12 Απριλίου, ο ΠΑΟΚ γιορτάζει 93 χρόνια ζωής (vids)
Ο «Δικέφαλος του Βορρά» συμπληρώνει 93 χρόνια ζωής, στο κατώφλι της κατάκτησης του τρίτου πρωταθλήματος στο ποδόσφαιρο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Τα 93α του γενέθλια γιορτάσει σήμερα ο ΠΑΟΚ, με την 12η Απριλίου να έχει καθιερωθεί βάσει καταστατικού του ΑΣ ως η ημέρα εορτασμού του «Δικεφάλου του Βορρά», αν και η μέρα έγκρισης του καταστατικού του είναι η 20ή Απριλίου 1926.
Ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Ομιλος Κωνσταντινουπολιτών είχε ως πρώτο του έμβλημα το πέταλο με το τετράφυλλο τριφύλλι, που έδωσε τη θέση του στον Δικέφαλο αετό, συμπληρώνει 93 χρόνια ζωής, με το 9 και το 3 να παίζει ένα περίεργο παιχνίδι που αφορά την ομάδα ποδοσφαίρου.
Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στο κατώφλι του 9ου τίτλου στην ιστορία του στο ποδόσφαιρο, που θα είναι το 3ο του πρωτάθλημα, ενώ η φετινή σεζόν μπορεί να μείνει για έναν επιπλέον λόγο στην ιστορία, καθώς αν ο ΠΑΟΚ φτάσει στην κατάκτηση και του κυπέλλου, τότε θα μετράει διψήφιο αριθμό τίτλων στο λαοφιλέστερο άθλημα.
Στην αναφορά της στην ίδρυση του συλλόγου, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, στην ιστοσελίδα της αναφέρει:
«Η ίδρυση του ΠΑΟΚ πέρασε από πολλά στάδια που ξεκίνησαν από τον Δεκέμβριο του 1925 και ολοκληρώθηκαν στις 20 Απριλίου 1926 με την επίσημη αναγνώριση της ομάδας από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Οι διαδικασίες κινήθηκαν στα τέλη του 1925 από διοικητικά και ποδοσφαιρικά στελέχη που προέρχονταν από το πολιτιστικό σωματείο της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης. Αρχικός σκοπός ήταν να διαχωριστεί το αθλητικό κομμάτι από το υπόλοιπο σωματείο που είχε δημιουργηθεί ως συνδετικός κρίκος των Προσφύγων της Πόλης και να λειτουργήσει με ανεξάρτητη διοίκηση.
Το πρώτο καταστατικό
Το αρχικό καταστατικό της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης άλλωστε προέβλεπε αυτή την εξέλιξη με το άρθρο 27 που ανέφερε «Εάν εν το κοινωνιολογικό τμήματι ιδρυθεί και αθλητικό τμήμα, δύναται τούτο να καταρτισθεί ανεξάρτητον και υπό ιδίαν ονομασίαν, συμφώνως προς τους κανονισμούς της Ολυμπιακής Επιτροπής». Οι άνθρωποι που πήραν αυτή την πρωτοβουλία ξεκίνησαν με σκοπό να προσθέσουν απλά τον όρο «Αθλητική» στην Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης, αλλά βρήκαν εσωτερικά εμπόδια και η διοίκηση που είχαν εκλέξει κρίθηκε νομικά παράτυπη επειδή δημιουργήθηκε έπειτα από διοικητικό συμβούλιο και όχι από Γενική Συνέλευση.
Η «μάχη» ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε μεγάλη διάρκεια και η κοινή Γενική Συνέλευση που έγινε στις 7 Μαρτίου 1926 για να λύσει ένα πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί τον Δεκέμβριο του 1925 έφερε την απόλυτη διάσπαση. Μετά από εσωτερικές συνεννοήσεις όσοι ήταν αντίθετοι στην αποκοπή δημιούργησαν κοινό μέτωπο και πήραν την διοίκηση του Αθλητικού σωματείου. Με 92 ψήφους ο Νίκος Πετρόπουλος αναδείχθηκε πρόεδρος και ισοβάθμησε με τον Αριστείδη Μίσιο που ήταν και αυτός στο πλευρό του.
Οι ποδοσφαιριστές που είχαν πρωτοστατήσει στον διαχωρισμό δεν δέχθηκαν την εξέλιξη και έστειλαν ανακοίνωση στις εφημερίδες κατά της διοίκησης που είχε προκύψει. «Δηλώνουμε ότι ανήκαμε και ανήκουμε πάντα στο πρώτο νόμιμο Διοικητικό Συμβούλιο και τελούμε υπό τας διαταγάς του. Δε δεχόμαστε να διοικηθούμε από εσάς, έστω και εάν νομιμοποιηθείτε». Η απάντηση της νέας διοίκησης της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης ήταν η διαγραφή των ποδοσφαιριστών που υπέγραψαν την ανακοίνωση και η παραπομπή τους στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας Θράκης.
Και το όνομα αυτού... ΠΑΟΚ
Η άλλη πλευρά αντέδρασε στο γήπεδο και στις 28 Μαρτίου 1926 στη Θεσσαλονίκη αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό με την ονομασία «Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών». Η ήττα με 5-0 ήταν το λιγότερο αναμενόμενη, αφού οι προστριβές δεν είχαν αφήσει πολλά περιθώρια για προπονήσεις και καθαρό μυαλό.
Η επόμενη κίνηση ήρθε στις 30 Μαρτίου 1926, ημερομηνία που συγκεντρώθηκαν στη Λέσχη Κωνσταντινουπολιτών οι Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, Κωνσταντίνος Κοεμτζόπουλος, Κωνσταντίνος Κρητικός, Μιχάλης Θεοδοσιάδης, Ιωακείμ Ιωακειμόπουλος, Αριστόδημος Δημητριάδης, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος και Μενέλαος Τσούλκας και υπέγραψαν το πρωτόκολλο ιδρύσεως του νέου «ποδοσφαιρικού και Αθλητικού Σωματείου υπό την επωνυμίαν «Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών»» όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο, προκειμένου οι διαδικασίες να πάρουν επίσημο χαρακτήρα.
Στις 5 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση, στην οποία πήραν μέρος και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας και στην οποία εκλέχθηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου, ενώ στις 10 Απριλίου υπογράφηκε από τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΚ η αίτηση αναγνώρισης του συλλόγου στο Πρωτοδικείο. Δέκα ημέρες αργότερα, στις 20 Απριλίου 1926 το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την απόφαση αριθμό 822 αναγνώρισε και επίσημα τον ΠΑΟΚ.
Το πρώτο έμβλημα του ΠΑΟΚ ήταν το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο. Τα φύλλα ήταν πράσινα και πάνω από το καθένα ήταν χαραγμένα τα αρχικά της λέξης ΠΑΟΚ. Το σκέφτηκε ο αείμνηστος Κοεμτζόπουλος που πήρε την ιδέα από το πακέτο τσιγάρων μάρκας “Λήθη” που κάπνιζε.
Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο
Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του ΠΑΟΚ, που εκλέχθηκε στη Γενική Συνέλευση της 5ης Απριλίου του 1926 και το οποίο παρουσιάζεται αναλυτικά στην αίτηση που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ήταν το εξής:
Πρόεδρος: Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης,
Α’ αντιπρόεδρος: Παντελής Καλπακτσόγλου,
Γενικός γραμματέας: Κωνσταντίνος Κρητικός,
Ειδικός γραμματέας: Μενέλαος Τσούλκας,
Ταμίας: Ιωακείμ Ιωακειμόπουλος,
Έφορος ποδοσφαίρου: Αλέξανδρος Αγγελόπουλος,
Έφορος αθλητών: Αριστόδημος Δημητριάδης,
Σύμβουλοι: Παναγιώτης Μαλέσκας, Κωνσταντίνος Κοεμτζόπουλος και Μιχάλης Θεοδοσιάδης».
Ο πρώτος τίτλος
Ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρώτο του τίτλο 46 χρόνια μετά την ίδρυση του, το 1972, και ήταν το Κύπελλο Ελλάδος, όταν και επικράτησε του Παναθηναϊκού με 2-1.
Κύπελλο στα πέναλτι
Ακολούθησε το δεύτερο Κύπελλο, το 1974, όταν και νίκησε τον Ολυμπιακό με 4-3 στα πέναλτι.
Κυρίαρχος στην Ελλάδα
Το 1976, ο ΠΑΟΚ γεύτηκε για πρώτη φορά το νέκταρ της κατάκτησης του πρωταθλήματος.
Ξανά πρωταθλητής το '85
Η επιστροφή στους τίτλους ήρθε εννιά χρόνια αργότερα, με το δεύτερο πρωτάθλημα, το 1985, που ήταν και ο τελευταίος για τον 20ό αιώνα.
Θρίαμβος με Ολυμπιακό
Ο επόμενος τίτλος ήρθε το 2001, με την κατάκτηση του Κυπέλλου, όταν ο ΠΑΟΚ επιβλήθηκε στον τελικό του Ολυμπιακού με 4-2
Κούπα απέναντι στον Αρη
Δυο χρόνια αργότερα ήρθε το τέταρτο Κύπελλο του «Δικεφάλου του Βορρά», όταν και νίκησε στον τελικό με 1-0 τον Αρη.
Σερί κούπες με αντίπαλο την ΑΕΚ
Τα δυο τελευταία χρόνια ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το τρόπαιο, επικρατώντας της ΑΕΚ με 2-1 στο Βόλο και με 2-0 στην Αθήνα
Η εμβληματική Τούμπα
Το σπίτι του ΠΑΟΚ είναι η εμβληματική Τούμπα, ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο που νιώθεις την ένταση, το πάθος και την αγάπη του κόσμου για τον Δικέφαλο. Το γήπεδο της Τούμπας αποτελεί αναμφίβολα την πιο δυνατή έδρα στην Ελλάδα.
Η ιστορία της άρχισε κάπως έτσι: Η αγωνιστική ανάπτυξη της ομάδας… γέννησε την ανάγκη να αποκτήσει το δικό της, μεγαλύτερο και καλύτερο «σπίτι». Ετσι, το 1957 άρχισε η αναζήτηση ενός χώρου αντάξιου της ιστορίας του ΠΑΟΚ, όπου θα μπορούσε να στεγάσει τα όνειρά του για ένα λαμπρό μέλλον. Κατόπιν έρευνας των παραγόντων του συλλόγου επιλέχθηκε μια έκταση στην περιοχή της Τούμπας, η οποία ανήκε στο Ταμείο Εθνικής Αμύνης.
Η συγκεκριμένη έκταση επιλέχθηκε για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν η παράδοση της περιοχής της Τούμπας που φιλοξενούσε τους περισσότερους πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Ο δεύτερος ήταν η άνεση της έκτασης που επέτρεπε στον ΠΑΟΚ να δημιουργήσει ένα μεγάλο γήπεδο. Επειτα από τις απαραίτητες διαβουλεύσεις, ο σύλλογος αγόρασε 30 στρέμματα και ξεκίνησε η ανέγερση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ. Σημαντική στην αποπεράτωση των εργασιών ήταν η συμμετοχή του κόσμου του Δικεφάλου μέσω του ειδικού λαχείου υπέρ της ανεγέρσεως του σταδίου.
Στις 06 Σεπτεμβρίου 1959 η Τούμπα άνοιξε για πρώτη φορά τις θύρες της για να υποδεχτεί τον ΠΑΟΚ και τον λαό του. Παρόν στο γήπεδο ως επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Η μπάλα στην αναμέτρηση με την ΑΕΚ έπεσε από αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας.
Η κατασκευή της Τούμπας συνέπεσε με την δημιουργία της Α’ Εθνικής κι ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του για το πανελλήνιο πρωτάθλημα στο δικό του καινούριο γήπεδο.
Η νέα Τούμπα που έρχεται
Πάρα την ιστορικότητά του το γήπεδο της Τούμπας δεν παύει να είναι ένα παλαιό γήπεδο. Για το λόγο αυτό στο πλαίσιο της ανάπτυξης και της εκτόξευσης του συλλόγου από την πρώτη στιγμή ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης έθεσε ως βασικό στόχο τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου γηπέδου για μια ομάδα που βρίσκεται σε διαρκή πρόοδο επί των ημερών του. Κάπως έτσι φτάσαμε στο όραμα της νέας Τούμπας, ενός γηπέδου υπερσύγχρονου και αντάξιου στη δυναμική και στην ιστορία του ΠΑΟΚ.
Η εποχή Σαββίδη
Δεν ήταν όλα ρόδινα για τον ΠΑΟΚ. Υπήρξαν εποχές δύσκολες, σκληρές, με διοικητική και ιδιοκτησιακή ανασφάλεια και με τον σύλλογο να βρίσκεται σε κρίση. Η σελίδα γύρισε οριστικά για τον ΠΑΟΚ το 2012 με τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών στον Ιβάν Σαββίδη. Ο μεγαλομέτοχος του συλλόγου εξέφρασε για πρώτη φορά το ενδιαφέρον του για την αγορά του Δικεφάλου το 2006 κι έπειτα από έξι χρόνια επέστρεψε για να επενδύσει στον ΠΑΟΚ. Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν περίπου πέντε μήνες και τον Αύγουστο του 2012 επικυρώθηκε η συμφωνία που τον έκανε μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ.
Και τρία χρόνια αργότερα... απελευθερώθηκε! Από τις 12.05.2015 ο ΠΑΟΚ μπορούσε πια να υπερηφανεύεται πως είναι μια ομάδα η οποία δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ. Καθαρή και ελεύθερη. Δίχως το βραχνά των υποχρεώσεων του παρελθόντος. Χάρη στον Σαββίδη, ο οποίος ανέλαβε να τακτοποιήσει την οφειλή.
Κι ύστερα ήρθαν και οι τίτλοι: το Κύπελλο του 2017, το Κύπελλο του 2018 και φυσικά το επερχόμενο πρωτάθλημα του 2019, που πιστοποιεί την κυριαρχία του ΠΑΟΚ στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Τα ευρωπαϊκά τρόπαια
ΠΑΟΚ δεν είναι όμως μόνο το ποδόσφαιρο καθώς ο Δικέφαλος έχει γράψει τη μακρά πορεία του στον ελληνικό αθλητισμό από κάθε μετερίζι δοξάζοντας την Ελλάδα εκτός συνόρων. Οι δύο ευρωπαϊκοί τίτλοι του μπάσκετ αποτελούν τις πιο ένδοξες στιγμές του συλλόγου στο άθλημα.
Το Κυπελλούχων του '91
Το Κόρατς του '94
Οι τίτλοι του ΠΑΟΚ
Άρση Βαρών
2 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 2006, 2017.
Βόλεϊ ανδρών
3 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 2015, 2016, 2017
2 Κύπελλα Ελλάδας: 2015, 2018
Κολύμβηση
1 Πρωτάθλημα Ελλάδας OPEN: 1987.
Μπάσκετ ανδρών
2 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 1959, 1992
3 Κύπελλα Ελλάδας: 1984, 1995, 1999
1 Κύπελλο Κυπελλούχων: 1991
1 Κύπελλο Κόρατς: 1994.
Πάλη
3 Πανελλήνια πρωταθλήματα ελληνορωμαϊκής Ανδρών: 2017, 2018,2019
Ποδόσφαιρο ανδρών
2 Πρωταθλήματα Ελλάδας:[18] 1976, 1985
6 Κύπελλα Ελλάδας:[19] 1972, 1974, 2001, 2003, 2017, 2018
1 Κύπελλο Μεγάλης Ελλάδος: 1973
7 Πρωταθλήματα ΕΠΣ Μακεδονίας: [29]
1936–37, 1947–48, 1949–50, 1953–54, 1954–55, 1955–56, 1956–57
1 Πρωτάθλημα Μακεδονίας–Θράκης: 1940.
Ποδόσφαιρο γυναικών
13 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 2002, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017, 2018
6 Κύπελλα Ελλάδας: 2002, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017
Πυγμαχία
2 Πρωταθλήματα Ελλάδας Ανδρών: 2003, 2007.
Ρόλερ χόκεϊ ανδρών
1 Πρωτάθλημα Ελλάδας: 2008
1 Βαλκανικό Κύπελλο: 2007
Στίβος
3 Πανελλήνια πρωταθλήματα ανοικτού στίβου γυναικών: 1976, 1977, 1982
2 Πανελλήνια πρωταθλήματα ανωμάλου δρόμου γυναικών: 1968, 1974.
Χάντμπολ ανδρών
3 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 2009, 2010, 2015
3 Κύπελλα Ελλάδας: 2012, 2015, 2017
1 Πρωτάθλημα Ελλάδας μπιτς χάντμπολ: 2001.
Χάντμπολ γυναικών
1 Πρωτάθλημα Ελλάδας: 2013
3 Κύπελλα Ελλάδας: 2014, 2016, 2019.
Ποδηλασία
1 Πρωτάθλημα Ελλάδας ορεινής ποδηλασίας: 2002.
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι - Αγνοούνται και τα οικονομικά αρχεία
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr