O τσαγκάρης που έτρεξε στη Λιθουανία για να φτιάξει το σχολείο στη Γραμβούσα
Ο Κώστας Βαρουχάκης, πρώην ποδοσφαιριστής και τσαγκάρης στο επάγγελμα, δόξασε την Ελλάδα και πρόβαλε τον στόχο του να φτιάξει το σχολείο στο χωριό Κατουφιανών Γραμβούσας Κισσάμου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Η συγκινητική προσπάθεια που έκανε ο Κρητικός Κώστας Βαρουχάκης στον πλέον απαιτητικό αγώνα της σειράς Ironman πριν από λίγες ημέρες στη Λιθουανία και κυρίως ο σκοπός για τον οποίο έτρεξε του δίνουν μία θέση στο πάνθεον των ηρώων του ελληνικού αθλητισμού.
Είναι από τις φορές που η συμμετοχή έχει μεγαλύτερη λάμψη ακόμα και από τα ίδια τα μετάλλια. Πρώην ποδοσφαιριστής, τσαγκάρης στο επάγγελμα και πατέρας τριών παιδιών, ο Βαρουχάκης πήρε τη μεγάλη απόφαση να δηλώσει συμμετοχή στον αγώνα της Λιθουανίας προκειμένου να προβάλει με την προσπάθειά του αλλά και τη δύναμη της καρδιάς του τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο στο χωριό Κατουφιανά Γραμβούσας Κισσάμου.
«Δεν πηγαίνουν τουαλέτα τα παιδιά»
Το σχολείο στεγάζει 15 παιδάκια, αλλά οι υποδομές του είναι άθλιες, και ο 44χρονος Κρητικός πήρε την κατάσταση στα χέρια του: «Η προσπάθειά μου είναι αφιερωμένη στους μικρούς μαθητές του δημοτικού σχολείου στα Κατουφιανιά. Το σχολείο έχει περίφραξη με σύρμα που δεν βάζουμε ούτε στα κοτέτσια. Οι τουαλέτες βρίσκονται εξωτερικά του κτιρίου και δεν έχουν υπόστεγο. Όταν βρέχει, τα παιδιά δεν πηγαίνουν καν στην τουαλέτα. Ντρέπομαι να βλέπω τα παιδιά να ταλαιπωρούνται. Ελπίζω με την προβολή της προσπάθειάς μου να βρεθούν χρηματοδότες για να φτιαχτούν οι υποδομές του σχολείου. Ελπίζω να μας ακούσει κάποιος και από τα εμπλεκόμενα υπουργεία» είπε στο «Εθνος».
Υποδοχή ήρωα στα Χανιά
Πραγματικός χαμός έγινε κατά την επιστροφή του Κώστα Βαρουχάκη στο αεροδρόμιο των Χανίων...
Ο… σιδερένιος ποδοσφαιριστής
Μεγαλωμένος μέσα στα γήπεδα του ποδοσφαίρου, ο Κώστας Βαρουχάκης έκανε τρόπο ζωής τον αθλητισμό. «Πάντα σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω μετά το τέλος της καριέρας μου στο ποδόσφαιρο. Όταν σταμάτησα το ποδόσφαιρο, στα 40 μου χρόνια, αποφάσισα να ασχοληθώ με το τρέξιμο. Το βρήκα ως υποκατάστατο, αλλά μέρα με τη μέρα μου έγινε πάθος και τρόπος ζωής».
Η απόφασή του να δηλώσει συμμετοχή στον αγώνα της σειράς Irοnman στη Λιθουανία είχε πολλή… τρέλα και σίγουρα άγνοια κινδύνου, καθώς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε ο αγώνας τριάθλου απαιτεί δυνάμεις υπεραθλητή και μεγάλα ψυχικά αποθέματα. Σε 34 ώρες έπρεπε να κολυμπήσει 7,6 χλμ., να κάνει 360 χλμ. με το ποδήλατο και να τρέξει 84 χλμ., δηλαδή δύο μαραθωνίους.
«Πέθανα και ξαναγεννήθηκα»
«Όταν βρέθηκα στην εκκίνηση, όλοι με κοιτούσαν περίεργα. Η προετοιμασία μου σίγουρα δεν είχε καμία σχέση με τους υπόλοιπους. Ο εξοπλισμός μου ήταν από ακατάλληλος έως ανύπαρκτος. Οι άλλοι αθλητές που συναγωνίστηκα έκαναν 40 ώρες προπόνηση την εβδομάδα. Ηταν όλοι επαγγελματίες. Το τρίαθλο είναι ένα πολύ επίπονο άθλημα. Δεν ξέρω κι αν είναι άθλημα, γιατί υποβάλλεις τον οργανισμό σου και το σώμα σου σε πολύ μεγάλη καταπόνηση. Δεν ξέρω κιόλας αν θα το επιχειρήσω πάλι. Οπως το σκέφτομαι, σίγουρα όχι, γιατί είναι πολύ δύσκολο για μένα. Είμαι ένας ερασιτέχνης αθλητής που μου αρέσει να γυμνάζομαι. Ναι, το τερμάτισα, αλλά με πολύ κόπο. Εδωσα και την ψυχή μου, νιώθω σαν να πέθανα και να ξαναγεννήθηκα».
Τερμάτισε με το χέρι της Μαρίας
Από τους 47 αθλητές που ξεκίνησαν τερμάτισαν οι 36. Ο Κώστας Βαρουχάκης τερμάτισε στην προτελευταία θέση (στην 35η ), καλύποντας την απόσταση σε 32 ώρες και 58 λεπτά. Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στα τελευταία μέτρα του τερματισμού, όπου γνώρισε την αποθέωση από θεατές αλλά και από τους υπόλοιπους αθλητές. Ο 44χρονος Κρητικός μόλις που στεκόταν στα πόδια του, ενώ έδειχνε να χάνει και τον προσανατολισμό του από την εξάντληση. Τότε ήταν η στιγμή που το χέρι της αγαπημένης του Μαρίας τον οδήγησε στον τερματισμό.
«Με έπιασε από το χέρι η σύζυγός μου που είχε έρθει μαζί μου ως συνοδός. Με οδήγησε στον τερματισμό. Το ότι τερμάτισα το οφείλω σε εκείνη. Αυτό συμβαίνει κάθε μέρα και στη ζωή μας. Ηταν πολύ δυνατό αυτό που έζησα. Πρέπει να καταθέσεις ψυχή για να τελειώσεις. Όταν είχα μπροστά μου του δύο μαραθωνίους, ένιωσα ότι δεν τρέχω με το σώμα μου, αλλά με την ψυχή μου. Τα κατέθεσα όλα για τον σκοπό μου. Είχα στο μυαλό μου τα 15 παιδάκια στα Κατουφιανά. Αυτά ήταν η έμπνευσή μου».
Από τον Ανίκητο στον Βίκτωρα
Ο Κώστας και η Μαρία έχουν τρία παιδιά, τον Ανίκητο, τον Βίκτωρα και την Ηλία. Τσαγκάρης στο επάγγελμα, επιχειρεί το τελευταίο διάστημα και σε μία εταιρεία που ασχολείται με τον Τουρισμό. Αγωνίστηκε στον ΑΟ Χανίων, στον Ίκαρο, στη Θύελλα Καλαθενών, ενώ για πολλά χρόνια ήταν αριστερό μπακ στον Κισσαμικό.
«Ετρεχα με την ψυχή κόντρα σε επαγγελματίες»
Όσο για τις στιγμές πριν από τον αγώνα, ο Κώστας Βαρουχάκης παραδέχτηκε πως βρέθηκε προ εκπλήξεων και ήταν εντελώς απροετοίμαστος για ένα τέτοιο εγχείρημα: «Ημουν ο μόνος ερασιτέχνης απέναντι σε επαγγελματίες. Όταν με είδαν οι άλλοι αθλητές, με ρωτούσαν αν θα τα καταφέρω. Όλοι τους ήταν οργανωμένοι, με προμήθειες σκεύη, γκαζάκια, φαγητό, βαλίτσες με τρόφιμα. Είχαν πίτσες και μακαρονάδες. Αυτό δεν το κατάλαβα άμεσα γιατί έτρεχα. Η σύζυγός μου παρατήρησε την οργάνωση των άλλων αθλητών και αγχώθηκε. Εγώ δεν είχα προμήθειες, μόνο την καρδιά μου και τη θέληση να πετύχω τον στόχο μου. Το Σάββατο το πρωί που ξεκίνησα το μαραθώνιο περίμενα να ανοίξουν τα μαγαζιά για να πάει να μου πάρει φαγητό. Τρώγαμε συνεχώς και λίγη ποσότητα».
«Με προσβάλλει ως Ελληνα»
Όπως τονίζει ο Κώστας Βαρουχάκης, ο στόχος του δεν έχει επιτευχθεί ακόμα και εξηγεί: «Μπορεί να έδωσα την ψυχή μου για να τερματίσω, αλλά ακόμη ο στόχος μου δεν επιτεύχθηκε. Θα επιτευχθεί ο στόχος όταν βρεθεί κάποιος αρμόδιος, όταν κάποιος υπουργός αναρωτηθεί γιατί το έκανε αυτό αυτός ο “τρελός”; Γιατί να τρέξει και να τερματίσει έναν τέτοιο αγώνα; Γιατί να πάει αυτό το μετάλλιο στο σχολείο; Ευελπιστώ να γίνει κάτι γι’ αυτό το σχολείο, γιατί πραγματικά αυτά τα παιδιά θέλουν τη στήριξή μας. Ας πάει κάποιος να δει το σχολείο στα Κουτουφιανά. Εμένα ως Ελληνα και Κισσαμίτη με προσβάλλει να βλέπω ένα σχολείο σε αυτή την κατάσταση».
Στα βήματα του Ζεμενίδη
Ο αγώνας στη Λιθουανία έγινε 30-31 Αυγούστου και ήταν ο μοναδικός Έλληνας που αγωνίστηκε, ενώ η στιγμή που σήκωσε τη γαλανόλευκη και πήρε το μετάλλιο στον τερματισμό ήταν η στιγμή της λύτρωσης. Στο παρελθόν στον συγκεκριμένο αγώνα έχει τρέξει και ο Κώστας Ζεμενίδης από την Ιτέα, που ήταν και η έμπνευσή του για να δηλώσει συμμετοχή στον αγώνα: «Το τρίαθλο είναι ένα πολύ ωραίο άθλημα, είναι τρία σε ένα. Βρήκα το υποκατάστατο του ποδοσφαίρου. Είναι τρία αθλήματα και κάθε μέρα η προπόνηση είναι διαφορετική. Τις τρεις ημέρες της εβδομάδας, το πρωί, κάνω κολύμπι και το απόγευμα τρέξιμο και μία μέρα την εβδομάδα κάνω μια μεγάλη ποδηλατική προπόνηση γύρω στις 10 ώρες. Είναι επίπονη και δύσκολη η προπόνηση».
Κολύμπι από το Μπάλο στην Κίσσαμο
Για το 2020 ο Κώστας Βαρουχάκης ετοιμάζει άλλο ένα μεγάλο εγχείρημα, αλλά αυτήν τη φορά με ένα εγχείρημα που θα γίνει στον τόπο καταγωγής του: «Στο διάστημα από 20 έως 30 Αυγούστου θα επιχειρήσω να κολυμπήσω από τη Γραμβούσα και το Μπάλο στην Κίσσαμο. Είναι απόσταση 23 χιλιομέτρων. Θα προσπαθήσω να κολυμπήσω στέλνοντας και πάλι ένα δυνατό κοινωνικό μήνυμα για την υποστήριξη στη νέα γενιά που τόσο μας έχει ανάγκη».
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr