Ο 67χρονος από την Πτολεμαΐδα που με σπασμένο χέρι νίκησε τη Βραζιλία
Ο Μάκης Βουνοτρυπίδης αποτελεί παράδειγμα ζωής και αγωνιστικότητας στα γήπεδα του ποδοσφαίρου, παροτρύνει δεκάδες συνταξιούχους και τιμήθηκε σε πρόσφατο τουρνουά στην Πορτογαλία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε το Νίκο Νταμπίζα, τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, τον Κώστα Μπάρμπα, τον Γιώργο Σαϊτιώτη και άλλους σημαντικούς ποδοσφαιριστές και που για περισσότερο από 60 χρόνια βρίσκεται μέσα στα γήπεδα ποδοσφαίρου. Ο Μάκης Βουνοτρυπίδης είναι μία από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου που στα 67 του χρόνια συνεχίζει να μαζεύει διακρίσεις και μάλιστα να παραδίδει μαθήματα αγωνιστικότητας και αγάπης για τον αθλητισμό.
Ζητούν την ταυτότητα του
Μέσα από την πειθαρχημένη ζωή, την καθημερινή άσκηση και την λιτή ζωή έχει καταφέρει να πάει κόντρα και στο βιολογικό ρολόι. Πολλοί ζητούν να δουν την ταυτότητα του για να πειστούν πως δεν πρόκειται για έναν πενηντάρη αλλά για έναν άνθρωπο που έχει γεννηθεί στις 10 Μαρτίου του 1952.
Η τελευταία του διάκριση ήταν πριν λίγες ημέρες στο Φάρο της Πορτογαλίας όπου έβαλε τα γυαλιά σε διεθνές τουρνουά παλαιμάχων όπου η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε με την ομάδα παλαιμάχων της Καστοριάς.
Βραβείο του «γηραιότερου» αθλητή
Ο Βουνοτρυπίδης αν και έχει βάσει την αγαπημένη του Πτολεμαΐδα είναι βασικό στέλεχος της ομάδας παλαιμάχων της Καστοριάς η οποία αγωνίστηκε στο Φάρο, νίκησε την Βραζιλία και πήρε την 3η θέση στο σπουδαίο τουρνουά. Μάλιστα απέσπασε δύο μεγάλες διακρίσεις. Εκτός από το χάλκινο μετάλλιο απέσπασε έπαινο γιατί αγωνίστηκε με κάταγμα στο σκαφοειδές του αριστερού του χεριού ενώ του δόθηκε βραβείο για το μεγαλύτερο σε ηλικία ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε στο τουρνουά.
«Οταν κρατάς τη ελληνική σημαία...»
«Ηταν καταπληκτική εμπειρία στην Πορτογαλία. Νικήσαμε την Βραζιλία και την Ισπανία αλλά χάσαμε από την Πορτογαλία στον ημιτελικό. Σε αυτό το ματς έσπασα και το χέρι μου αλλά συνέχισα να αγωνίζομαι για λίγο. Ηταν ζεστό το χέρι μου στην αρχή. Μετά διαπιστώθηκε το κάταγμα στο σκαφοειδές», είπε στο ethnos.gr ο Μάκης Βουνοτρυπίδης ενώ για την φάση του τραυματισμού συμπλήρωσε: «Ηρθε η μπάλα από ψηλά και εγώ και ένας αντίπαλος πηδήξαμε για κεφαλιά. Ο αντίπαλος ήρθε με φόρα και με έριξε κάτω. Εκεί έγινε η ζημιά».
Οπως τόνισε η πιο ωραία στιγμή είναι στην απονομή: «Το να αντιπροσωπεύεις την Ελλάδα και να έχεις την ελληνική σημαία στην απονομή είναι το πιο ωραίο συναίσθημα. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά από τον σύλλογο των παλαιμάχων στην Καστοριά».
Το μυστικό της αντιγήρανσης
Οσο για το μυστικό της… αντιγήρανσης ο 67χρονος μας είπε: «Πολλοί δε με πιστεύουν πως είμαι 67 ετών. Από τότε που ήμουν ποδοσφαιριστής αλλά και εν ενεργεία προπονητής αλλά και τα τελευταία έξι χρόνια που έχω αποσυρθεί από την επαγγελματική δράση προπονούμαι και αθλούμαι καθημερινά. Από τα χαράματα μέχρι τις 07.30 το πρωί τρέχω, κάνω τη γυμναστική μου, ακόμα και τώρα που έχω σπασμένο χέρι. Δεν έχω σταματήσει ποτέ. Πιστεύω πως ο υγιεινός τρόπος ζωής και η προσεκτική διατροφή παίζουν καθοριστικό ρόλο».
60 χρόνια στα γήπεδα
Ο Βουνοτρυπίδης ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στις αλάνες της Πτολεμαΐδας και το 1962 σε ηλικία 10 ετών έκανε το πρώτο του δελτίο στην ποδοσφαιρική ομάδα της Πτολεμαΐδας. Η θέση του ήταν πάντα αμυντικός ή μέσος από λίμπερο ως στόπερ και αμυντικό χαφ. Αγωνίστηκε ακόμα στα Τρίκαλα στην Α΄Εθνική, στην Κοζάνη, στον Εορδαϊκό και στην ΑΕ Ποντίων. Σταμάτησε την ενεργό δράση ως ποδοσφαιριστής το 1987 και ασχολήθηκε με την προπονητική. Πέρασε από τους πάγκους της Πτολεμαΐδας, του Εορδαϊκού, του Θερμαϊκού, του Λακώματος, του Σήμαντρου, της Νίκης Ευκαρπίας και του Βορρά Αμπελοκήπων.
Παρακινεί τους συνταξιούχους
Συνταξιούχος του ΙΚΑ εργάστηκε για πολλά χρόνια στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πτολεμαΐδας ενώ επιχείρησε στο χώρο της εστίασης για 15 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Από το 1985 είναι διαζευγμένος και έχει έναν υιό, τον 35χρονο Δημήτρη που ασχολείται με το τένις. «Προσπαθώ καθημερινά να επικοινωνώ με συνταξιούχους και παλαιμάχους και να τους υπενθυμίζω πως πρέπει να φροντίζουν τον εαυτό τους, να ασκούνται καθημερινά και να μην αφήνονται μέσα στα προβλήματα και στις έννοιες. Ολοι έχουμε άγχος αλλά η ζωή είναι μικρή και πρέπει να την ζούμε με ποιότητα. Πολλοί συνδυάζουν την ποιότητα με την πολυτέλεια και το χρήμα αλλά αυτό είναι λάθος. Ποιότητα ζωής σημαίνει να είσαι συνειδητοποιημένος, να ζεις με τα απαραίτητα και να είσαι χρήσιμος μέχρι τα βαθιά γεράματα».
Αποστολή στη Βουλγαρία
Ο 67χρονος Μάκης δεν κάθετε ποτέ ήσυχος. Ακόμα και σήμερα ετοιμάζεται για αποστολή των παλαιμάχων στη Βουλγαρία. «Οι ομάδα παλαιμάχων της Κοζάνης θα αγωνιστεί στη Ντούμπνιτσα και θα είμαι στην αποστολή παρότι ακόμα έχω νάρθηκα στο χέρι μου. Δεν θα αγωνιστώ αλλά θα είμαι μαζί με τους παλαιμάχους για την παρέα και την εμπειρία. Αλλωστε αυτή η διαδικασία της προετοιμασίας μου θυμίζει τις εποχές που παίζαμε κανονικά. Συμμετέχω σε όλα τα καλέσματα των παλαιμάχων σε όλη την Ελλάδα και φυσικά στους φίλους μου στην Αθήνα».
Το μήνυμα του για τους... συνταξιούχους
Οι διοργανώσεις των αγώνων παλαιμάχων δεν γίνονται για να κυνηγάμε τα αποτέλεσμα αλλά για ζούμε τη δύναμη της συνεργασίας, της κοινωνικότητας και της επικοινωνίας που τόσο έχουμε ανάγκη ώστε να έχουμε ισορροπημένη και ήρεμη ζωή. Συνήθως οι ηλικιωμένοι και οι συνταξιούχοι απομονώνονται, αλλά αυτές οι εκδηλώσεις είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να έχεις κίνητρο στη ζωή, να γνωρίζεις καινούργια μέρη και να κάνει νέους φίλους».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr