Συνταγή για χριστουγεννιάτικο ψητό χοιρινό
Εκτέλεση
Παραδοσιακά δεμένο με την ημέρα των Χριστουγέννων, το χοιρινό δίνει δυναμικό «παρών» στα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια της γιορτής. Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστείτε ένα κομμάτι κρέατος όπως η χοιρινή κόντρα ή πανσέτα ή χοιρινό μπούτι. Το κρέας θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε μια μεγάλη φέτα (ζητήστε από τον κρεοπώλη να το ανοίξει) για να μπορέσετε να απλώσετε τα υλικά της γέμισης και να το τυλίξετε ρολό.
Ξεκινήστε την προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ με το μαρινάρισμα του κρέατος. Διαλύστε τη ζάχαρη και το αλάτι στο νερό, βάλτε το χοιρινό στη μαρινάδα και αφήστε το στο ψυγείο για 8-12 ώρες. Πριν το μαγειρέψετε, στραγγίστε το και ακουμπήστε το στον πάγκο εργασίας. Αν έχει πέτσα, αυτή θα πρέπει να είναι από την κάτω πλευρά. Αλείψτε το με ελαιόλαδο, απλώστε κατά μήκος της μιας πλευράς στο κέντρο το σκόρδο και το μαραθόσπορο, τα φυλλαράκια από το δεντρολίβανο, το θυμάρι και τυλίξτε το ρολό. Στερεώστε το με σπάγκο μαγειρικής ή με ένα διχτάκι.
Βάλτε το στο ταψί, ρίξτε το κρασί και 250 ml νερό. Προθερμάνετε το φούρνο στους 250ο C, βάλτε το ταψί με το κρέας και αφήστε το για 15 λεπτά. Χαμηλώστε μετά τη θερμοκρασία στους 180ο C και ψήστε το για 1 ½ ώρα, μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 70ο C.
Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά πριν το κόψετε. Στραγγίστε τη σάλτσα που έμεινε στο ταψί και βάλτε τη σε μια μικρή κατσαρόλα. Βράστε τη σάλτσα για λίγα λεπτά μέχρι να μείνει σχεδόν ένα φλιτζάνι (250 ml). Ανακατέψτε το κορνφλάουρ με 2-3 κουταλιές νερό και ρίξτε το στη σάλτσα. Αφήστε 1-2 λεπτά στη φωτιά μέχρι να δέσει και κατεβάστε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας. Κόψτε το χοιρινό σε φέτες και σερβίρετε με τη σάλτσα και με τη γαρνιτούρα της επιλογής σας.