«Το ταξίδι στο Κάιρο, η Εθνική του 1949 και το πρώτο μετάλλιο»
Το ethnos.gr δημοσιεύει μια από τις τελευταίες εξομολογήσεις του Αλέκου Σπανουδάκη σχετικά με την Εθνική ομάδα της οποίας ήταν μέλος. Ο Σπανουδάκης συμμετείχε στο πρώτο Ευρωμπάσκετ που έπαιξε η Ελλάδα στην Αίγυπτο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο Αλέκος Σπανουδάκης «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, βυθίζοντας στο πένθος όλη την οικογένεια του Ολυμπιακού.
Ο θρυλικός αρχηγός της ομάδας του Πειραιά σε μια από τις τελευταίες εξομολογήσεις του στον υπογράφοντα για τις ανάγκες μιας συνέντευξης(ένα μέρος της δημοσιεύθηκε στο παρελθόν στην εφημερίδα “Goal News”)αναφέρθηκε λεπτομερώς στην προσπάθεια της Εθνικής που πριν από 70 ακριβώς χρόνια συμμετείχε για πρώτη φορά σε Ευρωμπάσκετ το 1949 στην Αίγυπτο.
«Όταν μάθαμε πως θα συμμετάσχουμε σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για πρώτη φορά πήραμε μεγάλη χαρά και μάλιστα μερικές εβδομάδες πριν ξεκινήσαμε τα παιδιά που ήμασταν στην Αθήνα να κάνουμε κάποιες προπονήσεις. Προπονητής μας ήταν ο Γιώργος Καρατζόπουλος που είχε έρθει από την Αμερική. Τα φαβορί ήταν η Γαλλία και η Αίγυπτος που ήταν και διοργανώτρια χώρα. Μη σας κάνει εντύπωση για την Αίγυπτο, εκείνη την εποχή είχε δημιουργήσει πολύ καλή ομάδα, γενικότερα το άθλημα γνώριζε μεγάλη άνθηση στη συγκεκριμένη χώρα. Η Γαλλία ήταν πάντα μια παραδοσιακή δύναμη του μπάσκετ. Ξέραμε καλά πως οι Γάλλοι έναν χρόνο πριν στην Ολυμπιάδα του 1948 στο Λονδίνο είχαν βγει δεύτεροι πίσω από την Αμερική».
Στο πλοίο με το γερμανικό μπαλέτο!
Τρεις παίκτες της Εθνικής μας ομάδας έφτασαν αργότερα στο Κάιρο από την υπόλοιπη αποστολή όπως είχε διηγηθεί ο Αλ. Σπανουδάκης: «Η ομάδα μας έφυγε με προορισμό το Κάιρο αεροπορικώς εκτός από τρεις παίκτες, εμένα, τον Ταλιαδώρο από τη Θεσσαλονίκη και τον Κωστόπουλο που είχαμε δουλειές και δεν μπορούσαμε να φύγουμε την καθορισμένη ημερομηνία. Τότε το μπάσκετ δεν ήταν επαγγελματικό, εγώ εργαζόμουν στη ΔΕΗ και δεν κατάφερα να εξασφαλίσω νωρίτερα άδεια. Εμείς οι τρεις λοιπόν αναχωρήσαμε από τον Πειραιά ακτοπλοϊκώς για την Αίγυπτο. Ήταν δύσκολο ταξίδι, όμως όταν είσαι νέος αντιμετωπίζεις αλλιώς τα πράγματα. Υπήρχε ενθουσιασμός και για τη συμμετοχή μας στο πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και ήμασταν χαρούμενοι για την ευκαιρία που μας δινόταν να ταξιδέψουμε εκτός Ελλάδος. Το ταξίδι θα έλεγα ότι κύλησε ευχάριστα γιατί έτυχε με το ίδιο δρομολόγιο να ταξιδεύει κι ένα μπαλέτο από τη Γερμανία! Ο Τάκης ο Ταλιαδώρος ο συγχωρεμένος ήταν μεγάλος παίκτης, καταπληκτικός αλλά και ομορφόπαιδο κι όπως καταλαβαίνεται τα... πειράγματα έδιναν και έπαιρναν στο πλοίο».
Η αρχηγική παρουσία του Ματθαίου
«Οι αγώνες εκείνου του πρώτου Ευρωμπάσκετ έγιναν σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων έξω από το Κάιρο, σε ένα ανοικτό γήπεδο το οποίο γέμισε από Αιγύπτιους φιλάθλους. Στο τουρνουά εκείνη τη χρονιά συμμετείχαν μόνο επτά ομάδες. Εμείς σε σύνολο έξι αγώνων είχαμε τέσσερις νίκες και δύο ήττες και καταφέραμε να βγούμε τρίτοι παίρνοντας έτσι την πρώτη συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και μετάλλιο. Μεγάλο ρόλο στην ψυχολογία μας έπαιξαν οι συμβουλές του Φαίδωνα Ματθαίου, μια ξεχωριστή προσωπικότητα, αντίπαλός μου, καθώς αυτός έπαιζε στον Παναθηναϊκό κι εγώ στον Ολυμπιακό, όμως αυτός ήταν ήδη έμπειρος και γνώριζε από συμμετοχές σε μεγάλες διοργανώσεις. Αρκεί να σας πω ότι είχε συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1948 με την Ελλάδα ως κωπηλάτης. Χάσαμε από τη Γαλλία και την Αίγυπτο. Κερδίσαμε τις υπόλοιπες ομάδες, θυμάμαι έγινε μεγάλο ματς με την Τουρκία την οποία όμως κερδίσαμε. Οι πανηγυρισμοί μας μετά το τέλος του αγώνα ήταν έντονοι καθώς εκεί συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούμε να φτάσουμε ψηλά. Ο Ματθαίου κι ο Τάκης Ταλιαδώρος της ΧΑΝΘ έκαναν μεγάλα παιχνίδια. Η αποστολή επέστρεψε στην Αθήνα με πλοίο, τύχαμε μιας μεγάλης υποδοχής ενώ η επιτυχία αναγνωρίστηκε από όλους ως ένα σημαντικό επίτευγμα. Αυτή η επιτυχία έγινε η αφορμή ώστε να συνεχιστεί πιο εντατικά μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει με στόχο την ανάπτυξη του μπάσκετ στην Ελλάδα».
Πρώτη συμμετοχή, πρώτο μετάλλιο
Η Εθνική μας ομάδα στην πρώτη της συμμετοχή σε Ευρωμπάσκετ κατέκτησε την 3η θέση. Κέρδισε την Ολλανδία με 46-28, την Τουρκία με 54-41, τη Συρία με 45-49 και τον Λίβανο με 36-45. Εχασε από τη Γαλλία (41-36) και την Αίγυπτο (50-39). Την πρώτη θέση έλαβε η διοργανώτρια Αίγυπτος, που μεταπολεμικά θεωρούνταν σημαντική δύναμη του μπάσκετ και στο Ευρωπάσκετ του 1947 είχε κατακτήσει την 3η θέση. Την αποστολή της Εθνικής μας ομάδας το 1949 αποτελούσαν οι: Τάκης Ταλιαδώρος (ΧΑΝΘ), Σωκράτης Αποστολίδης (Σπόρτινγκ), Αλέκος Αποστολίδης (Σπόρτινγκ), Στέλιος Αρβανίτης (Παναθηναϊκός), Νίκος Σκυλακάκης (Τρίτων), Νίκος Νομικός (Πανελλήνιος), Νίκος Μήλας (Παναθηναϊκός), Μίσσας Πανταζόπουλος (Παναθηναϊκός), Αλέκος Σπανουδάκης (Ολυμπιακός), Ιωάννης Λάμπρου (Παναθηναϊκός), Φαίδων Ματθαίου (Παναθηναϊκός), Νίκος Μπουρνέλος (Πανελλήνιος), Θανάσης Κωστόπουλος (Πανελλήνιος). Πρώτος σκόρερ της Ελληνικής ομάδας ήταν ο Φαίδων Ματθαίου.
Ο Αλέκος Σπανουδάκης γεννήθηκε το 1928 στα Χανιά της Κρήτης, με την Εθνική ομάδα έπαιζε σε 28 ματς σημειώνοντας 109 πόντους. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παίκτης στην ιστορία του Ολυμπιακού, τον οποίο υπηρέτησε επί σειρά ετών τόσο ως παίκτης όσο κι ως προπονητής.
Γιατί ο Μπάιντεν επέτρεψε στην Ουκρανία να κάνει χρήση πυραύλων στο ρωσικό έδαφος; Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες στον πόλεμο
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τον Άρειο Πάγο για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
Στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ την Τετάρτη - Ποιες ώρες τραβούν χειρόφρενο
Το αντίο του Κώστα Μυλώση στον κουμπάρο του Βασίλη Μαντζουράνη - Η μέρα και η ώρα της κηδείας του αδικοχαμένου μουσικού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr