Συνταγή για ποντιακά μελομακάρονα (ισλί)
Εκτέλεση
Τα ισλί (ή ιτσλί) είναι ένα ποντιακό/μικρασιάτικο γλύκισμα που μοιάζει αρκετά με τα μελομακάρονα. Γεμιστά με καρύδια και κανέλα, σιροπιαστά, είναι ένα πολύ ωραίο γιορτινό κέρασμα. Οι νοικοκυρές άλλοτε τα κεντούσαν με το πιρούνι ή με ένα τσιμπιδάκι κι έμοιαζαν σχεδόν σαν... περίτεχνα υφαντά. Ο Χρήστος Βέργαδος τους φτιάχνει ένα σχέδιο που δεν θα σας δυσκολέψει. Τη ζύμη τη δουλεύει λίγο, με το χέρι, για να μην την κουράσει –έτσι τα ισλί θα απορροφήσουν πιο εύκολα το σιρόπι–, προσθέτει τη γέμιση, σχηματίζει τα χαρακτηριστικά τριγωνάκια και μέχρι να έρθει η ώρα να τα σιροπιάσει δίνει μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τα πετύχετε με την πρώτη.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ένα-ένα τα βήματα της συνταγής: