Βόλος για Τετέι: «Ουδείς χαρακτηρισμός ρατσιστικής χροιάς απευθύνθηκε σε ποδοσφαιριστή» - Τι προβλέπει ο Πειθαρχικός Κώδικας
Στα αθλητικά δικαστήρια θα οδηγηθεί η υπόθεση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η ΠΑΕ Βόλος απάντησε στην καταγγελία της Κηφισιάς και του ποδοσφαιριστή Ανδρέα Τεττέι για ρατσιστική επίθεση από τον Αχιλλέα Μπέο κατά τη διάρκεια του μεταξύ τους αγώνα για τη Super League. Ήδη ο παίκτης βρέθηκε στη ΓΑΔΑ προκειμένου να καταθέσει για το περιστατικό κατόπιν αυτεπάγγελτων ενεργειών του Τμήματος Ρατσιστικής Βίας.
H θεσσαλική ομάδα πάντως στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι χαρακτηρισμός «μαϊμού» δεν είχε ρατσιστική χροιά, αλλά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την προσπάθεια του παίκτη να ξεγελάσει τον διαιτητή.
Η ανακοίνωση του Βόλου
Η ανακοίνωση του Βόλου αναφέρει τα εξής: «Με μια ενορχηστρωμένη επιχείρηση, τις τελευταίες ώρες, στον αθλητικό, κυρίως, Τύπο καταβάλλεται προσπάθεια δημιουργίας αρνητικού κλίματος και τιμωρίας σε βάρος της ομάδας μας με "όπλο" τον χαρακτηρισμό "μαϊμού" που όπως ρητά διευκρινίσαμε δεν είχε καμία ρατσιστική χροιά, δεν απευθύνθηκε προς τον ποδοσφαιριστή της Κηφισιάς, αλλά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την προσπάθειά του να ξεγελάσει τον διαιτητή και να "πάρει" ανύπαρκτα σφυρίγματα υπέρ του.
Οσοι νομίζουν ότι έτσι θα προκαλέσουν την τιμωρία της ομάδας μας πλανώνται πλάνην οικτράν. Επαναλαμβάνουμε με σαφήνεια για μια ακόμη φορά ότι:
Ουδείς χαρακτηρισμός ρατσιστικού χαρακτήρα απευθύνθηκε σε ποδοσφαιριστή, αλλά αντίθετα υπήρξε διαμαρτυρία για τον τρόπο που αγωνιζόταν με την συγκεκριμένη έκφραση που χρησιμοποιείται ευρύτατα για να περιγράψει μια συμπεριφορά σαν ψεύτικη, υποκριτική, κάλπικη κλπ.
Ουδέποτε υπήρξε ανάλογη καταγγελία για οιοδήποτε στέλεχος της ομάδας μας, πολύ δε περισσότερο για τον Πρόεδρό μας με την μακρά παρουσία του στον χώρο που έδωσε συνεργασίες με εκατοντάδες ποδοσφαιριστών ανθρώπους από διάφορες χώρες προέλευσης, με διαφορετικό χρώμα, πολιτισμό, έθιμα και επιλογές.
Και το σημαντικότερο. Αποδεικνύεται ξεκάθαρα από το επίμαχο βίντεο ότι ο Πρόεδρος μας απευθύνεται σε τρίτο πρόσωπο, και συγκεκριμένα τον διαιτητή, και όχι στον ποδοσφαιριστή, ακριβώς γιατί η έκφραση του αφορούσε τον τρόπο παιχνιδιού και όχι το πρόσωπο.
Ας μην ονειρεύονται, συνεπώς, η Κηφισιά και όσοι την πατρονάρουν τιμωρία του Βόλου. Οι διώξεις ασκούνται με βάση τα γεγονότα και όχι τις επιθυμίες αυτών που τις επιζητούν».
Τι προβλέπει ο Πειθαρχικός Κώδικας
Η υπόθεση θα κριθεί στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα του ελληνικού ποδόσφαιρου, όπου θα αποφασιστεί αν επρόκειτο για «ρατσιστική επίθεση» όπως αναφέρει η Κηφισιά ή αν δεν υπήρχε «καμία ρατσιστική χροιά, δεν απευθύνθηκε προς τον ποδοσφαιριστή της Κηφισιάς, αλλά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την προσπάθειά του να ξεγελάσει τον διαιτητή» όπως αναφέρει ο Βόλος.
Τι προβλέπει όμως, ο Πειθαρχικός Κώδικας για ρατσιστική συμπεριφορά, αξιωματούχου ομάδας; Κατ’ αρχάς πρέπει να τονιστεί ότι για να επιληφθεί της υπόθεσης η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λιγκ πρέπει το περιστατικό να έχει γραφτεί είτε στο φύλλο αγώνα, είτε στην έκθεση του παρατηρητή.
Αν αυτό δεν έχει συμβεί, για να προχωρήσει η υπόθεση στα πειθαρχικά όργανα χρειάζεται επέμβαση του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα της ΕΠΟ ο οποίος σύμφωνα με το άρθρο 27 μπορεί να επέμβει «είτε αυτεπάγγελτα από ίδια γνώση, για γεγονότα ή δηλώσεις που καλύπτονται από τα Μ.Μ.Ε. είτε από στοιχειοθετημένες επώνυμες καταγγελίες».
Εφόσον λοιπόν, η υπόθεση προχωρήσει, είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο, και υπάρξει καταδικαστική απόφαση τότε ο Βόλος κινδυνεύει να χάσει τον αγώνα στα χαρτιά και να του επιβληθεί πρόστιμο και ο Αχιλλέας Μπέος με απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα από τρεις μήνες μέχρι ένα χρόνο.
Αναλυτικά το άρθρο 18 του Πειθαρχικού Κώδικα αναφέρει τα εξής:
Οποιοσδήποτε εμπίπτει στον παρόντα Κώδικα μειώνει, μεροληπτεί κατά ή αμαυρώνει οποιονδήποτε, με τρόπο δυσφημιστικό, εξαιτίας της φυλής, του χρώματος, της γλώσσας, της θρησκείας ή της εθνοτικής προελεύσεώς του, ή διαπράξει οποιαδήποτε άλλη ρατσιστική ή περιφρονητική, πράξη, θα τιμωρείται:
- Αν είναι ποδοσφαιριστής με ποινή αποκλεισμού πέντε (5) αγωνιστικών τουλάχιστον και χρηματική ποινή τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ τουλάχιστον.
- Αν είναι αξιωματούχος ομάδος με απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα από τρεις (3) μήνες μέχρι έναν (1) χρόνο και χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ τουλάχιστον εφόσον είναι αξιωματούχος ΠΑΕ και δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ αν είναι αξιωματούχος σωματείου
- Αν είναι θεατής με απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα, από έξι (6) μήνες μέχρι δύο (2) έτη και η ομάδα του με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ μέχρι
τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ εφόσον είναι ΠΑΕ και από πεντακόσια (500) ευρώ έως χίλια (1.000) ευρώ αν είναι σωματείο
2. α) Εάν αξιωματούχοι ή και ποδοσφαιριστές μίας ομάδας διαπράξουν ρατσιστική ή περιφρονητική πράξη, όπως περιγράφεται στην παρ. 1 του παρόντος, ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας και η υπαίτια ομάδα τιμωρείται, επιπλέον των ποινών της παραγράφου 1,με χρηματική ποινή, η οποία για μεν τις ΠΑΕ ανέρχεται από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ έως ογδόντα χιλιάδες (80.000) ευρώ, για δε τα σωματεία δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, εκτός της κατά τα άνω απώλειας του αγώνα, η παραπάνω χρηματική ποινή θα διπλασιάζεται και σε περίπτωση νέας (τρίτης) παράβασης, η ομάδα θα υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία στην λήξη του οικείου πρωταθλήματος.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο επηρεάζει τις σχέσεις των ευρωπαϊκών κρατών με το Κίεβο η επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Καζακστάν: Ο δραματικός διάλογος πιλότου και πύργου ελέγχου - «Δεν μπορώ να εκτελέσω αριστερή στροφή, ο έλεγχος χάθηκε»
Πώς συνέβη το μποτιλιάρισμα των πέντε χιλιομέτρων στην Αράχωβα - Τι λέει ο Δήμαρχος
Πλημμύρισε το ΣΕΦ: Τεράστιες ζημιές σε cube και γυμναστήριο - Στον «αέρα» το ματς του Ολυμπιακού απέναντι στο Λαύριο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr