Μουντομπάσκετ 2019: Ο ύμνος champion, η Σαϊτάμα κι ο Αντετοκούνμπο
Στο βιντεοκλίπ του επίσηµου τραγουδιού της διοργάνωσης υπάρχει αρκετή... Ελλάδα, καθώς στα πλάνα παρατηρούνται ελληνικοί πανηγυρισµοί από τον θρίαµβο επί των ΗΠΑ το 2006 στη Σαϊτάµα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Πάει καιρός. Πολύς καιρός. Ωστόσο, η χρυσόσκονη από την κατάκτηση του πρώτου ελληνικού Ευρωµπάσκετ, το 1987 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, δεν έχει φύγει ακόµα, παρά το γεγονός ότι το 2005, στο Βελιγράδι, η επιτυχία επαναλήφθηκε. Και πέραν του ότι το χρυσό µετάλλιο στο Ευρωµπάσκετ του 1987 ήταν το πρώτο, έχει τη χάρη να συνοδεύεται και από τον... ύµνο του: το «The Final Countdown», το τραγούδι των Europe, που συµβόλισε µια διοργάνωση και αποτέλεσε τον ύµνο µιας φίλαθλης χώρας.
Της πατρίδας µας. Ηταν ένα τραγούδι που είχε επιλέξει ο γυµναστής της «γαλανόλευκης» Νίκος Σισµανίδης από την προετοιµασία του εθνικού µας συγκροτήµατος στα Τρία-Πέντε Πηγάδια στη Νάουσα και κατέληξε να γίνει ο ύµνος του Ευρωµπάσκετ τη χρυσή, για τον ελληνικό αθλητισµό, χρονιά, το 1987. Το συγκεκριµένο τραγούδι έγινε παγκόσµια επιτυχία, καθώς έφτασε στο Νο 1 των πωλήσεων σε 25 χώρες, µε τον δίσκο να πουλάει περισσότερα από 3 εκατοµµύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ και 7 εκατοµµύρια παγκοσµίως.
Σε ανάλογη επιτυχία προσβλέπει και το «Champion», το τραγούδι που ντύνει µουσικά το τρέχον Παγκόσµιο Κύπελλο µπάσκετ της Κίνας, του οποίου οι πύλες άνοιξαν χθες και θα κλείσουν στις 15/9, µε τη διεξαγωγή του τελικού της διοργάνωσης.
Ο Αµερικανός Jason Derulo ένωσε τη φωνή του µε αυτήν της Κινέζας Tia Ray για να δηµιουργήσουν αυτό το υπέροχο τραγούδι, οι στίχοι του οποίου υπενθυµίζουν πως πρέπει να ξεπερνάς τους φόβους σου για να φτάσεις στην κορυφή, διότι «µόνο ένας µπορεί να είναι ο πρωταθλητής»! Στο βιντεοκλίπ του επίσηµου τραγουδιού της διοργάνωσης υπάρχει αρκετή… Ελλάδα, καθώς στα πλάνα παρατηρούνται ελληνικοί πανηγυρισµοί από τον θρίαµβο επί των ΗΠΑ στον ηµιτελικό του Παγκοσµίου Κυπέλλου µπάσκετ το 2006 στη Σαϊτάµα, αλλά και ένα κάρφωµα του Γιάννη Αντετοκούνµπο.
Ο Giannis, άλλωστε, λατρεύεται από τους Κινέζους: αποτέλεσε έµπνευση για έναν καλλιτέχνη από την Κίνα, που του αφιέρωσε ένα τραγούδι, ενώ, µεταξύ άλλων, έγινε και κόµικ στα κινέζικα, που αναφέρεται στη ζωή του Ελληνα σούπερ σταρ µέχρι και την κατάκτηση του τίτλου του MVP στο ΝΒΑ. Ο 30χρονος Αµερικανός Jason Derulo, µε την πολυσχιδή δραστηριότητα στα καλλιτεχνικά δρώµενα στις ΗΠΑ -εκτός από τραγουδιστής, είναι και τραγουδοποιός, στιχουργός, χορευτής και ηθοποιός-, µεγάλωσε παίζοντας µπάσκετ και ακούγοντας µουσική. Η σύνδεσή του µε το µπάσκετ και η αναγνωρισιµότητά του σε όλο τον κόσµο αποτέλεσαν σχετικά εύκολη επιλογή για τη FIBA, προκειµένου να τον εµπιστευτεί για τη δηµιουργία του πρώτου επίσηµου ύµνου µε τη δική της σφραγίδα.
«Το µπάσκετ είναι ένα τεράστιο κοµµάτι της ζωής µου, γι’ αυτό και ήταν µεγάλη τιµή για µένα να συνεργαστούµε µε τη FIBA και να µας ανατεθεί η δηµιουργία αυτού του τραγουδιού» είχε δηλώσει ο Jason Derulo όταν πληροφορήθηκε ότι εκείνος και η πιο δηµοφιλής Κινέζα καλλιτέχνιδα, η 35χρονη Tia Ray -η οποία, κατά τα καλλιτεχνικά πρότυπα, άλλαξε το ονοµατεπώνυµό της, που είναι Yuan Yawei-, θα ερµήνευαν το τραγούδι του Παγκοσµίου Κυπέλλου µπάσκετ της Κίνας.
Ο Jason Derulo, που είναι λάτρης της Ελλάδας -πριν από περίπου δύο µήνες, µάλιστα, είχε έρθει για διακοπές στη Μύκονο-, είχε την ευτυχία ένα άλλο του τραγούδι, το «Colors», να ακουστεί στα γήπεδα της Ρωσίας στο περσινό Παγκόσµιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, αν και το επίσηµο τραγούδι που είχε επιλέξει η FIFA ήταν το «Live It Up», που είχαν ερµηνεύσει οι Γουίλ Σµιθ, Νίκι Τζαµ και Ερα Ιστρέφι. Οσο για την Tia Ray, της οποίας τα τραγούδια έχουν ακούσει περισσότεροι από 4 δισεκατοµµύρια άνθρωποι, είναι γνωστή στην Κίνα για την πρωτοπορία νέων µουσικών ειδών.
Η συνεργασία της µε τον Jason Derulo για την ερµηνεία του τραγουδιού «Champion» αντιπροσωπεύει µια πραγµατική σύγκλιση της Ανατολής µε τη ∆ύση, µια γιορτή πρωταθλητών σε ολόκληρο τον κόσµο. Πάντως, και το προηγούµενο Παγκόσµιο Κύπελλο µπάσκετ (2014), στην Ισπανία, είχε το δικό του τραγούδι. Ηταν το «Sube La Copa». Επίσης, στα γήπεδα της Τουρκίας, όπου είχε διεξαχθεί το 2011 το Ευρωµπάσκετ, ακουγόταν συνεχώς το τραγούδι «12 Dev Adam», που σηµαίνει «12 γίγαντες» και περιελάµβανε και τον στίχο «Πάµε να γίνουµε πρωταθλητές».
Το άσµα ανήκει στο συγκρότηµα µε την ελληνική ονοµασία «Athena», γνωστότερο στο ευρύ κοινό από το τραγούδι «For Real», µε το οποίο η Τουρκία κατέλαβε την τέταρτη θέση στη Eurovision του 2004 στην Κωνσταντινούπολη. Η κάθε διο ργάνωση έχει τη δική της ιστορία. Εχει τον δικό της ύµνο. Υµνο προς την επιτυχία...
Σκότωσαν τον πατέρα τους για 12.000 ευρώ - Πώς σκηνοθέτησαν το άγριο φονικό για να τη γλιτώσουν
Οι ομαδικοί τάφοι της Συρίας αποκαλύπτουν εγκλήματα χειρότερα των Ναζί - «Κόλαφος» Αμερικανός εισαγγελέας
Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ μεγάλες εταιρείες - Ποιες είναι
Ο γιος του Δημήτρη Ήμελλου δεν επιθυμεί πολύ κόσμο και κανάλια στην κηδεία του πατέρα του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr