Συνταγή για γιορτινή κρεατόπιτα
Εκτέλεση
Ο κιμάς είναι κεντημένος με σταφίδες, κάστανα, φιστίκι Αιγίνης και κουκουνάρι. Μοσχοβολάει μπαχάρι, κανέλα, γαρίφαλο και θυμάρι. Την συνταγή για αυτή την κρεατόπιτα με την πλουσιοπάροχη γέμιση και το τραγανό φύλλο (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε φύλλο κρούστας είτε σφολιάτα) μας την έδωσε ο σεφ του Makedonia Palace Σωτήρης Ευαγγέλου κάποια περασμένα Χριστούγεννα. Έκτοτε δεν λείπει ποτέ από τα τραπέζια των γιορτών. Όταν τη βγάλουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά πριν την κόψουμε και την σερβίρουμε.
Ξεκινάμε από τη γέμιση. Σε μία χαμηλή και φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και, αφού ζεσταθεί καλά, καβουρδίζουμε τον κιμά, σε δυνατή φωτιά να πάρει ωραίο χρώμα. Κατόπιν βάζουμε το πράσο, το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το καβούρδισμα. Προσθέτουμε το ρύζι, το κουκουνάρι, τα φιστίκια, τις σταφίδες, τα κάστανα, την κανέλα, τα γαριφαλόκαρφα, το μπαχάρι και το θυμάρι. Φλαμπάρουμε με το κονιάκ και σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί, μέχρι να φουσκώσει το ρύζι και να ενωθούν οι γεύσεις. Μετά από 10-12 λεπτά απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά, ανακατεύουμε το μείγμα για να κρυώσει, προσθέτουμε τα αυγά, το τριμμένο κασέρι και ανακατεύουμε.
Παίρνουμε ένα ταψάκι, βουτυρώνουμε και λαδώνουμε τα φύλλα κι απλώνουμε τη γέμιση. Σκεπάζουμε πάλι με τα φύλλα, βουτυρώνοντας και λαδώνοντάς τα καλά με ένα πινέλο. Χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας ομοιόμορφα, με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C, για 40-50 λεπτά.