Ποινή τεσσάρων ετών στη Σιμόνα Χάλεπ για ντόπινγκ - Αντιμέτωπη με το πρόωρο τέλος της καριέρας της η Ρουμάνα τενίστρια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς για τη Σιμόνα Χάλεπ. Η Ρουμάνα τενίστρια τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού τεσσάρων ετών, καθώς είχε βρεθεί ντοπαρισμένη.
Η Χάλεπ, άλλοτε νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης και κάτοχος δύο τίτλων Grand Slam, είχε βρεθεί θετική σε έλεγχο ντόπινγκ τον Οκτώβριο του 2022 κι έκτοτε παρέμενε εκτός κορτ εν αναμονή της απόφασης για την ποινή της. Τελικά η 31χρονη αθλήτρια τιμωρήθηκε για τέσσερα χρόνια κάτι που σημαίνει ότι θα μείνει εκτός κορτ μέχρι τον Οκτώβριο του 2026 καθώς ήδη είχε τεθεί εκτός δράσης για έντεκα μήνες.
«Τώρα ξεκινάει ο πιο δύσκολος αγώνας της ζωής μου: Mία μάχη για την αλήθεια. Έχω ειδοποιηθεί ότι βγήκα θετική σε μια ουσία που ονομάζεται ροξαδουστάτη σε εξαιρετικά χαμηλή ποσότητα, η οποία ήταν το μεγαλύτερο σοκ της ζωής μου. Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, η ιδέα να παραβιάσω τους κανόνες δεν πέρασε ούτε μία φορά από το μυαλό μου, μιας και είναι ολοκληρωτικά αντίθετη με όλες τις αρχές που μάθει. Αντιμετωπίζοντας μια τέτοια άδικη κατάσταση, νιώθω εντελώς μπερδεμένη και προδομένη», δήλωνε τον περασμένο Οκτώβριο η Χάλεπ, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρόωρο τέλος της καριέρας της.
Καταθέτει έφεση
Πάντως, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της ποινής η Χάλεπ δήλωσε ότι θα προσφύγει στο CAS κατά της απόφασης του ITIA. Τόνισε ότι «αρνείται ν΄ αποδεχθεί την ετυμηγορία της Επιτροπής» και πρόσθεσε μιλώντας στο Reuters: «Συνεχίζω να προπονούμαι και να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να "καθαρίσω" τ΄ όνομά μου από αυτούς τους ψευδείς ισχυρισμούς και να επιστρέψω στο κορτ». Επίσης είπε: «Σκοπεύω ν΄ ασκήσω έφεση κατά της απόφασης στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) και να στραφώ με όλα τα ένδικα μέσα κατά της εν λόγω εταιρείας συμπληρωμάτων».
Νωρίτερα, η ITIA ανέφερε ότι κατέληξε στο συμπέρασμά της με βάση τη συλλογή και ανάλυση 51 δειγμάτων αίματος που παρείχε η Χάλεπ. «Η πρώτη (κατηγορία) αφορούσε ένα δυσμενές αναλυτικό εύρημα (AAF) για την απαγορευμένη ουσία ροξαδουστάτη στο US Open του 2022, που πραγματοποιήθηκε μέσω τακτικού ελέγχου ούρων κατά τη διάρκεια του αγώνα» αναφέρει η Επιτροπή Ακεραιότητας και καταλήγει: «Η δεύτερη κατηγορία αφορούσε παρατυπίες στο Βιολογικό Διαβατήριο της αθλήτριας».
Η Χάλεπ αρνείται κατηγορηματικά ότι έλαβε εν γνώσει της το συγκεκριμένο σκεύασμα και είπε ότι έχει στοιχεία που δείχνουν ότι μικρές ποσότητες του φαρμάκου για την αναιμία εισήλθαν στο σύστημά της από ένα εγκεκριμένο συμπλήρωμα που ήταν μολυσμένο. «Το δικαστήριο αποδέχτηκε το επιχείρημα της Χάλεπ ότι είχε πάρει ένα μολυσμένο συμπλήρωμα, αλλά προσδιόρισε ότι ο όγκος που κατάπιε η αθλήτρια δεν θα μπορούσε να οδηγήσει στη συγκέντρωση ροξαδουστάτης που βρέθηκε στο δείγμα που έδωσε», ανέφερε η ITIA.
Η Επιτροπή υποστήριξε ακόμα ότι η κατηγορία ABP επικυρώθηκε, καθώς τρεις ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες συμφώνησαν ομόφωνα ότι «πιθανή περίπτωση ντόπινγκ» ήταν η εξήγηση για τις παρατυπίες στο προφίλ της Χάλεπ. «Ο όγκος των αποδεικτικών στοιχείων που έπρεπε να εξετάσει το δικαστήριο τόσο στη διαδικασία της ροξαδουστάτης όσο και στη διαδικασία ABP ήταν σημαντικός», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της ITIA, Κάρεν Μουρχάους.
Το Λος Άντζελες σαν βομβαρδισμένο τοπίο: «Δεν υπάρχει τίποτα» - Οι φλόγες καίνε σε 6 διαφορετικά σημεία
Βαριές διώξεις κατά των 19 συλληφθέντων για το κύκλωμα που πουλούσε προστασία σε οίκους ανοχής
Ποιος δεν αγαπάει τα ταπεράκια; Κι όμως, δεν είναι πάντα ασφαλή! Τα σημάδια ότι ήρθε η ώρα για ανακύκλωση
Οι ενοχές της Τζένιφερ Γκάρνερ και οι διαφημίσεις της Κιμ Καρντάσιαν στα social media που προκάλεσαν αντιδράσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr