έζησε και έκανε τα πρώτα του βήματα στο μπάσκετ αυτός ο σπουδαίος καλαθοσφαιριστής. Είναι πρότυπο ο Γιάννης. Πιθανότατα θα τον δουν έστω κι από μακριά να παίζει στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019 που θα γίνει στην Κίνα.
Το μπάσκετ είναι κι αυτό μια έκφραση κοινωνικοποίησης για τα παιδιά και εμείς ως Δημόκριτος με μεγάλη χαρά θέλαμε να συμμετάσχουμε στην διαδικασία. Το σωματείο μας ήταν αυτό που κατά κάποιο τρόπο έφερε πριν από χρόνια το μπάσκετ στον πυρήνα του αστικού ιστού της πόλης, το παλιό κέντρο, στην περιοχή του Βαρδάρη και χαιρόμαστε που σήμερα γινόμαστε «γέφυρα» για αυτά τα παιδιά μεταναστών στα οποία δίνουμε την ευκαιρία να παίξουν και να διασκεδάσουν. Ο Δημόκριτος θέλουμε να λειτουργεί ως μια μεγάλη αγκαλιά για όποιον ενδιαφέρεται να μυηθεί στο μπάσκετ».
Οι Κινέζοι άρχισαν να έρχονται στην Θεσσαλονίκη περισσότερο μαζικά από το 2002 κι έπειτα όταν η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ ,καθώς το νέο νόμισμα έφερε σταθερότητα, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων. Στις οδούς Αισώπου, Προμηθέως Ταντάλου που βρίσκονται πίσω από τα Δικαστήρια αλλά και κάτω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης υπάρχουν αυτή την στιγμή περίπου 250 καταστήματα Κινέζων. Αυτή η μικρή… «ChinaTown» της Θεσσαλονίκης πριν από την κορύφωση της οικονομικής κρίσης στην χώρα(το 2012)σύμφωνα με έρευνες ξεπερνούσε τις 4.000 ψυχές. Σήμερα η κοινότητα τους αριθμεί περίπου 2.300 μέλη. Αρκετοί από αυτούς έχουν παντρευτεί στην χώρα μας, τα περισσότερα νέα παιδιά φοιτούν σε ελληνικά σχολεία και μιλούν ελληνικά. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα καταγράφεται και αύξηση πωλήσεων ακινήτων σε Κινέζους. Από το 2016 έχουν αποκτήσει και την δική τους Εκκλησία που ανήκει στο δόγμα των Ευαγγελιστών και λειτουργεί σε όροφο πολυκατοικίας.
«Μας ικανοποιεί ότι χαίρονται, στηρίζουν και συμμετέχουν πολύ ενεργά σε όλες τις αγωνιστικές εκδηλώσεις της ομάδας οι γονείς αυτών των παιδιών, δίνουν ενεργά το παρών σε προπονήσεις που γίνονται στο κλειστό της Μενεμένης, σε φιλικά παιχνίδια και αισθάνονται υπερήφανοι βλέποντας τα παιδιά τους μήνα με το μήνα, χρόνο με τον χρόνο να βελτιώνονται αγωνιστικά. Στόχος μας στο μέλλον είναι η συγκεκριμένη ομάδα να μεγαλώσει κι άλλο αριθμητικά, να συμμετάσχει κανονικά στα πρωταθλήματα της ΕΚΑΣΘ και -γιατί όχι- να κυνηγήσει διακρίσεις», καταλήγει ο κ. Δελητζάκης.
Σε ότι αφορά το θέμα της συμμετοχής μεταναστών ή προσφύγων σε διασυλλογικά πρωταθλήματα αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα συζητήθηκε στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων το θέμα καθώς σχετική πρόβλεψη υπάρχει στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο το οποίο και αναλυτικότερα αναφέρει πως: «Εξασφαλίζεται η συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών, με νόμιμη διαμονή στη χώρα, στα πανελλήνια διασυλλογικά πρωταθλήματα και αγώνες κυπέλλου, ενώ για πρώτη φορά αναγνωρίζεται και παραχωρείται δικαίωμα συμμετοχής στους άνω αγώνες και στους πολίτες τρίτης χώρας ή ανιθαγενείς που διαμένουν στη χώρα, ως δικαιούχοι ή αιτούντες διεθνή προστασία».
Ο Δημόκριτος ιδρύθηκε το 1968 από τον ιδιοκτήτη των τεχνικών σχολών «Δημόκριτος» Νίκο Ατματζίδη, μετέπειτα και πρόεδρο του ποδοσφαιρικού Ηρακλή. Ως σύλλογος ο Δημόκριτος ταύτισε την διαδρομή του με το άθλημα του μπάσκετ. Την σεζόν 1970-71 ανέβηκε στην Α Εθνική, στην οποία μετείχε συνολικά 8 φορές ενώ η τελευταία φορά που βρέθηκε στα «μεγάλα σαλόνια» ήταν η σεζόν 1983-84. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης του συλλόγου.
Δολοφονία 36χρονης στην Κρήτη: Η ψυχιατρική έκθεση για τον 33χρονο – Είχε προσπαθήσει να πατήσει και άλλη γυναίκα
Δολοφονία στην Καλαμάτα: «Είχαμε προσωπικές διαφορές» - Πώς ο 35χρονος κατακρεούργησε το θύμα
Πώς θα κάνουμε τελικά Χριστούγεννα; Το «καιρικό καρουζέλ» και οι «χιονοεκπλήξεις» - Οι τελευταίες προγνώσεις
Γιώργος Καραμίχος για Χρήστο Μάστορα: «Δεν έχω τέτοια στεγανά ότι κάποιος πρέπει να είναι ηθοποιός για να παίξει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr